Meer dan de helft van de Thaise huishoudens maakt zich zorgen over financiële aangelegenheden, zoals de kosten van levensonderhoud, stijgende schulden en hun inkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kasikorn Research Centre.

Ruim 53 procent van de ondervraagden zegt evenveel of minder te verdienen dan vorig jaar en het inkomen is niet voldoende om de kosten en schulden te dekken.

Thai die 15.000 baht of minder per maand verdienen, vrezen dat ze de schuldverplichtingen niet kunnen voldoen. Werkenden uit gezinnen die geen baanzekerheid hebben, vinden het belangrijker hun baan te houden dan de schulden af te betalen.

Bron: Bangkok Post

25 reacties op “Meer dan helft Thaise huishoudens maakt zich zorgen om financiën”

 1. rentenier zegt op

  Dit gaat om Thailand en dat ze zich zorgen maken is terecht omdat er geen sociaal systeem is zoals wij dat gewend zijn. In hoeverre wijken de Thaise zorgen die terecht zijn, af van de zorgen in andere landen en die landen waar ze tenminste recht hebben op schuldsanering en sociale uitkering? (en de voedselbank niet te vergeten) Probeer je eens voor te stellen dat je nergens op kunt terug vallen, alles kwijt kunt raken en geen werk hebt. Ik ken er ’n paar en heb met ze te doen.

  • Ger zegt op

   Dat geen werk hebben in Thailand is een illusie. Blijkbaar geen werk willen doen. Er zijn schattingen dat er tot 4 miljoen buitenlandse gastarbeiders werkzaam zijn in Thailand. Die zijn er omdat er een vraag is naar arbeidskrachten en die banen worden niet door Thaise mensen vervuld. Daarnaast is het vrij eenvoudig om op basale wijze een eigen inkomstenbron te creëren zoals verkoop van goederen, eetzaken, vervullen van diensten in de land- en tuinbouw zonder verdere verplichtingen en direct te realiseren. Dus dat sprookje van geen werk hebben is meer een kwestie van niet naar de plek reizen waar werk is of niet de moeite nemen om de handen uit de mouwen te steken. Kijk maar eens in Thailand hoeveel mensen ver reizen en huis en haard in de steek laten om elders inkomsten te vergaren. Of kijk maar eens om je heen hoeveel mensen inventief een eigen eenmanszaakje opstarten.

   • ruud zegt op

    Ik weet niet, of u in een dorp woont, maar geld stroomt makkelijker een dorp uit, bijvoorbeeld de rekening van electriciteit, dan een dorp in.
    En in een dorp kunnen mensen alleen maar aan elkaar verkopen, wat per saldo geen geld oplevert.

    U kunt ook op niet vervulde banen wijzen, maar die worden vaak veroorzaakt door de onmenselijke arbeidsomstandigheden, omdat de werkgever geen baht uit wil geven aan- en voor zijn personeel.
    Vaak worden ze zelfs nog uitgebuit en onderbetaald.
    Zeggen dat de mensen hun handen niet uit de mouwen willen steken is wat al te makkelijk.

    Maar eigenlijk geeft u dat zelf ook al aan.
    Mensen laten huis en haard in de steek – dus vaak maandenlang gescheiden van vrouw en kinderen – om hun gezin te kunnen onderhouden.

    • Ger zegt op

     Feit is dat er genoeg werk is voor iedereen in Thailand. Gewoon verhuizen net zoals ik en vele anderen in Nederland in de jaren 80 met hoge werkloosheid in Nederland ook moest, 200 km verderop waar wel werk was. Of in de jaren 50 en 60 toen veel Nederlanders emmigreerden want er was geen werk, geen toekomst.

