Thai en buitenlandse toeristen moeten oppassen voor de Aziatische tijgermug (Aedes) die vooral overdag actief is. Een beet van de mug kan een besmetting met het dengue virus tot gevolg hebben.

De provincie Chonburi, waar Pattaya onder valt, meldt voor dit jaar al 46.000 gevallen van knokkelkoorts, dit zal tot het einde van jaar naar verwachting oplopen tot 50.000. Dat is zelfs hoger dan de uitbraak in 2015 toen er in totaal van 35.000 besmettingen werden gemeld. In de provincie zijn vooral veel meldingen uit Koh Si Chang, Ban Bung, Banglamung en Pattaya.

Dengue (knokkelkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus komt voor in (sub)tropische gebieden en wordt overgedragen door muggen.

Ziekteverschijnselen

De incubatieperiode voor dengue virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde mug. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. Niet-ernstige denguevirusinfecties worden gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
 • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
 • Spier- en gewrichtspijn;
 • Algehele malaise;
 • Misselijkheid;
 • Braken;
 • Hoesten;
 • Keelpijn.

Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.

Preventie

Preventie van dengue is vooral gericht op het voorkomen van muggenbeten, vooral in de vroege ochtend en namiddag wanneer Aedes-muggen actief zijn. Het dragen van bedekkende kleding en het insmeren van de huid met een muggenwerend middel op basis van DEET, verkleint de kans op besmetting. Slapen onder een muskietennet wordt ook aangeraden.

Bron: The Nation

1 reactie op “Uitbraak van dengue (knokkelkoorts) in Pattaya”

 1. Ko zegt op

  Mijn partner heeft vorige maand Dengue gehad en 1 week in het ziekenhuis doorgebracht en dat was in Hua Hin. Hij was de 4e opname in dit ziekenhuis die maand. Het wordt altijd gemeld bij de autoriteiten! De dengue op zich is inderdaad een zeer vervelende soort griep, althans zo voelt het. Zeker bij mensen die bv. medicijnen slikken voor bloeddruk, longproblemen hebben, last van lever, nieren, darmen ed. kan het zeer gevaarlijk zijn, dus extra oppassen en langs een arts gaan. Tevens werd ons huis en directe omgeving de volgende dag ontsmet tegen muggen en muggenlarven. Deze vorm van dengue kan hij nooit meer krijgen, de andere 3 vormen nog wel volgens de artsen. Oppassen dus, zeker als je gezondheid al medicinaal op peil wordt gehouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website