De vondst van een dode Indische griend (walvis met korte vin) in de provincie Songkhla met 80 plastic tassen in zijn maag, heeft veel Thai wakker geschud over de over afval in zee en de dreiging van de plastic soep voor het maritieme ecosysteem.

Thailand mag zich deze zaak zeker aantrekken want het land behoort bij de tien topvervuilers ter wereld (allemaal uit Azië) en  staat op de zesde plaats.

Voor het Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) is de vondst van het dode dier en de 8 kilo plastic in zijn maag aanleiding het publiek meer bewust te maken van de gevolgen van de vervuiling van de zee. Jaarlijks sterven er honderden zeedieren (zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen) dooradt ze rondzwervend plastic in zee aanzien voor voedsel. Zo lijkt een dun plastic tasje op een kwal.

DMCR directeur Jatuporn zei vrijdag, op World Ocean Day, gaat in overleg met producenten van plastic en gebruikers om te kijken hoe zij de hoeveelheid plastic in zee kunnen terugdringen. Een van de maatregelen die worden overwogen, is de plaatsing van netten in de riviermondingen in Samut Songkram en Samut Prakan om te voorkomen dat afval de zee instroomt. Volgend jaar koopt de DMCR speciale vaartuigen om het afval op te ruimen.

Maritiem bioloog Thon laat weten dat de vondst van de dode griend geen reclame is voor Thailand. De dood van de walvis is wereldwijd in de media gemeld. Hij vreest voor handelssancties wegens ‘unfriendly practices towards marine life’.

Hij wijst op een voorstel van de EU om plastic rietjes en bestek te verbieden. Hij roept ook warenhuizen op klanten te laten betalen voor plastic tassen. Een eerdere campagne van warenhuizen om klanten te stimuleren minder plastic tassen te gebruiken, had geen enkel effect. Het roer moet drastisch om in Thailand.

20 reacties op “Veel Thai geschokt over dode walvis met 8 kilo plastic in zijn maag”

 1. Harry Romijn zegt op

  Thailand, de hub van plastic afval dumping in de zee…

 2. Erwin zegt op

  zwaar beboeten en een geweten schoppen….ik hou van Thailand maar ze snappen het idd niet….iedere keer wij daar zijn nemen we een herbruikbare zak mee van AH om onze boodschappen in te doen en telkens kijkt men ons in de verschillende winkels niets begrijpend aan omdat we geen plastiek zakje willen…..het zal nog zeer lang duren, ben ik bang, eer men het zal snappen. Hopelijk komt het besef nu en als iedere toerist nu al eens weigert van nog plastiek zakjes aan te nemen gaat men misschien tot het besef komen dat het ook anders kan….fingers crossed

  • theoS zegt op

   Dit is een heel oud gebruik hier en zet zich voort in de Supermarkts enz. Je wordt verplicht om alles in plastic zakken te laten pakken want dan can men zien dat je niets gestolen hebt. Never mind de kassa bon. Niet mijn redenering maar de Thaise logica. Ik heb opgegeven om deze rotzooi te weigeren. Geen zin in lange discussies.