   • Leo Th. zegt op

    Je toont weinig empathie, het geen werk hebben is voor een Thai geen sprookje maar een nachtmerrie. Arbeidskrachten uit naburige landen verdringen Thaise laaggeschoolde arbeiders door de asociale taktiek van werkgevers, die deze buitenlanders, velen ook illegaal, nog minder te betalen dan het minimumloon in Thailand, waar al niemand van rond kan komen. Niet iedereen kan natuurlijk zelf een zaakje opzetten en werknemers kennen geen rechten bij ontslag, genieten ook geen bescherming tegen ontslag. Vaak lees ik dat de Thaise mensen uitsluitend bij de dag van vandaag leven en zich geen zorgen zouden maken over morgen. Nou, dat doen ze beslist wel maar die zorgen houden ze voor zichzelf en lopen er niet mee te koop. En als je dag in dag uit worstelt om rond te kunnen komen met zo goed als geen uitzicht op een betere toekomst dan heeft dat vanzelfsprekend zijn weerslag op je dagelijks leven. En ja, niet alleen voor een ‘farang’ zijn de prijzen in Thailand gestegen, dat geldt natuurlijk ook voor de Thai zelf en aangezien de lonen van degenen die wel werk hebben geen gelijke tred houden, zullen de schulden toenemen. Ja, dat er Thais zijn die in de problemen zijn geraakt door boven hun stand te leven is klip en klaar. Maar dat is niet enkel voorbehouden aan Thais maar gebeurt wereldwijd. Overigens zijn veel van de dure smartphones goedkope immitaties. Kortom Ger, je schrijft ‘kijk eens om je heen’ en daar wil ik aan toevoegen om dat met open ogen te doen en oog te hebben voor de problemen van heel veel Thaise mensen om een acceptabel leven te kunnen leiden.

    • Khun Yan zegt op

     Ho maar, een vriend van mij is manager in een bedrijf in BKK, de werknemers worden behoorlijk betaald en kunnen (volgens de Thaise wetgeving) een vertrekpremie opnemen die hen 6 maanden loon opbrengt. Elk jaar krijgen ze 5% opslag! Het is bovendien verschrikkelijk moeilijk, zoniet onmogelijk om Thaise werknemers te vinden die willen werken voor een loon van 20.000.-Thb! Nu kan je mijn reactie, net zoals vorige met 6 waarderingen in “no time” ook weer laten schrappen maar een beetje zin voor realiteit ware niet misplaatst!

     • Leo Th. zegt op

      Ho maar? Ik ben geen paard! Het artikel gaat over Thaise werknemers met een inkomen van 15.000 Bath of minder per maand. Van de ondervraagden zegt 53% evenveel of minder dan vorig jaar te verdienen terwijl de kosten van levensonderhoud sterk gestegen zijn. Het gaat dus om arbeiders die laaggeschoold zijn en navenant laag betaald worden. Vaak zijn zij noodgedwongen om van baan te wisselen en van een vertrekpremie kunnen zij alleen maar dromen, laat staan dat zij in aanmerking komen voor een jaarlijkse opslag van 5%. Dat is helaas de realiteit en uit artikelen, o.a. uit de Bangkok Post en ook hier op Thailand Blog blijkt dat het voor deze laaggeschoolde Thai steeds moeilijker wordt om een baan te vinden omdat zij een toenemende ‘concurrentie’ ondervinden van gastarbeiders uit de omringende landen. Bij jou veronderstelling dat het verschrikkelijk moeilijk is om Thaise werknemers te vinden voor een loon van 20.000 Bath vraag ik mij af om welk werk het dan gaat en in welke vijver er gevist wordt. Misschien is die 20.000 Bath wel onderbetaald voor de eisen die aan de gewenste werknemer gesteld worden en kan die elders meer verdienen. En waarom dat uitroepteken achter 20.000.-Thb.; zo’n wereldbedrag is dat nu ook weer niet. Zeker niet als je het vergelijkt met de inkomenseis aan het retirement visum van 65.000 Bath p/m (of een banksaldo van 800.000 Bath).

     • ruud zegt op

      Een enkel bedrijf zegt niet zoveel, dat hangt er maar net vanaf wat voor bedrijf het is.

      De meeste minimumloners zijn dagloners en hebben recht op niets bij ontslag.
      Die uitkeringen gelden hoofdzakelijk voor werknemers in de internationale bedrijven met een contract.

