De Thaise overheid meldt op zondag 33 nieuwe besmettingen met het coronavirus daarnaast zijn 3 personen overleden. Daarmee komt het totaal aantal besmettingen in Thailand op 2.551 geïnfecteerden en 38 dodelijke slachtoffers.

Twee Thaise mannen van 74 en 44 jaar en een vrouw van 65 stierven aan de gevolgen van de besmetting, aldus Taweesilp Visanuyothin, woordvoerder van het Centrum voor Covid-19 Situation Administration (CCSA).

Het aantal bevestigde besmettingen is voor de vijfde dag afgenomen, het hoogst aantal patiënten was op 8 april, toen 111 besmettingen werden gemeld.

Het aantal besmettingen in Phuket is met 4 toegenomen naar 176. In de stad wordt intensief getest op risicovolle plaatsen, waardoor meer besmettingen worden gevonden dan elders. De vier positief geteste personen zijn een jonge vrouw (20), die in Bangkok studeerde, een Thaise man (68), eigenaar van een aluminiumzaak in Bang Thao, een Thaise vrouw (40) die in een uitgaansgelegenheid in Patong werkte en er woonde en een Thaise bestuurder in het openbaar vervoer.

Bron: Bangkok Post

34 reacties op “Coronacrisis Thailand 12 april: 33 nieuwe besmettingen en 3 personen overleden”

 1. Dolf zegt op

  Zou het kunnen dat er in Thailand een beetje gelogen wordt over het aantal geïnfecteerden en sterfgevallen ? Op een schaal van 1 tot 10 : 10 dus !

  • Jager Bert zegt op

   Ja zeker weten , maar je moet de mensen ook niet bang maken. Zeker die geen toegang hebben tot een goede gezondsheidszorg

  • Miel zegt op

   Dolf
   Zou het ook kunnen zijn dat de overheid flink liegt in Nederland om dit aan te pakken om andere dingen te verdoezelen, zoals gele hesjes, kunnen niets meer, boeren kunnen niets meer, ales word op de achtergrond geschoven voor corona.
   Vrijheid word beperkt, en als het kan nog met een app zodat ze weten waar je bent, zeg niet dat is voor mijn eigen veiligheid. Straks kunnen ze ook zien(met deze app) dat je over de A4 7 km te hard reed en dat je daar een bekeuring voor krijgt. Het komt Rutte maar al te goed uit deze corona.
   Vorigjaar duizenden mensen dood door de griep, daar hoor je niets over.
   Ja het is erg voor deze mensen, maar ik vind het zeer erg voor de mensen die alles maar aannemen van onze overheid en deze mensen bang maken voor niets.
   Open je ogen, je bent voor de overheid een nummer dat belasting moet betalen en voor de rest je mond moet houden.
   Nee Dolf, niet alleen daar word er gelogen maar ook in Nederland.

  • Martin zegt op

   Ik houd de COVID-19 statistieken nu al bij vanaf eind januari voor elk land ter wereld en maak vele grafieken en trends. Het is bijna ondoenlijk om de statistieken, die per land worden doorgegeven aan Johns Hopkins Medical University per dag exact te doen, maar wat de ene dag niet is meegeteld komt de andere dag er wel bij. Voor Thailand is het voor mij duidelijk dat de statistieken redelijk eerlijk zijn. Het is ook belachelijk om er aan te twijfelen. De grootte-orde is gewoon correct en de cijfers zijn voor Thailand heel positief tot nu toe en ontwikkelen zich momenteel ook positief. Het heeft ook nauwelijks zin om te liegen, want als je te weinig rapporteert zal de bevolking denken “valt wel mee” en dan worden de maatregelen aan de laars gelapt, zeker in Thailand. Sommigen op dit blog denken blijkbaar dat de Thai dom zijn, maar ook de Thai weten dat liegen over deze rapportage, uiteindelijk het licht zal zien en in feite dom is om incorrect te rapporteren. Er is bovendien in alle landen is er WHO auditing en overleg. De toeristen krijg je er ook niet mee terug. In Nederland zijn naar oordeel van een forum huisartsen 5 x zo veel besmettingen dan er werkelijk worden gemeld, omdat alleen positief geteste personen worden verwerkt. Nederland heeft namelijk te weinig PCR test-kits. Thailand heeft verschillende test methoden, een snelle zelf ontwikkelde bloedtest en als die aanleiding geeft voor verder testen dan een definitieve PCR test. Geen gebrek aan testkits. Nederland heeft dit allemaal niet en loopt dus ver achter. Bovendien heeft Nederland veel te traag maatregelen genomen, waardoor er nu per miljoen inwoners 40 x zoveel patiënten zijn en 300 (ja driehonderd) maal zoveel doden per miljoen inwoners (NL=155,4 en TH=0,51). Ik denk dat de Thai cijfers redelijk betrouwbaar zijn, en zelfs al zouden de Thai liegen, dit soort verschillen zoals met Nederland kun je met leugens niet overbruggen. De problemen liggen in Nederland en met name ook België en andere Europese landen en VS, want die hebben het allemaal onderschat. Hoop dat dit jullie twijfels over de Thaise rapportage wat bevredigd. Schoenmaker, blijf bij je leest.

