Een visserman in Phanat Nikhom (Chon Buri) keek gisteren gek op toen hij zijn net ophaalde. De visvijver van 20 bij 10 meter bleek niet alleen vissen te bevatten, maar ook munitie. Dus de politie gealarmeerd, die uit de 6 meter diepe vijver 33 K81 mortieren, 28 K61 mortieren, een geweer, 50 AK kogels en een magazijn met AK kogels in houten kisten viste.

Afgaande op de staat waarin ze zich bevonden, denkt de politie dat ze een maand of twee geleden in de vijver zijn gedumpt, mogelijk door een wapenhandelaar die afgeschrikt was door een politiecontrolepost toen hij de spullen wilde afleveren. De politie onderzoekt de herkomst en houdt met de mogelijkheid rekening dat de munitie van anti-regerings demonstranten was. Op de mortieren stonden registratiecodes in Thaise lettertekens, hetgeen erop wijst dat ze in Thailand zijn gemaakt. Ze bevonden zich in bruikbare toestand.

– De hulp van de luchtmacht is ingeroepen om de brand op de vuilstort in Samut Prakan te blussen. Ook gisteren kwamen giftige dampen en een dikke rook vrij. De luchtmacht maakte vier vluchten en pletterde 12.000 liter water op de smeulende smurrie, die zondag vlam vatte. Eerder zette het ministerie van Natural Resources and Environment twee helicopers in. Maar die konden per vlucht slechts 1 rai verzuipen. De vuilstort meet 70 rai. De luchtmacht gaat net zo lang door totdat er geen vlammetje meer is te zien.

Twintig rai stond gisteren nog in brand en verspreidde rook. Pairin Limcharoen, hoofd van het provinciaal kantoor van het Disaster Prevention and Mitigation Department verwacht dat deze week aan alle ellende een eind komt. Er hangen weliswaar nog dikke rookwolken om de vuilstort, maar de concentratie gevaarlijke stoffen is verminderd.

Niettemin waarschuwt het Pollution Control Department [fijn al die verschillende diensten, die zich er tegenaan bemoeien] dat de mensen die binnen een straal van 500 meter om de vuilstort wonen, een hoog risico op gezondheidsproblemen lopen.

Het Industrial Works Department heeft de exploitant [eerder berichten spreken over twee exploitanten] voor verhoor opgeroepen omdat hij niet over een exploitatievergunning beschikt. In 2011 kreeg hij een vergunning voor een bio-fertiliser fabriek op de vuilstort, maar die liep eind 2012 af. Wanneer de exploitant niet binnen 30 dagen opduikt, gaat het IWD een arrestatiebevel tegen hem aanvragen. [In een ander bericht wordt gemeld dat de grond eigendom is van een lokale zakenvrouw, die de stort laat exploiteren door haar zoon.]

Volgens het ministerie van Volksgezondheid ondervinden 833 personen gezondheidsproblemen, met name hebben ze last van geïrriteerde ogen. Ze lieten zich in het Samut Prakan ziekenhuis onderzoeken en werden er behandeld. Een meisje van 1 jaar is met een longinfectie in het ziekenhuis opgenomen. Gisteren bezochten 50 mensen een mobiele kliniek, die bij het gemeentehuis van Phraeksa was gestationeerd. Een tweede stond bij de tempel van Phraeksa.

Omwonden hopen dat de brand nu eindelijk aanleiding voor de autoriteiten is om iets te doen aan de vuilstort, waar ze al jaren last van hebben vanwege de stank. Ook breken zo nu en dan brandjes uit, maar dat waren kleine brandjes die snel geblust konden worden. Tal van bedrijven in de buurt hebben de deuren gesloten vanwege de huidige rookoverlast.

– Twee mannen hebben van de provinciale rechtbank van Samut Sakhon respectievelijk de doodstraf en levenslang gekregen. De rechtbank achtte bewezen dat ze opdracht hebben gegeven voor de moord in 2011 op een actievoerder, die het protest tegen de kolentransporten in de provincie leidde. Thongnak Sawekchianda werd op 28 juli van dat jaar voor zijn woning in Muang doodgeschoten.

