De afgelopen waren Nederlanders op Phuket in het nieuws wegens overtreding van de visumregels. Zowel The Thaiger, De Telegraaf als Phuket News plaatsten artikelen met foto’s.

In het geval van de vrouw zou het gaan om een misverstand, zo schrijft de Telegraaf. De 28-jarige Nederlandse vrouw werd kortgeleden op de luchthaven van Phuket aangehouden wegens het ontbreken van een geldig visum voor haar verblijf in Thailand. Volgens haar ontstonden de problemen doordat een grensbeambte een vereiste stempel was vergeten te geven.

The Thaiger heeft over haar arrestatie bericht. De Nederlandse noemt haar ervaring in een reactie aan De Telegraaf een ‘nachtmerrie’. Ze zat vijf dagen vast en beschrijft de omstandigheden als onprettig en slecht. Samen met haar reispartner, die in een vergelijkbare situatie verkeerde, beweert ze slachtoffer te zijn geworden van een vergeten stempel bij de grensovergang tussen Maleisië en Thailand. Ze gingen ervan uit dat alles in orde was na de paspoortcontrole, maar dat bleek niet het geval.

Na een rechtszaak moesten ze een boete betalen en werden ze snel vrijgelaten na een bezoek aan een immigratiekantoor. Ze is dankbaar voor de hulp van de Nederlandse ambassade, die de Thaise autoriteiten wist te overtuigen dat de twee niet bewust zonder stempel de grens waren overgestoken.

Ze waarschuwt andere reizigers die naar Thailand gaan om goed op te letten bij het verkrijgen van een stempel bij binnenkomst, om zo problemen te voorkomen.

Overigens klopt het bericht in de Telegraaf niet helemaal, de krant schrijft over een gele en rode kaarten systeem die in Thailand zou gelden, maar dat is onzin. Het is alleen op Phuket ingevoerd en wel om de vele dronken en overlastgevende toeristen steviger aan te kunnen pakken.

Bronnen:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/409428330/stempel-vergeten-bij-de-grens-nederlandse-vrouw-28-weekend-in-thaise-cel

Dutch Man Arrested at Phuket Airport for Entering and Staying in Thailand Without Proper Documents – The Phuket Express

Dutch Woman Arrested at Phuket Airport for Entering and Staying in Thailand Without Proper Documents – The Phuket Express

23 reacties op “Nederlandse vrouw en man gearresteerd wegens overtreden visumregels”

 1. Rob V. zegt op

  Beambten zijn soms net mensen en maken fouten (verkeerde datum op de stempel, verkeerde stempel, geen stempel etc.), maar 2x achter elkaar, zij en haar reismaatje, aan de grens van Maleisië met Thailand? Niet onmogelijk maar die kans lijkt mij nihil. Het zou mij niet verbazen als hier meer fout is gegaan. Zonder meer informatie is het natuurlijk slechts speculeren wat de beambte(n) en reizigers mogelijk verkeerd hebben gedaan. Als we voor het gemak even aannemen dat echt 1 ambtenaar 2x achter elkaar een fout heeft gemaakt dan is een straf opleggen niet erg netjes, maar ja in een land waar uniformen er graag op hameren dat regels regels zijn (tenzij.. tja…)…

  Dat gele en rode kaarten systeem is ook nog erg vaag. Voorlopig als proef op Phuket, bij succes mogelijk oké elders zoals in Pattaya in te voeren. Wat die overtredingen precies zijn kan men niet vertellen. Bezoek aan bepaalde establishments waar bepaalde diensten worden aangeboden is strikt juridisch gezien al strafbaar. Of zonder helm rijden. Maar goed, als ze het toepassen op puur “zichtbare overlast” (dronkenlappen enzo)… dan nog, weer zo’n toneeltje grotendeels voor de show. Nogal wat mensen lijken gevoelig voor deze mooie shows, daar zijn ze in Thailand goed in: water spuiten tegen fijnstof (wat dus niet helpt), verdachten ten aanzien van een leger journalisten met de buit en een blik agenten showen enzovoort. Wat echt helpt is de (gevoelsmatige) pakkans te vergroten, zodat iemand eerder denkt “dikke kans dat ze me met mijn zatte kop pakken als ik nu ga rijden”. Maar de show must go on blijkbaar, zie de agenten die trots met hun blonde buit op de foto staan. Daar is Thailand een pak veiliger van geworden… ahum