   • mattheus zegt op

    Het aantal zal absoluut gezien wel (veel) hoger zijn doordat er in Thailand tov van veel andere landen erg weinig wordt getest zoals ik in statistieken van de WHO heb gelezen (aantal testen per miljoen inwoners).
    Dat doet niets af aan het feit dat de trend zeer duidelijk is, een daling.
    Dank voor je commentaar Martin een goed tegenwicht voor al het geschop tegen alles en iedereen in dit land.

    • Martin zegt op

     Beste Matheus,

     Bedankt voor commentaar. Er is voor zover ik weet en hoor geen gebrek aan testen in Thailand en wat ik onlangs las is dat Thailand ook een twee-traps test procedure toepast, zoals ik al probeerde uit te leggen. Natuurlijk ook eenvoudig om voldoende test kits te hebben met zo weinig infecties. Het warme klimaat heeft volgens mijn statistieken een enorme positieve invloed om verspreiding van dit virus tegen te gaan. Alle tropische landen hebben vooralsnog heel lage besmettingsdichtheden. Thailand heeft daarbij ook nog een prima medische voorziening, alsmede heeft men relatief veel sneller maatregelen genomen. Uiteraard heeft de Thaise maatschappij en cultuur ook minder prettige kantjes, maar ik ga er van uit dat dat wederzijds is. We moeten het samen zien te rooien.

     Martin

     • chris zegt op

      Sneller actie genomen? Eerste Corona besmetting in Thailand op 13 Januari; eerste echte actie op 15 Maart toen Thais terugkwamen uit Korea die ervan werden verdacht wellicht besmet te zijn. In twee maanden tijd eigenlijk niks: geen sluiting grenzen (nog steeds toeristen), geen enkel advies over mondkapjes, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en afstand houden….en: ook geen echte corona uitbraak……………RARARARARA, hoe kan dat?

     • mattheus zegt op

      Beste Martin,
      WHO houdt statistieken bij van het aantal testen uitgevoerd per land. Als ik me niet vergis was dat voor Thailand een week geleden tussen de 60 en 70k, erg weinig als je dat uitdrukt in testen per 1 miljoen inwoners.
      Met een beetje zoeken vind je vast wel de statistieken die ik bedoel.
      Er schijnt de laatste week(weken) inderdaad intensiever te worden getest vandaar dat er gisteren in Phuket een jonge dame positief werd getest zonder dat ze opvallende symptomen had.
      Overigens ging het me er ook en vooral om dat jij positief bericht over Thailand en haar cultuur ed.
      inderdaad er zijn in onze westerse ogen misschien minder prettige kantjes te ontdekken maar is dat niet wederzijds?
      Over de invloed van het warme klimaat zijn de meningen verdeeld, er zijn experts die beweren dat temperatuur en luchtvochtigheid absoluut geen invloed hebben op de verspreiding net zoals het verhaal over mondkapjes.
      Mijn boerenverstand zegt anders maar wie ben ik?

      • Martin zegt op

       Beste Mattheus, gewaardeerd evangelist……’t per slot van rekening toch ook Pasen.