Een van de twee veroordeelden was ten tijde van de moord kolentransporteur. Van de andere man werd de doodstraf omgezet in levenslang omdat hij gedurende de rechtzaak nuttige informatie had verstrekt. Vijf andere verdachten, inclusief de schutter, kregen levenslang.

– Bewoners van Songkhla hebben niet hun zin gekregen. De Supreme Administrative Court heeft de goedkeuring van de National Environment Board voor de aanleg van een gaspijpleiding tussen Maleisië en Thailand gehandhaafd. Die goedkeuring werd in 2004 verleend alhoewel de milieu-effectrapportage van de projectontwikkelaar was afgewezen, reden voor de bewoners om naar de rechter te stappen. Omdat tegen die rapportage niet binnen 45 dagen bezwaar was aangetekend, kon de rechtbank niets anders doen dan het besluit van de NEB te honoreren.

– De ‘popcorn schutter’, die betrokken was bij het vuurgevecht rond het districtskantoor van Laksi op 1 februari, zegt zijn geweer (waar hij een maïszak omheen had gewikkeld, vandaar zijn bijnaam) te hebben gekregen van een PDRC-bewaker.

Gisteren werd de man aan de pers getoond. Vivat Yodprasit (24) vertelde dat hij 300 baht per dag kreeg voor bewakingswerkzaamheden op de Chaeng Watthanaweg. Hij zei twintig schoten te hebben afgevuurd. Een paar dagen na het vuurgevecht dook hij onder in Surat Thani.

Vivat heeft een strafblad. Tegen hem liep al een arrestatiebevel wegens een drugszaak. De politie zoekt nog drie anderen die bij het gevecht tussen anti-regerings demonstranten en supporters van de regering waren betrokken. De demonstranten blokkeerden het kantoor, tevens stembureau, waarin stembussen en –biljetten waren opgeslagen.

– Degenen die de 220 moslim vluchtelingen, op 12 maart in een rubberplantage in Songkhla aangehouden, het land hebben binnen gesmokkeld komen in beeld. Aan de hand van de voor het vervoer gebruikte voertuigen heeft de politie de verdachten kunnen identificeren. En dat is alles wat de krant erover meldt.

– De lichamen van twee mannen en twee vrouwen zijn woensdag door de politie in een pand in Bang Ban (Ayutthaya) gevonden. Ze lagen met hun gezicht naar beneden op en bij een matras, en moeten dinsdagavond zijn vermoord. Alle vier, een echtpaar en twee anderen, waren eenmaal van kleine afstand in hun achterhoofd geschoten. De politie vermoedt dat het om een zakelijk conflict ging of een ruzie over drugs. De ‘gangland-style’ [?] moorden hebben veel aandacht getrokken.

– Hong Kong heeft zijn reiswaarschuwing voor Thailand versoepeld. Bangkok en andere grote steden mogen weer bezocht worden mits bezoekers uiterste voorzichtigheid betrachten bij hun bezoek.

– Van alle provincies vonden in Bangkok vorig jaar de meeste verkrachtingen plaats. De meeste slachtoffers waren leerlingen en studenten, aldus de Women and Men Progressive Movement Foundation, die deze conclusie baseert op berichten in vijf dagbladen.

De stichting telde 169 zaken van seksuele mishandeling waarvan 223 personen het slachtoffer werden. Bangkok was goed voor 26,6 procent, gevolgd door Chon Buri (11,8), Samut Prakan (8,3), Nonthaburi (5,9) en Pathum Thani (5,3). De meeste slachtoffers waren leerlingen en studenten (59,2 pct), gevolgd door kinderen (6,6) en werkneemsters (5,4).

Politiek nieuws

– Zelfs wanneer het Constitutionele Hof vandaag de verkiezingen van 2 februari ongeldig verklaart, hoeft dat voor oppositiepartij Democraten geen reden te zijn om aan de nieuwe verkiezingen deel te nemen, zegt partijwoordvoerder Chavanond Intarakomalayasut.

De partij eist dat premier Yingluck, haar regering en regeringspartij Pheu Thai het vonnis van het Hof erkennen. En daar ziet het niet naar uit, want drie bestuurleden van Pheu Thai zeiden eerder deze week dat het Hof niet bevoegd is de geldigheid van de verkiezingen te beoordelen.

