Het Nationaal Loon Committee komt naar verwachting met een voorstel om het dagelijkse minimumloon te verhogen vanwege de stijgende kosten voor levensonderhoud in Thailand.

Dat verklaarde de minister van Arbeid, Suchart Chomklin, tijdens een persconferentie. Recent is door het Thaise Arbeidssolidariteitscommissie (TLSC) en de Confederatie van de Arbeidsrelaties van Staatsbedrijven (SERC) aande regering gevraagd het minimumloon voor werknemers vast te stellen op 492 baht per dag (€ 13,30).

Volgens de minister van Arbeid wordt van april tot juni een onderzoek gedaan om de kosten van levensonderhoud van mensen te beoordelen. De uitslag hiervan zal naar verwachting tussen augustus en september worden besproken. Als het voorgestelde loonpercentage wordt goedgekeurd, zal het ministerie van Arbeid dit voorleggen aan het kabinet ter goedkeuring.

De Nationale Looncommissie bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en overheidsfunctionarissen. De overheid wordt vertegenwoordigd door het ministerie van Arbeid, terwijl werknemers en werkgevers worden vertegenwoordigd door TLSC en SERC en de Werkgeversconfederatie van Thailand.

Bron: NNT

21 reacties op “‘Minimum dagloon mogelijk eind dit jaar naar 492 baht om stijgende kosten levensonderhoud te compenseren’”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Terecht, voor deze mensen.
  Misschien niet leuk voor de werkgevers, of voor ons.
  Maar daar heb ik geen problemen mee.
  Dat het voor mij ook duurder wordt
  Hans van Mourik

 2. Johnny BG zegt op

  Het voorstel is leuk maar gaat het nog niet redden. Een verhoging van 49% staat niet in verhouding met de inflatie van de laatste 5 jaar. Het signaal is echter wel dat men toe wil naar een loon tussen de 15.000-25.000 baht per maand voor de gemiddelde werknemer in een bedrijf en dat past in het plaatje wat de huidige regering ook wil. Regering kan willen maar het machtige bedrijfsleven bepaalt in TH.

  • Martin zegt op

   In de meeste multinational bedrijven hebben de werknemers door allerlei toeslagen en bonus al een dergelijk bedrag . Ga eens kijken op een industrieel terrein op een banen dag, dan leer je wat
   Maar bij de Thaise bedrijven dus niet en daar ligt het probleem

  • Martin zegt op

   Johnny, door alle soms wettelijk verplichte toeslagen en of extra bonussen, soms tot 5 maandsalarissen,
   hebben Thai die voor multinationals of grotere Thaise bedrijven werken al een dergelijk maand salaris.

   Maar er zijn ook erg veel dagwerkers, die dus komen wanneer ze nodig zijn of soms willen en die hebben geen recht op de toeslagen (functie en aanwezigheid gebonden) maar wel op de bonus,

   (Veel) Thaise kleine werkgevers en particulieren storen zich niet aan die regels en betalen zwart/grijs en dus minder
   Een bekend begrip in het westen en ook hier de zgn zwartwerker die met minder genoegen neemt en dan in NL nog vaak naast een uitkering, wat ze hier weer niet hebben……..

   Je zou voor de kennis een dagje naar een recruitment day moeten gaan op een bedrijven terrein, dat opent je ogen….niet sarcastich bedoelt overigens

 3. Jean - Pierre Baerckmans zegt op

  492 bath per dag oké, maar dat laat nog veel onduidelijkheid: hoeveel is dat dan per uur of per maand? Hoelang duurt de werkdag in Thailand? Officieel en in werkelijkheid? Hoeveel werkdagen per week?

