(Athawit Ketsak / Shutterstock.com)

Een meerderheid van de Thaise bevolking is het niet eens met de heropening van het land voor buitenlandse toeristen. Dit uit angst voor een tweede golf van Covid-19, aldus een opiniepeiling van het National Institute of Development Administration of Nida Poll.

De enquête werd op 1 en 2 oktober uitgevoerd onder 1.318 mensen van 18 jaar en ouder met verschillende onderwijsniveaus en beroepen door het hele land.

Er werd hen een mening gevraagd over de invoering van het “speciale toeristenvisum” die een langdurig verblijf door buitenlanders mogelijk maakt (na 14 dagen in quarantaine), hetgeen op 8 oktober wordt gelanceerd.

Een meerderheid van 56,98%, van de respondenten was het daar niet mee eens. Zeker 40,21% was het er totaal niet mee eens uit angst voor een tweede golf van Covid-19. Ze willen dat Thailand meer besmettingen voorkomt. Ruim 16,77% wil je het ook niet omdat ze weinig vertrouwen hebben in de preventieve maatregelen van de overheid.

Wel is 42,26% het ermee eens en zei dat het zou helpen de economie te stimuleren, het toerisme-gerelateerde bedrijf nieuw leven in te blazen en geld in omloop te brengen, maar er moeten wel strenge regels gelden om besmettingen te voorkomen.

De rest, 0,76%, had geen commentaar of was niet geïnteresseerd.

Bron: Bangkok Post

30 reacties op “Enquête: Meerderheid in Thailand is tegen heropening van het land voor toeristen”

 1. Cornelis zegt op

  Angst voor een tweede golf – terwijl er in feite geen eerste ‘golf’ is geweest als je de officiële cijfers mag geloven….

 2. thailandganger zegt op

  Op weg naar een betere democratie…?
  Hopelijk gaan ze ook over andere zaken de mening van het volk eens vragen, maar het is een begin…?

 3. John zegt op

  ‘De enquête werd op 1 en 2 oktober uitgevoerd onder 1.318 mensen van 18 jaar en ouder met verschillende onderwijsniveaus en beroepen door het hele land’

  Misschien een idee om dezelfde enquete eens te houden onder de Thai die nu geen werk meer hebben in de toeristensector? Denk dat je dan andere cijfers zal zien.

  • Marc zegt op

   John, sommige lezers van Thailandblog zouden zonodig ZWEMMEND naar hier willen komen.
   Is het uit puur idealisme om de Thaise toerisme-industrie economisch vooruit te helpen of is het uit egoisme om toch maar hier te geraken ?
   Marc

   • John zegt op

    Marc, nee zeker geen egoisme. Ik ben onderdeel van het team van Charity Hua Hin Thailand waar 50 families afhankelijk van zijn. De Thaise regering laat hun nu dus letterlijk in de steek.

    Mijn vlucht terug naar Bangkok was 2!!!! dagen voor vertrek geannuleerd vanwege sluiting van Suvanabumi airport. Ik wil echt heel erg graag terug maar zeker niet tegen elke prijs.

   • Mike A zegt op

    Als je ergens heen wilt, geld komt brengen en de locale economie helpt en daarbij zelf natuurlijk ook nog wat positiefs terug krijgt zoals eten, onderdak en amusement dan ben je ineens egoïstisch ?

    En terzijde : Als de Thai net zoveel moeite zouden steken in het veiliger maken van het verkeer dan in het voorkomen (of negeren) van het virus dan zouden we heel wat meer mensen van de dood hebben kunnen redden.

 4. Jozef zegt op

  Moderator: We snappen dat jullie boos, teleurgesteld en verdrietig zijn dat je niet naar Thailand kan vanwege de coronacrisis. Maar steeds weer dezelfde reacties met frustraties en ongenoegen lost niets op. Vandaar dat we deze ook niet meer plaatsen.

 5. Dennis zegt op

  Logisch als je dagelijks te horen en te zien krijgt dat ALLE nieuwe besmettingen te wijten zijn aan buitenlanders of opgelopen zijn in het buitenland. Dan is het “het buitenland” wat COVID-19 veroorzaakt.