Volgens Chavanond maakt zijn partij zich geen zorgen over ontbinding, wanneer ze voor een tweede keer de verkiezingen boycot. De Democraten vinden dat eerst hervormingen moeten plaatsvinden alvorens de stembusgang wordt gemaakt. Haastig nieuwe verkiezingen uitschrijven is voor de meerderheid van de bevolking en de Democraten onacceptabel, aldus Chavanond.

Suranand Vejjajiva, secretaris-generaal van de premier, heeft de Democraten uitgedaagd naar de verkiezingsrace terug te keren. Hij verwijt de oppositiepartij dat ze verantwoordelijk is voor de huidige politieke ellende.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisutthiyakorn verwacht dat de politieke impasse blijft, ongeacht de uitspraak van het Hof. Wanneer het Hof tegen de verkiezingen vonnist, is het UDD (roodhemden) tegen. De protestbeweging blijft hameren op hervormingen voorafgaand aan de verkiezingen. Algemeen wordt verwacht dat het Hof de verkiezingen ongeldig verklaart en dat verklaart wellicht waarom de krant niets schrijft over een eventuele erkenning van de verkiezingen. Weer een minpuntje voor Bangkok Post.

Economisch nieuws

– De boeren die al maanden op hun geld wachten voor de rijst die ze hebben ingeleverd, kunnen nog meer ellende verwachten. De rijst met een vochtigheidsgraad van 25 procent die ze in de tweede oogst verbouwen, gaat hooguit 5.000 baht per ton opbrengen. Ze kunnen fluiten naar de garantieprijs van 15.000 baht per ton omdat het hypotheeksysteem voor de tweede oogst nog niet is geactiveerd en de huidige demissionaire regering dat ook niet mag doen.

De 5.000 baht wordt genoemd door Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association. Hij heeft een weinig optimistische boodschap. Omdat de regering haast zet achter de verkoop van de rijst uit haar in twee jaar aangelegde voorraad, zodat de boeren eindelijk betaald kunnen worden, zakt de prijs. En in mei komt winter-lente oogst van Vietnam op de exportmarkt. Kopers houden momenteel hun hand op de knip omdat ze er op rekenen dat de prijs verder zal zakken.

Woensdag probeerde de regering weer 244.000 ton via de Agricultural Futures Exchange of Thailand (AFET) te verkopen. Er waren slechts zeven geïnteresseerde partijen, tegen 34 de vorige keer. De regering wil 1 miljoen ton rijst via de AFET verkopen en zo 18 miljard baht binnenhalen. Tot nu toe is slechts 389.000 ton verkocht voor 4,8 miljard baht.

Volgens een bron verkoopt de regering ook via een ‘geheim kanaal’ aan bepaalde exporteurs. Die zouden slechts 9,6 baht per kilo hoeven te betalen, veel minder dan de huidige marktprijs van 12 tot 13 baht. De prijs op de AFET bedraagt gemiddeld 11,5 baht per kilo.

– De accijns op benzine is onnodig hoog; de regering dient de prijsstructuur van brandstofprijzen in overeenstemming te brengen met de productiekosten. Dit bepleiten economen van het National Institute of Development Administration (Nida).

Hoogleraar Thiraphong Vikitset wijst erop dat benzine in Thailand 45,75 baht per liter kost tegen 18,63 baht in Maleisië. En toch verschillen de productiekosten in beide landen niet zoveel: respectievelijk 25,1 en 23,92 baht. Het verschil in detailhandelsprijs zit hem in de accijns. Die bedraagt in Thailand 20,64 baht per liter tegen 5,29 baht in Maleisië.

De accijns wordt onder meer gebruikt voor de subsidiëring van E85, een mix van 85 procent ethanol en 15 procent benzine. Thiraphong vindt dat de subsidie van 11,4 baht per liter afgeleid dient te worden van de milieuverontreiniging die E85 veroorzaakt.

Assistent-hoogleraar Rachain Chintayarangsan vraagt zich af of de prijsstructuur een voorbeeld is van vriendjespolitiek, omdat sommige bedrijfsgroepen wellicht profiteren van de subsidie op E85.