  • Martin zegt op

   6 dagen per week, 8 uur per dag
   Elk uur daarbuiten is Over time
   Een gewild en gegeven iets in Thailand
   Als je als werkgever geen OT aanbiedt dan heb je minder kans op sollicitanten

  • Johnny BG zegt op

   Volgens Thaise logica is 30x het dagloon het minimum loon en moet de werkgever minimaal 4 betaalde vrije dagen per maand geven. In Bangkok houdt dat in dat 9930 baht het minimum maandloon is en dat zou dan 14.760 baht worden. Ongeveer hetzelfde als het salaris voor een vers afgestuurde van de universiteit. Aan de werkgever de vrijheid of men het personeel 48 uur per week wil laten werken en aan de werknemer om het te accepteren indien er 48 uur gewerkt moet worden. De marktwerking laat zien dat vaak de ongeschoolden langer werken tegen minder loon en dat studeren ( eventueel met afsluiten van een studielening) kan bijdragen om een redelijk leven te hebben want ik mag aannemen dat afgestudeerden ook een hoger startloon zullen vragen. Kortom, het leven zal duurder worden want de productie gaat niet omhoog.

 4. GeertP zegt op

  Zou voor heel veel mensen geweldig nieuws zijn ware het niet dat er dan weer gebruik wordt gemaakt van Birmezen,Cambodjanen en laotianen die voor veel minder komen werken.
  Ik stoor mij al heel lang aan landgenoten die vol trots vertellen dat ze een tuinman uit Birma in dienst hebben voor THB 3000,- P/M.
  Dat heel veel werkgevers in Thailand asociaal zijn is algemeen bekend maar laten wij dan in ieder geval het goede voorbeeld geven en goed werk goed belonen.

  • Rudi zegt op

   Klopt Geert, stoort mij ook. Wij hebben een poets dame van Myanmar, ze verdient 400 baht per dag, dat is in onze provincie goed betaald.Geef dat elke dag met veel plezier. Harde werker, betrouwbaar en loyaal, al jaren. Een Thaise poetsdame, daar hebben we hier intussen onze buik van vol, de meesten willen niet echt werken, maar wel verdienen, en zelfs als je goed betaald, komen ze na een paar dagen met een excuus af. ( let wel, dat is onze persoonlijke beperkte ervaring) Veel personeel van Myanmar wordt hier als een slaaf behandeld, bij ons in de visserij, fruitteelt en de bouw, ik heb het daar heel moeilijk mee, en dan zwijg ik nog over het racisme waar ze dan mee te kampen hebben!

 5. fred zegt op

  Uiteraard is 12 tot 15000 Baht per maand een karig loon. Echter is een loon van 60.000 Baht in het westen dat ook. Men mag niet vergeten dat het dagelijkse leven in Thailand ook 3 tot 4 maal goedkoper is in de algemene zin.
  Wie in het westen moet rondkomen met 1500 euro per maand geen eigendom heeft noch financiële reserves kan ook alleen maar overleven.

 6. Stan zegt op

  En dat stijgende minimumloon wordt natuurlijk weer doorberekent aan de klant. Kosten voor levensonderhoud stijgen weer en het cirkeltje is weer rond.

  • TheoB zegt op

   Ooit hebben wij in de lage landen net zulke lage lonen gekend als nu in Thailand Stan.
   Dankzij welvaart en inflatiecorrectie zitten wij nu op het huidige salarisniveau.
   Wat prefereer jij: de lonen van destijds, vergelijkbaar met de huidige minimumlonen in TH, of de huidige minimumlonen in de lage landen?
   Persoonlijk denk ik dat wij vele malen (8 à 10 keer?) beter af zijn.

   • Stan zegt op

    Vergeet niet de kosten voor levensonderhoud destijds toen wij nog maar 30 of 40 gulden per dag verdienden.
    Ja, wij zijn beter af in vergelijking met toen. Maar 8 tot 10 keer?

