Het is het militair gezag (NCPO) blijkbaar een doorn in het oog: mediaberichten die onrust veroorzaken of kritiek op de monarchie uitlokken. De NCPO heeft daarom vijf panels gevormd, die de media in de gaten gaan houden.

Mediaorganisaties die zich aan de wet houden, hebben niets te vrezen, maar wie onjuiste informatie verspreidt, krijgt met de rechter te maken. De vijf panels gaan zich bezighouden met radio, televisie, gedrukte media, online media, social media en buitenlandse media.

Televisiewaakhond NBTC is verantwoordelijk voor de controle van radio- en televisieberichten. De online media worden in de gaten gehouden door het ministerie van ICT en de buitenlandse media door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Thai Journalists Association vindt de richtlijnen van de NCPO te breed. Ze zouden kunnen leiden tot beperking van de rechten van de media. Volgens Natthavarut Muangsuk, een mediavertegenwoordiger, is het duidelijk dat de NCPO zich wil bemoeien met het werk van de media. ‘Dit maakt het voor de media onmogelijk om het werk van de NCPO kritisch te beoordelen.’

– Chauffeurs van minibusjes die herhaaldelijk verkeersovertredingen maken, riskeren hun vergunning kwijt te raken. Strengere straffen zijn een van de maatregelen, bedoeld om het aantal verkeersongelukken terug te dringen, zegt Wattana Pattanachon, adjunct directeur-generaal van het Land Transport Department. De belangrijkste oorzaken zijn te hard rijden, oververmoeidheid en alcoholgebruik.

Kleine overtredingen, zoals overbelading van het busje of overtreding van de maximumsnelheid, leveren de eerste twee keer een boete op, maar wanneer dezelfde overtreding binnen een jaar daarna plaatsvindt, verliest de chauffeur 15 dagen zijn vergunning; bij een vierde overtreding 30 dagen en bij de vijfde keer is het over en uit. Voor ernstiger overtredingen, zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs, gelden nog strengere straffen. Binnen twee maanden worden de maatregelen van kracht.

– De junta wil dat alle minibusjes op en bij het Victory Monument verhuizen naar een terrein bij ARL-station Makkasan en nu heeft busexploitant Transport Co (eigendom van de overheid) bekend gemaakt zijn busjes naar een terrein onder de Expressway bij Victory Monument te gaan verhuizen.

Het bedrijf heeft er een terrein van 32.000 vierkante meter geleasd. Dat terrein wordt niet alleen een parkeerterrein, zoals bij Makkasan, maar een terminal met kaartautomaten en lounges. De terminal wordt met een walkway verbonden met het BTS-station Victory Monument en de bushaltes op het plein. Naar verwachting komt de terminal over een jaar in bedrijf.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat volgende week praten met de reders van trawlers, die buiten de territoriale wateren van Thailand vissen. Het gespreksonderwerp laat zich raden: mensenhandel, want met name de visserij en visverwerkende bedrijven worden daarvan verdacht. Het gesprek vindt plaats naar aanleiding van het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport, dat Thailand degradeerde van de Tier 2 Watch lijst (doe er wat aan) naar de Tier 3 lijst (inspanningen onvoldoende).

Chatchawal Suksomjit, adjunct-hoofd van de Royal Thai Police, gaat de reders voorstellen hun bemanning vaker te roteren: niet meer een jaar achter elkaar aan het werk op zee, maar zes maanden. Mogelijk helpt dit ook het gebrek aan arbeidskrachten te verlichten.

Uit een onderzoek [geen details] is gebleken dat gedwongen arbeid niet voorkomt in de visserij in Samut Sakhon omdat de schepen dezelfde dag nog terugkeren om hun vangst af te leveren.

Andere ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel. In de provincie Chanthaburi zijn veel Cambodjaanse werkers in twee nieuwe one-stop-service centra geregistreerd. Vandaag gaat zo’n centrum open op de Rong Klua grensmarkt in Sa Kaew. De centra worden bemand door ambtenaren van verschillende diensten. Het centrum in Sa Kaew kan drie- tot vierduizend tijdelijke werkkaarten [?] voor migranten uitgeven.

– De rol van vrouwen bij de bestrijding van het geweld in het Zuiden dient vergroot te worden. Daartoe heeft het Southern Women Overcoming Violence Network gisteren vier voorstellen gedaan en voorgelegd aan het Southern Border Provinces Administrative Centre (SBPAC).

Een van de voorstellen behelst het aanleggen van een database van kinderen, jongeren en vrouwen, die het slachtoffer zijn van geweld, in welke vorm dan ook. Een andere voorstel pleit voor vermindering van het aantal gewapende officieren bij onderwijsinstellingen en op openbare plaatsen.

