Image: Bangkok Post

De Kiesraad heeft gisteren de zetelverdeling bekend gemaakt. De voorsprong in aantal stemmen tussen koplopers Palang Pracharath en Pheu Thai is iets groter geworden. Pheu Thai blijft met 137 zetels flink voor op Palang Pracharath met Prayut als kandidaat-premier, de pro-junta partij kreeg 118 zetels.

De vijf partijen met de meeste stemmen zijn:

 1. Palang Pracharath (8,4 miljoen)
 2. Pheu Thai (7,9 miljoen),
 3. Future Forward (6,2 miljoen)
 4. Democraten (3,9 mijoen)
 5. Bhumjaithai (3,7 miljoen).

De door Pheu Thai aangekondigde coalitie heeft nu 253 zetels. Palang Pracharath kan mogelijk niet verder komen dan 181 zetels. Drie partijen, Bhumjaithai, Chartthaipattana en Chart Pattana, hebben nog niet besloten met wie ze een coalitie willen vormen.

De meerderheid van een mogelijke Pheu Thai-coalitie is groot genoeg om een regering te kunnen vormen. Wie dan de nieuwe premier wordt blijft nog een vraagteken. Het Huis van Afgevaardigden (500 zetels) en de Senaat (250 zetels) moeten daarover in een gezamenlijke vergadering stemmen. Daarvoor zijn 376 stemmen nodig. Het is vrijwel zeker is dat de door de junta benoemde Senaat alleen Prayut als premier wil en alle andere keuzes zullen blokkeren.

Mocht Prayut toch weer premier worden dan kan hij alleen een minderheidsregering formeren en die zal draagvlak missen. Echter PPRP secretaris-generaal Sonthirat denkt dat de PPRP voldoende steun van andere partijen zal krijgen om zo coalitieregering te kunnen vormen met een nipte meerderheid.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Onofficiële uitslag verkiezingen: Geen bijzondere wijzigingen”

 1. RuudB zegt op

  Pheu Thai is een Thaksin-gelieerde partij. Het zou PTH sieren de banden met deze zelfverkozen banneling te verbreken, en te gaan leren op eigen politieke benen te staan. Tot 3 x toe is zijnerzijds geprobeerd macht en invloed te realiseren: in 2011 werd zus naar voren geschoven, zeer betreurenswaardig, naïef en onhandig waren pogingen om via de nu verboden partij Raksa Chart zich weer op het politieke podium te tillen, en afgelopen weekend liet hij volop van zich horen via een trouwerij en sociale media. Laat PTH maar even sudderen als oppositiepartij/leider van de oppositie (188 zetels) totdat een programma is klaar gestoofd op basis van collectieve Thai belangen/inzichten.

  Wat mij betreft wordt er een brede coalitie gesloten olv de PPP. Omdat ik pas vernieuwing en verandering zie als ook jongeren aan het woord/van de partij zijn, dient de FFP aan een dergelijke coalitie deel te nemen. Samen met de 2 andere als relatief grotere partij uit de bus gekomen, de DEMocraten met 55 zetels en BhumJaiThai met 52 zetels. Totaal: 312 zetels

  Het voordeel van een dergelijke coalitie is het feit dat men met elkaar om de tafel moet, in gesprek, noem het polderen. Er is veel weerzin/weerstand jegens PPP en DEM, vanwege onlangs en historisch gevoerd beleid. Maar elke partij dient nu na deze verkiezingen de belangen van Thailand de boventoon te laten voeren en gram en ergernissen te laten varen.
  Een dergelijke grote coalitie is aldus de beste manier om in dialoog te geraken en tot samenwerking te komen. De aanwezigheid van de DEM wordt gecompenseerd door die van BJT: bijna hetzelfde aantal zetels, gelijke referentie, oud gedrag jegens nieuw elan. De FFP gelieve op sociaal en economisch terrein sleutelposities in te nemen.
  Laat PPP de premier leveren in de persoon van Prayuth, met naast hem van elke partij een vice-premier. Prayuth is op dit moment de MP die rust en stabiliteit kan garanderen, en door een dergelijke coalitie als hierboven kan veel maatschappelijke weerstand worden weggenomen. Ook militair ongenoegen. Het streven kan zijn het inluiden van een overgangsperiode naar nieuwe verhoudingen en ontwikkelingen.

  • Pat zegt op

   Als Thailand als democratie wil bekend staan dan moet het zeker alles doen om PPP van de macht te houden. De enige partij die in aanmerking komt is de PTH. Hun leider die nu in het buitenland zit heeft indertijd wel degelijk eerst zijn eigen zakken gevuld, maar dat doen ze overal, zelfs tot in Nederland en Belgie toe. Maar van de andere kant is hij ook de enige die iets voor de arme boeren uit de Isaan gedaan heeft. Daarom hoop ik nog altijd dat hij terug komt en Isaan onafhankelijk maakt van Thailand. Dan zullen die hoge heren in Bangkok snel op hun plaats gezet worden.

