Morgen, 22 mei is de junta in Thailand drie jaar aan de macht. Tijd voor een onderzoek en uit de laatste Suan Dusit peiling blijkt dat de Thais deels tevreden zijn maar ook teleurgesteld omdat de economie maar niet op stoom komt.

Van de 1.264 respondenten zegt een ruime meerderheid (73 pct) dat het de regering is gelukt straatprotesten te stoppen. Met de aanpak van de corruptie gaat het ook goed (71 pct), dat geldt ook voor de sociale rust (66 pct) en de aanpak van illegale bebouwing van grond.

Als het gaat ver de prestaties van de militaire regering op economisch gebied zijn Thai niet tevreden. Zeker 77 procent zegt dat het de regering niet is gelukt de economie te verbeteren en de levensstandaard te handhaven. Ongeveer 72 procent vindt dat de regering de wetten niet voldoende handhaaft, en dat de rechten en vrijheid van mensen worden beperkt.

Met nog één jaar te gaan dient de regering vaart te zetten achter economische verbeteringen en de hoge kosten van levensonderhoud te bestrijden, zo zeggen de respondenten. Er moet meer aandacht komen voor welzijnsvoorzieningen, bestrijding van de werkloosheid en er moet nog meer gedaan worden om de corruptie aan te pakken.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Peiling over 3 jaar Junta: Thai tevreden over herstel orde maar economie blijft zorgenkindje”

 1. NicoB zegt op

  Dat de economie slechter draait is zeer duidelijk te zien aan diverse bedrijven en bedrijvigheid bij familieleden.
  Het draait nog wel, maar op een zeer aanzienlijk lager niveau, de winstgevendheid is zwaar aangetast, waardoor de families nog maar net of net niet rond kunnen komen met alle kwalijke gevolgen van dien, nl. geen kans op investeringen.
  In de overige wensen van de respondenten kan ik mij vinden, er kan niet genoeg worden opgeschoond.
  NicoB

 2. Dirk zegt op

  Orde hersteld? Laat me niet lachen.
  85% van de mensen is woedend.
  Zelfs hier kan, lees mag, de waarheid niet worden vermeld.

  • Jos zegt op

   Helemaal met je eens Dirk.
   Ook belangrijk om te melden is dat het merendeel van de Thai zijn “echte” mening niet DURFT te geven uit angst om opgepakt te worden.

 3. T zegt op

  Misschien nog een paar duikboten kopen daar trekt de economie zeker van aan…

 4. chris de boer zegt op

  22 mei: de 3e verjaardag van de laatste coup
  23 mei: de 3e verjaardag van de dag dat de junta startte met het uitbetalen van rijstboeren die maandenlang hun geld niet hadden gekregen.
  Toeval?

  • Tino Kuis zegt op

   …………en in juni 2014 zei Prayut dat hij NOOIT meer (rijst) subsidies zou geven, dat het een belachelijk, kostbaar programma was en een van de redenen voor de staatsgreep, waarna een aantal maanden later de junta toch weer met subsidies begon tot op de dag van vandaag hoewel minder gul (ongeveer 50 procent van de subsidies van de voorgaande regering).

   • chris de boer zegt op

    Je ziet maar weer: politici zijn niet te vertrouwen.
    Ook degenen die zichzelf tot politicus hebben gepromoveerd.

 5. Roy zegt op

  IK bemoei me geheel niet met de politiek, het gaat er mij om dat ik een mooi leven heb in mijn laatste levensjaren, klingt misschien egoïstisch, maar mag het na jarenlang gezwoegd te hebben, dit onderzoek hierboven zecht me niks, wat ik wel goed merk is dat het hier rustig en vredig is sinds de nieuwe regering er is, van mij mag het nog een paar jaren zo doorgaan tot ik tot stof wederkeer, of misschien wel als geest wie weet.

 6. chris de boer zegt op

  Het makken van deze regering is eigenlijk dezelfde als van alle regeringen die ik in de afgelopen 10 jaar de revue heb zien passeren. En dat makken is het totaal ontbreken van een (politieke) visie op de toekomst en de problemen van dit land. Voorzover er beleid wordt gevoerd is dat te betitelen als nationalistisch-kapitalistisch. Dat geldt voor rood, geel en camouflage-groen. Oftewel: vrij baan voor economische groei, voor de ontplooiing van het bedrijfsleven, minder overheidsbemoeienis (nog minder?) behalve waar nationale belangen in het geding zijn zoals orde en veiligheid, respect, nationale trots, het koningshuis, eensgezindheid, het imago (bv. human trafficking, rechtspraak, vrijheid van meningsuiting) en werkgelegenheid voor de eigen bevolking (“Thailand First”).
  In de afgelopen jaren is er dan ook vrijwel niets wezenlijks gepresteerd dat dit land meer moet voorbereiden op de toekomst: een vergrijzende bevolking, landbouw- en grondpolitiek, onderwijs, inkomenspolitiek, corruptie, grote en kleine criminaliteit (buitenlandse maffia), kwaliteitsverbetering van dienstverlening o.a. in het toerisme, verkeersveiligheid. En dat ligt zeker niet alleen aan het feit dat generaals het land nu besturen.

 7. Mark zegt op

  Deze laatste Suan Dusit peiling bevestigd hetgeen ik al een tijd zie en hoor bij mijn Thaise familie en vrienden in ruraal Noord-Thailand.

  Openlijk verklaren ze dat rust en orde positief is. Maar hun klachten over de slechte economie hoor je nooit publiek.

  Off the record durven deze mensen zich wel afvragen waarom zij de prijs, letterlijk dagelijks in bathjes koopkracht, moeten betalen. De onruststokers die de vorige legitiem verkozen regering omver hebben laten werpen worden hierbij steevast aangewezen als bron van hun lijden.

  Publiek zwijgt men hierover. Je weet nooit wie er mee luistert en waar die gaat papegaaien. In die zin wordt er door de huidige situatie een onzichtbare onderstroom gevoed. Hoe sterk die is/wordt valt niet in te schatten en wat hij teweeg kan/zal brengen ook niet.

  Als relatief rijke farrang kan ik me gelukkig nog steeds meer zorgen maken over de wisselkoers euro/bath dan over mijn dagelijks budget. Paradijsvogel 🙂

 8. John Chiang rai zegt op

  Zou graag willen weten hoe Thailand tot een werkelijke democratie kan worden,zonder dat het opnieuw tot onrust zal komen. De z.g.n.rust die op het ogenblik heerst,wordt erg kunstmatig door de militair regering in greep gehouden. Bij de volgende verkiezingen zal begrijpelijk opnieuw een meerderheid van de arme bevolking die partij Kiezen,die voor hun ook verbetering zal brengen. De kleine elite van het land,zal dan opnieuw zoeken naar een mogelijkheid,om met het leger de macht weer in handen te krijgen. Ik zou als Thai niet graag de komende Ministerpresident willen zijn,omdat de beschuldigingen van machtsmisbruik of corruptie van een regering,die niet in het belang van de kleine elite functioneert,nu reeds voorspelbaar zijn.

  • ruud zegt op

   Voorlopig lijkt er geen echte democratie onderweg.
   De nieuw te kiezen regering blijft onder controle staan met de wetgeving.

   Zoiets als met de Ford-T.
   Ze kunnen alle kleuren kiezen, als het maar zwart is.

   De enige macht die ze hebben zou, geen enkele wet maken, zijn.
   Maar die macht zullen ze dan waarschijnlijk weer snel kwijtraken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website