De verklaring van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo) om de koning te benaderen, wanneer onverhoopt het kabinet het veld moet ruimen, is slecht gevallen bij het Constitutionele Hof en de National Anti-Corruption Commission. Capo probeert zich te bemoeien met het werk van beide onafhankelijke instellingen, luidt de kritiek.

Het Hof gaf gisteren een verklaring uit waarin de beschuldiging van Capo (het verantwoordelijk orgaan voor handhaving van de noodwet die voor Bangkok geldt) wordt weersproken dat het in de zaak Thawil zijn boekje te buiten gaat (zie: Roodhemdrally afgeblazen; Capo hoopt op ingrijpen koning). Capo speculeert over de toekomst en uit verkapte dreigementen, schrijft het Hof. Indien Capo’s actie onverhoopt het werk van het Hof mocht hinderen, zal het overwegen juridische actie tegen het centrum te nemen.

Woensdag besluit het Hof of Yingluck twee weken uitstel krijgt om haar verdediging voor te bereiden. Het Hof beoordeelt of ze de grondwet heeft overtreden door toenmalig secretaris-generaal Thawil Pliensri van de National Security Council over te plaatsen. Indirect zou ze daarmee haar zwager aan het baantje van hoofd van de landelijke politie hebben geholpen. Als ze schuldig wordt bevonden, moet ze aftreden en mogelijk ook het kabinet of enkele kabinetsleden.

Ook de National Anti-Corruption Commission (NACC) hekelt de verklaring van het Capo. De NACC doet onderzoek naar de rol van Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze zou nalatig zijn geweest de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst aan te pakken. In deze procedure beslist de Senaat of Yingluck moet aftreden, als de NACC haar schuldig acht. Ze moet wel met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken.

Kiesraadvoorzitter Supachai Somcharoen heeft ook al weinig goede woorden over voor Capo. Capo is niet bevoegd de Kiesraad te bevelen om haast te maken met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen, zegt hij.

Oppositieleider Abhisit vraagt Yingluck te overwegen het Capo op te heffen, omdat het zijn taken niet behoorlijk vervult.

Premier Yingluck zegt dat het land niet afstevent op een politiek vacuüm, wanneer het Hof haar dwingt af te treden. Een vice-premier kan haar vervangen.

(Bron: Bangkok Post, 19 april 2014)

Foto homepagina: Vergadering van het Capo met topambtenaren. Links voor, half in beeld, Capo-directeur Chalerm Yubamrung.

Achtergrondinformatie

Bangkok Post verwacht chaotische april-maand
Premier Yingluck probeert tijd te winnen in rijstzaak
Regering houdt de adem in: valt vandaag het doek?
Spanning stijgt in politiek-Thailand na besluit Constitutionele Hof
Pheu Thai: Er komt geen neutrale premier en het kabinet wijkt niet
Uitspraak Suthep valt verkeerd; regering wil dat leger reageert

8 reacties op “Constitutionele Hof en corruptiecommissie slaan terug”

 1. willem oranje zegt op

  Veranderigen kunnen alleen plaats vinden middels vrije verkiezingen, de laatste werden gesabotteerd door Suthep en zijn democratische partij, dat moet over eerst. Geen soort van coupe dus tegen de gekozen zittende Premier.

 2. chris zegt op

  Veranderingen van een feodale of oligargische structuur naar een vorm van democratie gaan in geen enkel land ter wereld via verkiezingen, maar via revolutie: een opstand van de bevolking tegen de regerende elite(s) die niks op hebben met het lot van de bevolking…..

 3. cor verhoef zegt op

  Chris, dat is een nogal boude stelling. Laten we eens even kijken naar het lijstje van landen waar democratie, na decennia van militair, oligargisch dictatorschap, via verkiezingen, vaste grond aan de voeten heeft gekregen:

  – Chili
  – Argentinie
  – Bolivia
  – Equador
  – Paraguay
  – Uruguay
  – Colombia
  – Brazilie
  – Peru

  Kortom, nagenoeg het hele Zuid Amerikaanse continent is nu democratisch, zonder revolutie.

  Terug naar de tekentafel, Chris 😉

  • chris zegt op

   Beste Cor
   Het is niet zo boude bewering als je hem tenminste- zoals jij doet – niet verdraait. Ik heb het niet over landen waar democratie vaste voet heeft gekregen NA decennia van onderdrukking. Ik heb het over de afschaffing of de verdwijning van onderdrukking VIA verkiezingen. Eerst moeten de voorwaarden voor echte vrije verkiezingen worden ‘bevochten’ op de elite, of dat nou burgers of militairen zijn. Zuid-Amerika staat bol van deze strijd. Dat moet mijns inziens ook in Thailand eerst gebeuren. Verkiezingen onder een feodaal of oligargisch bewind lossen niks op.

   • cor verhoef zegt op

    Beste Chris, dan had je beter het woord ‘revolutie’ kunnen weglaten want een ‘revolutie is radicale verandering van het politieke systeem op gewelddadige wijze. En daar was in geen van de Latijns Amerikaanse landen sprake van. In Nicaragua was in 1979 wel sprake van een Sandinistische revolutie toen de dictator Somoza werd verdreven. Helaas is Nicaragua vandaag de dag nog steeds het op een na armste land (na Haïti) in het westelijk halfrond, dus de doelstellingen van de Sandinisten zijn allemaal faliekant mislukt. Er is nog steeds een hele kleine rijke elite, alleen die heten nu Sandinisten.

    • chris zegt op

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Revolutie
     Een revolutie hoeft niet gewelddadig te zijn.

  • Soi zegt op

   Moderator: svp geen off-topic discussie over Zuid-Amerika.

 4. Eugenio zegt op

  Er zijn genoeg voorbeelden in de geschiedenis waar een opstand van de bevolking tot resultaten heeft geleid.
  Bijvoorbeeld de Franse Revolutie met zijn Trias Politica, waardoor een democratie pas echt kon gaan functioneren. De Amerikaanse revolutie was een gevolg van dit Franse nieuwe denken.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_politica

  In Nederland is onder druk van opstanden in Europa, die naar ons land dreigden over te slaan de grondwet van 1848 tot stand gekomen.
  Na de Russische revolutie, wist de Nederlandse elites in 1917 niet hoe snel ze moesten zijn, om het algemeen kiesrecht en vrouwenkiesrecht in te voeren.

  Momenteel voldoet Thailand, net als veel Zuid Amerikaanse landen, niet aan de (Trias Politica) normen waaraan een democratie zou moeten voldoen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website