Om enkele plooien glad te strijken, breng Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, een tweedaags bezoek aan Cambodja. Hij praat er met premier Hun Sen en Hor Nam Hong, minister van Buitenlandse Zaken.

Belangrijkste gespreksonderwerp – hoe kan het ook anders – is de situatie van Cambodjaanse arbeiders in Thailand. Naar aanleiding van de exodus van Cambodjaanse werknemers verweet de Cambodjaanse premier Thailand in eerste instantie de Thaise autoriteiten dat ze tijdens die uittocht de rechten van de migranten schonden.

Later, na klachten van Cambodjaanse autoriteiten, nam hij gas terug en erkende dat ze ‘meer humaan’ werden behandeld. Andere gespreksonderwerpen zijn de politieke ontwikkelingen in Thailand en grenskwesties.

Gisteren ging in het bijzijn van de ambassadeur van Myanmar een zogeheten one-service stop centrum in Samut Sakhon open. Teruggekeerde migranten en migranten die illegaal in Thailand werken, kunnen zich er registreren. Ze krijgen een (tijdelijke)  non-Thai identification card (zie foto). De kaart bevat hun naam, leeftijd en nationaliteit en de naam en het adres van de werkgever. De werkgever wordt 1.305 baht in rekening gebracht.

Maandag gaat in 22 kustprovincies, waar een grote behoefte is aan buitenlandse werknemers, zo’n centrum open en rond 15 juli volgen andere delen van het land. Na registratie volgt een verificatieproces van 60 dagen. Degenen die er doorheen komen, kunnen op basis van hun paspoort een permanente werkvergunning aanvragen.

Midden- en kleinbedrijf is sceptisch

Het midden- en kleinbedrijf zet twijfels achter de effectiviteit van de registratie. Alleen grote bedrijven zouden ervan profiteren, omdat die gemakkelijker de kosten van een paspoort kunnen dragen.

Het MKB, dat met een tekort aan arbeidskrachten kampt,  moet noodgedwongen illegale arbeiders in dienst nemen, zegt eigenaar Nat Chokchaismut van een bedrijfje in Samut Sakhon.

De man heeft veertien Myanmarezen in dienst. Ze zijn geleverd door een tussenpersoon, die voor elk 18.000 baht vroeg. Hij vreest dat ze naar een grote fabriek vertrekken, wanneer ze een paspoort en werkvergunning hebben, zodat hij opnieuw illegalen moet werven.

‘Voor kleine bedrijfjes als het mijne is het een nooit eindigende cyclus. Op de lange termijn betekenen de bevelen van het leger niets, want bedrijven blijven een tussenpersoon nodig hebben om het tekort aan arbeiders op te lossen.’

Nat stelt voor de migranten te verplichten langer te blijven werken bij het bedrijf, dat voor de werkvergunning heeft gezorgd. Een andere werkgever noemt een termijn van een jaar.

Volgens gouverneur Arthit Boonyasophat van Samut Sakhon werken in zijn provincie 190.000 migranten, de meesten in de visserij en visverwerkende bedrijven. Zo’n 100.000 zijn illegalen, schat hij.

Het belangrijkste probleem is corruptie

Sompong Srakaew, werkzaam bij de Labour Right Promotion Network Foundation, meent dat het probleem met illegale migranten hoofdzakelijk te wijten is aan corruptie. Sommige werkgevers brengen hun illegale werkers 3.000 tot 5.000 baht in rekening en nog eens 500 baht per maand in ruil voor bescherming tegen arrestatie.

Een academicus van het Institute of Asian Studies van de Chulalongkorn universiteit deed gisteren tijdens een seminar een beroep op de junta om die corruptie en illegale tussenpersonen uit te bannen.

(Bron: Bangkok Post, 1 juli 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website