  • ruud zegt op

   Misschien was het niet 2 maal een fout, maar een dubbele fout.
   2 papoorten tegelijk aangepakt, even ergens door afgeleid geweest, en de paspoorten ongestempeld weer teruggegeven.

   Ook ambtenaren van de Thaise immigratie zijn net mensen.
   Sommige zijn zelfs erg sympathiek – en behulpzaam.

   Een jaar of wat geleden had ik wat fout gedaan met de documenten van de bank voor mijn verlenging.
   Ik kom morgen wel terug zei ik tegen hem, maar hij keek eens in mijn bankboekje en zag dat ik nooit onder het benodigde bedrag was gekomen.
   Hij zei wacht maar even en liep naar achteren en kwam even later weer terug met een paar copie-en van het boekje die ik moest tekenen en hij stempelde mijn paspoort.
   De volgende keer niet vergeten zei hij.
   Ik heb hem toen gevraagd of hij een kop koffie lustte, daar was hij blij mee.

 2. William-Korat zegt op

  Heb het in mijn periode als vakantieman een keer meegemaakt Laos voor minder als een dag bezocht geen stempel Thaise zijde retour gekregen.
  Ging paar dagen later terug naar Nederland hoop geschreeuw dat ik niet in Thailand kon zijn.
  Met dank aan een oude ambtenaar na veel uitleg waar ik geweest was kon ik het vliegtuig nog net pakken wat al een stief kwartiertje stond te wachten.
  Ja mensen kunnen fouten maken, maar het zweet staat je dan wel op het voorhoofd en meer.

  Tweede keer bijna tien jaar terug, even weekje Nederland naar de oude Papa, bij terug keer onderbrak ik een maandag ochtend babbeltje tussen de twee controle dames van de IMM in Airport Bangkok.
  Hoewel duidelijk een re entry stempel aanwezig schijnbaar behandelt als toerist.
  Kwam ik ook na een paar dagen achter antwoord lokale IMM even stempel ophalen in Bangkok Airport.
  Och, wat maakt het uit 400 kilometer heen en terug @#$%^& met een glimlach.

  • Cornelis zegt op

   Beter er niet van uitgaan dat de ambtenaar zelf wel ziet dat je een re-entry hebt, maar die conclusie heb je zelf natuurlijk ook getrokken. Ik overhandig altijd m’n paspoort opengeslagen op de pagina met het betreffende stempel, en zeg erbij dat ik een re-entry heb. Na afloop toch ook nog even controleren.
   Ben ik gaan doen nadat ik in mijn omgeving het verhaal hoorde van de man die het land verlaten moest toen bij z’n 90-dagen melding bleek dat hij bij binnenkomst maar 30 dagen had gekregen…..

 3. Cornelis zegt op

  Gebeurt kennelijk wel vaker, zie https://www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visa-vraag-064-23-geen-stempel-van-binnenkomst-in-paspoort/

 4. Wil zegt op

  Je mag toch ook van de binnenkomende “toerist” enige oplettendheid vragen.

  • Willem zegt op

   Enig oplettendheid? Als je 28 bent, in Europa woont. Nooit te maken hebt gehad met een stempel in het paspoort. Binnen de EU is dat al lang niet meer het geval. We praten dan over 27 landen waar we vrij kunnen reizen. De meeste Europeanen weten nuet eens meer wat een grens is.

