Het was geen bedenksel van de toenmalige regering Abhisit, maar ze hebben echt bestaan en ze hebben sinds 2010 vrij rondgelopen. Gisteren maakte de politie bekend dinsdag vijf ‘men in black’ te hebben aangehouden. Gekleed in zwart jack en zwart hoofddoek, zoals ze er destijds kunnen hebben uitgezien, werden vier van de vijf aan de pers gepresenteerd (de vijfde is een vrouw).

De vijf worden ervan verdacht deel uitgemaakt te hebben van een groep zwaar bewapende mannen die vier jaar geleden tijdens de roodhemd ongeregdheden opereerde. Ze hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de gevechten op 10 april op de Khok Wua kruising. Daarbij kwamen vijf soldaten om het leven, onder wie legerofficier Romklao Thwatham, die postuum gepromoveerd is tot generaal.

Zijn echtgenote bedankt op Facebook de NCPO (junta) en de politie voor hun pogingen de verdachten te arresteren die haar echtgenoot hebben gedood. Ze schrijft te hopen dat het onderzoek het vertrouwen van de bevolking in het rechtsstelsel zal herstellen.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) volhardt in zijn standpunt dat de ‘men in black’ nooit hebben bestaan. Volgens woordvoerder Thanawut Wichaidit zouden de roodhemden zich destijds nooit schuldig hebben gemaakt aan geweld. De politie moet meer doen om te bewijzen dat ze bestonden, zegt hij.

Somchai Sawaengkarn, lid van de NLA (noodparlement), ziet in de aanhouding van de vijf het bewijs dat de zwarte brigade heeft bestaan. Totdat de huidige regering in functie trad, heeft niemand van degenen die aan de macht waren, ooit het bestaan geaccepteerd of er zelfs maar onderzoek naar laten doen, zegt hij.

In zijn vorige functie van senator was Somchai voorzitter van een senaatscommissie die onderzoek naar de roodhemd ongeregeldheden heeft gedaan.

Intussen gaat het politieonderzoek door. Tegen nog eens twee personen is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Vermoed wordt dat de vijf werden aangestuurd door een (derde) man, tegen wie een arrestatiebevel van de krijgsraad loopt. Somchai hoopt dat de huidige aanhouding uiteindelijk zal leiden tot de aanhouding van degenen die het geweld in 2010 hebben ontketend.

De politie zegt eerder een huis te hebben binnengevallen dat eigendom is van roodhemd activiste Kritsuda Khunase. Dat is de vrouw, die na haar detentie door de junta, heeft beweerd dat ze gemarteld is. Ze zou nu in Europa politiek asiel willen aanvragen. In het huis heeft de politie bewijs gevonden van betalingen van grote sommen geld aan de vijf verdachten. Om welk bedrag het gaat, wil de politie niet zeggen.

(Bron: Bangkok Post, 12 september 2014)

2 reacties op “Roodhemd ongeregeldheden 2010: Vijf ‘men in black’ aangehouden”

 1. chris zegt op

  Soms schiet ik in dit land in de lach. Zo ook vandaag.
  Menigeen in Thailand, ook een niet gering aantal van mijn studenten, gelooft in spoken en kan dat zelfs bewijzen met foto’s op de eigen facebook pagina. Een paar dagen geleden zelfs postte een FB-vriend een foto met een duidelijk zichtbaar (natuurlijk in het wit geklede) spook op het dak van een huis.
  In 2010 hebben alle kijkers naar de dagelijkse nieuwsuitzendingen van de CRES regelmatig de gewapende ‘men in black’ in het door de red shirts bezette gebied in Ratchaprasong zien rondlopen. Vervolgens ontkent iedereen die er wellicht of blijkbaar bij betrokken is dat de zwarte brigade werkelijk heeft bestaan.
  Of zouden het – voor het eerst in de geschiedenis van de magie – zwarte spoken zijn geweest? Het heet toch ook zwarte en niet witte magie?

  • ruud NK zegt op

   Abhisit haalt in zijn boek over 2010 een Thais gezegde aan. Het luidt:

   De leugen is al een aantal malen de wereld rond, voordat de waarheid zijn broek aan heeft.

   Het heeft wat tijd geduurd voordat die broek aan was, maar blijkbaar niet te laat om de leugen in te halen. Zelf herinner ik mij 10 april heel goed, mede omdat ik toen mijn vrouw riep om TV te kijken. Ik riep toen: “K. kom kijken de roden schieten hun eigen mensen dood.”

   Deze mensen en hun opdrachtgevers hebben direct en indirect de dood veroorzaakt van ruim 90 mensen in 2010.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website