Huishoudens gaan gebukt onder schulden

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
31 maart 2012

Ondanks de toenemende schulden van huishoudens met een maandinkomen van minder dan 10.000 baht, is in het algemeen de schuldenlast van huishoudens nog niet verontrustend, zegt econoom Thanavath Phonvichai van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce. 

De gemiddelde schuldenlast bedraagt 168.517 baht, blijkt uit een onderzoek onder 1.237 respondenten. Ze neemt nu met 5,7 procent per jaar toe, wat aanzienlijk minder is dan in 2009 toen de schuldenlast met 14,5 procent toenam.

De ondervraagde huishoudens betalen gemiddeld 10.978 baht per maand aan aflossing en rente. Degene die bij financiële instellingen geld hebben geleend, betalen maandelijks gemiddeld 10.459 baht en degenen die bij geldwoekeraars hebben geleend 5.615 baht.

Eindjes aan elkaar knopen

Van de respondenten heeft 76,2 procent problemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Als oorzaken worden de stijgende prijzen genoemd (60,2 procent zegt dat), hogere rentetarieven (18,5 procent) en hogere brandstofprijzen (10,3 procent).

Iets meer dan de helft van de ondervraagden vult het huishoudbudget aan door geld te lenen, de overigen spreken hun spaargelden aan of lenen van familieleden. 47,5 procent leent bij financiële instellingen; 30,1 procent bij geldwoekeraars en de overigen bij beide.

Degenen die bij geldwoekeraars in het krijt staan, verdienen doorgaans minder dan 10.000 baht per maand. ‘Wanneer de regering geen stappen zet om deze bevolkingsgroep te helpen, zullen de schulden alleen maar toenemen’, zegt Thanavath.

13 reacties op “Huishoudens gaan gebukt onder schulden”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Dick, ik begrijp iets niet. Het gaat om inkomen van minder dan 10.000 baht per maand die maandelijks 10.978 aan rente en aflossing betalen. Waar zit mijn denkfout?

  • HansNL zegt op

   Geen denkfout.
   Lees het stukje nog eens…….
   Het budget wordt aangevuld met geleend geld, het plunderen van het bankboekje, kortom, de schuld wordt immer dieper.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Dan moet econoom Thanavath toch zichzelf maar eens goed in de spiegel aankijken als hij zegt ‘dat de schuldenlast van huishoudens nog niet verontrustend is’.

  • Jan van Velthoven zegt op

   Het is niet echt scherp geformuleerd, maar het gaat kennelijk om een gemiddelde van alle huishoudens, ook dus van de veel hogere inkomens. Uit statistieken is bekend dat in Thailand het percentage schuld ten opzichte van het inkomen bij hogere inkomens gemiddeld drie keer zo hoog is als bij lagere inkomens. Dus een drie keer zo hoog percentage van een (veel) hoger bedrag. Dan schiet het gemiddelde over alle huishoudens natuurlijk als een raket omhoog. Dit overall gemiddelde is natuurlijk een onbruikbaar gegeven. Een splitsing naar inkomenscategorie is nodig voor een echt oordeel. De hoge schuldenlast van de hogere inkomens is vooral zorgwekkend, als je vergeet dat deze inkomens niet zelden aanzienlijk aangevuld worden met niet-officieel inkomen (de hoogte van het inkomen uit corruptie in Thailand is, evenals in andere Aziatische landen, onbekend, maar ongetwijfeld aanzienlijk).

   • tino kuis zegt op

    Je kunt zeker zeggen dat de lagere inkomensgroepen een lagere schuld hebben maar ze zullen zeker meer rente betalen bij woekeraars en verliezen dan ook vaak hun onderpand nog.
    Pasuk Phongpaichit et all., Gun,Girls, Gambling, Ganja,Silkworm Books,1998 geeft als schatting dat de illegale economie tussen de 8 en 10 % van het NBP beslaat, gokken staat bovenaan, gevolgd door prostitutie, drugs en andere vormen van smokkel. Ze beschrijven ook heel open de positieve en negatieve effecten van de illegale economie.