       In Nederland waren enkele weken geleden te weinig tests beschikbaar. In Thailand heeft men een quick test ontwikkeld, die in 15 minuten een eerste indicatie geeft, met slechts een druppeltje bloed. Als de quick test hiervoor aanleiding geeft kan men een formele PCR test uitvoeren. Er zijn in Thailand ongeveer 50 laboratoria die tests kunnen uitvoeren. Er is geen gebrek aan testkits. Thailand is er op voorbereid om zeker 10000 tests per dag uit te voeren. Dit is dus een totaal ander geluid dan in het afwachtende, zeker “niet op COVID voorbereid” Nederland. Maar dan zijn er in Thailand veel minder tests nodig, dan waar men op voorbereid is, want de besmettingsdichtheid is enorm laag. En dat komt weer door tijdige maatregelen, waar ook Nederland lekker lang gewacht heeft. Nederland is nu met een app bezig, Thailand heeft al een maand een (overigens moeizaam werkende) T8 app, niet helemaal de app waar in Nederland nu (pas) aan gewerkt wordt, maar toch…… Thailand heeft zijn hoge COVID veiligheid zelf verdiend. Daar kan Nederland, Europa en VS een voorbeeld aan nemen. Nu de verkeersveiligheid nog………Happy Songkran.

       Moderator: Graag een bron van uw bewering dat Thailand genoeg testcapaciteit heeft.

 2. Eric zegt op

  Als de cijfers de realiteit zouden zijn. Waarom blokeert men het hele land en zijn economie voor een handvol doden? Iets klopt er niet.

  • mattheus zegt op

   Beste Eric, ik praat nu even de gemiddelde expert na.
   Als we het Covid-19 virus ongecontroleerd zijn gang laten gaan kanl er een besmetting optreden van 80%. Dat betekent in Thailand 54 miljoen mensen. Uitgaande van een gemiddelde sterfte over de hele populatie – door experts voorspeld – van 1,7% zullen er dus een kleine miljoen mensen sterven. Nog niet meegerekend dat al die mensen niet de juiste medische hulp kunnen krijgen, dus aannemelijk is dat het er nog veeeel meer zullen zijn.
   Ik denk dat zulke cijfers voor iedere overheid, dus ook voor de Thaise overheid onverteerbaar zijn. Misschien telt hier ook mee dat de Thailen wat meer respect hebben voor de ouderen tov van bijvoorbeeld westerse landen en als we weten dat de sterfte onder die ouderen groep (afhankelijk van de leeftijd die je neemt) pakweg 25% kan zijn wordt het je misschien nog duidelijker.
   In welke leeftijdsgroep val jezelf overigens?
   Vele expats vallen namelijk in die “25%” groep en mogelijk nog wel hoger, dus ik ben heel blij dat de overheid fikse maatregelen neemt.
   Eigenlijk lijden dus heel veel jongere mensen, en dat zijn toch vaak de ondernemers, om ons ouderen in leven te houden.
   Ik persoonlijk zal in ieder geval alles wat in mijn mogelijkheden ligt doen om deze mensen nu en na deze ellende er weer bovenop te helpen.

   • Als je goed luistert naar de gemiddelde expert, dan zeggen zij dat zij het ook niet weten. De experts van het RIVM zaten er ook totaal naast. Kortom niemand weet het.

    • Tino Kuis zegt op

     De deskundigen weten niet alles, maar wel al meer dan eerst. Een nieuw verschijnsel geeft altijd een zich ontwikkelend inzicht.

     Peter, deskundigen. Een man met buikpijn wordt opgenomen in het ziekenhuis. Eerst weet niemand nog zeker wat het is. Na een dag wordt besloten toch te opereren, misschien een blinde darmontsteking? Soms blijkt bij de operatie de blinde darm gezond te zijn en soms ontstoken.

     Moderator: Graag de discussie bij Thailand houden en daarom een link over de VS verwijderd.

     • Een land laten leiden door artsen/virologen lijkt mij niet de juiste keuze. Zij kiezen altijd voor de patiënt (en terecht, daar hebben ze een eed voor afgelegd). Maar wat als blijkt dat er straks meer Thai sterven door armoede dan door corona? Kunnen we dan ook weer terecht bij artsen/virologen? Hebben zij dan ook een idee hoe het economisch verder moet?