 7. Martin zegt op

  Niet helemaal correct Geert en zeker niet voor de geregistreerde en voornamelijk buitenlandse bedrijven/eigenaren
  Onder de MOU kunnen deze immigrant workers komen, maar ze krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden aangeboden als de Thai.
  En als je berichten hoort of leest over bedrijven die dat niet doen dan zijn het kleine Thaise bedrijven of de farang waar jij het over hebt, maar de geregistreerde buitenlandse immigrant worker heeft dezelfde rechten en plichten als een Thai… ook op sociaal gebied

 8. andre van schaik zegt op

  Alweer zo’n lachertje van deze regering. waar menige Thai de buik vol van heeft.
  Daar wordt alleen maar om gelachen.Big Joke en Rambo Esan gaan nu de loterij aanpakken: 80Bht is de prijs en de zwarte loterij dient opgeheven te worden.
  Die twee geef ik zeker een goede kans.
  De illegale Birmezen halen de 150Bht per dag hier niet en de H.Hermandad haalt daar aan het eind van de dag iedere keer de helft van af!

 9. chris zegt op

  Het lijkt alemaal aardig maar meer dan de helft van de werkende Thaise bevolking werkt niet op contract, niet per maand en niet per dag maar zijn in Nederlandse termen zzp-ers. Daarvoor geldt het minimumloon niet, nog afgezien van het feit dat uitbetaling van het minimumloon niet nageleefd en niet gecontroleerd cq bestraft wordt.

  • Martin zegt op

   Chris, mogen wij de bron weten van je informatie??

   • Ger-Korat zegt op

    Arbeidsbevolking is 38 miljoen waarvan 33% in de agrarische sector. 54% is werkzaamheden in de informele sector. Bron: World Bank, cijfers 2019.
    Hoe opgezocht: Google, tik bijvoorbeeld in: working population Thailand

 10. Rob V. zegt op

  Dit voorstel betreft dan het hoogste minimumloon, niet? Daar sinds een 2018 er tien verschillende minimumloon grenzen zijn. In Bangkok is dat bedrag momenteel 336 baht, in het verre zuiden 313 baht. Dat verhogen is natuurlijk een fijn signaal, maar niet dé oplossing. Immers kunnen bedrijven die extra loonkosten voor een deel tot geheel doorberekenen in hun prijzen, tot het punt waar het hun eigen concurrentiepositie dreigt te gaan schaden. En het doet niet af aan het feit dat Thailand in de top van ’s wereld meest ongelijke landen staat.

  Voor meer structurele oplossingen zou ik ook inzetten op sterkere vakbonden, meer transparantie (voor bedrijven én overheid). De gewone Thai moet meer invloed krijgen op het dagelijks bestaan. De werkplek, waar men al snel zeg grofweg 1/3 van de tijd doorbrengt zou baat hebben bij een democratische werkvloer. Als iedereen die ergens werkt werkelijk medezeggenschap, mede verantwoordelijk, mede eigenaar is. Laat de werknemers samen bepalen wat een fatsoenlijk loon is, welk deel van de omzet naar herinvestering gaat etc. Een eerste stap zou al gewoon samen stemmen over de lonen zijn, dat de mensen met uitzonderlijke vaardigheden daar behoorlijk voor gecompenseerd worden lijkt mij iets dat de meeste werknemers wel zullen beamen, maar als er mensen in het bedrijven vele tientallen tot honderden malen meer geld in het handje ontvangen, terwijl de standaard werknemer een habbekrats opstrijkt, dat valt toch niet goed te praten?

  Meer invloed, meer zeggenschap, meer democratie, minder ongelijkheid. Structurele hervormingen. Dat zal maken dat werken echt loont en men fatsoenlijk loon krijgt en minder hoeft de piekeren over de dagelijkse lasten en een beetje normaal sociaal bestaan.

  • Aha zegt op

   Nou, dat zou niet alleen in Thailand fantastisch zijn. Ook in Nederland (en denkelijk elk land in de wereld. Werknemers meer loon en die gigantische bonussen voor de managers er af.
   Denk dat de stemmen snel geteld zijn. 🙂

  • Johnny BG zegt op

   Beste Rob,
   Je vergeet dat er vele job hoppers zijn die het geen worst interesseert hoe het met een bedrijf gaat. Niet zo gek ook met de trend dat je geen 40 jaar voor een baas gaat werken en dat wetende waarom zou je weglopers zeggenschap moeten geven? De beloning zou voor de blijvers in de vorm van loon en winstcertificaten moeten zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website