  Maar Thailand kan niet zonder de toeristen (want 20% van het BNP komt uit toerisme) en dan is er nog dat deel van het BNP wat verdiend wordt door handel met het buitenland, wat ook afneemt. Ik ben zeer benieuwd hoe de Thaise regering meent dat te kunnen opvangen. Mocht ze dat lukken, dan verdienen ze de nobelprijs voor de economie voor de komende 100 jaar! (hint: lukt ze niet!).

  De Thaise elite helpt weer vakkundig de “gewone man” de vernieling in.

 6. BramSiam zegt op

  Tijdens de economische crisis toen Thaksin nog in charge was, was de reflex ook dat ‘de buitenlanders’ het gedaan hadden. Ook toen voelde je de vijandigheid richting Westerlingen groeien en leefde de Thai rak Thai dotrine op. Je ziet nu wereldwijd dat het altijd de buitenlanders zijn die het onheil brengen. Besmettingen bij buitenlanders die een land binnenkomen worden breed uitgemeten in de pers. Niet alleen in Thailand. Trump heeft het consequent over the China virus. De Nederlandse marechaussee stond Duitsers tegen te houden in Limburg bij de Paasmarkten. Hoewel Brabant dieprood was mocht je de grens met België niet over, maar wel vrolijk naar Brabant. Feestende jongeren die terugkeren uit Frankrijk hebben het gedaan. Het sluwe virus lijkt vooral toe te slaan bij grensoverschrijdingen. Overal wordt de bevolking gevoed met xenofobie, zodra er problemen optreden. Mensen houden niet van buitenlanders, waar dit buitenland ook ligt. Helaas laten volken zich door hun overheden kneden als stopverf. In Azië is men gevoelig voor angst en noodlot. In het Westen wordt noodlot vervangen door inspelen op schuldgevoel.
  Overheden doen er alles aan om te voorkomen dat mensen af gaan op hun gezonde verstand en slagen daar wonderwel in. Het zal nog lang duren eer Westerlingen weer gerespecteerd worden in Thailand, als die tijd überhaupt nog komt. Mocht het Westen een vaccin produceren, dan zou dat helpen, maar in Thailand is men al gauw geneigd te geloven dat ze het zelf uitgevonden hebben. Ze worden dan in Thailand gevaccineerd tenslotte, dus het moet wel een Thais vaccin zijn.
  We leven in tijden van brainwashing, hetgeen zo’n enquête laat zien. Angst voor een tweede golf in een land waar geen eerste golf is geweest, maar geen compassie met de slachtoffers van de instortende economie.
  Iedereen kan begrijpen dat als je binnenkomers verplicht twee weken in quarantaine neemt, dat er dan geen risico is op importeren van het virus. Er zijn volop mensen, bijv. met relaties in Thailand, die dit er voor over zouden hebben, maar het virus schijnt nu eenmaal minder actief te zijn bij mensen met geld die zich de huidige aanpak kunnen permitteren. Misschien krijgt een volk de overheid die het verdient, maar in mijn ogen verdienen de Thais beter.

  • Mike A zegt op

   Even een opmerking over het china virus : Door doorgedraaide politieke correctheid noemen we het virus niet naar zijn oorsprong zoals meestal gebruikelijk (Spaanse griep weet je nog) maar helaas naar een nietszeggend nummertje 19.

   Het virus komt nu eenmaal uit china net zoals SARS en dan ook nog door menselijk toedoen, het komt immer van een van de z.g. “wet markets” alweer exotische diersoorten in vreselijke omstandigheden op elkaar gestapeld worden.

   Dus ja china is verantwoordelijk voor de huidige toestanden en het zou beter zijn als we china daarvoor ook verantwoordelijk stellen, anders leren ze het nooit daar en komt binnenkort Covid-23 weer door dezelfde totale incompetentie van het regime daar.

   • ron zegt op

    Moderator: Graag bij het onderwerp van de posting blijven.

