Politie checkpoint ivm Covid-19 (i am Em / Shutterstock.com)

Thailand gaat in de strijd tegen Covid-19 controleposten opgezetten om zo de mobiliteit in 13 provincies (donkerrood)  te beperken. De controleposten worden nu ingericht en ambtenaren gaan vanaf maandag alle wegen, die de 13 provincies met buurprovincies verbinden, bemannen, zei Taweesilp Visanuyothin, de woordvoerder van het Center for Covid-19 Situation Administration, maandag.

Hij waarschuwde ervoor dat het moeilijker zal worden om uit donkerrood gebied naar andere provincies te reizen. Ook reizigers uit andere provincies die naar naar de donkerrode zone willen reizen worden streng gescreend.

Het overdag reizen binnen de 13 beoogde provincies, hoewel nog steeds mogelijk, wordt ontmoedigd en er komen meer controleposten. “Reis niet als het niet nodig is”, aldus de CCSA-woordvoerder.

De donkerrode zone bestaat uit Bangkok en de nabijgelegen provincies Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Samut Sakhon, Chachoengsao, Chon Buri en Ayutthaya en vier zuidelijke provincies Narathiwat, Pattani, Yala en Songkhla.

Voor de genoemde provincies geldt een avondklok van 21.00 tot 04.00 uur en er zijn nog meer beperkingen van kracht.

Dr. Taweesilp bevestigde de aankondiging van de Civil Aviation Authority of Thailand dat vanaf woensdag de binnenlandse vluchten vanaf de luchthavens Suvarnabhumi en Don Mueang gaan stoppen.

Bron: Bangkok Post

23 reacties op “Lockdown: Uitreizen in Bangkok en 13 provincies aan banden gelegd”

 1. leo bossink zegt op

  Goede actie, maar wel 2-3 maanden te laat. Dat is daarom zo jammer omdat de covid besmettingen inmiddels ruim baan hebben gekregen in de Isaan, door mensen die uit de donkerrode gebieden naar de Isaan, zonder belemmeringen, zijn afgereisd.

 2. Alex Tielens zegt op

  Vandaag vertrokken19/7 om 8h am in Bang Saen richting Roi et, en niet 1 kontrole post gezien, wordt het niet een beetje opgeblazen
  H

  • willem zegt op

   Het gaat de 20e in

 3. Tino Kuis zegt op

  In het Verenigd Koninkrijk wonen evenveel mensen als in Thailand. In het Verenigd Koningrijk zijn er nog altijd zo’n 50.000 besmettingen per dag, 5 keer meer dan de 10.000 in Thailand. Het Verenigd Koninkrijk heft bijna alle wettelijke restricties op, Thailand versterkt ze juist.

  Wat is het verschil? Wel, in het VK is er al een ruim 50% vaccinatiegraad, en bij ouderen en kwetsbaren nog hoger, waardoor het aantal ziekenhuisopnames en doden drastisch omlaag gaat. Leve de vaccinaties!

  • chris zegt op

   En vervolgens gaat iedereen dan weer aan de frisdrank, het bier, de hamburger, de worsten of de fish and chips, kweekt hoge bloeddruk , cholesterol of ouderdomsuiker en verzwakt zijn/haar immuunsysteem. Ja, dat gaat op den duur echt helpen met die vaccins.
   Leve de vaccinaties, maar niet lang leven met vaccinaties.

 4. willem zegt op

  Ze hadden dit nog voor Songkan moeten doen toen het al in Bangkok helemaal mis ging na dat de beruchte Thonglor high society clubs een bron van covid besmetting bleken. Daarna is het alleen nog maar verder mis gegaan en heeft de overheid telkenmale iedere mogelijkheid om het virus in te dammen niet aangegrepen.

 5. Martin zegt op

  Besef dat de absolute vastgestelde besmettingen ongeveer even hoog zijn als in Nederland.

  Geen idee hoe vol de ziekenhuizen in Thailand zijn en hoe makkelijk het is om een test te doen die ook geregistreerd is.

