Het bedrijfsleven heeft hoge verwachtingen van het nog te vormen kabinet. Het hoopt dat de nieuwe ministersploeg het land uit de zogeheten middle-income val kan trekken, waarin het thans verstrikt is. De nieuwe regering moet met dat oogmerk een economisch 20-jarenplan maken, vindt Pornsil Patcharintanakul, vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce.

De middle-income trap is een economische situatie van nieuw geïndustrialiseerde landen die deze status hebben bereikt, maar niet in staat zijn door te breken naar de gelederen van de high-income landen. Ze zitten aan twee kanten klem: kunnen niet concurreren met lage-inkomenslanden op loonkosten en ook niet met hoge-inkomenslanden op het gebied van vakmanschap, technologie en productiviteit.

Tijdens een forum van de Economic Reporters Association zei Pornsil dat de nieuwe regering met een duidelijke visie moet komen voor Thailand’s toekomst in de komende 20 jaar.

Ze moet bijvoorbeeld aangeven met hoeveel het inkomen per hoofd van de bevolking elk jaar stijgt. De interim-regering moet zich de komende vijf jaar als eerste richten op korte-termijnplannen: wetgeving wijzigen en economische en sociale problemen oplossen. Samenwerking met politici, ambtenaren, zakenmensen en niet-gouvernementele organisaties is essentieel om de richting van ontwikkeling te bepalen.

Pornsil signaleerde verder dat Thailand problemen heeft met handelsonderhandelingen met de andere Asean-landen. Voordat de Asean Economic Community eind volgend jaar van kracht wordt, dienen die te worden opgelost. Hij vindt dat de interim-regering de particuliere sector de gelegenheid moet bieden strategieën te ontwikkelen ter voorbereiding van de AEC.

Dat klinkt allemaal nogal theoretisch, maar gelukkig gaf Pornsil ook een voorbeeld. In Thailand wordt veel maïs verbouwd. Maïs is een belangrijk bestanddeel van veevoeder. Wanneer de AEC van kracht is, wordt het import- en exporttarief van maïs nihil en vervallen ook quota. Om met buurlanden te kunnen blijven concurreren is het daarom nodig dat de nieuwe regering de boeren helpt hun kosten terug te brengen.

– Thailand en Myanmar hebben vorige week in Bagan (Myanmar, regio Mandalay) overlegd over de veiligheidssituatie aan de grens. De opperbevelhebbers der strijdkrachten van beide landen spraken er af samen te werken bij de bestrijding van de grenshandel in drugs en verboden chemicaliën.

Ook is gepraat over de vorming van een gezamenlijke [strijd?]macht om slachtoffers van natuurrampen te helpen, alsmede over arbeidskwesties die verband houden met de registratie van Myanmarese arbeiders in Thailand.

Mooie en warme woorden waren niet van de lucht. Tanasak Patimapragorn (Thailand): ‘We zijn niet alleen goede buren. Maar we zijn ook vrienden en familie.’ Hoe zijn collega Min Aung Hlaing op dit geslijm reageerde, vermeldt het bericht niet.

Tanasak ontmoette ook president Thein Sein. Die zei dat zijn land begrip heeft voor het militair gezag. Myanmar steunt de pogingen van de junta om ‘geluk terug te brengen’ en de vrede en openbare orde te herstellen.

– De zaakgelastigde van Saoedi-Arabië is teruggeroepen op bevel van de Saoedische koning Abdullah. De vorst is ontstemd over de trage voortgang die wordt geboekt in het onderzoek naar de moord op de Saoedische zakenman Mohammed al-Ruwaili in 1990. Een en ander is bevestigd door de ambassade van Saoedi-Arabië. Het tijdstip waarop de zaakgelastigde terugkeert, hang af van wat de Thaise autoriteiten doen, zegt de eerste secretaris van de ambassade.

De zaakgelastigde werd vijf dagen voordat de broer van een van de verdachten van de moord benoemd werd tot lid van de NLA (noodparlement), teruggeroepen. Eerder noemde de krant dit als reden, maar het bericht van vandaag noemt dit niet.

Voor de ontvoering en moord hebben vijf agenten terecht gestaan. Zij zijn allen in maart vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Het OM is tegen de vrijspraak in beroep gegaan.

– De elf milieuactivisten die vorige week aan het begin van een 970 km lange mars van Songkhla naar Bangkok werden aangehouden, zijn gisteren vrijgelaten. De mars had tot doel aandacht te vragen voor het energiebeleid. De arrestaties gebeurden op basis van de staat van beleg die bijeenkomsten van meer dan vijf personen verbiedt.

De elf gaan niet opnieuw de straat op, maar ze hebben wel het leger toestemming gevraagd in veertien zuidelijke provincies bijeenkomsten te mogen beleggen om de bevolking te informeren over hun voorstellen. De vrijgelaten activisten zijn supporters van het Partnership for Energy Reform dat zich verzet tegen kolengestookte energiecentrales en pleit voor het gebruik van duurzame energiebronnen.

– Het wordt brommen en geen borgtocht voor de 26 verdachten die in Khon Kaen in voorarrest zitten op beschuldiging van terrorisme en banden met een militante roodhemdgroep. Dat is de verwachting nu de krijgsraad hen op negen punten van aanklacht gaat vervolgen.

De 26 werden in mei aangehouden: 22 van hen toen ze in een hotel in Khon Kaen vergaderden. Ze zouden daar geweldsdaden tegen de coup hebben voorbereid. De 26 moeten op 21 oktober voor de krijgsraad verschijnen. Morgen beslist de krijgsraad over hun borgtochtaanvraag. Als borgsom zijn de meeste families van hen bereid grondaktes af te staan.

– Foei toch. Vier Vietnamese vissersboten zijn door de marine onderschept en de 37 bemanningsleden gearresteerd omdat ze voor de kust van Sattahip (Thon Buri) Thailands territoriale wateren waren binnengedrongen. De trawlers zijn door de marine naar de Klan Aow pier op de marinebasis begeleid. De bemanningsleden hebben onderdak gekregen in het politiebureau van Sattahip.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Verarmd Phetchabun is Thailand’s babyfabriek

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website