Dit jaar hebben al meer dan 14.000 mensen dengue (knokkelkoorts) in Thailand opgelopen, 11 personen zijn aan de ziekte overleden, aldus Suwannachai Wattanayingcharoenchai, hoofd ziektebestrijding.

Hij verwijst naar het rapport van het Bureau voor Epidemiologie, waarin staat te lezen dat van 1 januari tot 25 mei van dit jaar, 14.136 mensen knokkelkoorts hebben opgelopen, ofwel 21,2 per 100.000 inwoners. Elf mensen stierven tijdens de periode aan de ziekte, dat is 0,02 per 100.000 inwoners.

De vijf provincies met het hoogste aantal gevallen van dengue zijn Rayong, Chaiyaphum, Khon Kaen, Mae Hong Son en Nakhon Ratchasima.

Dr. Suwannachai zei dat de toename van de ziekte te verklaren is door dat er meer wateropvangplaatsen zijn bijgekomen. Muggen die dengue verspreiden leggen hun eitjes vooral in stilstaand water.

Er zijn teams ingezet om muggen te bestrijden. De bevolking kan helpen door broedplaatsen voor larven te verwijderen.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Dit jaar al 14.000 dengue besmettingen in Thailand: 11 personen overleden”

 1. Kees janssen zegt op

  Welke verhouding dit geeft ten opzichte van covid19 is wel duidelijk.
  Terwijl hier bijna geen oplossing voor is.
  Alle activiteiten voor het covid 19 virus lijken dus overbodig.
  Een oplossing voor dengue is dus verstandiger daar dit een jaarlijks terug kerend probleem is.

  • willem zegt op

   En niet te vergeten acties tegen de tienduizenden verkeersdoden en de enorme gezondheidsrisico’s van de extreme luchtvervuiling in het noorden.

 2. Monika zegt op

  Qua besmettingen wel Kees. Maar 11 doden op 14.000 besmettingen is wel een ander verhaal dan bij covid-19

  • Kees janssen zegt op

   het aantal besmettingen en het aantal doden met covid 19 afzetten tegen het jaarlijks aantal besmettingen en overlijden (het regen seizoen begint nu pas) met dengue wat een elk jaar terug kerend fenomeen is en daar nagenoeg geen adequate oplossing voor geboden wordt lijkt mij het wel duidelijk dat het (mijn idee) overdreven gedoe op dit moment omtrent covid 19.
   temperatuur meting: ok. Hand gel met mate en niet sproeien zoals nu gebeurd.
   QR code in een plaza 1 malig registreren ok. Maar als je binnen bent en dan bij nagenoeg alle winkels nogmaals de procedure moet doen dan is men het spoor bijster.
   7/11 inchecken,hand gel, QR code. Meer wachtenden in een rij dan binnen daar het langzaam gaat. Fast selling shop 7/11, je bent meer tijd kwijt met de procedure dan de gemiddelde klant zijn aankoop doet.
   Dengue wordt dus onderschat. En nogmaals dit is een elk jaar terug kerend probleem.
   Eveneens zoal Willem zegt het aantal verkeersdoden wordt ook onderschat.
   Laat staan het aantal gewonden wat er mee ontstaat.
   Echter laat het duidelijk zijn dat Covid 19 onduidelijk is in Thailand wat nu het daadwerkelijke aantal is qua besmetting en overlijden.

 3. Koen zegt op

  Heb het ook gehad 2 jaar geleden toen ik op vakantie in Thailand was.
  Echt geen aanrader hoor, maar om dit met covid-19 te vergelijken is wel absurd.

 4. Harmen zegt op

  Hola, er zijn 4 muggen soorten die de Dengue verspreiden,, ben je eenmaal gestoken door B,V, de Tijgermug en ziek geworden, ben je daarna immum voor de Tijger mug,, maar niet voor de andere 3 soorten, zelf opgelopen in Zuid Amerika, hoe de rest van die muggen heten, is een goeie vraag voor onze DR Maarten.
  P,s. ziek worden voor de 2 keer kan heel gevaarlijk worden, en er zijn nog geen medicijnen voor. Grtjs.
  H.

 5. peter zegt op

  Raar dat Thailand hier niets aan doet. Er is niet veel aan te doen dan broedplaatsen te elimineren, maar
  ook uitzetten van genetisch gemanipuleerde muggen, mannetjes. Deze zijn dan onvruchtbaar, waardoor de populatie minder wordt.
  Ik heb begrepen dat dit “succesvol” wordt uitgevoerd in Brazilië en ook in Afrika. Het is een kwestie van tijd. Mocht het werken, dan vermindert inderdaad de populatie en dus het aantal menselijke infecties.
  Brazilië vanwege het zika virus, Afrika het chikungunya virus. Echter beide kunnen voorkomen in de mug en dus ook in Thailand, tropische gebieden. Muggen brengen dus veel ziektes met zich mee, overdraagbaar op de mens. Immers had je al de aloude malaria mug.
  Daar het globaal warmer wordt, is het de hoogste tijd om de mug in te dammen.
  Waarom Thailand hier niets in doet is eigenaardig te noemen. Tenminste er wordt niets over gerept in deze melding. Er is een Dr. Suwannacha, is dus een leider op dit gebied met een afdeling? Heeft dit met een Boeddhistische inslag te maken? Of is het “mai pen rai” ?

  In Thailand heb je ook de opleving van het Afrikaanse paardenvirus, waardoor 100-den paarden stierven.
  Dt zou zijn gekomen omdat de zebra niet op de lijst van te inspecteren dieren stond vanwege dit virus.
  Hoeveel zebra’s ga je importeren in corona tijd dan en waarvoor?

  Het is/wordt nu zomer. Hoeveel effect heeft de mug op verspreiding van het corona virus?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website