 5. Ger-Korat zegt op

  Zijn van die zaken waarbij een mens leert zelfstandig te zijn: kijk altijd wat er heeft plaatsgevonden zoals wereldwijd betaal je en controleer je je wisselgeld, tank je zelf dan draai je ook de dop weer op de tank, verlaat je je huis doe je de deur achter je dicht. Dit gevalletje stempeltje vergeten schuif ik niet toe op de beambte want die zet de gehele dag door stempels en kan er wel eens iets vergeten, de toerist krijgt 1x per jaar een stempeltje en dan niet effe kijken of het allemaal goed zit en dan achteraf gaan klagen. Je ouders hebben je grootgebracht, de onderwijzers je wat geleerd en daarnaast heb je nog wat in je bovenkamer paraat, ga dan niet klagen als men zelf niet goed handelt. of laks is.

  • Erik zegt op

   Ger, voor iedere toerist is er een eerste keer en is er dan geen ervaren collega-toerist of een reisbegeleider, hoe moet die toerist dan weten dat ie een stempel moet krijgen? Nee, ik vind het de taak van de ambtenaar om nauwkeurig te zijn.

   Ging je vroeger Laos in nabij Nongkhai dan stond er een meter of tien achter die stempelaar een extra ambtenaar om nog eens jouw paspoort door te kijken. Weet niet of dat nog zo is maar het is een goeie methode om menselijke foutjes op te vangen.

 6. William-Korat zegt op

  ONZIN heren, de ambtenaar werkt daar mag je van uit gaan dat die weet wat die doet.
  De mensen die daar binnenkomen mogen er van uit gaan dat ze correct behandeld worden.
  Heb ik het nog niet eens over het feit dat van de tientallen miljoenen buitenlanders er vele geen enkel idee hebben hoe wat waarom zoal ik een ander onderwerp al vermeldt geen idee waar het ligt laat staan hoe de regels zijn aldaar,
  Oplettendheid, man, vele zijn ruim een halve dag onderweg alsof je dan nog alert bent.

  Correctie in paspoort naderhand werd ook met solly solly beëindigt, zegt mij genoeg, fout van hun niet van die buitenlander.
  Maar in een ding heb je gelijk je leert wantrouwig te zijn of zo als jij het noemt ‘zelfstandig’

 7. Luit van der Linde zegt op

  Zou het misschien kunnen zijn dat de twee wel een stempel hebben gehaald dat ze Maleisië uitgingen, maar het bezoek aan het Thaise immigratiekantoor op één of andere manier hebben overgeslagen?
  Ik heb zelf vorige maand de andere kant op gereisd met de bus, maar niet opgelet of het ook mogelijk was om één van de twee kantoren over te slaan.
  Wat me wel opviel is dat het twee duidelijk gescheiden controles zijn waarbij je zelfs tussendoor weer in de bus stapt.
  Maar zoals Rob al zegt, het blijft speculeren, maar ik geloof in dit geval ook niet in een fout van een beambte.

 8. Wil zegt op

  Ik wil helemaal geen welles/nietes dicscissue starten maar ik blijf van mening dat ook van de reiziger enige oplettendheid mag worden verwacht. Ja, ook na een reis van een halve dag. De arme argeloze reiziger bestaat niet en we moeten niet pretenderen dat het dus altijd de schuld van een ander is. Als je in de rij voor de immigratie staat dan zie je toch wat er gebeurt met de reiziger(s) die voor je staan?

 9. Bett zegt op

  Beste lezers

  Nederland kan er ook wat van.
  In 2017 ging mijn vrouw terug naar Thailand ik alleen naar huis en kreeg een telefoontje van de marechaussee dat zij al 2 jaar in Nederland was, de stempel bij binnenkomst stond op 2015 en niet op 2017.
  Lekker dan en wat een geregel om het weer goed te krijgen.
  Pfffff

 10. RonnyLatYa zegt op

  Vreemd verhaal.

  Ik denk dat wanneer ze via een legale weg Thailand zijn binnen gekomen dat dit dan geregistreerd is en elk immigratiekantoor kan dat opvragen. Zelfs met foto en al.

