Thailand moet tegen 2020 over 5G beschikken en daar zou telecomwaakhond NBTC een voortrekker-rol in moeten vervullen. Vice-premier Somkid heeft dat aangekondigd tijdens de Huawei Asia-Pacific Innovation Day 2018. Somkid zei dat hij de NBTC daarvoor de opdracht heeft gegeven.

De overheid wil 5G ontwikkelen om bij te blijven bij de technische ontwikkeling. Een probleem is wel: wie gaat het betalen? AIS en True Move, de grootste aanbieders van telecom, hebben geen geld om de nieuwe 5G 1800-megahertz frequentie te kopen omdat ze de kosten van de vorige veilingen nog moeten afbetalen en hebben al bij de regering aangeklopt om financiële steun.

De regering wil het belang van de nieuwe technologie benadrukken om zo kan academici en burgerorganisaties overhalen hun bezwaren tegen financiële steun aan de twee bedrijven te laten varen. Somkid vind dat een grote sprong naar 5G binnen twee jaar beter is dan een stap-voor-stap benadering want die is te traag.

5G is belangrijk voor de ontwikkeling van: het internet der dingen, elf rijdende voertuigen auto’s, robots, remote computing (op afstand toegang tot bijvoorbeeld een desktop-apparaat), en een tactiel internet (op afstand virtuele machines besturen) voor augmented-reality- en virtual-realitysoftware.

Er is ook een kanttekening. Wereldwijd waarschuwen wetenschappers en artsen voor verhoogde risico’s op verschillende soorten kanker, de ziekte van Alzheimer en verminderde vruchtbaarheid bij mannen bij straling van 5G-netwerken. Dieren die aan meer gsm-straling worden blootgesteld dan internationale normen aangeven hebben vaker hersentumoren en hartafwijkingen.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Thailand moet over twee jaar over 5G kunnen beschikken”

 1. Cees zegt op

  Wellicht kunnen ze eerst eens kijken naar de dekking van 2G-3G-4- ik woon in de country side van Roi et geen kabel geen wifi een moeilijke verbinding met een MIFI. Het klinkt internationaal vast lekker als je kunt zeggen wij hebben 5G wij wachten inmiddels meer dan 10 jaar.op een gewone verbinding met internet

  • Ger-Korat zegt op

   Ja als je dan op het platteland van Thailand gaat wonen is het vrij simpel; kijk in de buurt of er een zendmast staat. Zal dan van een van de grote providers zijn zoals AIS, True of Dtac. Dan weet je of er internet mogelijk is.

   • Cees zegt op

    Ger

    AIS DTAC BB2 alle grote jongens zijn hier wezen meten, we zien een zend mast maar door de vele bomen geen signaal, misschien een ontvangmast van 30 meter maar ook dat is maar misschien, dus zo simpel is het niet,

 2. jos velthuijzen zegt op

  Kijk eerst even op You Tube aangaande de gevaren van 5G.

  https://www.youtube.com/watch?v=P5AYRWvjiVg

  • Ger-Korat zegt op

   In het kader dat mensen bang zijn voor magnetronstraling en andere spoken het volgende uit de Volkskrant van 29 maart 2018 over straling van 5G:

   Er is geen enkel overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert’, zegt Eric van Rongen, voorzitter van de internationale commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling (ICNIRP).

   ‘Onder de blootstellingslimieten is er geen bewijs voor schadelijke effecten’, reageert ook Monique Beerlage, algemeen secretaris van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. Wel worden in sommige onderzoeken aanwijzingen gevonden voor een mogelijke samenhang met hersentumoren. ‘Maar het is niet duidelijk wat daarvan de oorzaak is, toeval valt ook niet uit te sluiten.’

   Elektromagnetische straling veroorzaakt warmteontwikkeling, vergelijkbaar met een magnetron, maar dan vele malen kleiner. De bestaande blootstellingslimieten leggen vooral deze warmte-ontwikkeling aan banden om schade te voorkomen, aldus Beerlage. Door de hogere frequentie zullen 5G-signalen minder diep het lichaam binnendringen dan 4G.

   Dat de frequentie van 5G in de buurt komt van die van röntgenstraling, zoals her en der wordt beweerd, is onzin. Tussen 5G en röntgenstraling zitten onder meer nog infrarood, zichtbaar licht en uv. ‘Dat is dus nog een heel eind verwijderd van röntgen en daarmee van het soort gezondheidseffecten die röntgenstraling kan veroorzaken’, zegt Van Rongen.

 3. henk zegt op

  Grappig. Ik heb een abonnement op ComputerIdee en ComputerTotaal maar ben in die bladen nog nooit de term 5G tegen gekomen. En nu op thailandblog.

  Dat iets niet is gevonden/bewezen, wil niet zeggen dat het dan veilig is.
  Waarschijnlijk zijn onze technieken nog niet geavanceerd genoeg om alle ziekte veroorzakers op te sporen.