  • chris zegt op

   Inderdaad. het probleem is niet het absolute aantal besmettingen (asl dat al corret wordt gemeten) maar de dagelijkse groei, maar HET probleem is het aantal opnamen met echt zieke patienten. Om dit aantal binnen de capaciteit houden is nodig: vaccinatie van de risicogroepen en het verstrekken van medicijnen aan mensen met lichte verschijnselen (ook als ze thuis in quarantaine gaan).

 6. chris zegt op

  Ik had de afgelopen dagen een discussie over de afgekondigde maatregelen om het reizen tussen gebieden in Thailand met veel besmettingen (vuurrrood en in case de agglomeratie Bangkok) te beperken en te ontmoedigen. De veronderstelling is dat het aantal besmettingen daardoor omlaag gaat maar op welke termijn weet men niet. Via een eenvoudig rekenvoorbeeld zal ik aantonen dat deze veronderstelling onjuist is en dat juist spreiden van het aantal asymptomatisch besmette mensen vanuit Bangkok naar andere regio’s tot lagere besmettingen zal leiden, naast de positieve economische voordelen.
  Voor verspreiding van het virus zijn contactmomenten met anderen nodig. Laten we wel zijn: een besmette burger kan in de woestijn het virus niet overdragen eenvoudig omdat er op 1,5 meter geen andere mensen zijn. Laten we nu eens kijken naar het aantal contacten met en zonder reisrestricties. Het dagelijks aantal nieuwe besmettingen (zo’n 9000) kunnen worden verdeeld in 8000 voor de groot-regio Bangkok en 1000 voor alle andere provincies samen. Laten we aannemen dat het aantal asymptomatisch besmetten dezelfde verdeling kent. Dat is niet zo’n gekke aanname. En dat al die beperkende maatregelen in het dichtbevolkte Bangkok 25 % van het aantal contactmomenten verlagen.
  Situatie VOOR de restricties in aantal mogelijke contactmomenten voor overdracht:
  N dagelijkse contactmomenten
  (binnen 1,5 meter) (aanname) Totaal potentiële overdrachtmomenten voor het virus per dag
  Bangkok 1000 1000 * 8000 = 8.000.000
  Andere provincies 200 200 * 1000 = 200.000

  8.200.000

  Situatie NA invoering van de restricties
  (alleen in Bangkok gebeurt wat, in de rest van het land nagenoeg niets)
  N dagelijkse contactmomenten(binnen 1,5 meter) Totaal potentiële overdrachtmomenten voor het virus per dag
  Bangkok 1000 – 25% = 750 750 * 8000 = 6.000.000
  Andere provincies 200 200 * 1000 = 200.000

  6.200.000 (een daling van 24.3 %)

  Situatie zonder enige reis-restricties en belonen van reizen naar andere provincies
  (in deze variant wordt mensen in Bangkok aangemoedigd om voor lange weekenden naar andere provincies te reizen, zonder quarantaine aldaar, eventueel deels of geheel betaald door de regering; mijn inschatting is dat 50% dat doet.
  N dagelijkse contactmomenten(binnen 1,5 meter) Totaal potentiële overdrachtmomenten voor het virus per dag
  Bangkok 1000 – 50% = 500 500 * 8000 = 4.000.000
  Andere provincies 200 + 500 = 700 700 * 1000 = 700.000

  4.700.000 (een daling van 42.6 %)

  N.B1. Dit percentage kan nog hoger uitvallen als ofwel meer dan 50% uit Bangkok wegtrekt en/of de aanname dat het verschil in aantal potentiële contactmomenten tussen Bangkok en provincies meer is dan een factor 5, zoals in het rekenvoorbeeld.
  N.B2
  Juli 2021:
  Udonthani: inwonertal: 1, 5 miljoen; nieuwe besmettingen: 180 per dag
  Bangkok: inwonertal: 11 miljoen; nieuwe besmettingen: 8.000 per dag.
  Ongeveer 8 keer zoveel inwoners, 45 keer zoveel besmettingen