      • RuudB zegt op

       Ik betwijfel of het RIVM ernaast zat. Maar ik wel weet zeker dat als zij in januari jl een (gedeeltelijke) lockdown hadden aangeraden, dit advies niet welgevallig zou zijn aangekomen, niet politiek noch maatschappelijk. Er bestond destijds geen enkele grond tot acceptatie, het zou 0,0 effect hebben opgeleverd, enkel hoon en afkeer. Maar goed, jij je zin. Als je wilt weten hoe een corona-besmetting verloopt in een land zonder rekenschap geven aan wat deskundigen zeggen, let dan komende weken op berichten uit Poetin’s Rusland binnen gaan sijpelen.
       Tot slot: jij weet ook wel dat niet virologen uitmaken of mensen sterven van de armoede nadat velen al heengingen vanwege besmetting. De politiek beslist, maar doe maar eens het goede: laat je het virus lopen, dan sterven er velen, meer dan nu ondanks de maatregelen. Dam je de kans op besmetting in, dan kan dat niet anders dan via het lamleggen van de samenleving en het iunstaan voor dramatisch gevolgen nadien. Ook Trump had de ijdele hoop dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. Inmiddels durft hij ook niet meer zonder viroloog. Hij blijkt niet de enige die gelooft in eigen gelijk.

       • RIVM baas Van Dissel schrijft op 25 januari aan het ministerie dat het risico op introductie van het virus in Europa ‘matig’ is en verspreiding binnen Europa ‘klein’ (Bron Volkskrant).

        RIVM-topvrouw Aura ­Timen, tevens lid van het OMT, noemt eind januari de kans op besmettingen in Nederland ‘reëel’, maar zegt tegen Nu.nl dat een eventuele uitbraak waarschijnlijk ‘snel onder controle’ zal zijn. ‘We hebben waardevolle ervaringen gedaan met eerdere uitbraken.’ (Bron: Volkskrant)

        In februari voelde Nederland zich nog onkwetsbaar; twee weken later kraakt het hele zorgstelsel in zijn voegen. (Bron: Volkskrant)

        Op 28 januari zegt het RIVM:

        ‘Hi Erik. De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk. De ziekte lijkt ook niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar is.’

        ‘Beste Peter, we geven aan dat het mogelijk is dat het virus ook naar Nederland komt. Maar dat de kans klein is dat het zich hier verspreidt.’

        Lees meer geblunder van het RIVM op https://denieuwezuil.nl/het-rivm-in-tweets/

        Of deze: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2020/03/tijdlijn-coronacrisis-in-tweets-rivm-743404/

        Deze Tweet van het RIVM is bijna grappig, als het niet zo verschrikkelijk triest was: 24 februari
        ‘In alle Nederlandse ziekenhuizen kan de juiste behandeling uitgevoerd worden. Er is voldoende capaciteit om ernstig zieke patiënten op te nemen op de intensive care.’

      • Martin zegt op

       Interessante opmerking. Inderdaad sterven wellicht meer mensen nu van armoede als door het virus. Zou heel goed kunnen, maar meer als gevolg van de ineenstorting van de economie, dat weer een secundair gevolg is van de epidemie. Dus was er ook zonder de Thaise aanpak van het COVID virus armoede ontstaan, omdat Internationaal de zaak ook vast loopt. O.a. toerisme, waar Thailand zo enorm van afhankelijk is, auto industrie, etc. De “armoede doden” dus wel als gevolg van het virus, maar niet zozeer door de interne Thaise maatregelen. Maar blijft een zeer interessante discussie. Overigens is armoede bestrijding een overheidsverantwoordelijkheid en ook een sociale verplichting om hulp te bieden.

    • mattheus zegt op

     Een makkelijk manier van reageren Peter zo kun je alle discussie doodslaan.

     Er is echter wel een trend te vinden in de reacties van virologen. Als je de extremen aan beide kanten eruit filtert en je neemt van de rest een gemiddelde dan heb je iets om mee te werken.
     Te roepen dat de experts het ook niet weten is erg makkelijk.
     Inderdaad het is verwarrend b.v. in Nederland roept het RIVM dat mondkapjes absoluut niet helpen, in vele andere landen zijn ze verplicht. Dus gewoon dragen baat het niet het schaadt ook hoewel er ook weer een paar “experts” zeggen dat het wel schaadt.
     Ander voorbeeld de een zegt dat temperatuur en luchtvochtigheid grote invloed hebben op de mate van verspreiding van het virus, de ander zegt dat dat absoluut niet het geval is en zo kunnen we nog even doorgaan.

