Oud-premier Abhisit en voormalig vice-premier Suthep Thaugsuban worden niet langer vervolgd voor moord in verband met de gewelddadige beëindiging van het roodhemdprotest in 2010. De Criminal Court heeft gisteren de zaak geseponeerd die tijdens het bewind van voormalig regeringspartij Pheu Thai aanhangig is gemaakt.

De rechtbank zegt niet bevoegd te zijn de zaak te behandelen. Die bevoegdheid rust bij de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court. Tegen de uitspraak kan het OM nog in beroep gaan, dus honderd procent vrijuit gaat het duo nog niet. Familieleden van degenen die gedood of gewond werden, gaan dat in ieder geval doen.

De moordbeschuldiging was destijds een initiatief van het Department of Special Investigation. De DSI baseerde zich op het besluit van het Centre for the Resolution of the Emergency Situatie (CRES, verantwoordelijk voor handhaving van de noodtoestand) om soldaten toestemming te geven met scherp te schieten wanneer ze door demonstranten werden aangevallen. Directeur van het CRES was Suthep (bekend van de anti-regeringsprotesten).

Tijdens de ongeregeldheden kwamen 90 personen om het leven, waaronder soldaten, en werden zo’n duizend personen gewond. De rechtbank heeft al in enkele gevallen vastgesteld dat demonstranten door soldaten werden doodgeschoten.

De National Anti-Corruption Commission houdt zich ook met de zaak bezig. Ze onderzoekt of Abhisit en Suthep zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim. De commissie heeft beiden al wel verhoord, maar nog niet in staat van beschuldiging gesteld. De rechtbank is van mening dat de NACC de zaak dient te verwijzen naar de Supreme Court, indien ze hen schuldig acht.

Pheu Thai (toen oppositiepartij) vroeg de NACC in 2010 tegen beiden een impeachment procedure te beginnen. Hoe het daarmee staat, vermeldt het artikel niet. Het verzoek zal wel ergens liggen te verstoffen.

(Bron: Bangkok Post, 29 augustus 2014)

8 reacties op “Oud-premier Abhisit en Suthep zijn (voorlopig) geen moordenaar”

 1. erik zegt op

  Er zijn meer zaken in de doofpot gestoken dus deze verdwijnt daar ook wel in.

  De aanpak van illegale bouwsels in natuurparken zal beperkt blijven tot sloop, de maffiabaas, althans verdachte, op Phuket raakt een deel van zijn centjes kwijt en gaat vrolijk wat anders doen, de families van de moordpartijen op drugsverdachten onder het Th regime zullen nooit iets horen, vergeet de verdwenen advocaat niet, Tak Bai en de moskee. De drugs- en oliebaronnen achter de oorlog in het zuiden gaan vrijuit.

  Dit is Thailand. We kunnen ons er druk om maken maar het helpt niet.

 2. David H. zegt op

  Wat was er anders te verwachten , als generaal / prime minister één van de bevelvoerende officieren was van heel het geval ….”.ons kent ons” gaat nog altijd op ….overal …tot het tij keert !
  Zodoende weet de gemuilbande meerderheid wat ze kan verwachten in Thailand , het krediet begint te slinken …..

  • chris zegt op

   Nou, nou. Als je weet dat Suthep en Phrayuth absoluut geen vrienden van elkaar zijn en dan druk ik me nog zachtjes uit.
   Ik vind de uitspraak van het Criminal Court alleszins begrijpelijk. In elk land heeft er slechts 1 instantie het monopolie op geweld en dat is de staat. Vertegenwoordigers kunnen dus niet echt beschuldigd worden van moord (zij trachten de orde te herstellen) maar wel van misbruik van hun positie. Dat laatste is het geval wanneer niet de internationaal geldende regels voor het omgaan met gewelddadige bezettingen en demonstraties worden gevolgd. Op basis van wat ik weet over het gebeurde in 2010 (het ‘neerslaan’ van de red shirts demonstraties, die vele weken duurden, waarbij geweld werd gebruikt door de demonstranten, gebouwen in brand gestoken en waar zelfs in het openbaar, op TV onderhandelingen werden gevoerd) acht ik het niet aannemelijk dat Abhisit en Suthep zullen worden veroordeeld voor msibruik van hun positie.
   Dries van Agt en Joop den Uyl zijn ook nooit voor de rechter gedaagd omdat zij opdracht gaven een door Molukkers gegijzelde trein in Bovensmilde te beschieten.

   • wibart zegt op

    Jeetje Chris, meen je dat nu echt. Een vergelijking met een terroristische gijzeling van mensen (de trein in Bovensmilde) met het op scherp schieten op protesterende menigte. Dat lijkt me eerlijk gezegd een appels met peren vergelijk. Kortom niet in de zelfde categorie.

    • chris zegt op

     Beste Wibart,
     Ja, dat meen ik echt. Denk je niet dat in 2010 duizenden mensen in en vorm van gijzeling werden gehouden door de demonstraties, naast de schade aan bedrijven (hotels in de buurt van Rachaprasong moesten sluityen uit veligheidsoverwegingen) en aan het land? Denk je niet dat de toenmalige PM, Abhisit, het niet als een vorm van gijzeling beschouwde dat hij overal werd gevolgd, dat hij bijna uit zij auto werd getrokken en dat hij op een militaire kazerne moest verblijven omdat hij niet meer naar huis kon?
     Ander voorbeeld om mijn standpunt duidelijk te maken: denk je dat meneer Netanyahu van Israel ooit voor de rechter zal worden gedaagd voor de moord op honderden Palestijnen in de Gaza-strook?

     • chris zegt op

      vergat ik nog: de rode leiders van de demonstraties in 2010 worden (onder andere) beschuldigd van…..terrorisme.

   • David H. zegt op

    Moderator: niet chatten svp.

 3. HansNl zegt op

  En de opdracht om de trein te heroveren?
  Dus toch geen appels met peren maar een vergelijking trekken tussen goudreinetten en elstar dan?

  In welk land dan ook zou het beeindigen van een gewelddadige demonstratie
  , in welke vorm dan ook, prioriteit zijn.

  Wat mij nog altijd bevreemdt is dat ” leiders” van de roden nog altijd niet veroordeeld zijn voor hun rol in het opzetten van demonstranten om te vernielem en verbranden.
  En daarmee de beeindiging van deze waanzin te veroorzaken.

  O


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website