      Het Thaise minimumloon was in 2012 echter 300 Baht per dag.
      Zo ook in 2013, 2014, 2015 en 2016.
      In 2017 is het met een hele 5 Bahts verhoogd naar 305 Baht.
      De vele klachten over stijgende prijzen in Thailand op de forums, mogen een bewijs vormen, dat de inkomens van de Thai verhoudingsgewijs sterk zijn afgenomen.

      Dit is de inflatie vanaf 2012, wat die cijfers dan ook mogen voorstellen.
      In Nederland stijgen uitgaven ook altijd veel harder dan de inflatie, omdat veel dingen niet worden meegenomen in de inflatiecijfers.
      Gemeentelijke belastingen bijvoorbeeld.

      2016 0.19%
      2015 -0.90%
      2014 1.90%
      2013 2.20%
      2012 3.00%

    • NIcky zegt op

     Ga maar eens een meid zoeken. Ik kan geen thaise vinden, en betaal beslist niet te weinig. In bangkok betaalden we 12000 baht per maand. Wel eentje uit Birma

     • Bert zegt op

      Zo ook bij mijn dochter, als ze al een winkelmeisje (ongeschoold werk) kan vinden hebben ze eisen waar een gediplomeerde nog niet mee aankomt. Dit doe ik niet en dat doe ik niet etc.
      Velen komen 3-4 maanden werken en vertrekken weer zonder iets te zeggen of zoiets van oja, morgen kom ik niet meer.
      Mijn dochter betaald ook niet veel meer dan het minimumloon (Thb 10.000), maar daarbij ook gratis eten en een riante kamer boven de winkel, met eigen douche en wc. Dat is toch ook een Thb 5.000 per maand. Daarnaast als ze werkt op haar vrije zondag thb 500 en als ze incidenteel ’s avonds moet werken ook overuren. En een jaarlijkse bonus afhankelijk van de verdienste dat jaar.
      Gelukkig heeft ze nu een meisje die al ruim een jaar bij haar is en zo te zien het goed naar haar zin heeft.

      • Bert zegt op

       Kleine aanvulling, ze heeft ook eens een meisje uit Laos gehad, die verdiende net zo veel.
       En voor minder komen die ook niet. Haar man werkte in de bouw, en die vroeg en kreeg Thb 750 per dag. Dus zo goedkoop werken die ook niet.

   • Ulrich Bartsch zegt op

    de meeste van de 4 miljoenen buitenlandse gastarbeiders werken hier illegaal en ver onder de loongrens, om dat in hun land de loongrens nog lager is dan in Thailand. Zelf een Thai kan van dit loon, met zijn familie, niet leven

    • Ger zegt op

     Onzin dat de meesten illegaal werken. Stemmingmakerij. Er is net 2 weken geleden een registratiemogelijkheid geweest van illegale arbeiders.Er werden er 772.000 geregistreerd. Deze mogelijkheid werd geboden omdat er hoge boetes worden uitgedeeld bij illegale arbeid dankzij een nieuwe wet Die andere miljoenen uit omliggende landen werken al legaal tegen normale Thaise lonen.

     Wat tekort aan lonen betreft. Een goed voorbeeld in Europa was Spanje in de jaren 80 en 90. Velen dienden 2 banen te hebben om maar genoeg inkomen te verwerven. Een gevolg daarvan was dat men in familieverband pas rond de klok van 10.00 uur ‘ s avonds de warme maltijd nuttigde. Of zelfs nu in de Verenigde Staten waar velen 2 of zelfs 3 banen combineren om maar genoeg te verdienen. Nou ik zie in Thailand de mensen niet zo vaak 2 banen hebben . Zoals ik al in een eerder reactie meedeel: hup aan het werk als je genoeg inkomen wilt hebben.

     • ruud zegt op

      Ik kan uw reacties niet volgen.
      Twee weken geleden is er een registratiemogelijkheid geweest.
      Toen werden 772.000 ILLEGALEN geregistreerd volgens uw cijfers.
      Dat betekent toch dat ze hier al die jaren illegaal hebben gewerkt?
      En daatmee de Thaise werknemers – die zeer waarschijnlijkk duurder zijn – de mogelijkheid op een inkomen hebben ontnomen?