  • Tino Kuis zegt op

   Laten we een ander en duidelijker praktisch voorbeeld nemen van bevolkingsdichtheid en besmettingskans met het schattige en slimme virusje: de Verenigde Staten. Veel staten daar in het Middenwesten zijn 30 keer dunner bevolkt dan dichtbevolkte staten zoals in het Noordoosten. Toch zijn het aantal covid gevallen in die zeer dunbevolkte en zeer dichtbevolkte staten vrijwel gelijk. Daar heb je vast wel een verklaring voor. Hoe kan dat nou?

   • Chris zegt op

    Geen onderzoek naar gedaan maar op het eerste oog zou ik denken: een meerderheid trump-fans die niet geloven in social distancing en het nut van maskers.

   • Hans Pronk zegt op

    Beste Tino, natuurlijk zijn er verklaringen voor te geven maar zonder gegevens kunnen we alleen maar wat speculeren en omdat ik daar wel van houd zal ik wat mogelijkheden opnoemen:
    1. Mogelijk was het in de periode die jij bedoelt kouder in het Middenwesten dan in het Noordoosten en zaten de mensen dichter op elkaar. Mogelijk zijn de huizen daar ook beter geisoleerd en minder goed geventileerd.
    2. In het Middenwesten zijn ze erg kerks en daar zal ook wel bij gezongen worden.
    3. In Bangkok zijn de COVID-gevallen relatief ernstiger dan in de rest van het land; ook relatief meer doden. Dat is in overeenstemming met de theorie van Chris want meer besmettingsmogelijkheden betekenen ook een hogere inname van virussen en dus een ernstiger ziektebeeld. Dat was in het Noordoosten mogelijk ook het geval waardoor ziekenhuizen overbelast werden (er zijn 20 mensen nodig om 1 intensive care-geval te behandelen). Er kan daar dus ook minder getest zijn dan in het Middenwesten door gebrek aan mankracht.
    En nog relevanter: na de eerste golf in Thailand was er ook een uittocht naar de Isaan. Ook toen waren er mensen die dachten dat het fout zou gaan daar. Dat bleek natuurlijk niet het geval.

    • Tino Kuis zegt op

     Je hebt gelijk, Hans en Chris hier boven ook. De mate van besmettelijkheid hang af van veel factoren, afstand houden, maskertje, buiten-binnen, ventilatie, temperatuur, vochtigheid en meer. Het is heel moeilijk de zwaarte van elk van deze factoren af te wegen. Ik denk dat dun-of dichtbevolkt een kleinere risicofactor is.

     Overigens vermoed ik dat er in de onbeschaafde gebieden buiten Bangkok veel meer besmettingen zijn dan gemeld omdat er veel en veel minder wordt getest. Onzekerheid bij het schattige virusje is troef. Maar daar hebben dokters mee leren leven.

     • chris zegt op

      Beste Tino,
      Het gaat niet om dokters, maar om politici die maatregelen mene als reisrestricties en sluiting van winkels en andere ondernemingen met allerlri ellende van dien. Die top-doktoren zijn, lijkt het, zeker van hun gelijk en politici denken niet na.
      Een groot aantal van de factoren die het virus verzwakken zijn op het platteland meer aanwezig dan in de steden. Vandaar mijn pleidooi om de stedelingen een gratis vakantieweek aan te beiden om het virus te laten uitdoven. Tussen haakjes: het aantal besmettingen stabiliseert de laatste dagen zonder al die belachelijke maatregelen. Weg ermee dus.
      Je verhaal over de Midwest klopt ook nog eens niet. Uitgezonderd Noord- en Zuid-Dakota staan de andere 10 staten in de middenmoot of zelfs bijna onderaan het lijstje van aantal besmettingen per inwoner. (Ohio 9500 besmettingen per 100.000 inwoners, zelfs minder dan Alaska) De meeste doden zijn te noteren in dichtbevolkte staten als New York, New Yersey, Rhode island en enkele staten in het zuiden. Geen enkele in de Midwest.

