Met argusogen wordt uitgekeken naar de defensiebegroting voor 2015. Maakt het militair gezag gebruik van zijn hegemonie om het defensiebudget te verhogen?

Eerder gebeurde dat na de coup van september 2006, waarbij premier Thaksin aan de kant werd geschoven. Het budget schoot toen met 33,8 procent omhoog en een jaar later met 24,7 procent. Een hoge legerofficier acht het onwaarschijnlijk dat dit deze keer weer gebeurt.

Niet alleen over eventuele verhoging van het budget maken sommigen zich zorgen, maar ook over de aanbestedingsprocedure bij de aanschaf van nieuw wapentuig. De strijdmachten hebben daarbij nu de vrije hand. Ze kunnen bepalen welke wapens gekocht worden en bij wie. Na de coup van 2006 kocht het leger geen Amerikaanse wapens maar Israëlische en de luchtmacht koos voor de Zweedse Gripen fighter in plaats van de Amerikaanse F16.

Naar verluidt heeft het leger een lang boodschappenlijstje met voornamelijk helicopters en gepantserde voertuigen. De gewenste aanschaf van de Amerikaanse Black Hawk zal wel uitgesteld worden omdat de VS ongelukkig is met de militaire coup. Een ander heet hangijzer is de aanschaf van onderzeeboten, waarover al jaren wordt gesteggeld.

Naar verwachting leveren de drie strijdmachtonderdelen hun wensen aan het eind van de maand in. De defensiebegroting wordt eind juli verwacht.

– Luchtmachtcommandant Prajin Juntong treedt morgen af als voorzitter van de Raad van Bestuur van Thai Airways International (THAI). Hij wil daarmee een signaal aan bestuursleden van andere overheidsbedrijven afgeven, die benoemd zijn door de vorige Pheu Thai regering. Prajin beheert de portefeuille economische zaken in de NCPO.

Het militair gezag wil de bezem halen door de raden van bestuur van 56 overheidsbedrijven. Sommige bestuursleden hebben de bui al zien hangen en zijn uit eigen beweging opgestapt. Anderen wachten op een ‘verzoek’ van de NCPO.

Om er een aantal uit te lichten. De RvB-voorzitter van Airports of Thailand hing 6 juni al zijn lier aan de wilgen. Twee andere leden zullen vermoedelijk zijn voorbeeld volgen. Kamronwit Thoopkrachan, geschorst als hoofd van de gemeentepolitie Bangkok en voorzitter van de RvB van de Port Authority of Thailand (PAT), blijft nog even aan om het werk van de PAT niet te verstoren. Maar wanneer de NCPO wil dat hij aftreedt, legt hij zijn voorzittershamer neer.

De voorzittersstoel van Anchalee Chavanich wankelt ook. Ze is niet alleen voorzitter van de RvB van de Electricity Generating Authority of Thailand, maar ook president van de Thai Industrial Estate en Strategic Partner Association. Ze heeft haar ontslagbrief nog niet geschreven, alhoewel er wel druk op haar wordt uitgeoefen haar biezen te pakken.

– Niet zeven infrastructurele projecten die meer dan 1 miljard baht kosten, worden door een NCPO-commissie tegen het licht gehouden (zie Nieuws uit Thailand van 17 juni), maar achtentwintig. Zijn ze transparant en kosten ze niet te veel geld? In totaal gaat het nu om een bedrag van 40 miljard baht. Commissievoorzitter Anantaporn Kanchanarat weet nu al dat sommige projecten niet nodig zijn en herzien dienen te worden. De betrokken diensten is gevraagd de projecten te evalueren; de commissie verwacht eind deze wijn klare wijn te schenken.

Te beginnen vanaf het begrotingsjaar 2015 (1 oktober) dienen regeringsdiensten al hun aanbestedings- en aankoopplannen openbaar te maken. De NCPO-commissie gaat het referentie prijsssysteem [?] beter regelen.

– De minibusjes op en rond Victory Monument verkassen naar een parkeerterrein onder station Makassan. De junta wil met die maatregel een eind maken aan de chaotische verkeerssituatie op en rond het plein. Maandag begint een proefperiode; 1 juli is het afgelopen op Victory.

Gisteren heeft legercommandant Chalermpol Srisawat, belast met verkeersproblemen, gesproken met Jumpol Khananurak, adjunct-hoofd verkeerszaken van het politiebureau Phayathai, over de problemen met de minibusjes. Ze zijn het eens geworden over strenge maatregelen bij overtreding van de maximumsnelheid [zeg maar: veel chauffeurs rijden als een gek], snijden van andere wagens en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Exploitanten die hun busje nog niet hebben geregistreerd, dienen dat onmiddellijk te doen.

– Mannen in het uniform van boswachter die in nationaal park Kaeng Krachan (Phetchaburi) hout kappen: dat is verdacht. Foto’s en videoclips daarvan zijn door de echtgenote van de al twee maanden vermiste Karen-activist Porlajee Rakchongcharoen via een advocaat van de Lawyers Council of Thailand aan de media toegespeeld. Het is onduidelijk hoe zij aan het materiaal komt dat opgeslagen was op de eveneens verdwenen laptop en flash drive van haar man.

De advocaat vermoedt dat het materiaal een van de redenen van Porlajee’s verdwijning kan zijn. Hij zegt dat sommige dorpelingen getuige zijn geweest van de houtkap.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft een panel gevormd dat onderzoek gaat doen. Mogelijk is het een storm in een glas water en gaat het om bomen die waren omgevallen. Boswachters mogen die aan stukken zagen om als brandhout te gebruiken. De bruine T-shirts met de opdruk DPN die de mannen in de video droegen, werden enkele jaren geleden verstrekt tijdens werkzaamheden om grondverschuivingen te voorkomen.

