(thanis / Shutterstock.com)

Premier Prayut Chan-o-cha heeft donderdag de noodtoestand en andere gerelateerde bevelen in Bangkok opgeheven, een week nadat ze waren ingevoerd om de anti-regeringsprotesten aan te pakken.

De demonstraties gingen gisteren in veel provincies gewoon door, waarbij menigten scandeerden dat de premier moet aftreden. Demonstranten hebben woensdag beloofd om hun protesten terug te schroeven als generaal Prayut binnen drie dagen aftreedt en van  juridische stappen tegen hun leiders afziet.

De opheffing van de noodtoestand was een feit nadat generaal Prayut woensdag op de nationale televisie verscheen met verzoenende woorden richting de demonstranten. Tijdens zijn toespraak drong de premier er bij alle partijen op aan een stap terug te doen, eraan toevoegend dat de regering bereid was de noodtoestand in te trekken. Overigens blijft de noodtoestand voor de Covid-19 situatie wel bestaan.

In de aankondiging, gepubliceerd in de Royal Gazette, werd de noodtoestand die aanvankelijk een maand zou duren, vanaf gistermiddag opgeheven.

Vice premier Wissanu Krea-ngam, laat weten dat de premier gemachtigd was om de noodtoestand in te trekken, maar dat deze nog steeds opnieuw kan worden ingevoerd als er “ongewenste incidenten” plaatsvinden.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Prayut heft de noodtoestand vanwege protesten op”

 1. Erik zegt op

  Dat is dan een stap in de goede richting maar gelooft het volk hem dat er iets gaat veranderen? Prayuth is de auteur van de grondwet waarin de senaat benoemd is uit uniformen en vriendjes en die kan alle wetgeving ten voordele van de gewone man tegenhouden. Ik vind dat de opmerking van Prayuth dat hij bereid is naar de grondwet te kijken wel alle steun verdient; het is tenminste iets…..

  Maar Prayuths handen zijn gebonden; hij heeft te maken met het staatshoofd en met de ultra-royalisten die alles bij het oude willen houden. Die zien niet in dat niet zij maar de jongeren de toekomst hebben en die toekomst loopt nu op straat te demonstreren voor hun rechten. Gisteren een goed artikel in de BKK Post nummer 2004887 dat door Tino Kuis in dit blog is geplaatst.

  • Tino Kuis zegt op

   Je, Erik, de protestbeweging van de jeugd in de afgelopen maanden is opmerkelijk. Ze is niet gebonden aan een politieke partij zoals de roodhemden en geelhemden in het verleden. Ze protesteren op veel plaatsen in Bangkok maar ook in het hele land, nu al in 63 van de 77 provincies.

   Ze zijn absoluut geweldloos, humoristisch en creatief. Een 16-jarig meisje hield een toespraak waar Rutte nog een puntje aan kan zuigen. Ja, er zijn politieke eisen maar de beweging is breder, meer maatschappelijk gericht en doet me denken aan die in veel Europese landen in 1967-68.

   Die jongeren weten wat er speelt en nemen geen blad voor de mond. Ze spreken over zaken die ook op dit blog niet mogen worden besproken. Dat betekent helaas ook dat er al meer dan 80 demonstranten zijn aangeklaagd waarvan er nog zo’n 25 in de gevangenis zitten.

   Ik denk dat er maar één oplossing mogelijk is. De regering moet aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. De Senaat moet beloven zich nergens meer mee te bemoeien. Er moet een nieuwe grondwet komen. De intimidatie van demonstranten moet stoppen.

 2. Rob V. zegt op

  Wie neemt deze man nog serieus? Eerst vanuit de overheid de zaak disproportioneel escaleren met het uitroepen van de ‘extra hevige noodtoestand’ om de vreedzame demonstranten te intimideren, toen de politie in anti rellen uitrusting , beton en prikkeldraad barrières en inzet van waterkanonnen Vervolgens ook het OV plat leggen in een mislukte poging de demonstranten hun transport plat te leggen. Oppakken van allerlei mensen (70+ als ik het niet mis heb). Dit soort ‘ leiders’ kent alleen de aanval… maar men pikt die constante intimidatie niet meer.

  Meneer moest bakzeil halen na nationaal en internationaal een flater te hebben geslagen. Echter zelf in zijn speech moet die man eerst in de aanval met bizarre beschuldigingen dat de demonstranten deels grof geweld hebben gebruikt. Om toch de acties van het regime deels goed te praten. Iets simpels als excuses krijgt hij niet over zijn lippen. Aftreden kunnen we ook wel vergeten. Hervormingen verwacht ik ook niet, de powers that be willen hun positie behouden dus dat geven ze niet zo maar op. Prayuth zijn oproep dat men de dialoog moet aan gaan en de oplossing via het parlement moet lopen is ronduit lachwekkend van iemand die via een coup aan de macht is gekomen, en daarna zonder echte volksraadpleging een grondwet heeft laten schrijven, onvrije verkiezingen enz.

  Deze man moet weg, dit gedrocht van een grondwet moet weg. Alleen met democratie, afleggen van verantwoording en het vrije woord kan men tot een beter Thailand komen. Fijn dat de media blokkade nu van de baan is (ook hier, ik was niet zo blij de afgelopen dagen met mooie stukjes waar ik niet onder kon reageren). Maar ik ben bang dat al dat geleuter over praten in het parlement en senaat, opzetten van onderzoekscommissies en dergelijke slappe excuses zijn om hervormingen uit te stellen en dan af te stellen.

  Is de vraag: gaat het volk dat pikken?

  NB: de berichtgeving in de Bangkok Post is in mijn ogen beneden de maat. Zelfs de conservatieve Nation geeft een beter beeld van de gang van zaken. Lezers die willen weten wat er speelt raad ik aan internet media te volgen zoals Khaosod, Thisrupt, Thai Enquirer of diverse live streams.

