Thaksin ontkent, maar oppositieleider Abhisit houdt vol dat de oud-premier in Maleisië met opstandelingenleiders heeft gesproken. En dat zint hem niet, want dat soort gesprekken wakkert alleen maar de zuidelijke onrust aan.

Abhisit suggereert zelfs dat Thaksin’s inmenging tot gewelddadige aanvallen heeft geleid, waarmee hij vermoedelijk op de bomaanslagen in Yala, Songkhla en Pattani doelt.

Abhisit dringt er bij Thaksin op aan details over zijn bezoeken aan Maleisië bekend te maken, want zijn partij had informatie ontvangen dat Thaksin van plan is een energiebedrijf op te zetten in samenwerking met Kuala Lumpur.

Thaksin zegt nooit met zuidelijke rebellen te hebben gesproken, maar hij heeft wel de hulp ingeroepen van Maleisië en Indonesië om te voorkomen dat opstandelingen zich verschuilen in die landen.

Behalve Thaksin zou ook Thawee Sodsong, secretaris-generaal van het Southern Border Provinces Administrative Centre, volgens oppositiepartij Democraten met rebellenleiders hebben gesproken, maar ook hij ontkent. Hij zegt alleen met Thaise moslims te hebben gesproken, die een restaurant exploiteren in Maleisië.

– De paramilitaire ranger die op 31 maart bij een bomaanslag in de zuidelijke provincie Yala werd gewond, is gisteren in het ziekenhuis overleden. Hij liep over meer dan 80 procent van zijn lichaam brandwonden op en overleed aan bloedvergiftiging. Het dodental in Yala komt daarmee op 12.

– De chauffeur en 22 passagiers zijn gisterochtend vroeg gewond geraakt toen hun bus, onderweg van Ubon Ratchatani naar Bangkok, van de weg af slipte en in een greppel terecht kwam. De politie vermoedt dat de chauffeur in slaap was gevallen.

– De legalisatie van 1 miljoen buitenlandse werknemers loopt vertraging op omdat nog maar drie van de vijf centra waar dat gebeurt, open zijn. Oorspronkelijk hadden alle vijf op 1 maart in bedrijf moeten zijn. Buitenlandse werknemers die een werkvergunning hebben aangevraagd, zijn verplicht de zogeheten nationality verification procedure voor 14 juni te hebben afgerond. Van de 1 miljoen werknemers komen er 600.000 uit Myanmar, 250.000 uit Cambodja en 100.000 uit Laos.

– Het ministerie van Transport maakt haast met de aanleg van twee snelwegen van Bangkok naar de aangrenzende provincies Nakhon Ratchasima en Kanchanaburi. Dit jaar wordt de inschrijving voor beide projecten van respectievelijk 60 miljard en 40 miljard baht geopend.

– Gedurende Songkran zouden 10 miljoen methamphetamine pillen het land worden in gesmokkeld, zegt Priewphan Damapong, hoofd van de landelijke politie. Politie en leger in het noorden zijn extra alert.

– Vrachtwagens met laag geprijsde producten worden door oppositiepartij Democraten naar arme buurten in Bangkok gestuurd. De partij wil hen helpen omdat de prijzen van consumptieartikelen stijgen. De partij verwijt de regering dat ze de prijzen niet goed in de hand houdt. Volgens de permanent secretaris van het ministerie van Handel zijn de prijzen van verse producten en energie dit jaar met 5,39 procent  gestegen tegen 8,6 procent vorig jaar.

– De vijf rijstproducerende Aseanlanden Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar hebben vorige week tijdens de Aseantop in Phnom Penh gepraat over samenwerking, maar de particuliere sector betwijfelt of het er ooit van komt, omdat de landen grote verschillen vertonen. Volgens de directeur-generaal van het Trade Negotiations Department gaat Thailand binnenkort bilaterale gesprekken met de vier andere landen houden. Chookiat Ophaswongse, honorair president van de Thai Rice Exporters Association, zegt ‘It’s impossible to have cooperation’, omdat de regeringsbudgetten (voor de aankoop van rijst), opslagfaciliteiten enzovoort te veel verschillen.

Thaise rijst is nog steeds $80 tot $100 duurder dan Vietnamese rijst. Ook India is een geduchte concurrent. Tot 26 maart heeft Thailand dit jaar 1,445 miljoen ton rijst verscheept, op jaarbasis 49,2 procent minder dan vorig jaar.

– Regeringspartij Pheu Thai wil in augustus of september een wetsvoorstel indienen, waarbij amnestie aan daders van politieke vergrijpen wordt verleend. Maar dat voorstel heeft niet tot doel één speciaal persoon [lees: Thaksin] te bevoordelen, zegt Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit.

Prompong wijst erop dat het parlement met 307 stemmen vrijdag besloten heeft het controversiële verzoeningsrapport van het King Prajadhipok Institute (KPI) plus de aanbevelingen van de Kamercommissie nationale verzoening door te sturen naar het kabinet.

De Kamercommissie schaarde zich eerder achter één van de voorstellen van het KPI: de amnestie en nietigverklaring van de besluiten van het militair bewind, ingesteld na de coup van 2006 [waardoor uiteindelijk de gevangenisstraf van Thaksin zou vervallen].

Parlementsleden van Pheu Thai gaan met de kiezers in hun kiesdistrict over de noodzaak van amnestiewetgeving praten, alvorens het parlement zich erover buigt.

– De regering probeert de burgerassemblee, die gevormd wordt om de grondwet van 2007 te wijzigen, onder haar invloed te brengen en te streven naar een grondwet die de rechten van de mensen verzwakt. Dit zegt parlementslid Nipit Intarasombat (Democraten). De assemblee gaat bestaan uit 1 vertegenwoordiger uit elke provincie (totaal 77) en 22 experts, te kiezen door het parlement. De provinciale vertegenwoordigers zullen in meerderheid pro-Pheu Thai zijn, evenals de 22 experts omdat Pheu Thai een absolute meerderheid in het parlement heeft.

Nipit is bang dat onafhankelijke organisaties en de rechtbanken gekneveld zullen worden en dat corrupte politici hun gerechte straf ontlopen. Hij doelt onder andere op het Constitutionele Hof en de bestuursrechtbanken. De corrupte politici zouden hun straf ontlopen wanneer de besluiten van het militair bewind nietig worden verklaard, waarmee de corruptiezaken, destijds onderzocht door het (inmiddels opgeheven) Asset Scrutiny Committee, vervallen.

Woensdag en donderdag debatteert het parlement in tweede termijn over de vorming van de assemblee. Op 24 of 25 april volgt de derde en laatste termijn.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website