     Om terug te komen op jouw verhaal economie versus armoede. Ja het wordt tijd dat die afweging gemaakt wordt en de kwetsbare groepen hun verantwoordelijkheid nemen om zelf de nodige voorzorgen in acht te nemen is mijn mening..

     Overigens als er niets was gedaan zou dat een flinke opruiming onder de expats, en ouderen in Thailand in het algemeen, te weeg hebben gebracht. Vele expats – ik denk een percentage ver boven het gemiddelde in Thailand – vallen onder de dubbele risico groep en oud en onderliggend lijden. Dus wees blij dat wij gespaard zijn en de keus voor economie niet direct is gemaakt.

     Overigens lees in mijn andere stukje mijn mening over de gevolgen wanneer we het virus ongebreideld de gang hadden laten gaan. Maar nogmaals dat is maar een mening.

     • De Thaise regering had ook gewoon kunnen opleggen dat alle personen boven de 55 jaar, ook expats, of mensen met onderliggende klachten (diabetes, longproblemen, etc) thuis moeten blijven. Dan had de jonge gezonde populatie aan het werk gekund. Kwetsbare personen beschermen, de rest kan de economie aan het draaien houden. Een win – win situatie.

      • Tino Kuis zegt op

       Sorry, Peter, klink goed maar geeft ook veel problemen. De helft van alle Thais moeten dan thuis blijven, ook veel artsen, leraren en verpleegkundigen. Prayut kan het land niet meer leiden. De jongere gezonden zullen veel meer besmet raken en uiteindelijk ook de kwetsbare groepen aansteken. Veel kinderen wonen bv bij hun grootouders. Ik pleit voor strenge kortdurende maatregelen.

       • Oke, dat is exact hetzelfde wat Thierry Baudet van Forum voor Democratie voor Nederland wilde. (https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/thierry-baudet-legt-uit-nu-een-korte-lockdown-daarna-langzaam-weer-back-to-normal/)

   • chris zegt op

    beste Mattheus,
    Dit is je reinste bangmakerij. Niemand wil het virus ongebreideld zijn gang laten gaan. Met de simpele maatregelen die we nu ook toepassen (afstand bewaren, handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en voor de liefhebbers een masker) wordt helemaal geen 80 % besmet maar nog niet eens 50%. Dat is ook nu de manier om het virus te doven. En het werk, dat blijkt !!
    Maar een groot aantal maatregelen is sterk overdereven en wakkert angst en zelfs paniek aan. En daarnaast ruineert het het leven van velen in economische en sociale zin, waarschijnlijk voor jaren.
    Met de zo geringe aantallen Corona besmettingen en doden zou men in Thailand toch al een paar weken moeten nadenken over het opnieuw opstarten van het land maar men doet het omgekeerde.

    • chris zegt op

     Voor de rekenaars:
     13 April. Thailand: 2579 besmettingen sinds 13 Januari 2020 (waarvan 1288 genezen)
     Totale bevolking: 69,4 miljoen
     Besmet in 3 maanden tijd: 0,0037 %. (niet 80%)
     Er daar zetten we heel veel voor op het spel. Onverantwoordelijk. Er is geen ander woord voor.

     • Martin zegt op

      De besmettingsdichtheid is in Thailand 38 cases per miljoen inwoners op basis van de aan Johns Hopkins University/WHO gerapporteerde cijfers. Heel laag dus, bijv. in Nederland 1505 besmettingen per miljoen. Dus ongeveer factor 300. Italië en Spanje nog erger, resp. 2563 en 3337 (allemaal cijfers tot vanmorgen 00:00 GMT).
      Ja, een dus goede vraag of Thailand al deze maatregelen wel had moeten nemen……….maar, hoe had het er anders uitgezien? Moeilijk om over onverantwoord te spreken, persoonlijk denk ik van niet, althans niet in Thailand.

      Wel onverantwoord zijn de veel te late ingrepen van bijv Nederland en zijn Europese kompanen; in het vaderland zijn nu vele van onze leeftijdgenoten onnodig overleden, veelal door de trage linkse politiek, die niet naar de rechtse partijen wilden luisteren en dus in hun dwarsheid niet de scholen onmiddellijk sloten, de lock-down, etc. Persoonlijk reken ik dat Rutte wel aan.