      Verder lijkt u het normaal te vinden, dat werkgevers zo weinig betalen, dat mensen twee banen – of soms drie – nodig hebben, om te kunnen leven.
      Ik vind dat beslist niet normaal.

      • Ger zegt op

       Ik schreef : “tegen normale Thaise lonen”. Dus ik rep niet over te weinig maar over hetgeen gangbaar en normaal in Thailand is ! Als de eigen Thaise mensen het er niet mee eens zijn dan moeten ze maaar eens meer voor zichzelf opkomen zoals in Europa in de vorige eeuw. Natuurlijk zijn de meeste lonen laag in Thailabd, vind ik , en is het vaak een overleving om de maand door te komen. Maar andere landen kampten met vergelijkbare situaties.

       Mijn reactie over de illegalen was een reactie op Ulrich Bartsch die beweerde dat dat de meeste buitenlandse gastarbeiders illegaal werken en dat heb ik weerlegd gebaseerd op feiten.

 2. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik weet er alles van. Helaas maken ze mij ook deelachtig van hun zorgen en hopen dat ik kan bijdragen aan een oplossing. Wat mij opvalt: de familieleden die “boven Jan” zijn geraakt hebben dat gedaan door eigen inspanningen en initiatieven. Degenen die wij steeds geld hebben gestuurd hebben nu nog steeds niets. Lijkt op ontwikkelingshulp. Ook een bodemloze put.

 3. Bert zegt op

  Inderdaad en het leven wordt steeds duurder. En niet met 2-3 %, als er ee nprijsverhoging is bij de eetstalletjes langs de weg merk j edit eerst niet, maar de porties worden steeds kleiner. Uiteindelijk als het portie zo klein is dat het niet minder kan dan gaat de prijs in eens met 5 baht omhoog. 5 Baht van 35 of 40 is toch gauw een 12 tot 15 %.
  Groente en fruit is voor een gewone arbeider bijna niet te koop, tenzij het hoog seizoen is dan rijden er velen pick-ups door de straat met kilo’s fruit voor 100 Thb.

  Maar bovenstaande is mijn beleving, geen vast stand feit.
  Andere zullen ongetwijfeld nog steeds vinden dat Thailand goedkoop is.

 4. dirk zegt op

  En wat te zeggen van de ‘pensioenen’ voor ouderen en gehandicapten van 700 tot 900 baht; hoe kun je daarvan overleven? Het kan dank zij de hulp van familie, buren, vrienden en als die hulp er niet is?
  En dan te weten dat Thailand hoort met Rusland en India tot de landen in de wereld, waar de inkomensverschillen het grootst zijn. Rijken betalen hier nauwelijks of geen belasting. Daar zou ik mijn kritiek maar op richten ipv de beschuldigende vinger te wijzen op de armen, zoals sommigen hier boven doen..

 5. janbeute zegt op

  Wat ik dan weer niet begrijp en dagelijks zie met mijn eigen ogen is het volgende .
  Naar school gaande en racende jochies op de nieuwste modellen van Yamaha en Honda .
  Sta ik achter in de rij bij de kassa bij de locale Tesco Lotus dan zie ik portefuiles vol met credit kaarten .
  Ik zelf kom er maar sumier af met mijn gewone ouderwetse cash betaling en een ATM pas .
  Het aantal nieuwe pickups die mij passeren met denderende snelheid .
  Vandaag naar de Big C en kadfarang geweest in HangDong .
  Big C zoeken naar een plaatsje om de auto te kunnen parkeren .
  De Mac Donalds zat net als vorige week weer goed gevuld met klanten en voor een beetje hamburgertje ben je ook al gauw een 160 bath kwijt per persoon .
  Op de weg heen en terug hartstikke druk met het verkeer .
  Oh ja ik weet ook wel dat het vandaag een extra holiday dag was maar dan toch , heb je geen geld om te besteden blijf dan thuis denk ik zo .
  En dan niet te vergeten de nieuwe appartement gebouwen die de grond uit rijzen als paddestoelen .
  Nu zullen velen zeggen maar Jan zie je dat niet , alles is gefinancieerd .
  Maar ze doen het toch maar .
  Misschien woon ik wel in het rijkste deel van Thailand , zou best eens kunnen .