 4. John zegt op

  U haalt nieuws uit de Volkskrant aan. Prima.
  Mag ik zo vrij zijn om een klein stukje uit een artikel van de Daily Mail hier te plaatsen?
  Deze versie verteld een heel ander verhaal:
  Volgens professor Joel Moskowitz van de Universiteit van Californië – Berkeley vormt millimeterstraling een gevaar voor onze gezondheid.

  “De inzet van 5G is een gigantisch gezondheidsexperiment,” zei hij tegen de Daily Mail Online.

  Millimeterstraling is zwakker dan microgolven en wordt met name opgenomen door de huid.
  Op die manier kunnen de effecten van deze straling via de huid of het zenuwstelsel worden doorgegeven, aldus dr. Moskowitz.
  Hij is bezorgd dat het ook de ogen, het zenuwstelsel en de zweetklieren zal aantasten.

  “Millimetergolven kunnen sommige ziekteverwekkers ook resistent maken tegen antibiotica,” voegde hij toe.

  Moskowitz staat niet alleen. Intussen hebben meer dan 200 dokters en wetenschappers opgeroepen de uitrol van 5G tegen te houden.

  • Ger-Korat zegt op

   Zie mijn eerdere reactie, hierbij een aanvuling:
   ….Beerlage zegt dat 5G niet anders verwerkt wordt door het lichaam. “Het bewezen effect is nog steeds opwarming. Het zendsignaal is mogelijk iets anders van karakter, maar er zijn geen indicaties dat het lichaam daar iets anders mee doet. We kunnen niks uitsluiten, maar er wordt al twintig tot dertig jaar onderzoek gedaan naar de gevolgen van straling. Ik denk dat de kans dat er in de toekomst een compleet ander inzicht komt klein zal zijn.

   Daarnaast wijst ze erop dat het Agentschap Telecom steekproefsgewijs metingen uitvoert bij zendmasten. “De waarden die daarbij worden uitgestraald, liggen ver beneden de limieten.” Ze wil overigens de klachten die er leven niet bagatelliseren. “Die klachten moeten serieus worden genomen.” Beerlage verwacht niet dat er veel zal veranderen als de norm inderdaad wettelijk zal worden vastgesteld, zoals het ministerie in zijn consultatie als vraag opwerpt.

   Ook Toon Norp, consultant bij TNO en betrokken bij de standaardisering van 5G, nuanceert het gevaar. “Ik denk dat de komst van meer 5G-antennes die een kleiner bereik hebben en specifieker gericht zijn, niet per se betekent dat het gezondheidsrisico groter wordt. Zo’n kleinere antenne heeft veel minder vermogen nodig dan een antenne die bedoeld is om een paar kilometer te bestrijken.”

 5. ruud zegt op

  “voorzitter van de internationale commissie voor bescherming tegen niet-ioniserende straling (ICNIRP)”

  Een mooi klinkende titel.
  Maar als er geen bewijs is dat die niet-inoniserende straling schadelijk is, wat is dan het nut van die commissie en van die voorzitter?
  Of is de doelstelling van die stichting in werkelijkheid de schadelijkheid van die straling te ontkennen?

  Monique Beerlage, algemeen secretaris van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid klinkt al wat onzekerder.
  Er is geen bewijs, maar er zijn wel aanwijzingen – maar het kan ook toeval zijn.

  Dat de electromagnetische straling warmte veroorzaakt is zonder meer waar.
  Maar dat betekent niet, dat het niet meer kan doen dan dat.
  Als voorbeeld: een auto kan mensen vervoeren, maar een auto kan ook mensen doodrijden.

  De effecten van opwarming zullen inderdaad minimaal zijn, als je niet naast de zender gaat staan.
  Waarover je ongeruster over kunt zijn, zijn de processen in het erfelijk materiaal.
  In het bijzonder tijdens de celdeling.
  Daar zijn energetisch zeer laagdrempelige processen aan de gang tijdens de celdeling, die makkelijk verstoord zouden kunnen worden.
  Het zal waarschijnlijk geen toeval zijn dat in sommige landen het gebruik van de mobiele telefoon door kinderen aan banden is gelegd.
  Daar vindt de celdeling in een hoog tempo plaats, omdat het kind moet groeien.

  En op het eind trapt van Rongen weer een open deur in.
  5G lijkt niet op Rontchenstralen en veroorzaakt daardoor ook niet het soort schade dat die Rontchenstralen veroorzaken.
  Wat uiteraard niet hetzelfde betekent, als dat die 5G straling onschadelijk is.
  Dan was er ook de eerste open deur, die ik even vergat te melden.
  “Er is geen enkel overtuigend bewijs dat elektromagnetische straling voor mobiele communicatie een gevaar voor de volksgezondheid oplevert”
  Gevaar voor de volksgezondheid gaat wel wat verder dan dat je ziek kunt ziek worden van de 5G straling.
  Bij volksgezondheid praat je over grote groepen mensen.
  Dat wil niet zeggen, dat je als individu niet ziek kunt worden van die straling.

  Ik krijg de indruk dat de heer van Rongen woordspelletjes speelt, wat me een ongemakkelijk gevoel geeft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website