      https://www.nytimes.com/interactive/2021/us/covid-cases.html

      UIt de tabellen (1 vanaf het begin van de pandemie en 1 over de laatstse 14 dagen) blijkt dat er ook weinig verband bestaat tusen het aantal besmettingen en het percentage gevaccineerden. Het effect is nog niet meetbaar; (of een grote groep wil niet gevaccineerd worden). De effectiviteit geldt waarschijnlijk alleen voor Nederland.(wink)

     • chris zegt op

      beste Tino,
      Als Hans en ik al gelijk hebben en al die factoren die het virus ontmoedigen meer op het platteland aanwezig zijn dan in de steden: ben je het dan met mij eens dat er geen enkele wetenschappelijk onderbouwde reden is om de economisch en social desastreuze maatregelen als een reisverbod en sluiting van winkel in de nachtelijke uren, naast een avondklok, uit te vaardigen?

      • Tino Kuis zegt op

       Ja, Chris, een verschillende aanpak in steden en op het platteland lijkt me wetenschappelijk aanvaardbaar.

     • Francois Nang Lae zegt op

      In de onbeschaafde dorpjes hier leven de mensen buiten en gaan de mensen om 9 uur naar bed in plaats van naar de luxe nachtclub. Dat kon ook wel eens helpen.

      • Tino Kuis zegt op

       Onbeschaafd was wat dom sarcasme, François. Je hebt gelijk maar het kan zijn dat zonder reisbeperkingen veel besmette mensen uit Bangkok terugkeren. Wat is wijsheid? Soms weet ik het ook niet meer. Zoveel ook onbekende factoren die je tegen elkaar moet afwegen.

       • Francois Nang Lae zegt op

        Je sarcasme was duidelijk hoor. In ieder geval voor mij. Ik nam het over omdat ik het wel kon waarderen, niet om je terecht te wijzen. Daar zie ik zelden reden toe dus dat laat ik aan anderen over.

 7. Danzig zegt op

  Inmiddels zijn er in de provincie Narathiwat door de gouverneur ook reisbeperkingen tussen de districten ingesteld. Het is bv. niet meer mogelijk om zonder formulier van toestemming tussen Rangae en Mueang te reizen. Ook kan ik mijn extensie niet regelen zonder vooraf huiswerk te doen.

 8. Frank zegt op

  Is hiermee het reizen van Noord (RoiEt) naar Zuid (HuaHin) nog mogelijk ? Misschien alleen met een hermetisch afgesloten voertuig, voorzien van verzegelingen ? Of gewoon met een van de vele mini-vans die waarschijnlijk nog steeds hun ritjes mogen maken…

 9. chris zegt op

  Voor de volledigheid, de stand van vandaag:
  USA
  aantal Covid besmettingen: 34.000.000
  aantal Covid doden: 608.000 (=1,8%)

  Thailand
  aantal covid besmettingen: 426.000
  aantal covid doden: 3502 (= 0,8%)

  Frankrijk (evenveel inwoners als Thailand)
  aantal covid besmettingen: 5.890.000
  aantal covid doden: 112.000 (= 1,9 %)

  Nederland
  aantal covid besmettingen: 1.181.000
  aantal covid doden: 17.778 (= 1,5 %)

  Hamvraag: waar krijgt u het liefst Covid?

 10. chris zegt op

  Kijk naar de cijfers van de covid besmettingen in Nederland per provincie:
  https://www.statista.com/statistics/1101612/coronavirus-cases-by-province-in-the-netherlands/
  Concl: minder dicht bevolkt (Zeeland, Flevoland), minder besmettingen

  Kijk naar de cijfers van Thailand:
  https://thethaiger.com/coronavirus/wednesday-covid-update-9317-new-cases-provincial-totals
  Concl: minder dicht bevolkt, minder besmettingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website