 3. Nicolaas zegt op

  Ik weet niet waar de bangkok post, de statistieken vandaan heeft, maar als er maar 500 aquatic animals per jaar sterben van plastic, dan is er geen probleem of tellen ze alleen de dieren die ze toevallig in Thailand vinden? Er zijn vissoorten die minder groeien, vroegtijdig sterven en waarvan velen zich niet meer kunnen voortplanten vanwege het plastic. Zelfs in de kleinste garnalensoorten wordt al een aardige hoeveelheid micro plastic gevonden. Vogels die vis eten sterven ook in steeds grotere aantallen vanwege het plastic in hun maag. Hetis dit keer positief van de europese unie dat ze in de aanval gaan tegen plastic gebruik. Hopenlijk volgen vele landen en bedrijven na hun. Ik probeer minder plastic te gebruiken en de mensen om mij heen, zowel Thaaien als niet Thaaien doen ook in meer of mindere mate mee. Enkele tips: Ik heb altijd een opvouwbaar tasje bij me in de auto of brommer. Als ik bij de 7-11 of lotus boodschappen doe zeg ik altijd “mai auw thoeng plastic” oftewel: ik wil geen plastic tasje. Sommige kijken je stomverbaast aan en anderen zeggen, very good, thank you. In een restaurant of bar zeg ik “Mai auw roh” Ik wil geen rietje. Soms zit hij toch in mijn schone glas, maar ja, we blijven lachen. Ik hoorde op TV dat er per dag 2,5 miljard rietjes worden gebruikt. Eenmalig. Sommige komen direct in de zee, anderen verbrokkelen op de vuilnisbelt tot micro plastic en komen via het grond water of overstroming via de rivier over een jaar of over 100 jaar uiteindelijk in de zee. 2,5 miljard plastic rietjes per dag.

 4. Jacques zegt op

  Er zullen drastische maatregelen moeten worden genomen zoals de uitgifte van duo bakken soortgelijk als we in Nederland hebben. Gescheiden afval per huishouden. Afvalbedrijven die met speciale geprepareerde vrachtauto’s, zoals in Nederland, langs de deur gaan en het vuil via de bakken ophaalt. Vervolgens goede afvalverwerking bij gespecialiseerde bedrijven, waar dus de afval wordt afgeleverd. De gemeenten zullen hoofdelijk verantwoordelijk moeten worden gesteld voor een adequaat beleid en uitvoering en toezicht. Ondersteuning en sancties bij uitblijven of niet functioneren. Boetes en controles op huishoudens die geen gebruik maken van dit systeem en hun afvalzakken maar te pas en te onpas dumpen.
  Gerichte reclame en continue onder de aandacht brengen van deze milieucriminaliteit. Via de supermarkt keten, want daar kopen toch de meeste Thai hun goederen. Denk aan de 7-ens, Family markt en (mini) Big c. Bij deze bedrijven zijn overigens draagbare tassen te koop voor weinig maar de rekken staan meestal behoorlijk achteraf verscholen. Zwerfafval verzamelen en opruimen. Kortom te veel om op te noemen en kun je dit het Thaise volk wel aandoen. Ik zou bijna medelijden met ze krijgen. Hoe dring je in godsnaam tot ze door. Natuurlijk geldt ditzelfde verhaal voor vele andere Aziatische landen die in de top 10 staan.
  Ik denk dat we wat minder moeten zeuren, want we zijn hier te gast en altijd kritiek en met het vingertje wijzen, moeten we niet willen. Maar er is hoop, want men is er van doordrongen en gaat maatrelen nemen, zoals is aangegeven. Dus weer terug in de afwachtende modus, iets wat ik moet leren, maar of mij dit ooit lukt.

  • Erik zegt op

   Jacques, over welk land heb jij het? Thailand?

   Dan moet je opgevallen zijn dat vuilnisbakken -en wat er op lijkt- in de nacht worden afgestruind door honden en ratten en dat bij het eerste licht mensen de resten er uit halen voor de verkoop van glas, ijzer, plastic flessen en wat er meer aan ‘handel’ wordt weggegooid. Daarom is het vaak zo’n ‘puinzooi’ op die plaatsen.

   Wil jij daar orde in brengen of zelfs duobakken plaatsen? Boetes? Vergeet het maar. Zolang hier mensen moeten leven van afval vindt geen scheiding plaats. Ze kiepen het om op straat….

   We hebben het primair over plastic zakken en daar moet je beginnen. De ‘seven’ inderdaad maar in Nederland word je ook nog steeds dood gegooid met die dingen. Dit gaat jaren duren tenzij je rigoreus ingrijpt zoals enkele Afrikaanse landen.

