(Editorial credit: SPhotograph / Shutterstock.com)

De vooraanstaande Thaise activist en jurist gespecialiseerd in mensenrechten, Anon Nampa, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar wegens beschuldigingen van het beledigen van de Thaise monarchie tijdens demonstraties in 2020. Naast zijn gevangenisstraf moet Anon ook een geldboete van omgerekend ongeveer 520 euro betalen wegens het niet naleven van een specifieke noodverordening.

Anon, 39 jaar oud, speelde een leidende rol tijdens massaprotesten die plaatsvonden in Thailand in 2020. De menigte vroeg om het ontslag van premier Prayuth van die tijd en wilde hervormingen in het koningshuis zien. In zijn speech benadrukte Anon de noodzaak van een open discussie over de positie van de koning, een gevoelig onderwerp in Thailand. In Thailand kan zelfs een enkele negatieve opmerking over de monarchie leiden tot een straf van vijftien jaar cel.

Het team van Anon heeft al plannen aangekondigd om tegen de beslissing in beroep te gaan. Zijn juridisch adviseur deelde mee dat ze streven naar zijn voorwaardelijke vrijlating, zoals gemeld door Reuters.

Dit is slechts de eerste juridische beslissing tegen Anon. Er zijn nog dertien andere rechtszaken tegen hem aanhangig, allemaal gerelateerd aan beschuldigingen van het beledigen van de monarchie.

Tegenstanders beweren dat de Thaise majesteitsschennis wet vaak wordt aangewend om tegengeluiden te onderdrukken. Uit gegevens van de groep Thai Lawyers for Human Rights blijkt dat sinds november 2020 minstens 257 individuen zijn aangeklaagd in 278 verschillende zaken, waaronder ook ten minste 20 jongeren.

Bron: NOS.nl

3 reacties op “Thaise activist Anon Nampha (39) veroordeeld voor majesteitsschennis”

  1. Rob V. zegt op

    Ik zal maar niet zeggen wat ik zou willen zeggen. Hoe dan ook, in een verwant onderwerp: Pannika, de voormalig woordvoerder van de ontbonden Move Forward partij heeft afgelopen week een levenslange (!!) verbanning op politieke deelname ontvangen. Dit wegens een bericht op sociale media zo’n 10 jaar geleden wat negatief zou zijn jegens het hoogste instituut.

  2. Rob zegt op

    Laat ik het netjes zeggen: in dit opzicht is het toch een bijzonder land.

  3. Khun Jomtien zegt op

    Ik zal maar niet zeggen wat ik denk ik wil graag naar Thailand blijven gaan. Gelukkig is er geen straf op wat je denkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website