 7. Cornelis zegt op

  Zo creëer/handhaaf je de angst voor de buitenlanders: de eerste aankomst van toeristen in Phuket die op 8 oktober zou plaatsvinden is nu uitgesteld tot na 25 oktober ‘to create confidence among local tourists’..,,,
  https://tna.mcot.net/english-news/line-today-english-news-556731

 8. Lessram zegt op

  Ik snap het wel. Als 20% afhankelijk is van het toerisme, betelend dit dus dat 80% NIET afhankelijk is van toerisme en in Azië gaat het qua Covid19 gewoon beter dan hier, whatever the reasons. Die mensen willen Covid niet in het land hebben, of er nu wel of geen eerste golf was.
  Ook in NL klapt de economie in elkaar, vraag in NL dezelfde vragen en jij krijgt ook afhankelijk van de bevraagden andere antwoorden. (Mensen in de zorg vs Mensen in Horeca? VVD’ers vs SP’ers. De contrasten zullen groot zijn.)
  Lezers hier over het algemeen graag (weer) naar Thailand willen…… dus grote kans dat ze dit beleid van TH afkraken als onzin. Maar klagen vervolgens wel over de belgen en duitsers dat die hier komen shoppen en helemaal losgaan want een mondkapje is hier niet verplicht…… En zeggen daar tegenover weer dat mondkapjes “bewezen” geen nut hebben. Verwijzend naar een onderzoek dat dit ondersteund, en tegenovergestelde onderzoeken wordt genegeerd.

  Ik en mijn vrouw willen ook liever gisteren dan vandaag weer naar TH, maar het kan door Covid19 beleid niet. Leer ermee leven. Elk land zijn eigen beleid, en geen van alleen doet het perfect. Zweden, Thailand, USA, Nederland…… Maar er is nog steeds geen perfecte oplossing. Om zowel gezondheid van het volk als de economie te redden. Allemaal doen ze wel hun best.

 9. Gerard zegt op

  Helemaal terecht gewoon Thailand dicht houden tot er een Vaccin ofwel medicijn is

  Waarom risico nemen ?? Gezondheid is belangrijker dan geld.

  • Olav zegt op

   Tja, gezondheid is belangrijker dan geld maar als je geen inkomen hebt voor levensonderhoud gaat je gezondheid ook niet op vooruit.

  • Mike A zegt op

   Dan ook graag alle motorfietsen van de weg want die veroorzaken een factor 400 meer doden dan het virus. Denk na.

 10. Robert JG zegt op

  Een meerderheid van de Thaise bevolking? Een meerderheid van de respondenten… En zullen die een idee hebben aan welke eisen de toeristen moeten voldoen aan de eisen? Kortom, welke ‘mening’ wil je bevestigd krijgen!

  • theoweert zegt op

   Ja denk ook niet dat men weet aan welke eisen men moet voldoen. Maar kan het wel begrijpen dat men angstig is om de grenzen te openen. Hier in Nieuw-Zeeland speelt hetzelfde, maar men is blij weer gewoon in het land te kunnen reizen en “normaal” te leven.

   Ik was bezig met een STV echter van de Thaise ambassade in Wellington kreeg ik de eisen via de mail en het gedeelte van de bakgarantie kan ik nergens terugvinden. Men eist zelfs meer dan een gehuwde en een “O-A” visum. Nu is dat 800.000 baht 2 maanden op de bank. Voor de aanvraag voor een STV toeristen visum zou dit 500.000 baht en zou bij de aanvraag al 6 maanden op de bankrekening moeten staan.