   • Jacques zegt op

    Beste Erik ik heb het over Thailand en trek een vergelijk met Nederland. Wij hebben er in Nederland toch wel een redelijke oplossing voor gevonden. Ik ben het met u eens dat er primair op plastic moet worden ingezet. Dat is het grootste euvel en In Nederland gebeurt dit door de duo bak, waarbij het plastic apart wordt gewonnen, met daarbij de juiste ophaalmethodes en voertuigen en de afvalverwerking. Mijn idee zou zijn om deze bakken en verdere afhandelingsmethode in Thailand, in te voeren en op het eigen erf te plaatsen en zodanig dat dit niet kan worden misbruikt door allerhande ongedierte. De verantwoordelijkheid ligt toch bij het individu en ik mag daar wel iets van verwachten en anders ja dan op voor de consequenties. Bij ons in de moo baan kan dit zo worden toegepast en op vele plekken idem dito. Ik ben mij bewust dat dit niet overal opgaat en daar zal dus extra maatregelen moeten worden genomen om het daar ook mogelijk te maken. De ochtend sterren zijn mij bekend en daar moet ook tegen opgetreden worden. Als ik ze zie dan kunnen ambtenaren dit ook zien. Ook mensen die leven van afval, hemelschrijnend toch en mensonterend. Ophouden met die onzin. Alternatieven bieden en hulp aan diegene die het behoeven. Er kan nog zoveel worden verbeterd hier in Thailand. In sommige Afrikaanse landen waar dit wordt aangepakt is men in mijn optiek doorgeslagen met de strafmaat. Daar zal ook wel een rapport van komen van een of andere commissie, die dit zal afkeuren. Maar dat er veel strenger moet worden opgetreden, daarvan ben ik mij wel bewust, zwakke heelmeesters maken stinkende wonden.

 5. Jan Hoekstra zegt op

  Wanneer stopt Tesco Lotus/ Big C enz eens een keer met de plastic tasjes. Westerse bedrijven maar het milieu interesseert hen blijkbaar niet.

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste jan, het begint bij de regering.
   Als zij het gaan verbieden of er komt een nieuwe wet waar bedrijven zich aan moeten houden.

   In mijn denkwijze zal dat nog lang duren.
   Als het zal gebeuren zal dit voor bedrijven een aardige kostenpost zijn die ze niet snel
   door zullen voeren.

   Wat betreft mijn mening mag het plastic snel verbannen mogen worden.
   Met vriendelijke groet,

   Erwin

  • theoS zegt op

   Natuurlijk niet. Er moet winst gemaakt worden anders worden de aandeelhouders boos. Money, Money, Money, it’s a rich mans world. (ABBA)

 6. Theo zegt op

  Zelf zullen wij elke dag het goede voorbeeld moeten geven. Wij nemen uit Nederland de laatste jaren AH-tassen mee. Bij de kassa is men nog wel verbaasd, maar begrip komt zeker.

 7. T zegt op

  Dit probleem mag de hele wereld wel wakker schudden!

 8. brabantman zegt op

  Duidelijk is dat het probleem niet de plastic verpakkingen zijn. Bekend is dat papieren verpakkingen veel schadelijk zijn voor het milieu. Van houtkap tot aan gebruik van schadelijke chemische stoffen voor de productie.
  Nee, het probleem ligt bij de mens. Waarom moet je plastic afval, geldt trouwens ook voor al het andere afval in rivier of zee dumpen? Zet daar nu eens grote boetes op. En kom niet met een onzinnig verbod op plastic rietjes of wattenstaafjes….
  Supermarkten in Nederland zijn z.g. bezig met het milieu. Heb meer de indruk dat het financieel ze wel goed uitkomt om geen plastic zakjes meer te verstrekken. Kijk namelijk maar eens naar hoe daar alle voorverpakte produkten verpakt zijn. Daar steken de plastic boodschapzakjes qua hoeveelheden erg schriel bij af. En het z.g. gescheiden verwerken van afval leidt ook al tot maffiose verdien praktijken door sommige gemeentes. Niet scheiden blijkt gemakkelijke en goedkoper te verwerken dan gescheiden. Maar ja, wie wordt er wakker.