    • mattheus zegt op

     Inderdaad Chris we zijn het roerend eens.
     De simpele maatregelen helpen goed gelukkig veel beter dan een besmettingsgraad van 50%. Echter als je het gewone leven door had laten gaan zou de belangrijkste maatregel van afstand houden volgens de meesten niet hebben gewerkt.
     Dus om dat te voorkomen zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het afstand houden in acht worden genomen en die treffen helaas de economie zwaar.

     50% besmetting met een sterftepercentage van 1,7% geeft in een land als Thailand altijd nog ruim 550.000 doden en waarschijnlijk veel meer omdat de gezondheidszorg al die gevallen absoluut niet aankan. Ook daar zal de Thaise overheid, en welke overheid wel, niet op zitten te wachten.

    • Johnny BG zegt op

     De maatregelen duren nu tot eind april en waarschijnlijk vanwege Songkran, zoals je zelf al eerder naar voren bracht, zijn er nog een aantal strengere maatregelen van kracht geworden.
     Vijf en een halve week zijn er dan verstreken en in die tijd kan op het gemakkie bekeken worden hoe de ziekte zich verspreid heeft.
     In Nakhon Si Thammarat mogen vanaf 16 april de schoonheidssalons en kappers weer open met inachtneming van regels en mochten er geen rare dingen in die provincie gebeuren dan zou het mij niet verbazen als er in meer provincies het normale leven weer in gang wordt gezet.

     Alles zal de komende maanden anders zijn dan voorheen dat dan wel weer wel.

    • Gerard zegt op

     Beste Chris,

     Ik was lange tijd erg sceptisch over de berichtgeving in Thailand. Dat het het aantal besmettingen veel hoger ligt, net al in Nederland, lijkt me welhaast een gegeven. Het is maar net hoeveel testen je uitvoert, daarover is al genoeg geschreven op dit blog.

     Maar gezien het aantal ziekenhuisopnames en doden die er te betreuren zijn kun je, tot mijn eigen verbazing, inderdaad bijna niet anders concluderen dan dat het allemaal wel meevalt
     Het aantal besmettingen kun je manipuleren, maar als de ziekenhuizen overvol raken en er massa’s mensen sterven houd je dit simpelweg niet onder de pet.

     Dus helemaal eens met jou, en Peter, dat armoede en honger een veel groter probleem zal gaan worden dan het virus ooit zal kunnen zijn. Het middel wordt erger dan de kwaal. En dit laatste geldt zeker niet alleen voor Thailand!

     • Tino Kuis zegt op

      Ik denk dat je de economische schade van veel zieken en doden niet moet onderschatten.
      In de link naar de NRC hieronder wordt verwezen naar een onderzoek in de VS na de Spaanse griep van 1918/19 waaruit blijkt dat steden die toen een strenge lockdown oplegden zich sneller economisch herstelden dan de steden die geen lockdown oplegden.

      • Fijn te lezen dat jij het eens bent met de strenge lockdown maatregelen van de regering Prayut, beste Tino. Nog even en je hangt een foto van Prayut boven je bed. Waar een coronacrisis al niet toe kan leiden…. 😉

       • Tino Kuis zegt op

        Ja, Prayut met mondkapje 5555.
        Thanathorn had hoogstwaarschijnlijk dezelfde maatregelen genomen maar met betere financiële ondersteuning van de armen. Er lopen veel erg rijke Thais rond, in Thailand en elders.

    • Tino Kuis zegt op

     Citaat:

     ‘Met de zo geringe aantallen Corona besmettingen en doden zou men in Thailand toch al een paar weken moeten nadenken over het opnieuw opstarten van het land maar men doet het omgekeerde.’

     Juist niet. De maatregelen werken blijkbaar en die moet je dus handhaven anders was alle moeite voor niets.

     En ja, virologen geven adviezen die wisselen al naar gelang de omstandigheden, en de politici beslissen dan over de maatregelen waarbij ze ook rekening moeten houden met economische en sociale omstandigheden. Dat is erg lastig. Economen hebben ook al berekend wat het economisch kost als je het virus zijn gang laat gaan met daardoor veel zieken en doden. Ook dan zijn er ernstige negatieve gevolgen voor de economie.