   Special Tourist Visa (STV)
   – A new type of Tourist visa for non-Thai national from COVID -19 low risk countries (New Zealand is included) *who wish to enter Thailand as “Long Stay” tourist
   – A single entry visa validity for 90 days after date of issuance
   – Permit to stay in Thailand for 90 days, and can be extended no more than twice( 90 days each time)
   – Require 14 days quarantine in Alternative State Quarantine (ASQ) or Alternative Hospital Quarantine (AHQ)

   Required documents for applying for Special Tourist Visa (STV)
   – Original passport (validity more than 12 months from the date of expecting to enter the country)
   – 2 visa application forms ( Please find attached) and 2 passport sized photos (not more than 6 months)
   – Visa fee for STV 2,000 baht (NZ$120)
   – ASQ or AHQ booking confirmation for at least 14 days
   – Health insurance covering the whole stay in Thailand from a Thai insurance company, with medical and accident expense coverage of at least 40,000 Thai Baht for outpatient and at least 400,000 Thai baht for inpatient**
   – Proof of marriage certificate and birth certificate are required when traveling with your spouse and children under 20 years old
   – Proof of accommodation in Thailand after quarantine:
   (a) proof of payment for a hotel or other type of accommodation for the whole period of your stay in Thailand and a bank statement over the last 6 months with a balance of not less than 500,000 baht; or
   (b) a copy of certificate of ownership of a condominium unit in Thailand under your name or a member of your family; or
   (c) proof of payments for purchase or lease of a condominium unit, with at least 2 instalments paid (otherwise, bank statement over the last 6 months with a balance not less than 500,000 baht or equivalent is required)
   * List of countries is to be revised on the 15th and 30th of every month.
   **For more information on health insurance, please visit https://longstay.tgia.org/
   Please Note: Applicants of STV visa still needs to apply for Certificate of Entry (COE) from the Royal Thai Embassy to complete the requirement to enter Thailand

   Nu heb ik een kamer in Pattaya (3000 Baht p/mnd) en verblijf normaal bij mijn vriendin in Kantharalak. Ben dus geen eigenaar van het huis ondanks ik wel er voor gezorgd heb dat het gebouwd kon worden.
   Het huis staat op het gedeelte van de grond die Pa geschonken heeft aan de dochters, maar is denk ik niet eigendom, want hij kan het niet verkopen. Ik stort elke maand ruim voldoende ca. 70.000 baht op mijn thaise rekening, dus voldoende voor mijn visa “O” verlenging. Echter deze is verlopen door dat ik het land niet in kon.

 11. wannee zegt op

  Ja ben het er 100 procent mee eens het land dichthouden,
  begrijp best dat veel mensen afhankelijk zijn van toeristen
  maar als je het land open doet en overal komen besmettingen
  en je heb een hoop doden en zieken en alles moet op slot dan schiet
  je er ook niks mee op.
  Eigenlijk hadden alle landen de grenzen dicht moeten doen in de wereld dan
  was het misschien sneller onder controle geweest en waren we er misschien al
  vanaf kijk naar Thailand heeft het ook aardig onder controle toch.
  Maar zie de eerste 6 maanden nog geen verbetering optreden zoals het nu gaat.

 12. Niek zegt op

  Wantrouw een enquète onder slechts 1318 respondenten op een bevolking van 70 miljoen inwoners.
  Veel enquètes dienen er alleen toe om overheden een quasi ‘wetenschappelijke’ onderbouwing te geven voor hun beleid. Altijd interessant om te weten welke instanties het onderzoekbureau steunen c.q. financieren en wie de opdrachtgever was van het onderzoek, hoe de vragen in de enquète gesteld zijn en onder wie en waar de steekproef getrokken is.

  • Tino Kuis zegt op

   De uitslag van de Nida Poll staat hier uitgebreid weergegeven.

   https://nidapoll.nida.ac.th/survey_detail?survey_id=170

   Een aantal ondervraagden van 1.318 is altijd voldoende mits representatief d.w.z. een goede verdeling kwa leeftijd, geslacht, inkomen en woonplaats. De vragen waren duidelijk en niet suggestief. Ik las de uitslag en de verdere gegevens en vind dat het een redelijk goed onderzoek is.