De SBPAC heeft aangekondigd een nieuwe positie te gaan creëren als assistent van dorpshoofden. Die assistent gaat zich bezighouden met de problemen waarmee vrouwen en jongeren kampen.

– De oprichting van de Organisation of Free Thais for Human Rights and Democracy (zie: Oud-minister richt anti-coup organisatie op) door ex-Pheu Thai partijleider Charupong Ruangsuwan, laat de junta niet onberoerd. Vandaag vindt een bijeenkomst van onderzoekers plaats over het onderzoek dat naar de groep gedaan gaat worden.

Charupong en Jakrajob Penkair, voormalig minister en evenals voortvluchtig, maakten de oprichting dinsdag in een videoclip op YouTube bekend. De groep zou haar basis in een buurland hebben, maar ook Skandinavië wordt genoemd. Een juridisch team van de NCPO gaat de clip met een vergrootglas bekijken om te zien of de wet wordt overtreden.

NCPO adjunct-hoofd Prajin Juntong zegt dat het leger de organisatie scherp in de gaten houdt. Hij verwacht een dezer dagen er meer informatie over te hebben. Aanwijzingen dat oud-premier Thaksin erbij betrokken is, zijn er niet. Thaksin houdt zich sinds 22 mei gedeisd en ventileert geen meningen (meer). Prajin weet niet of de beweging van plan is een regering in ballingschap te vormen.

NCPO woordvoerder Winthai Suvaree [Tjonge, wat heeft die man het druk.] relativeert de oprichting van de groep. ‘Het is onwaarschijnlijk dat die kans ziet de militaire pogingen voor hervormingen te ondermijnen. […] De bevolking begrijpt de politieke situatie, maar de NCPO moet misschien nog wel meer pogingen doen de internationale gemeenschap te overtuigen.’

– Een Thaise en Cambodjaanse vrouw zijn elk tot 19 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens mensenhandel en bemiddeling bij prostitutie. Dat ging om twee Cambodjaanse meisjes van 11, die ze in 2012 en 2013 naar een Zweedse man (47) brachten.

Een van de meisjes was de dochter van de Cambodjaanse verdachte, het andere meisje was de dochter van haar vriend, maar die had Thailand vanwege een medische behandeling verlaten, en had zijn dochter bij zijn vriendin ondergebracht.

– De burgemeester van tambon Karon op Phuket is een van de 109 verdachten, die zijn opgepakt in verband met maffia-praktijken in de taxiwereld op het eiland. Na diens arrestatie gaven vier andere lokale politici zich bij de politie aan.

– Leerlingen van religieuze scholen (pondok) in het Zuiden, die naar het reguliere vervolgonderwijs gaan, ondervinden grote problemen omdat het door hen gevolgde onderwijs er niet op aansluit. Alleen wanneer ze islamitische studies blijven volgen, hebben ze dat probleem niet.

Op een seminar in Hat Yai kregen de 350 deelnemers dit te horen van Suthasri Wongsamarn, permanent secretaris [in Nederlandse termen: secretaris-generaal] van het ministerie van Onderwijs. De kloof komt aan het licht bij de Ordinary National Test. De leerlingen scoren er laag. Suthasri riep onderwijsdiensten op voor bijspijkerlessen te zorgen.

De bijeenkomst in het Zuiden was bedoeld het onderwijsbeleid van de NCPO toe te lichten en om uit de eerste hand te horen wat er de problemen zijn. Een van de problemen is het grote aantal drop-outs, met name in het middelbaar onderwijs, en schoolverzuim, zei Peerasak Rattana, directeur van het Regional Education Office 12 (Yala, Narathiwat, Pattani en vier districten in Songkhla). Veel zuidelijke kinderen zijn zwak in rekenen en taal, waardoor ze van school gaan of spijbelen, aldus Peerasak. Een bekend probleem is verder dat onderwijzers het doelwit van opstandelingen zijn; velen zijn al om het leven gekomen.

– Studenten die denken dat ze ongestraft kunnen plagiëren bij het schrijven van hun scriptie, komen voortaan van een koude kermis thuis, want zeventien universiteiten gaan het computerprogramma Akarawisut gebruiken, waarmee plagiaat eenvoudig valt te detecteren.

De Chulalongkorn universiteit heeft al ervaring met Akarawisut en Turnitin. In 2013 werden al duizend scripties gescand. De universiteit heeft zeventien andere universiteiten nu toestemming gegeven het programma te gebruiken en daarvoor hoeft niet betaald te worden.