   • RuudB zegt op

    Of TH als democratie bekend wil staan is maar helemaal de vraag. De gebeurtenissen sinds mei 2014 wijzen daar niet op. De wijze waarop “hij” regeerde ook niet. Noem mij een maatregel voor de armer boeren uit de Isaan die behalve populistisch ook blijvend en effectief was? Wat heeft de populistische auto-aankoop resp de rijst-opkoop maatregel van diens zus voor de arme boeren opgeleverd? Lering trekken uit de geschiedenis blijkt maar al te moeilijk. Vergeten des te gemakkelijker.

 2. Rob V. zegt op

  Ik zal niet weer beginnen over het aantal ongeregeldheden en oneerlijkheden in aanloop naar en tijdens de discussie. De kort mededeling dat de militaire junta zo (hopeloos) heeft georganiseerd dat pro-democratie partijen daar veelal nadeel van ondervonden mag bij de lezers nu wel bekend zijn.

  Dat er een mogelijke onwerkbare situatie bestaat of eentje waar de militairen en de democratie partijen elkaar tegenhouden om resultaten te boeken is ook wel duidelijk. Een niet onaardig commentaar daarop valt te lezen op PrachaTai. Hoever komt een aanstaand kabinet voordat het mogelijk in elkaar stort?
  “Stalemate before catastrophe? – challenges to democratic camp after election result”
  https://prachatai.com/english/node/8000

 3. Rob V. zegt op

  De Blogdictator mag wel oppassen met al deze blogs, ons generaal-dictatoortje is ‘not amused’ dat media zoveel schrijven over de verkiezingen:. ” PM asks media not create stress with excessive political coverage”

  Zie:
  https://www.thaipbsworld.com/pm-asks-media-not-create-stress-with-excessive-political-coverage/

  • chris zegt op

   Ik vind het altijd merkwaardig als mensen Prayut met een korrel zout nemen behalve als hij dit soort opmerkingen maakt. Wees nou toch eens consequent.
   Echt bijna niemand is echt onder de indruk van hem. Nog sterker: hoe meer hij dit soort opmerkigen maakt hoe meer de meeste mensen tegen hem zijn cq worden. Gelukkig dus maakt hij dit soort opmerkingen; anders had zijn partij zeker meer stemmen gekregen.

 4. chris zegt op

  “Het is vrijwel zeker is dat de door de junta benoemde Senaat alleen Prayut als premier wil en alle andere keuzes zullen blokkeren”.
  Dat moet ik toch nog zien. De velen hier op de blog die menen dat arme Thais in het noorden en noord-oosten niet gevoelig zijn voor het kopen van hun stem bij verkiezingen, zijn wel de mening toegedaan dat hoog opgeleide senatoren wel allemaal gevoelig zijn voor geld. Het lijkt wel de omgekeerde wereld.

  • Rob V. zegt op

   Chris je maakt in je 2 reacties nogal wat aannames door de gedachten van diverse reageerders zelf in te vullen. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken maar in mijn optiek laten Thai (uit de Isaan of elders) zich niet omkopen met wat geld, al wordt er in Thailand wel met geld gestrooid door partijen over het gehele spectrum, dat hoort er blijkbaar een soort van bij. Dit hebben we al tig maal kunnen lezen in diverse reportages dus ik mag hopen dat ik die bronnen niet wéér hoef op te zoeken. Uiteraard vragen burgers zich wel af wat een politici voor hen kan betekenen, wat leverd het ons onder aan de streep op? Ik wil er beter van worden. Denk aan het halen van projecten naar de eigen provincie, subsidie programma’s, verbeteringen in de eigen omgeving etc.

   Die senatoren zijn dan natuurlijk ook niet te koop met geld. Een koffertje met geld koopt geen loyaliteit. De junta heeft natuurlijk gezocht onder mensen die loyaal zijn. Dat kunnen hoge figuren zijn die soortgelijke belangen delen als de junta, en misschien soms in het vooruitzicht dat door senator te worden die belangen en macht verder versterkt kan worden. Maar alleen wat bahtjes laten wapperen, ik heb niet de indruk dat daarmee de mensen zich laten veranderden in volgzaam stemvee.

   • Johnny BG zegt op

    Ik vind dit een nogal naieve indruk.

    Als je als gebied gehoord wil worden ( oftewel geld uit Bangkok krijgen) dan is het van belang om links- of rechtsom relevant te zijn en daar helpen kleine vergoedingen aan kiezers bij.

    Een mens houdt van overzichtelijkheid en hoe het geregeld wordt maakt niet veel uit.

    Het heeft sowieso geen nut om meer dan 10 partijen in een land te hebben tenzij je echt je kop in het zand steekt of omdat je denkt dat het wiel opnieuw is uitgevonden. Maar ja, wie weet en staat er een nieuwe bevrijder op want uiteindelijk doet hoop altijd leven


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website