  Ik kan me wel voorstellen dat een IO de stempel vergeet in het paspoort, of wat wel meer gebeurt een verkeerde datum plaats. Dat kan dan tijdelijke voor overlast zorgen. Zou inderdaad niet mogen gebeuren maar goed.

  Maar dat er dan blijkbaar nergens een registratie terug te vinden is en ze zelfs bij rechterlijke beslissing uit het land zijn gezet? Zelfs als ze niet geregistreerd zouden zijn, dan nog wordt elke binnenkomst gefilmd en zou men dat kunnen bekijken.

  Ik vraag me af waarom ze dan door de rechter het land zijn uitgezet want indien het een vergetelheid was van immigratie is daar geen toch enkele reden voor?

  • Ger-Korat zegt op

   Inderdaad, kom je aan in het land worden al je paspoortgegevens ingevoerd, foto erbij en vingerafdrukken. Lijkt me dan ook dat ze invoeren of je een visum hebt of niet, alles is al bekend bij Immigration. Staan ze daar met een man of 8 op de foto met mevrouw; als ik de baas was zou ik zeggen tegen Som de beambte: kijk even in ons systeem, en ziedaar alle gegevens komen boven water want waar is anders de hele registratiein de computers bij Immigration aan de grenzen voor nodig. En dan blijkt of ze te lang in het land was of illegaal binnengekomen of legaal binnengekomen met alle registraties maar alleen een stempel vergeten te zetten door een beambte.

  • Luit van der Linde zegt op

   Zoals ik in een andere reactie ook al zei, misschien zijn ze per ongeluk wel helemaal niet langs het Thaise immigratiekantoor geweest in de veronderstelling dat ze nadat ze in Maleisië een exit stempel hebben gekregen klaar waren.
   Op luchthavens is zoiets door de inrichting niet mogelijk, maar bij een landovergang met Maleisië lijkt mij dat helemaal niet uitgesloten. Volgens mij wordt er zelfs niet altijd gecontroleerd of de bus wel leeg is bij het kantoor.
   En als ze niet in het kantoor zijn geweest zijn er dus ook geen film, foto en vingerafdrukken gemaakt en zijn ze dus illegaal het land binnengekomen.
   Mijn Thaise vriendin met minder ervaring in internationaal reizen vond het ook best verwarrend dat ze twee keer de bus uit moest om een stempel in het paspoort te laten zetten. De buschauffeurs begeleiden dit proces ook niet. Ze stoppen gewoon en als je iedereen volgt gaat het vanzelf allemaal goed, maar ik kan me verwarring goed voorstellen.
   Aan de andere kant mag je van iemand die via de landgrens met Maleisië Thailand binnenkomt ook enige reiservaring verwachten.

 11. Ron zegt op

  Beetje vreemd toch wel,
  Nog geen week geleden meldde een reiziger hier op het blog dat hij in Hua Hin had vastgesteld dat hij geen inreisstempel had gekregen bij het binnenkomen.
  Dat zijn er dan al minstens drie op een week ?
  Ik geloof niet in zoveel toeval en vraag me af wat hier achter schuilt !
  Groet,
  Ron
  ps : kan deze reiziger indien hij meeleest laten weten hoe het hem verder vergaan is ?

  • RonnyLatYa zegt op

   We hebben die reiziger alleszins niet met foto in in de HuaHin Today zien staan, zittend met enkele IO rondom hem en klaar om het land uitgezet te worden.
   Ook geen bericht in de Telegraaf….

   Je kan nu achter alles weer wat gaan zoeken…. misschien heeft hij zijn stempel intussen al gewoon teruggevonden.

 12. Giani zegt op

  Ongeveer zelfde meegemaakt.
  Reisde veel dus veel stempels.
  Bij terug binnenkomst Thailand was vorig multiple visa nog 3 dagen geldig, ik vroeg en kreeg 30 dagen vrijstelling stempel.
  Na 9 dagen terug Thailand uit, bij douane meegenomen als crimineel, op camera in aankomsthal was ik te zien op hun scherm, ja dat ben ik?
  6 dagen overstap?
  2 uur in de boeien en 3000 (6*500)B​later kon ik nog net mijn vlucht nemen!
  Dus die 30 dagen vrijstelling moest ik maar In rechtzaak laten behandelen of betalen…

  • RonnyLatYa zegt op

   Vreemd verhaal en de uitleg is al even warrig.