Ook diesel is met 29,99 baht per liter goedkoper dan in andere landen. Gerangschikt naar de hoogte van de dieselprijs staat Thailand op de 76de plaats van 86 landen. Gemiddeld kost diesel 50 baht per liter. Op diesel wordt in Thailand slechts 0,5 satang per liter accijns geheven.

Evenals E85 wordt butagas voor huishoudelijk gebruik gesubsidieerd. Het geld komt uit het State Oil Fund, een fonds dat oorspronkelijk is opgezet om de brandstofprijzen te stabiliseren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


13 reacties op “Nieuws uit Thailand – 21 maart 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Ik zag en hoorde net (13.00 u) op het Thaise nieuws dat de verkiezingen van 2 februari door het Constitutionele Hof ongeldig en nietig zijn verklaard, met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen. Zo’n stemverhouding heet in het huidige politieke discours ‘de tirannie van de meerderheid’. Somchai van de Kiesraad werd geïnterviewd en hij gaf aan dat nieuwe verkiezingen in het huidige politieke klimaat ‘moeilijk’ waren. Somchai en de Kiesraad moeten wegens plichtsverzuim worden aangeklaagd. Ik vrees dat de democratie in Thailand wordt vernietigd. Dat doet me pijn. Wat valt er verder nog te zeggen?

  • Rob V. zegt op

   Bedankt voor de update Tino! Ik weet niet wat ik er van moet denken. Eigenlijk moet er gewoon zo snel mogelijk een regering aantreden die de steun van een groot deel van het volk heeft, maar anderzijds zijn de verkiezingen niet geheel vlekkeloos verlopen. Dat is ook beiden partijen te verwijten maar met name die rare knakker Suthep. Ik zal blij zij zodra de Shinwatra’s alsmede gekkies als Suthep verdwenen zijn van het toneel, maar dan heb ik nog wat geduld nodig vrees ik…

   • Tino Kuis zegt op

    Rob V.
    Countdown to the Civil War, R.I.P for Democracy, dat zijn twee commentaren van velen op FB pagina’s. Ik zal maar niet herhalen wat er gezegd werd over de rechters van het Constitutionele Hof…..gelukkig ken ik veel Thaise scheldwoorden…..
    Alleen verkiezingen op korte termijn, zeg twee maanden, kunnen uitkomst brengen. Maar de Democraten hebben al aangegeven dat ze ook dan niet mee zullen doen. Die staan allemaal achter Suthep, kijk maar naar de namen.

    • chris zegt op

     Countdown voor hervormingen, de verwekking van een echte democratie zonder geldgraaiende, corrupte elites van welke kleur dan ook.
     Geen verkiezingen zolang het proces achter de verkiezingen de graaicultuur bestendigt. We hebben dit in Thailand allemaal al eens eerder gezien en meegenmaakt in 2006. Ook verkiezingen ongeldig verklaard. Er is niks nieuws onder de zon. Dus als men hetzelfde doet als in 2006 is het vervolg ook hetzelfde als in 2006.

     • Tino Kuis zegt op

      Vetel me eens, beste Chris, wat hebben Abhisit en Suthep aan hervormingen gedaan toen ze aan de macht waren van 2008 tot 2011? Da’s nog niet zo lang geleden.

 2. Pim . zegt op

  Geld ,Godsdienst en Politiek zijn dingen die veel mensen op de wereld ongelukkig maakt.
  Als iedereen dat gaat beseffen is er ook geen haat.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Ter aanvulling: Het Constitutionele Hof baseert zich op het Koninklijk Besluit waarin het Huis van Afgevaardigden werd ontbonden en verkiezingen op 2 februari werden aangekondigd. Op die dag werden evenwel geen verkiezingen gehouden in 28 kiesdistricten in het Zuiden omdat de registratie van districtskandidaten was verhinderd door anti-regerings demonstranten. De wet schrijft voor dat verkiezingen op één dag moeten worden gehouden. Het Hof oordeelde daarom dat de verkiezingen in strijd met de wet waren. Aldus een verklaring van het Hof vandaag.

