De schuldenlast van Thaise huishoudens is in het tweede kwartaal wederom gestegen, wel iets minder ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De stijgende schuldenlast is het gevolg van de zwakkere economie, aldus het budgetbureau, de National Economic and Social Development Council (NESDC).

Op maandag meldde de NESDC dat de schuldenlast van Thailand in het tweede kwartaal 13,1 biljoen baht bedraagt, een stijging met 5,8%. De total huishoudschuld bedraagt nu 78,7% van het bruto binnenlands product (bbp). Steeds meer Thai sluiten een lening af voor de aanschaf van een auto. Ook het aantal persoonlijke leningen en creditcardleningen zijn gestegen.

Thosaporn laat weten dat het kabinet zich zorgen maakt over het leengedrag van de bevolking en de risico’s dat dit met zich meebrengt. De NESDC, de Bank of Thailand en het ministerie van Financiën gaan samen onderzoeken hoe ze het aantal huishoudschulden in het land omlaag kunnen brengen.

Bron: Bangkok Post

10 reacties op “Schuldenlast van huishoudens in Thailand blijft stijgen: Thai leven op de pof”

 1. Er zijn nogal wat lezers de denken dat het zo goed gaat in Thailand omdat ze overal dikke auto’s zijn rijden. Wel het merendeel daarvan is dus gewoon van de bank. Niets is wat het lijkt en zeker in Thailand.

  • fred zegt op

   Dat is fijn om weten. Zal straks eens naar de bank gaan om te zien of wijn ook zo geen dikke auto krijgen.
   Moeten die auto’s dan niet maandelijks betaald worden gedurende vele jaren of worden die ook afgelost door de banken ? Hoeveel heeft zo een auto dan uiteindelijk gekost na een paar jaren fikse betalingen ?
   En hoeveel verbruiken die dikke auto’s ?

   • Marc zegt op

    De zus van mijn Thaise vriendin heeft een huis gekocht met als onderpand het ouderhuis. Nu heeft ze geen geld meer om de lening te betalen en nu draait de rest van de familie daarvoor op. Zo gaat dat in Thailand

 2. Tino Kuis zegt op

  Citaat:
  ‘Op maandag meldde de NESDC dat de schuldenlast van Thailand in het tweede kwartaal 13,1 miljard baht bedraagt, een stijging met 5,8%’

  De Bangkok Post zegt:
  On Monday, the NESDC reported the country’s household debt in the second quarter amounted to 13.1 trillion baht, up by 5.8%, a deceleration from 6.3% in the previous quarter. The debt accounted for 78.7% of GDP.

  Dat is dus 13.1 biljoen (en niet miljard) baht. In Nederland zijn de huishoudschulden ongeveer 200 procent van het bruto binnenlands product, voor zo’n 90 procent huishypotheken. In Thailand zijn die schulden voor 50 procent hypotheken, 25 procent voertuigen en 25 procent andere schulden (veelal creditcard schulden).

  De non-performing loans in Thailand zijn tussen de 2.5 en 3.5 procent. In Nederland is dat nu 1.9 procent vam alle leningen, maar het was ooit 0.5 procent (2008) en 3.2 procent in 2014.

  Ik vind het dus wel meevallen.

  • Ja miljard moet biljoen zijn, aangepast.

  • De vergelijking met Nederland gaat natuurlijk niet op. Nederland is een rijk land en zijn vele waarborgen zoals hypotheekgarantie, schuldsanering, schuldhulpverlening, bijstand, pensioen, etc., waardoor het inkomen van een Nederlander veel meer gegarandeerd is. Als een Nederlander zijn schuld niet kan betalen zijn er vangnetten, in Thailand zijn die er niet. Een bank in Nederland zal niet snel omvallen door oninbare hypotheken bij een grote crisis, in Thailand is die situatie natuurlijk ook totaal anders.

   • Tino Kuis zegt op

    In Thailand is alles ’totaal anders’. Totaal.

    Mijn ervaringen met schulden in Thailand (Nederland erbij halen is niet juist) is als volgt. Enkelingen gaan onverantwoord hoge schulden aan. De meesten echter komen in de problemen door onvoorziene factoren als werkeloosheid, ziekte, overlijden en een krimpende economie.
    De totale schuldenlast in Thailand wordt al 20 jaar ‘onverantwoord hoog’ genoemd. Dat is niet zo. Het noemen van individuele probleemgevallen zegt niet zoveel over het algemene beeld dat redelijk gunstig is.

  • Johnny BG zegt op

   Statistisch valt het misschien dan wel mee, maar als je ziet hoe makkelijk mensen met een salaris hoger dan 15.000 baht krediet kunnen krijgen dan is dat vragen om problemen.

   Zulke mensen wordt het mogelijk gemaakt om voor 100.000 en in een enkele geval in mijn omgeving 300.000 baht schuld te hebben op consumptieve leningen en dat met een salaris van 18.000 baht en daarnaast ook nog een autolening erbij.

   Met een huis- of autolening zit er nog een bepaalde waarde aan om de schuld te beperken, maar dat geldt niet voor andere leningen.

   Het hele kredietgebeuren heeft natuurlijk een veel groter doel en de non-performing loans een afschrijfbare bijzaak die uiteindelijk ook weer op het bordje van de belastingbetaler terecht komt in de vorm van minder winstbelasting door bedrijven.

 3. Yan zegt op

  Het is heel erg gesteld met de gezinsschuldenlast van de Thai en het wordt er helaas niet beter op…Hier een kleine anekdote: een oud moedertje baat in een buitenwijk van Korat een klein winkeltje uit waar van alle huishoudartikelen en bier wordt verkocht met een minieme winst van slechts enkele bahtjes. Een man heeft ze niet meer, maar wel enkele dochters. Een van hen heeft een job bij het gouvernement en bijgevolg ook een vast salaris. Ze hield er ook 4 creditcards op na en was uiteindelijk zo diep in de schulden gezakt dat ze in paniek ging aankloppen bij het oud moedertje. Jarenlang had het moedertje haar karige bahtjes opgespaard en haar fortuintje bedroeg zo’n 90.000.- Thb. Goed als ze is heeft ze het hele bedrag aan haar dochter geschonken in de hoop dat deze er haar schulden mee zou aflossen. Het bedrag volstond echter om slechts 1 van de 4 creditcards af te lossen. Tot overmaat van ramp werd de kassa van het winkeltje enkele weken geleden geplunderd. Alles moet aangepakt worden bij de opvoeding, maar corruptie wordt met de paplepel ingegeven, zoals in de scholen waar veel te veel schoolgeld gevraagd wordt om de directeur met een BMW te laten rijden. En zo veel meer erger…Men zou ook moeten verbieden dat creditcards aangeprezen worden in grootwarenhuizen. Sommigen voelen zich o zo belangrijk wanneer ze hun zakje rijst aan de kassa met hun creditcard kunnen betalen onder het oog van de wachtenden achter hen.

 4. KhunKoen zegt op

  Moderator: Dit dreigt een off-topic discussie te worden over de schulden in Nederland. Graag de reacties beperken tot Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website