Klare taal van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha en vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Artikel 112 (majesteitsschennis) van het Wetboek van Strafrecht wordt niet gewijzigd en buitenlandse mensenrechtengroepen die om wijziging hebben gevraagd moeten volgens de generaal maar in het buitenland blijven.

Volgens Chalerm heeft het koningshuis gezorgd voor ontwikkeling en een beter leven voor de Thaise bevolking. Hij wees er nog eens op dat een centrum wordt opgezet om verdachte websites te blokkeren, en internetproviders zal om medewerking worden gevraagd bij het handhaven van de wet.

– Directeur Surang Prempee van Channel 7 moet per 1 januari het veld ruimen. Alhoewel de 69-jarige Surang 9 jaar geleden met pensioen had moeten gaan, bleef ze op contractbasis werken en werd haar contract elk jaar verlengd. Surang legde de basis van het succes van soaps op Channel 7, die de hoogste kijkerswaardering scoren. De abrupte beëindiging van het contract doet vermoeden dat er sprake is van een conflict tussen haar en de eigenaren van het tv-kanaal. Meer personeelswisselingen en wijziging van de programmering zijn te verwachten.

– Tul Sitthisomwong, leider van het Network of Citizen Volunteers to Project the Land, had dinsdag een ontmoeting met de Kamervoorzitter omdat hij van plan is een afzettingsprocedure te beginnen tegen de minister van Buitenlandse Zaken. Zo’n burgerverzoek vereist 20.000 handtekeningen. Volgens Tul heeft de minister de ministerievoorschriften overtreden door Thaksin zijn paspoort terug te geven.

– Grammy Entertainment heeft gebroken met de rockzanger Seksan Sukpimai (37), beter bekend als Sek Loso. Alle gigs vervallen ook. Sek heeft maandag op een persconferentie toegegeven dat hij drugs gebruikt. Hij beschuldigde het platenlabel ervan hem te volgen en zijn telefoon af te luisteren. Sek gaf de persconferentie nadat zijn ex-vrouw hem had beschuldigd van drugsgebruik, verwaarlozing van zijn kind en mishandeling.

– Birma heeft besloten de grensovergang naar Myawaddy te heropenen en gaat acht Thaise gevangenen vrijlaten uit Kawthaung. Thailand op zijn beurt repareert de Thai-Burmese Friendschp Bridge en herstelt op verzoek van Birma een aansluitende weg naar Myawaddi. Een en ander kwam ter sprake in een gesprek van premier Yingluck en de Birmese president Thein Sein. Yingluck was twee dagen in Birma. Ze woonde de vierde General Mekong Sub-Region Summit bij die gewijd was aan ontwikkelingen op het gebied van transport in de regio en ze had een ontmoeting met Aung San Suu Kyi.

– Vandaag is de achtste vergadering begonnen van het Thai-Cambodian General Border Committee (GBC). De GBC heeft lange tijd niet vergaderd vanwege de grensgevechten eerder dit jaar. Gepraat wordt onder andere over troepenterugtrekking uit de door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag ingestelde gedemilitariseerde zone en stationering van Indonesische waarnemers aan de grens.

Sinds Pheu Thai aan de macht is, zijn de verhoudingen tussen beide landen aanzienlijk verbeterd, maar beide landen claimen nog steeds een gebied van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. [De gedemilitariseerde zone meet 17,3 vierkante kilometer.]

De opperbevelhebber van het leger is niet blij met de troepenterugtrekking omdat dit volgens hem neerkomt op het verlies van grondgebied.

Behalve de troepenterugtrekking en stationering van waarnemers heeft het Hof ook bevolen dat beide landen een gezamenlijke veiligheidscontrolepost inrichten, samen de Keo Sikha Kiri Svara pagode, de markten en behuizingen bij de tempel beheren en functionarissen van Unesco tot het gebied toelaten.

– Jirawat Chanpeng die is aangehouden op verdenking van het plaatsen van zes bommen in Bangkok afgelopen vrijdag, is niet betrokken bij de bom die eerder werd gevonden op de Ratchadamnoen Avenue voor het kantoor van de Government Lottery. Die bom werd geplaatst door vier personen , van wie niemand op Jirawat lijkt. De onderzoekers denken dat die vier personen dezelfde groep is die betrokken was bij eerdere aanslagen op auto’s, onder andere in augustus 2006 die gericht was op toenmalig premier Thaksin.

– Het standaard curriculum moet worden uitgebreid met leerstof over rampen en fysische geografie. Dit pleidooi hield Smith Dharmasaroja, voorzitter van de National Disaster Warning Council en voormalig hoofd van de Meteorological Department, dinsdag op een seminar over rampenonderwijs. Lessen daarover zouden al gegeven moeten worden vanaf groep 1 op de basisschool.

– De scheur in de grond bij de hoofdpagode van Wat Arun (Temple of Dawn) is hersteld en vormt geen gevaar voor de structuur. Oorzaak waren de zware regenval en de overstroomde Chao Praya. De scheur, die 1 meter lang en 30 cm diep was, is opgevuld met zand en betonblokken.

– Het Mae Kham Mee bosreservaat in het district Muang (Phrae) wordt door het Royal Forest Department geschikt gemaakt om dienst te doen als opslaggebied voor water dat anders in de nabijgelegen Yom rivier zou stromen. Het reservaat meet 288.800 rai, waarvan 68.000 rai wordt bewoond. De bosdienst gaat samen met de bewoners 3.000 check dams aanleggen om water vast te houden. Ze kunnen 300.000 kubieke meter water opslaan. Daarboven wordt het water afgevoerd naar de rivier.

www.dickvanderlugt.nl

6 reacties op “Kort nieuws uit Thailand – 21 december”

 1. Nile zegt op

  I am starting to love Thailand.
  Thx for sharing.

 2. henk zegt op

  lesje integreren voor de rest van de wereld en Nederland in het bijzonder.

  • co68 zegt op

   En waar bedoeld u dan op Henk?
   Nederland in het bijzonder ben ik
   helemaal nieuwschierig naar…..

 3. Dick C. zegt op

  Bovenstaand is een mengeling van nieuws, niks gekleurd aan, recht voor z’n raap. Lees naast negatieve zaken, toch enkele hoopgevende berichten. Objectieve berichtgeving hetzij rechtstreeks of een vertaling uit de Thaise media, maakt dit Thailandblog zo leesbaar en bovenal onafhankelijk.

 4. Song zegt op

  Het standaard curriculum moet worden uitgebreid met leerstof over rampen en fysische geografie.
  Misschien is zwemles handiger, ik bedoel dat niet bot, maar het meerendeel van de Thai kan niet zwemmen…

 5. Peter zegt op

  nieuwschierig…of nieuwsgierig?
  NL…of Thai?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website