  • Tino Kuis zegt op

   De Grondwet schrijft voor dat de verkiezingen op dezelfde dag moeten plaatsvinden. Maar de Kieswet van 2008 zegt in paragraaf 108 en 109 dat als er onregelmatigheden zijn in een kiesdistrict de Kiesraad nieuwe verkiezingen kan en moet uitschrijven. Zo’n regel moet er ook zijn want bij ELKE verkiezing zijn er rode kaarten en andere redenen om in een kiesdistrict de verkiezingen ongeldig te verklaren. Dat is elke keer in 5-10 kiesdistricten het geval. In het verleden werden daar gewoon nieuwe verkiezingen gehouden. Als het Constitutionele Hof gelijk heeft dan is elke verkiezing ongeldig en moet elke verkiezing ongeldig verklaard worden.

   http://thailaws.com/law/t_laws/tlaw0344.pdf

   • chris zegt op

    beste tino
    Het gaat daarbij om onregelmatigheden in en rondom stembureau’s, het vervoeren van groepen stemmers naar het stembureau, het op de een of andere manier kopen van stemmen TERWIJL de verkiezingen op een en dezelfde dag en overal gewoon doorgang vinden. Dat is nu, in 2014, niet het geval. In het geval de onregelmatigehden worden bewezen moeten de verkiezingen in dat district over, en krijgen de veroorzakers een gele of een rode kaart.
    Het ergste is dat iedereen de ongeregeldheden (NIET de onregelmatigheden) zag aankomen, de regering werd gewaarschuwd en geadviseerd om de verkiezingen uit te stellen (en niet 4 miljard Baht weg te gooien; hadden de rijstboeren goed kunnen gebruiken) maar toch hield men voet bij stuk vanwege de regels in de wet terwijl men de wet in de maanden daarvoor regelmatig wilde overtreden. Over opportunisme, arrogantie en machtswellust gesproken.

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  De roodhemden sturen er op aan om, eens ze genoeg volk achter zich krijgen, begin volgende maand naar Bangkok op te rukken en Suthep en zijn aanhang uit Bangkok te verdrijven en dat kan volgens mij heel gemakkelijk ontaarden in gevechten en ’n burgeroorlog is dan ook niet ver weg vrees ik. De ellende is waarschijnlijk nog lang niet van de baan en ik hoop maar dat het toch niet tot ’n confrontatie komt tussen die 2 groepen en alles ’n vreedzaam verloop kent.

  • chris zegt op

   Er gebeurt natuurlijk helemaal niks omdat Jatuporn heeft beloofd dat alles ‘zonder geweld’ zal geschieden. En die Jatuporn geloven we toch, of niet?
   Ik denk dat hij moet oppassen dat de rijstboeren hem niet als een baksteen laten vallen. Nog maar 5.000 Baht voor de volgende oogst rijst; dat is niet eens genoeg om de kosten te dekken…..En ze hebben nog aardig wat geld te goed…..
   Het leger van het Romeinse rijk is ook ten onder gegaan aan het achterblijven van soldij betalingen…..

 5. Dick zegt op

  Helaas , er zal niet veel veranderen, democratie is er niet . Alleen het woord democratie.
  Rijk wil het geld bij zich houden en dat zal zo blijven . Laten we maar hopen dat er geen oorlog komt en dat de baht naar de 50 gaat… De Thais gaan gewoon door met leven , laten wij dat ook maar doen.

 6. Tino Kuis zegt op

  Beste Hans,
  Er zijn nog twee andere argumenten om het vonnis van het Constitutionele Hof tegen te spreken.
  1 de Grondwet zegt dat er een (1) datum moet worden vastgesteld voor de verkiezingen, maar niet dat ze ook daadwerkelijk op die dag moeten worden gehouden. Een klein verschil.
  2 Zoals je weet is er altijd vervroegd stemmen mogelijk in Thailand, een paar weken voor de eigenlijke verkiezingen, ook Thais die in het buitenland wonen kunnen dan hun stem uitbrengen. Dat zijn tussen de 1-2 miljoen stemmers. Dat mag dus ook niet volgens dit vonnis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website