     Lees:
     https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/10/lockdown-ook-economisch-verdedigbaar-voorlopig-a3996561

     citaat:
     ‘Economen zijn het bovendien dus niet eens over de vraag wat schadelijker is voor de economie: een lockdown of een ongebreidelde pandemie. De economen van Northwestern University verwachten dat lockdownmaatregelen de economie aanzienlijk harder raken, maar dat de gezondheidswinst per saldo opweegt tegen de economische schade. Andere economen, zoals Sweder van Wijnbergen, hebben betoogd dat óók de economie slechter af is wanneer overheden hun indammingsbeleid laten varen.’

     Misschien ligt het voor Thailand anders. Maar het is zeker dat een ongebreidelde epidemie ook veel economische schade toe zal brengen.

     • chris zegt op

      Een paar opmerkingen:
      1. ik heb het niet over ongebreidelde epidemie. Ik heb het over toepassen van de gedragsmaatregelen die blijken te werken en waarvoor m.i. niet de scholen, de voetbalwedstrijden, alle winkels, openbaar vervoer en al, het vliegverkeer hoeft te worden stilgelegd. (vindt jouw collega Maarten ook trouwens)
      2. Economen menen dat we als niet heel gauw intelligente maatregelen gaan inzetten de strijd tegen de armoede van de afgelopen 30 jaar voor niks was.
      3. Van 13 januari tot 15 maart waren er geen maatregelen (niet gedragsmatig, niet de strikte) en het aantal besmettingen in Thailand nam nauwelijks toe. vanafa dat moment namen de besmettingen toe ne ook de maatregelen. Een beetje flauw maar je zou ook kunnen concluderen dat de maatregelen averechts werken.
      4. De deathrate in Thailand (2579 doden op een bevolking van 69 miljoen) is nu na drie maanden 0,0037 % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      I rest my case.
      Of toch niet: de ineenstorting van vele nationale economieen (het gaat om een niet eerder vertoonde teloorgang van consumptie en productie en financien op HETZELFDE moment) zal niet plaatsvinden omdat de Chinezen alles,maar dan ook alles gaan financieren en lenen. En wij hebben geen keuze tenzij de bevolking om laten komen van de honger en ellende. Thaialdnzal China voor eeuwig dankbaar zijn (in het voetspoor van loas, Camboja,menig frikaans kland, IOtalie, Duitsland enz) Ik hoef jou niet te vertellen welke Thais daarvan het meeste zullen profiteren.

 3. Carlos zegt op

  Cijfers…
  Wat wordt er gemeten?
  Wat zijn de criteria ?
  Hoe wordt geregistreerd ?
  Wat zijn de invulinstructies?
  Wordt iemand na overlijden nog getest?
  Als iemand een longziekte had , al of niet getest op covid?

  Waarom in Beijing Shanghai chonqing en de tientallen Chinese miljoenen steden allen groter dan Bangkok , en NewYork ,geen besmettingen en slachtoffers ?

 4. Martin zegt op

  Jammer Chris, maar je zit een klein beetje goed en een beetje mis. De eerste besmetting kwam Thailand binnen uit China (toeristen), waren er een paar en die werden heel erg snel geïsoleerd. Bravo Thailand. Kun je dus niet meerekenen. De Korea “retournees” werden meteen geïsoleerd (een enkeling ontsnapte) en toen begon ook de verdere interne besmettings overdracht. De interne besmettingen kwamen dus pas goed op gang rond 15 maart en toen werden onmiddellijk ook maatregelingen afgekondigd, zoals vliegverkeer, airport melding (T8), niet veel later rond 24 maart ook lock downs, mond/neus bescherming. Ik heb er nu al genoeg over geschreven, maar tot slot dan even de huidige Thaise grafiek, die ik van elk land kan maken en deel met een clubje vrienden. Jammer dat de Nederlandse grafiek er nog lang niet zo mooi uitziet.in Europa niemand nog zo’n grafiek kan presenteren.

  Probeer de grafiek er in te krijgen, maar dat lukt helaas op Thailandblog niet, maar kan aan mij liggen. Wellicht kun je hem op Thai visa vinden, daar is ‘ie wel beschikbaar.

  Ik stop overigens nu met commentaar voor dit artikel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website