– Burgerschapskunde en herziening van het geschiedenisonderwijs: weet u nog? Die moeten er voor gaan zorgen dat Thaise kinderen leren wat hun rechten en plichten zijn. Het kantoor van de Basic Education Commission (Obec), die het mooie plannetje heeft bedacht, adviseert de onderwijzers die deze vakken geven, de nieuwe lesstof te verlevendigen met ‘activiteiten’. In het nieuwe lesmateriaal komen suggesties voor die ‘activiteiten’.

– De geplande aanleg van de Don Sahong dam in Laos dient een consultatieproces door de Mekonglanden te doorlopen. Dit standpunt zal Thailand verdedigen tijdens een vergadering van de Mekong River Commission, een intergouvernementeel overlegorgaan van Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam, vandaag in Bangkok.

Thailand, Vietnam en Cambodja zijn bang voor de negatieve ecologische gevolgen. De Don Sahong dam zou de tweede dam worden die Laos in de Mekong aanlegt. De andere, de Xayaburi dam, hoewel even controversieel, is al in aanbouw. Laos verzet zich tegen consultatie. Het land redeneert dat de dam niet in de hoofdrivier maar in een vertakking wordt aangelegd.

Economisch nieuws

– Kom naar Thailand en vergewis je er met eigen ogen van dat er geen kinderen of dwangarbeiders in de productieketen werken. Die boodschap hebben Thailand’s garnalen- en tonijnverwerkende bedrijven en exporteurs voor non-gouvernementele organisaties en importeurs die het tegendeel beweren.

De Thai Fishery Producers Coalition lijkt enigszins op haar pik getrapt, want zegt ze: ‘We hebben de afgelopen acht jaar de werkomstandigheden in de industrie verbeterd. De meest garnalen worden gekweekt en alle grondstoffen om tonijn in te blikken komen uit de VS, Europa, Japan, Zuid-Korea en Taiwan.’

De werkgevers reageren enigszins gepikeerd naar aanleiding van het vrijdag gepubliceerde Trafficking in Persons rapport 2014 van het Amerikaanse State Department. Thailand zakte er van de Tier 2 Watch lijst naar de Tier 3 lijst (zie: Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington).

De Thai Tuna Industry Association zegt dat tonijnverwerkende bedrijven alleen gebruik maken van legale werkers, van wie de meesten uit Myanmar komen.

Alhoewel de VS nog geen handelssancties hebben genomen, ondervinden Thaise garnalen al wel de gevolgen van een publicatie in de Engelse The Guardian. De krant beschuldigt de Thaise visserij-industrie ervan buitenlandse arbeiders als slaven te behandelen. Het gevolg was dat de hypermarktketen Carrefour overweegt de verkoop van Thaise garnalen te staken.

De Thaise suikerindustrie wordt door het TIP-rapport niet gedupeerd, omdat suiker alleen op de Tier 2 lijst staat, hetgeen wil zeggen dat de regering niet volledig voldoet aan de minimumeisen van de Trafficking Victims Protection Act.

De drie verenigingen van suikerproducenten gaan met betrokken diensten wel bedrijven van suikermolenaars in het land inspecteren om er zeker van te zijn dat geen gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Vervolgens worden de landen die zich daar zorgen over maken, geïnformeerd.

Naar aanleiding van het TIP-rapport vertrekt een delegatie van het ministerie van Handel volgende maand naar de VS om de autoriteiten en consumentengroepen een toelichting te geven op de arbeidsomstandigheden in de visserij-industrie.

De particuliere sector gaat bewijsmateriaal aan het Amerikaanse National Fisheries Institute verstrekken om te bewijzen dat Thailand voldoet aan de regels van de ILO. De VS zijn een belangrijke exportmarkt voor tonijn (22 pct, goed voor 22 miljard baht) en garnalen (38 procent).

[Bangkok Post blijft maar schrijven dat het TIP-rapport is samengesteld door het US Labor Department, maar een eenvoudige Google-search weerspreekt dat.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

VS overwegen Cobra Gold in ander land te houden
Grote wapenvondst in Nakhon Ratchasima

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 juni 2014”