Nog niet beslist is of het geschorste parkhoofd Chaiwat Limlikhitaksorn weer terugkomt. Hij was mogelijk betrokken bij de verdwijning van Porlajee, maar in het onderzoek daarnaar zijn nog geen vorderingen gemaakt. Chaiwat was de laatste die Porlajee zag.

– We zouden het bijna vergeten, maar Veera Somkhwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network, zit nog steeds gevangen in Cambodja. Hij werd samen met anderen eind december 2010 door Cambodjaanse soldaten aangehouden. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. Veera zit een straf van acht jaar uit.

Van vrijlating, ruil tegen Cambodjaanse gevangen c.q. amnestie is al meermalen sprake geweest en nu proberen vier overheidsdiensten het maar weer eens. Gisteren vergaderden ze om de mogelijkheden te verkennen. Veera’s echtgenote heeft onlangs de NCPO gevraagd actie te ondernemen. De optie die het meest kans van slagen heeft, is amnestie door de Cambodjaanse vorst.

– Een katje, één week oud, heeft een rit van 80 kilometer onder de motorkap overleefd. Het beestje werd ontdekt toen de eigenares in Bang Pa-in was gestopt om te tanken (foto homepagina). Er klonk ‘miauw’ en dat kan maar één ding betekenen. De kitten heeft er een naam aan overgehouden: Boonrod oftewel Safe and sound.

– Werkgevers met buitenlandse werknemers is door de NCPO gelast een lijst met hun namen in te dienen. Verder waarschuwt de junta ambtenaren die betrokken zijn bij mensenhandel; zij riskeren disciplinaire en strafrechtelijke straffen. Doel van dit alles is om uitbuiting van buitenlandse arbeiders, met name in de visverwerkende industrie, te bestrijden en hen behoorlijke bescherming te bieden.

Het Policy Committee on Alien Workers is gevraagd de voortgang van de maatregelen in de gaten te houden en rapport aan de NCPO uit te brengen.

Volgens Jeerasak Sukhonthachart, permanent secretaris van het ministerie van Werkgelegenheid, neemt het aantal migranten dat in het land blijft nadat hun arbeidscontract is geëindigd, toe. Ze mogen daarna nog maximaal 180 dagen in het land blijven. Dat ze blijven is niet zo vreemd, want ze komen gemakkelijk aan werk.

– Nationale verzoening en hervormingen: daarmee gaat een nieuw te vormen werkgroep zich bezighouden. De werkgroep gaat nauw samenwerken met twee andere werkgroepen: het Peace and Order Maintaining Command en de State Administration Group.

De nieuwe werkgroep heeft ook al een fraaie naam: Committee for Reconciliation and Reform. En dan er is nog een vierde groep: Reconciliation Centre for Reform. Deze groep heeft als primaire taak rood- en geelhemden te verzoenen.

Mocht u willen weten wie de leiding heeft over welke groep, lees dan: New NCPO body to tackle unity, reform.

– Een topman van de Marketing Organisation for Farmers is aangehouden toen hij in een hotel in Nonthaburi kwam om er steekpenningen te incasseren. De National Anti-Corruption Commission had om zijn arrestatie gevraagd, nadat ze getipt was. De man had 1,5 miljoen baht aan steekpenningen geëist van een bedrijf dat voedsel aan een gevangenis in Chumphon levert. Dat geld zou hij in het hotel handje contantje ontvangen. De NACC gaat ook onderzoek doen naar de bezttingen van de man.

Rectificatie

– Tor Odland, vice-president van Telenor, de grootste aandeelhouder van DTAC, hoeft niet zijn koffers te pakken omdat hij uit de boot heeft geklapt over de black-out van Facebook vorige maand. Het bericht in Bangkok Post van gisteren klopt niet. De krant meldt het onder het kopje Clarification. Het kopje Rectification lijkt me passender en een excuus zou ook niet misstaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Exodus: Thailand en Cambodja drukken geruchten de kop in

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 juni 2014”

 1. Khun Peter zegt op

  De militairen hebben het zo goed voor met Thailand. Wel willen ze een flink stuk van de budgettaart. Het zou de legerleiding sieren als ze een deel van hun defensiebudget zouden afstaan voor armoedebestrijding. Dat kan, nu ze het voor het zeggen hebben. In dat geval zou ik een diepe buiging maken voor de militairen en dan ook echt gaan geloven dat ze alleen maar het beste willen met Thailand.

  • Eugenio zegt op

   Beste Khun Peter,
   Je kunt beter dit grafiekje gebruiken. Het geeft een eerlijker beeld over de defensie uitgaven.
   http://knoema.com/atlas/Thailand/Military-expenditure-percent-of-GDP

   1,5% van het GDP is internationaal gezien vrij laag.
   Met dit budget moet er ook nog een land bestuurd worden en een complete oorlog in het zuiden gevoerd worden.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Aanvullend nieuws
  De NCPO voert vandaag overleg met boeren en rijstmolenaars over maatregelen die op de korte en lange termijn nodig zijn nu het vermaledijde hypotheeksysteem voor rijst is geschrapt.
  Verschillende opties zullen de revue passeren, zoals een prijsmaatregel voor kunstmest en pesticiden, subsidie aan alleen de armste boeren, maximering van de bedrijfsgrootte tot 10 rai, vorming van coöperaties en verlaging van huurprijzen van land. [De meeste boeren bezitten geen land, maar moeten het huren.]
  The Nation noemt vandaag een subsidie van 1.700 baht per rai waarschijnlijk omdat de productiekosten nauwelijks worden gedekt wanneer de boeren hun rijst verkopen. De rijst brengt momenteel 5.000 tot 6.000 baht per ton op. De boeren vragen 3.000 baht. Dan zou de winstmarge 40 procent zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website