  Speech zie: https://www.thaienquirer.com/19863/full-text-of-prayut-speech-on-october-21/

  Moderator: Tekst verwijderd. Iemand beschuldigen van corruptie terwijl hij er niet voor veroordeeld is, is niet toegestaan. Iemand is pas schuldig als een rechter heeft gesproken.

 3. Daniël zegt op

  Wat de volgende stap moet zijn is dat het parlement het initiatief naar zich toe trekt. De eisen van de protesteerders zijn niet onredelijk. Zeker niet als je die tegen de context plaatst dat ooit Prayuth beloofde te handelen volgens een “roadmap to democracy”. Het parlement zou de grondwet kritisch onder handen moeten nemen, de monarchie anno 2020 reorganiseren, en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Laat ze maar eens beginnen met hoorzittingen, en laat ze maar eens inhoud geven aan het begrip consensus, want een boeddhistisch begrip.

  • Rob V. zegt op

   Van die roadmap is 0,0 terecht gekomen. Zelfs bij de Bangkok Post is een bekende opinie maker die met wantrouwen naar de oppositie praktijken keek en vaak de acties van de voormalige junta goed zat te praten nu duidelijk: Prayuth zijn tijd is voorbij. Zie: https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2006643/history-not-on-the-side-of-gen-prayut

   Praten is zeker de oplossing, maar willen de powers that be wel serieus praten? Over democratie valt niet echt een compromis te sluiten… Prayuth neemt nu gas terug maar het kan wel eens te weinig te te laat zijn.

   • Daniël zegt op

    Ik ben meer geneigd zelf te oordelen, en ik hou niet zo van berichtgeving die buigzaam als bamboe blijkt te zijn. Daarbij is Thailand, wil het een staatsbestel gestoeld op principes van democratie, juist gebaat met het in staat zijn compromissen te sluiten. Ik noem hier in enkele bewoordingen de meest ingewikkelde problemen waarmee Thailand te maken krijgt. Ten eerste de keuze tot een staatsbestel. Thailand heeft tot op vandaag zich altijd een bestuurssysteem militair doen opdringen. Dat lag niet alleen aan het leger. Ten tweede: democratie- Thailand is in de verste verte hiermee niet bekend en dit zal een heel zware oefening blijken. Ten derde het kunnen sluiten van compromis. Hiertoe in staat zijn betekent de bereidheid (willen) hebben. Een leerproces voor velen.
    Het geheel overziend concludeer ik dat enkel wijzen naar Prayuth cs niets zal oplossen.

    • Johnny BG zegt op

     Prayuth is kop van jut en heeft ook 2 kinderen die een beetje genoeg krijgen van de bagger die ze over hun heen krijgen. https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/09/03/prayuts-daughters-hit-back-at-netizens-accusations/
     Hoe laag kan je gaan als tegenstander?

 4. wannee zegt op

  Ik denk dat Prayut eigenlijk niet weg wil want dat betekend dat die waarschijnlijk Thailand zal moeten verlaten want dan komen alle fouten naar buiten en moet die het land uitvluchten net als zijn voorgangers

 5. Peter V. zegt op

  In mijn optiek is de ‘geneste’ noodtoestand alleen ingetrokken, om “team geel” de kans te geven om ook de straat op te gaan, en de confrontatie te zoeken.
  Dat maakt dan weer hard ingrijpen mogelijk.

  • Daniël zegt op

   Ik denk dat het zo ver niet meer komt. Thailand verandert. Er is meer hoop. Ook uit “gele” families komen jongeren die huidige rood-geel tegenstelling meer dan beu zijn. De opmerking van Tino Kuis is terecht als hij stelt dat Thai jongeren zich niet gebonden voelen aan politieke partijen. Je zag een handvol royalisten bezwaren uiten toen een stoet wagens met een lid van de koninklijke familie verdwaalde in een protestmassa. En enkele geel-sympathisanten reden op brommers met vlaggen wat rondjes. Maar wat hen duidelijk werd was dat zij geen aansluiting konden vinden bij de bedoelingen van hun jeugd. Jeugd heeft de toekomst, Altijd al zo geweest. Daarom is het knap dat Thai jongeren dit begrijpen en tegen alle tegenwerking in toch het lef hebben te protesteren tegen alle onrecht in hun land. En geloof maar niet dat Prayuth geen aanwijzingen heeft gekregen van binnenuit. Volg Thai-talige media. Geven veel informatie.

   • Johnny BG zegt op

    Er is al vele jaren een positief proces aan de gang wat door velen niet ingezien wil worden en veelal bestreden wordt, maar kan je verwachten dat een verrot systeem in 6 jaar volledig schoon is?
    Als je alles zwart wil zien dan is er nooit wit. De jongeren maken hun punt maar het wordt in Bangkok zeker niet gedragen door de meerderheid die weten dat veranderingen langzaam gaan.
    Naar mijn mening wordt in het spanningsveld alle belangen afwegende goed ingeschat. Zoals ik vaker hier verkondig laat de regering zich niet meer provoceren en als ze dat nog even volhouden dan is er een volgende verkiezing. Ook dan krijg je weer tegenstand vanuit een bepaalde hoek maar dat is inmiddels wel bekend.

 6. chris zegt op

  Zou Prayut helemaal zelf en alleen, na lang en goed nadenken (zoals hij al sinds 2014 doet), tot deze conclusie zijn gekomen?

  • Tino Kuis zegt op

   Natuurlijk heeft hij dat niet helemaal zelf en alleen besloten. Hij heeft het zeker met zijn vrouw besproken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website