 1. chris zegt op

  http://www.scanmyessay.com/plagiarism-detection-software.php

  Nu doen ze bij Chulalongkorn University net of ze het gecomputeriseerde ei van Columbus hebben ontdekt bij het opsporen van plagiaat in scripties en werkstukken. Maar die software was er al een tijdje en gratis te downloaden vanaf het Internet. Google maar eens op ‘plagiarism detector software’ en je krijgt verschillende mogelijkheden. Misschien niet in het Thai, maar daar zegt het bericht niks over.
  Daarnaast is er nog steeds het aloude docenten-hand-en denkwerk. In tegenstelling tot wat mijn studenten zeer waarschijnlijk denken LEES ik alle werkstukken van A tot Z. En heb ik een tamelijk goed geheugen en kijk op hun vaardigheden op het gebied van de Engelse taal. Al na het lezen van enige pagina’s heb ik door dat het werk niet van deze student kan zijn: ik heb het eerder gelezen of het Engels is te goed. Vervolgens moet ik dan nog wel het plagiaat bewijzen.
  Er zijn echter twee zaken waarop ik in dit verband wil wijzen. Ten eerste is dat het bestraffen van plagiaat. Het heeft geen zin meer in te zetten op het opsporen van plagiaat als de strafmaat geen zoden aan de dijk zet. En daarnaast is er een andere ontwikkeling gaande in de Thai universiteiten. De rijke studenten betalen een derde persoon om het werkstuk voor hen te maken. Geen sprake van plagiaat, maar zelfs van origineel werk maar niet van de student. En: moeilijk te bewijzen dat de student het NIET heeft geschreven. Er gaan geruchten dat op deze laatste manier sommige (rijke) Thai zelfs hun proefschrift laten vervaardigen, bijvoorbeeld als je voor vijf jaar uit de politiek bent verbannen. Kun je daarna professor worden…….

 2. pratana zegt op

  Dag Dick,
  twee gedeeltes link ik samen vandaag in jou stuk hier=
  -Kleine overtredingen, zoals overbelading van het busje of overtreding van de maximumsnelheid, leveren de eerste twee keer een boete op, maar wanneer dezelfde overtreding binnen een jaar daarna plaatsvindt
  -Andere ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel. In de provincie Chanthaburi zijn veel Cambodjaanse werkers in twee nieuwe one-stop-service centra geregistreerd. Vandaag gaat zo’n centrum open op de Rong Klua grensmarkt in Sa Kaew.
  Welals je nu is de overbeladen open wagens(pick-ups) zie met cambodjanen (op drie hoogtes geplaatst achterin de pick-ups) die in de streek van Chanthaburi rondrazen vraag ik me steeds af wat als er eentje crasht ? En hoe worden deze beboet, heb het niet over de agenten die je plots als farang aan het stuur betichten over de denkbare streep gereden te hebben om je op te lichten (heb het meegemaakt ze hadden mij al die overtreding zien doen voor ik uit de bocht reed 555 zoals de thaïs zouden meelachen ,maar dit terzijde ik farang heb geld normaal want ik kom hier op verlof in het dorp , maar zij zijn te lui om zelf te werken in de fruitteelt en velden maïs of suikerriet, maniok en noem maar op en gaan dan effe de cambodjanen ophopen als beesten om ze dan van ochtend tot aan het vallen van de nacht te laten werken tegen gemiddeld 100 bath/dag ik vindt dit niet uit in mijn aangetrouwde familie doen ze het ook zo en als ik hun daarop wijs, zeggen ze me dat die cambodjanen véél minder verdienen bij hun, is dat een reden om ze zo te vervoeren?
  Dit moest er even uit, dank je voor de vertaling van de krant elke morgen 😉

 3. Hendrik Keestra zegt op

  Dus nu al wordt er, zoals te verwachten viel, perscensuur ingevoerd…
  Niks van gezegd tijdens de toespraken, afgewisseld met vrolijke militaire dansjes op Pattaya Central, een week of drie geleden…

 4. erik zegt op

  Hendrik Keestra, met een glimlach aanvaarde zelfcensuur is er al jaren in dit land bij de kranten.

  Hoofdredacteuren die (in de ogen van de overheid) naast het potje piesen worden op last van de overheid vervangen. De regering heeft tienduizenden websites geblokkeerd die gaan over het Huis, over de religie, over verboden films en boeken, maar ook over wat mijn vrouw en ik in bed doen en dan bedoel ik niet slapen en snurken. Maar ja, aan die websites verdienen geen lokale hotemetoten een boterham.

  Censuur is er al tig jaren. Echt, niks nieuws onder de zon.

  En wat chauffeurs van die busjes betreft: echt, gelooft nu iemand dat daar wat verandert ? Ze worden staande gehouden, stoppen een ‘lap’ in een kontzak en gaan gewoon door. Hetzelfde geldt voor de superrijken in dit land en we weten allemaal nog heel goed welke jongeman en welke juffrouw ik bedoel die doden op hun geweten hebben en niet of nauwelijks zijn gestraft.

  Maar ik ben hier gaan wonen uit eigen vrije wil en moet dat aanvaarden. En ben daarom extra voorzichtig…..

  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website