  Wat mij in Thailand altijd opviel dat s avonds laat alle afgewerkte olie van restaurants en eetstalletjes zonder meer in de regenputten gedumpt wordt. En dan bij regenval klagen dat de putten het water niet kunnen afvoeren. Daar kunnen zelfs rioolpijpen van een meter doorsnede geen oplossing voor bieden.

 9. theoS zegt op

  Bij ons in de sois staan overal open lege olievaten die als afval tonnen werken en 1x p/week geleegd worden met vuilnis autos.Gescheiden afval wordt wordt gewoon te samen met al het andere afval in de vuilnis auto gekieperd. Grof vuil wordt niet meegenomen of opgehaald. Er ligt dan ook van alles. Matrassan, stoelen, kapotte bankstel, matten enz, enz. en er komt steeds meer bij. Ik kreeg te horen dat ik de enigste was die er wat van te zeggen had. Voor de rest no comment.

 10. Jacques zegt op

  Soms verbaas ik mij over de Thai en zie dat er wel degelijk goede voorbeelden te vinden zijn van milieubewuste mensen. Bij ons op de markt in Pattaya kabbelt een flinke sloot van zuid naar noord en ligt in het midden tussen de ochtend en middagmarkt. Veel van het marktafval kwam in dit slootje terecht en gaf problemen zoals verstoppingen en milieuoverlast. Door de markteigenaar is er langs dit slootje een hekwerk aangebracht, zodat het zwerfafval niet meer de sloot in kan. Een genot om naar te kijken en zal een flinke duit gekost hebben, want praat toch over een zo’n 400 honderd meter in lengte.Grote borden op de brugdelen van de sloot aangebracht met de tekst bij vervuiling 1000 bath boete.Er is dus nog hoop.

 11. teun zegt op

  Als er intussen niet nog een paar walvissen/dolfijnen het loodje leggen, heft niemand het er meer over na 2 weken.
  Supers (7Eleven, Tesco, BIG c etc) moeten gewoon verplicht worden per uit te reiken plastic zak TBH 50,- in rekening te brengen. Zolang dat niet gebeurt, blijft alles bij het oude. Helaas.

 12. jan scheys zegt op

  spijtig voor de walvis maar misschien kan dit een schokeffect teweegbrengen bij de Thai wat het gebruik van hun plastictasjes betreft. dat ze nu werkelijk eens gaan beseffen dat het niet nodig is om echt “een plastic zakje nog eens in een ander plastic zakje” te verpakken. hoopgevend is wel als ik hoor dat de Thaise overheid van plan is om in de toekomst een belasting op die plastic zakje te gaan invoeren…

 13. teun zegt op

  Net even een nieuw lampje gekocht. De verkoopster vroeg – met een blik van “nee, toch” – of ik er een plastic zakje bij wilde. Uiteraard gezegd, dat dat niet nodig was.
  Het begin is er?

 14. G.J. Krol zegt op

  Laten we ons eigen milieubewustzijn enigszins nuanceren want volgens de Bangkok Post wordt er ook Nederlands plastic afval naar Thailand gestuurd. Op die manier houden we ons eigen land wel redelijk schoon maar om nou te zeggen dat we zo begaan zijn met het milieu, nou nee.

 15. Tali zegt op

  Dat de winkels en shoppingmals eens een voorbeeld nemen aan Makro als je daar inkopen doet krijg je daar geen enkel plastic zakje mee je kan er wel een zak van Makro aankopen voor 25 Bath en zijn dezelfde zakken zoals in europa bij Aldi of Lidl of GB en die moet je ook kopen en ze gaan lang mee heb er twee voor als ik inkopen doe


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website