   • Niek zegt op

    De betreffende pdf is in het Thais; ik kan geen Engelse vertaling vinden.
    Overigens kun je niet zo maar stellen dat het aantal van 1318 respondenten voor elk onderzoek voldoende is, wat ook afhankelijkis van je doel van onderzoek.
    Bovendien is het totaal onmogelijk om uitspraken te mogen doen over de opvattingen van de Thaise bevolking in een steekproef van 1318 respondenten en ook nog eens gesplitst naar inkomen, leeftijd, geslacht inkomen en woonplaats.
    Schat bijv. eens hoeveel jonge vrouwen in lagere inkomensklasse alleen in Chiangmai in de steekproef zouden vallen; misschien 5 ?
    Bovendien kan de uitslag van dit onderzoek geen aanwijzingen geven voor een toeristisch beleid in Corona tijden; daarvoor zou je een onderzoek moeten doen specifiek in die touristische sector.

 13. Nonkelwin zegt op

  Helemaal akkoord met Gerard.
  Waarom risico’s nemen die mensenlevens kosten omwille van economische redenen?

  Op de Belgische radio hoorde ik vandaag een reportage over de corona vrije toestand in Nieuw Zeeland. Deze werd als bewonderenswaardig omschreven, ook al was dit het resultaat van een lock down, waarbij niemand het land inkwam zonder quarantaine. Uiteraard ten koste van het toerisme en andere economische sectoren.
  Of zoals de Thaise modale man met de pet: Liever gezond en arm dan stervend rijk.
  Iets wat wij blijkbaar moeilijk kunnen aanvaarden.
  Moeten we dan de huidige situatie in Belgie (Europa) bejubelen? Welk gezond land zou het nu nog maar aan denken om ons binnen te laten?
  Laat ons maar eerst naar onszelf kijken alvorens we de Thaise overheid met de vinger wijzen inzake het Covid beleid.

 14. John Chiang rai zegt op

  Ik heb begrip voor mensen die nu reeds Thailand bezoeken,omdat ze een relatie met een Thai hebben en zodoende familie of zelfs eigen kinderen bezoeken willen.
  Maar om nu alleen de grenzen te openen voor de normale vakantieganger,die voor het grootste deel alleen gaan voor hun eigen plezier,en zodoen als of ze hiermee de Thaise economie onder de armen willen grijpen,is voor mij net zo huichelachtig als onbegrijpelijk.
  De grote massa waar een economie werkelijk van leven kan,zal relatief een kleine groep blijven,die hoogstens een druppel op de gloeiende plaat zal blijven,en veelal bestaan uit partyzoekers uit landen waar nu de besmettingen reeds dagelijks stijgen.
  Tel uit je winst,een economie die ook door deze mensen ook niet echt opgang zal komen,en het risico dat de besmettingen drastisch zullen stijgen,zodat het Thailandse gezondheid systeem mogelijk aan zijn grenzen gaat stoten,en onmiddelijk alles weer gesloten moet worden.
  Veel mensen en vooral de oudere risicogroepen die nadenken,nemen zich ook met allerhande vermaak in het eigenland reeds terug,en zullen zeker geen vlucht van 11 uur opzich nemen,om daarna een z.g.n vakantie te houden in een land,waar zolang deze pandemie heerst niets meer aan het voorgaande herinneringen laat.
  Zo erg het is voor de economie,waar niet alleen Thailand onder te lijden heeft, moeten we gewoon geduld hebben en wachten op een afdoende vaccin of medicijn.

  • ruud zegt op

   Ik denk, dat je het “Je eigen schuld, dikke bult, want nu geef ik mijn geld lekker niet bij jullie uit” syndroom zou moeten noemen.

   Je leest het inderdaad vaak.
   Ik denk, dat het wordt veroorzaakt door teleurstelling en machteloosheid.
   Het geeft waarschijnlijk het gevoel dat je die boeman die je het land niet wil binnen laten iets terug doet.

   Zinvol is het verder niet, want die boeman weet zelf heel goed, dat hij inkomsten misloopt.

   • MikeH2 zegt op

    Zeker, teleurstelling en machteloosheid. Maar daar blijft het niet bij. Velen hier hebben een relatie of bezit in Thailand en zijn financieel en sociaal betrokken. Zij verliezen heel wat meer dan een vakantie onder de palmbomen.