 2. j.Jordaan zegt op

  Ik denk dat Dick het heeft over een gemiddelde schuldenlasten over de ondervraagde
  huishoudens. Dan komt het plaatje er misschien wat anders uit te zien.
  Dick weet het beter dan ik. Hij zal wel een aanvulling geven.
  Dat het geheel zorgelijk is, dat is wel zeker.
  Verder heb ik tegenwoordig een schuilnaam, zoals vele die een reactie geven op het blog. Mijn echte naam heeft mij niet veel goeds gebracht.
  J.Jordaan

 3. l.lagemaat zegt op

  Dick,ik zit ook met een vraag.
  Bij financiële instellingen betalen ze per maand 10978 bath.
  Bij woekeraars 5615 bath.
  Waar zit mijn denkfout wanneer ze gunstiger bij woekeraars uit zouden zijn,
  omdat dat een lager bedrag is.

  groet,

  Lodewijk

 4. tino kuis zegt op

  Als de schuldenlast 168.000 per huishouden bedraagt, kan ik me niet voorstellen dat de lasten aan aflossing en rente 11.000 per maand bedraagt. (Trouwens de bezittingen van een gemiddeld Thais huishouden zijn toch 8 keer zoveel als de schulden).
  Zeg aflossing op schulden in 10 jaar : 17.000 per jaar
  Rente per jaar 10 % : 16.000 per jaar, samen 33.000 per jaar , per maand dus een bedrag van ongeveer 2.800 baht. Het gemiddelde inkomen per capita ligt in Thailand op 120.000 per jaar, voor een huishouden dus meer. De schuldenlast per huishouden ligt al lange tijd op zo’n 60 % van het inkomen per huishouden per jaar, inderdaad geen verontrustend getal. Zie ook:
  http://www.bis.org/ifc/publ/ifcb25f.pdf voor schuldproblemen in Thailand tot 2007.
  Maar woekeraars vragen 30-50 % dat wel. Maar het grootste deel van de schulden zal toch wel bij reguliere verstrekkers liggen.

  • cor verhoef zegt op

   Ik hoop niet dat je werkelijk gelooft dat alle Landcruisers die er in dit land rondrijden, daadwerkelijk van de bestuurders zijn. Het hele land -afgezien van de 150 families waar ik het al eerder over had- zit tot aan de oogballen in de schulden. Dankzij de soft loans van Thaksin, soft loans die uiteindelijk niet zo soft bleken te zijn.

   Weet je wat? Slaap maar lekker verder Tino. En vergeet vanavond het standaardwerk ” Khun Dans door de Eeuwen heen” niet mee te nemen naar de klamme lappen. Verfrissende literatuur!

   • jogchum zegt op

    Cor verfoef,
    Als ik zo om me heen kijk dan zie ik een straat vol met mensen die hard werken en in
    redelijke goede huizen wonen.
    Toen ik hier 25 jaar geleden voor het eerst kwam zag het er totaal anders uit. Het gros van
    de Thai woonden toen nog in hutjes. Hebben ze dat geld geleend van de soft loans van T
    waar jij het over hebt? Zou kunnen, maar ik gebruik dagelijks mijn ogen en zie niemand die
    tot over zijn oogballen in de schulden zit. En hoe weet ik dat? De 2 grote zonen van mijn
    over buurman gaan elke dag naar school met een laptop. Thuis hebben ze internet.
    12 jaar woon ik nu in de zelfde ”Soi ” en zie dat toch zo’n 70 procent een auto heeft. Ja
    misschien op afbetaling, maar heb mijn vrouw nog nooit horen zeggen dat die of die zijn auto
    door de bank is terug gehaald…..want van elk nieuwtje in de ”soi ” is zij nr1 die het weet.

 5. jogchum zegt op

  Veel thais krijgen schulden om dat ze veel op afbetaling kopen (( dure auto ))
  Nederlanders hebben meer schulden dan de Thais. NLers hebben alleen al aan hypotheek
  schuld samen zo’n 600.000 Euro uitstaan. Bovendien voldoen we bij lange-na niet aan de
  eis van 3 procent tekort op de begroting die Brussel voorschrijft.

  Zo lang er hier in Thailand nog zo veel grote dure auto’s rond rijden denk ik dat de schuld
  van de gemiddelde huishoudens hier in dit land nog wel mee valt.

 6. dickvanderlugt zegt op

  De gemiddelde schuldenlast bedraagt 168.517 baht per huishouden, dus over alle ondervraagde huishoudens.
  Voor andere vragen moeten de geachte reageerders bij Bangkok Post zijn en niet bij mij. Ik ben slechts een doorgeefluik.

 7. tino kuis zegt op

  Uitstekend geformuleerd! Goede adviezen! Ik ga meer om me heen kijken en zal de literatuur laten liggen. Zal mijn zoon ook in deze geest opvoeden. Vermoeiend al dat gelees en het leidt nergens toe. Gewoon je ogen de kost geven. Landcruisers, alle Thais tot de oogballen in de schulden, schuld van Thaksin, schuld van Thaksin, schuld van………… zzzzz


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website