Thaise censuur treft de New York Times

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 december 2015

Een kritisch stuk over de economische en maatschappelijke situatie in Thailand onder de junta, is door de Thaise drukker van The International New York Times niet geplaatst. In de Thaise editie van de krant, die voornamelijk door expats en andere buitenlanders in Thailand wordt gelezen, staat nu in plaats van het oorspronkelijke artikel een wit vlak op de voorpagina.

In het vlak staan twee regels: “The article in this space was removed by our printer in Thailand. The International New York Times and its editorial staff had no role in its removal.”

Het artikel is wel te lezen op de website van de krant en is nogal kritisch over het beleid in Thailand met een duidelijke vingerwijzing naar de junta die de huidige regering vormt. De krant zegt in het artikel dat Thailand inmiddels op economische gebied is ingehaald door de buurlanden en dat het militaire regime voornamelijk bezig is om critici de mond te snoeren.

De NY Times schrijft verder over de torenhoge schuldenlast van Thaise huishoudens. Die zou tot één van de zwaarste in Azië behoren. Het aantal diefstallen steeg met 60 procent dit jaar en een verkoper uit een groenten- en fruitwinkel zegt in het artikel dat ‘niemand nog zin heeft om te glimlachen’.

Het is de tweede keer in drie maanden dat de lokale drukker in Thailand berichtgeving van The International New York Times censureert. De drukkerij zegt het recht te hebben om artikelen die “te gevoelig zijn” niet te publiceren. Het eerdere geblokkeerde artikel, in september, ging over de toekomst van de Thaise monarchie. Toen kwam de hele krant niet uit.

Bron: NOS.nl

9 reacties op “Thaise censuur treft de New York Times”

 1. Kees 2 zegt op

  Quote: “De krant zegt in het artikel dat Thailand inmiddels op economische gebied is ingehaald door de buurlanden”.

  De Thaise economie is veel groter dan die van de buurlanden, dus ingehaald kan niet, althans nu niet, en als het gebeurt, zal dit nog vele tientallen jaren duren.

  Volgens mij stond er ongeveer dat de buurlanden nu stevig groeien en Thailand niet, of zelfs krimpt.

  • Khun Peter zegt op

   Ik denk dat iedereen wel snapt dat het om economische groei gaat, maar toch bedankt voor de toelichting.

   • Kees 2 zegt op

    Iedereen die in Z-O Azie woont, ja die snapt dat natuurlijk wel, maar er zijn ook lezers van deze website in de Lage Landen die misschien niet van alles op de hoogte zijn. Diverse malen heb ik verbaasde reacties gezien van in NL wonende landgenoten als ik vertelde over de dubbeldekswegen in BKK, het hoge niveau van diverse ziekenhuizen, de fraaie metrolijnen etc.

    Terzijde: daarnaast zouden krantenkoppen soms best wat preciezer kunnen zijn, bijvoorbeeld een paar jaar geleden: “Europese economie staat stil”, waarmee uiteraard bedoeld werd dat er een 0-groei was. De bekende economoom Jaap van Duijn stelde daarop ongeveer de volgende vraag: “Zijn alle Nederlanders tegelijk op vakantie, staken alle Fransen, staan alle Duitsers in de file?”

 2. wibart zegt op

  Tsja ik denk dat de tenaamstelling van de krant dan maar verandert moet worden in “Thai National corrected news and international other news” of zoiets. Ik ben geen krantenspecialist maar is de taak voor het corrigeren van nieuws niet ondergebracht bij de redacteur en niet bij de printer?
  Enfin het is de Thai way denk ik dan maar. Gelukkig is er ook nog internet….. hoewel.

 3. Paul Overdijk zegt op

  Het bewuste artikel is op de website van de NYT overigens gewoon te lezen. Ook zonder abonnement en ook in Thailand.

 4. Frans Nico zegt op

  Het gaat er niet om wat er gecensureerd wordt maar DAT er gecensureerd wordt. Dat critici monddood worden gemaakt. Dat is waar ik al diverse malen op dit blog heb gewaarschuwd. Het is een resultaat van dictatoriaal gedrag van degene die zich de macht hebben toegeëigend.

  Terecht zegt Wibart dat de inhoud van de krant bepaalt wordt door de redactie en niet door de drukker. Maar de drukker is kennelijk bang voor de gevolgen van het repressief beleid. De verkoop van de krant zou mogelijk verboden kunnen worden, of, mogelijk erger, de drukkerij zou gesloten kunnen worden. Welnu, de redactie neemt het verbieden van de krant kennelijk op de koop toe met de plaatsing van het artikel. Daar ligt de oorzaak. De drukker moet daarom kleur bekennen en zijn drukpers stopzetten als hij een artikel niet wilt drukken. Maar dat is wel zwichten voor de veroorzaker van de censuur.

  Moderator: Hoe spijtig ook, wij moeten ook voorzichtig zijn. Vooral om onze mensen in Thailand te beschermen. SVP niet te nadrukkelijk en schuldige aanwijzen.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Het artikel is nu waarschijnlijk door meer mensen gelezen dan wanneer het gewoon was geplaatst.

 6. ruud zegt op

  Het lijkt me een zinloze actie die blokkade..Dat nieuws is toch op te halen, het vestigt ook nog eens de aandacht op dat nieuws en de Thaise overheid staat in zijn hemd door de censuur en het mislukken van die censuur, omdat het artikel evengoed te lezen is.

 7. Louis Tinner zegt op

  Vrijheid blijheid, nou dat geldt niet voor Thailand. Als er maar wat kritisch wordt geschreven over Thailand in The Economist of welk blad dan ook ligt het blad niet in de schappen. Wees blij dat je in Nederland niet dom wordt gehouden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website