   Douane zal wel immigratie zijn.

   Wat is een vorig visum?
   Ofwel is je visum nog geldig of het is niet meer geldig.
   Een visum zegt enkel tot wanneer je ermee Thailand binnen kan. Niet hoelang je ermee in Thailand mag blijven
   Gezien de geldigheidsperiode van je visum nog 3 dagen was kon je er nog een verblijfsperiode mee bekomen die bij dat visum hoort.
   Het was dus volstrekt nutteloos om achter die 30 dagen Visa Exemption te vragen want je visum was nog 3 dagen geldig en je had dus 60 of 90 dagen moeten bekomen ipv 30 dagen.

  • Cornelis zegt op

   Denk toch niet dat de douane je aangehouden heeft, want die passeer je helemaal niet bij vertrek en die speelt bovendien geen enkele rol bij de paspoortcontrole.

 13. peter zegt op

  2 keer borderrun gedaan Thailand – Maleisië.
  De eerste keer moeten wisselen van loket voor uitschrijven Maleisië. Geen probleem. 2 stappen opzij.
  2e keer hoefde ik niet meer uit te schrijven en kon gelijk weer terug naar Thailandse grenspost?!
  Ik zei nog, niet uitschrijven meer? Geen uitstempel, check? Nope, kon gelijk terug.
  Dus het kan zomaar verkeren.

  De Thaise officier zei ik verder ook niets en klokte me weer in, Thailand.
  Beduusd dacht ik, ok zal wel. Mag aan nemen dat ZIJ weten wat ze doen.
  Je moet wel bij Pran Wachang er in de morgen zijn, anders is de area overvloedig van Russen.

  2e keer, met extra dag over, gedacht in de middag te gaan, FOUT.
  Bovendien schijnt het een attractie te zijn en vele bussen met Aziatische toeristen komen daar kopen.
  Onbegrijpelijk voor mij, maar het zij zo

 14. Martin zegt op

  Notoire dienstkloppers de immigratie van Phuket
  Ik was in Phuket op vakantie en wilde vandaar naar Singapore vliegen voor werk.
  Mijn marriage visa, waarop ik werk, was afgegeven in Ayutthaya en dat was al so voor 6 jaar.
  De mannen zaten met zijn 3-en gebogen over mijn paspoort en de vele reisstempels en vroegen of mijn visa via een visumburo was gegaan…. en later of ik wel ooit in Ayutthaya was geweest…
  Keurig uitgelegd dat de vrouw en ik het zelf hadden gedaan en dat we in Ayutthaya woonden
  Ze trokken een residentie kaart uit mijn paspoort en die ging de prullenbak in.
  Ze bleven zoeken en keken naar me, ik vroeg is er een probleem, en het antwoord was ‘big problem’
  Ik gaf aan dat mijn vliegtuig met een uurtje zou vertrekken en dat ik deze vlucht moest halen om op tijd voor een afspraak te zijn
  Plots kwam de dikke deur binnen, ze liepen naar hem toe met mijn paspoort, hij keer ernaar, kwam naar met toe en vroeg hoeveel jaar ik al getrouwd was en nadat hij het antwoord had aangehoord informeerde hij zijn team dat ik al 15 jaar in Thailand woonde en dat ik al jaren getrouwd was. Dus geen probleem
  1 vd dienstkloppers gaf mijn paspoort terug dus ik vroeg om het residentie bewijs; No need… ik drong er toch op aan dat ik wilde hebben en mokkend ging hij door de prullenbak..
  Onaangename ervaring met een paar 1e klas eikels.

  Nare smaak van Phuket aan overgehouden en ben er sindsdien ook niet meer geweest..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website