    En uiteraard heeft Thailand het volle recht om net als alle buurlanden zijn grenzen te sluiten.
    De frustratie zit vooral in het feit dat de Junta zich gedraagt als een typische bargirl: veel beloven, geld binnen halen en niet leveren. Met iedere dag een nieuw uiterst prijzig plan dat op z’n best onwerkbaar is en op z’n slechtst pure oplichterij (STV, alles vooruit betalen, geen refund)

    Overigens loopt de boeman zelf natuurlijk geen inkomen mis.
    Dat geldt alleen voor de onderdanen.

    Ik overweeg om in Dubai te overwinteren en dan mijn vriendin over te laten komen uit Thailand. Dat kost ook veel geld, maar dan krijg ik er tenminste iets voor terug.
    Iemand misschien een beter idee?

 15. John zegt op

  Ik woon er sinds 2014, heb jaarlijks mijn retirement visa gekregen zonder enig probleem. huur daar een huis, betaal daar belasting, heb er mijn verzekeringen bij AA, betaal er road tax, reis erg veel door het land en spendeer er best wat Bahtjes elke maand van mijn pensioen.

  Maar ze willen mij niet terug. Prima. Gaan we ergens anders kijken toch. Op verschillende FB fora zijn er velen, echt velen met mij.

 16. Ruud zegt op

  Het is een goed idee om het toerisme nog effe te weren, als er een uitbraak komt in Thailand, kan het Thaise gezondheidssysteem deze uitbraak van pandemie nooit aan, denk dan aan ICU eenheden, beademingstoestellen ed…dus best nog even wachten met de grote poort open te zetten.

 17. Henkwag zegt op

  Hoe goed deze NIDA-poll in onderzoektechnische zin ook is uitgevoerd, ik zou de uitslag toch maar
  met een zekere korrel zout nemen. De gemiddelde rijstboer in Si Sa Ket, of zelfs de
  gemiddelde student in Loei hebben er geen idee van hoeveel het buitenlands toerisme
  voor Thailand in economische zin betekent. Het is ongeveer hetzelfde als vragen aan iemand in
  Laag-Keppel wat Amsterdam zou moeten doen aan de toeristische overlast (van voor Covid-19
  uiteraard). Daarnaast: ik woon in zowel ’t platteland van Buriram als Pattaya (om en om), reis
  heel veel door Thailand, en heb tot op heden totaal niets gemerkt van enige aversie of wantrouwen
  tegen buitenlanders ! Ik denk dat heel veel hier wonende expats dezelfde ervaring delen !

 18. Jacques zegt op

  Op basis van toeristische toelating ben ik het met de meerderheid van de Thai eens dit voorlopig niet toe te staan. Gezondheid is niet te koop. Voor gezinshereniging zou ik wel een uitzondering willen maken en voor die groep is een quarantaine periode ook niet het grootste probleem, stel ik mij zo voor. Wel zou die periode anders ingericht moeten zijn, zodat dit niet al te veel meer kosten met zich brengt. We hebben niet allemaal de buidel die overloopt. Mijn vrouw is ook voorstander van het niet toelaten van toeristen uit overweging van gezondheidsredenen, ondanks het feit dat zij wel inziet dat een deel het financieel zeer moeilijk heeft. Overigens is deze pijn bij een aanzienlijke groep laagstbetaalden, die hier een weg in moeten zien te vinden. Deze groep is toch wel behoorlijk fle ibel in hun doen en laten en scharrelt wel weer wat bij elkaar. Dit zijn ze eigenlijk wel gewoon, want de maatschappij in Thailand is zo ingesteld. Veel kleine zelfstandigen die hun leven lang al zo aan rotzooien. Men verkast door het hele land en in mindere mate naar het buitenland op zoek naar werk etc. Hebben nooit eens de bloemetjes buiten kunnen hangen, tenzij ze de jackpot winnen en dat zijn er maar weinigen. Een groot gedeelte van de Thaise bevolking is ook niet blij met het sekstoerisme, dus die groep daar wordt door hun geen traan over gelaten. Wel vindt ik dat de regering in Thailand meer moet doen om nieuwe activiteiten te ontplooien want het oude gebeuren daar moet men vanaf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website