Wanneer de Esperanza eind deze week de Thaise wateren verlaat, laat het Greenpeace-schip een stervende zee achter omdat de illegale, verregaande en ongereguleerde visserij – en autoriteiten die niets doen – onbestraft blijft.

Die pessimistische conclusie trekt Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar naar aanleiding van de informatie die Greenpeace de afgelopen twee weken heeft verzameld.

Amper een week in Thaise water had Greenpeace al bijna honderd trawlers geteld die met hun fijnmazige netten over de zeebodem schrapen en zowel grote als kleine vissen vingen. Die bijvangst wordt verkocht aan de industrie om verwerkt te worden tot vismeel als goedkoop voer voor varkens, kippen en garnalenkwekerijen.

De Esperanza (Spaans voor hoop) zag ook trawlers vissen in de 3 kilometer zone buiten de kust, waar ze helemaal niet mogen komen omdat dit de broedplaats van vissen is. Al even droevig stemmend waren de illegale kokkelkwekerijen die de kust vernielen met hun oogstmethodes.

Gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel. De Esperanza ontmoette ook vissers en milieugroepen, die zich inzetten voor het behoud van lokale bronnen van leven en proberen de maritieme biodiversiteit te bewaren.

Maar dat zijn uitzonderingen. Volgens een studie van het Fisheries Department bedroeg de visvangst begin jaren zestig 300 kilo vis per uur; in 2009 was die ineen geschrompeld tot 14 kilo per uur en slechts 30 procent van de vangst was economisch interessant. De rest was ‘trash fish’ die regelrecht naar de vismeelfabrieken ging.

Wat de Esperanza-bemanning heeft gezien, is niet nieuw, schrijft Bangkok Post. Haar bevindingen bevestigen de problemen, die al tiental jaren bestaan en waaraan de autoriteiten niets doen. Corruptie tiert welig op alle niveaus. Ondanks de niet te missen aanwezigheid van de trawlers, was Greenpeace van geen enkele arrestatie getuige. Dat is de kern van het probleem: lakse of helemaal geen handhaving van de wet.

Thailand heeft veel wetten ter bescherming van de kustwateren. De trawlers, de fijnmazige netten, commerciële visvangst in beschermde gebieden, de lozing van afvalwater door fabrieken in zee – het is allemaal verboden. Om nog maar niet te spreken over het misbruik van buitenlandse arbeid op vissersschepen. Dat alles geeft Thailand een slechte naam.

(Bron: Bangkok Post, 28 juni 2013)

6 reacties op “Golf van Thailand is morsdood”

 1. Harry zegt op

  Had u dan – gezien overigens de mentaliteit over heel Azië – iets anders verwacht ?
  Nog nooit heeft het daar iemand in een Overheidsfunctie en heel erg velen in de private wereld iets geïnteresseerd hoe het met natuur en milieu er aan toe gaat. Denk ook eens aan alle vuil, dat al decennia lang naar zee spoelt. Zelfs een Thaise minister, die adviseerde plastic Loi Krathong bloemstukjes te gebruiken , want gaf minder smeerboel. Oh, dat plastic, dat spoelt toch verder van me weg dan armlengte, dus.. kijk maar eens naar al het zwerfplastic. Het interesseert ze allemaal geen ene spat.
  Wat denkt u, dat er aan smeerboel tijdens de grote overstroming winter 2011-212 naar zee is afgevoerd ? Vis met meer kwik en accuafval dan visvlees… het zij zo.
  In Azië zal het allerlaatste dier nog worden afgemaakt voor plezier, en daarna.. mai pen rai. Het enige, wat ze interesseert is de laatste hebberige Baht van nu direct.

 2. Caro zegt op

  De overbevissing in de golf van Thailand gebeurt niet alleen door grote vistrawlers vlak bij de kus t, maar ook door andere , veelal chinese boten net buiten de grens.
  Het probleem is niet alleen de vis, maar vooral de economische gevolgen voor de kleine locale vissertjes. Overigens in het zuiden meest Islam, wat de problemen alleen maar erger aanwakkert, en mogelijk ook het niets doen van de locale boedistische autoriteiten verklaart.
  Echt zielig ze iedere dag bijna vergeefs te zien uitvaren met hun kleine bootjes. En dat terwiijl hun brandstof kosten steeds oplopen.

 3. J.Jordaan zegt op

  Harry,
  Een heel goeie reactie. Bijna niks aan toe te voegen. Caro, wat de Islam er eigenlijk mee te maken hebben begrijp ik niet zo goed. Ook dat zijn kleine vissers die problemen hebben met overbevissing van grote jongens.
  Net als in mijn dorp Bangsary. Die mannen en vrouwen gaan met gevaar voor eigen leven in zo’n notendop de zee op. Steeds minder opbrengst, steeds minder geld.
  Zoals het is in het leven. De grote jongens pakken alles. De kleine hebben alleen de kruimels over.
  J.Jordaan.

 4. Leo Gerritsen zegt op

  Vissen is m.i. geen probleem, overbevissing is. Zo ook de vernietiging van de mangrovebossen, welke zorgen voor veiligheid voor de jonge vis.
  En waarom de religie erbij betrekken ?
  Zorg in de eigen omgeving voor respekt voor al het leven, zodat er ook goede voorbeelen zijn.

 5. caro zegt op

  Verduidelijking van het relegie punt: De kleine vissers en hun dorpjes in het zuiden zijn voornamelijk Islam. Zij worden direct bedreigd in hun tradionele bestaan en manier van leven. Er wordt niet ingegrepen door de autoriteiten, Bangkok en Boedistisch
  Deze bedreiging komt door overbevissing en vissen te dicht bij de kust van grote boten. Deze boten zijn vaak het bezit van bedrijven in Bangkok, of van Chinese families.
  Dit verergert het probleem in het zuiden. Of zoals een Yingluck minister recentelijk zei op Pukhet, jullie stemmen niet op ons, dan moet je niet verwachten dat we iets voor jullie doen.

 6. dokter tim zegt op

  Er werd eerder in dit blog een hoofdredactioneel artikel uit de Bangkok Post aangehaald waarin gesteld werd dat de problemen met de moslims in het zuiden ontstaan zijn door de nagenoeg ontbrekende visopbrengsten. Vanouds waren heel veel mensen in het zuiden afhankelijk van de visvangst.
  Het zou verstandiger zijn met marineschepen de trawlers aan te pakken dan steeds meer soldaten naar het zuiden te sturen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website