  Jan Beute .

 6. rori zegt op

  E hoe hoog zou het werkelijk getal in Nederland en Belgie zijn? Dat er in Nederland een daling is vanhet aantal werklozen komt niet in eerste instantie door werk maar door het feit dat in plaats van na 3 jaar men na 2 jaar in de bijstand komt.
  Ik beloof iedereen dat dat geen vetpot is. Ik heb hier gelukkig geen last van maar ken wel oud-collega’s van boven de 45 die in zo een situatie terecht zijn gekomen.

  Deze groep word vergeten in Nederland en Belgie

 7. tsim pa zegt op

  ok,dirk ,maar wat hoger word gezegd dat geld geven of opsturen niet helpt is volkomen juist.
  ik heb een thaise mevrouw gekend in Belgie en ze zei me eenmaal geef nooit geld aan de familie en ben haar dankbaar want als ik het had gedaan was ik vandaag waarschijnlik niet meer met mijn schatige vrouw want geld……heb vele gevallen gekend achteraf ja man ,eerst Thailand goed leren kennen.
  nu wat , wie of hoe belasting betaald of niet bedoel daarmee Thaise mensen of bedrijven is een Thais aangelegenheid waar U of ik of andere farangs
  niet over te rapporteren hebben, dacht ik ?

 8. pete zegt op

  hallo khun yan

  kunt u misschien vertellen welk bedrijf in Bangkok dit is.

  Vanwege het feit ik een aantal zeer gemotiveerde thai ken die graag dit werk voor het bovengenoemde maandbedrag willen gaan doen

  alvast bedankt Pete

 9. Marinus zegt op

  Khun Yan zegt dat een vriend van hem die manager is bij een bedrijf in BKK moeite heeft om personeel te vinden. Een bedrag van 20.000 baht wordt genoemd! Bij mijn weten hebben veel werkenden aldaar een veel lager inkomen. ik ben daar ook zeker van aangezien ik in BKK een aantal jaren vaak verbleef. In de omgeving van Khon Kaen werken mensen nog voor 300 tot 500 Bht per dag in de bouw. Ik heb daar veel respect voor. als ik zie hoe er gewerkt wordt en dan in de brandende zon!. Maar ik weet ook dat er mensen zijn die liever lui dan moe zijn. Maar waar heb je die niet? Het is allemaal niet zo zwart wit. Ik weet ook dat er nogal wat mensen aan de drank of aan de drugs zijn. Wij hadden in de crisistijd ook veel mensen die dronken, zelfs er geen geld was. Spiritus werd dan gezuiverd door wit brood. mogelijk hebben zware leefomstandigheden daar iets mee te maken.

 10. Rob zegt op

  Khun Yan noem dan ook het bedrijf waar je vriend manager is, ik denk dat er veel Thai zijn die daar wel willen werken.
  Maar toen mijn vriendin 2 jaar geleden na een verblijf van 6 weken in Nederland weer op zoek ging naar werk in de buurt van Ayutthaya kreeg ze overal te horen dat de maximum leeftijd om aangenomen te worden 38 jaar is.
  Uiteindelijk vond ze wel wat via een uitzendbureau, gelukkig is ze nu in Nederland en vond ze ook heel snel werk als kamermeisje in een hotel.
  Dus stop met die generaliserende verhalen dat mensen niet willen werken, en wat dat salaris betreft dat heb je in Bangkok echt wel nodig want alles is daar veel duurder.

 11. FonTok zegt op

  Mijn schoonbroer werkt in de bouw en heeft meer dan 1000 euro per maand schoon in de portemonnee. Ze vangen daar echt niet het minste. Zeer zeker niet waar hij werkt. Die werknemers daar worden allemaal goed betaald.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website