(Editorial credit: SPhotograph / Shutterstock.com)

Op 10 juli zal de Charter Court de eerste hoorzitting houden over een petitie ingediend door een groep van veertig voormalige senatoren. In deze petitie wordt premier Srettha Thavisin beschuldigd van het schenden van de grondwet door Phichit Chuenban te benoemen tot premier, ondanks zijn gevangenisstraf in het verleden.

Als de rechtbank in het voordeel van de indieners beslist, kan Srettha zijn premierschap verliezen. De premier, die volhoudt dat de benoeming wettig was, is momenteel met ziekteverlof vanwege COVID-19.

Srettha is de vijfde premier die door het Constitutionele Hof wordt berecht sinds de oprichting ervan in oktober 1997. Twee van zijn voorgangers, Samak Sundaravej en Yingluck Shinawatra, werden schuldig bevonden en uit hun ambt ontheven, terwijl twee anderen, Thaksin Shinawatra en Prayut Chan-o-cha, werden vrijgesproken.

Samak en Yingluck werden beiden beschouwd als volmachten van voormalig premier Thaksin, die door velen wordt gezien als de patriarch van de regerende Pheu Thai-partij. Srettha, een politieke debutant en vastgoedmagnaat, is de derde premier uit het Thaksin-kamp die in de beklaagdenbank terechtkomt.

De petitie van de voormalige senatoren verwijst naar artikel 160 van de Grondwet, waarin staat dat ministers over ‘duidelijke integriteit’ en hoge ethische normen moeten beschikken. Phichit kreeg een gevangenisstraf van zes maanden wegens minachting van de rechtbank toen hij Thaksin verdedigde in een zaak uit 2008 over een grondtransactie. De Strafkamer voor Politieke Ambtenaren van het Hooggerechtshof oordeelde dat de ex-advocaat en twee van zijn jongere collega’s gerechtsambtenaren een steekpenning van 2 miljoen baht hadden aangeboden.

Critici beweren dat Phichit tot lid van het kabinet is benoemd vanwege zijn nauwe band met Thaksin, die nog steeds aanzienlijke politieke invloed uitoefent sinds hij vorig jaar uit zelfopgelegde ballingschap naar Thailand terugkeerde om opsluiting te voorkomen.

Phichit nam later ontslag, waardoor Srettha alleen tegenover de indieners en de rechtbank moest staan. Srettha reageerde op de petitie door te benadrukken dat de benoeming van Phichit “legitiem en wettig” was, en dat hij de Raad van State, de juridisch adviseur van de regering, had geraadpleegd voordat hij het besluit nam.

Op 23 mei liet het Constitutionele Hof de zaak tegen Phichit vallen, omdat hij al was opgestapt. De negen rechters van het hof stemden echter met 6:3 om de zaak tegen Srettha te aanvaarden, en besloten met 5:4 om hem niet te schorsen in afwachting van het vonnis.

Bron: Thai Public Broadcasting Service 

4 reacties op “Charter court stelt hoorzitting in over petitie tegen premier Srettha op 10 juli”

 1. Chris zegt op

  Met vele Thais geloof ik er helemaal niks van dat Kuhn Srettha Covid had, en dat maar voor twee dagen: maandag en dinsdag. Woensdag, vandaag gaat hij weer aan het werk. Dat wist de dokter al op voorhand.
  Hij had die twee dagen nodig voor de nodige telefoontjes, overleg met zijn nieuwe juridische topadviseur, een paar telefoontjes en discussie over de verschillende scenario’s van de uitspraak van de rechter, in combinatie met de andere twee zaken: de majesteitsschennis beschuldiging aan het adres van Thaksin en ook aan de MFP. Dinsdagmiddag, na de uistpraken, kon hij een middagje vrij nemen.
  Voorlopig loopt alles met een sisser af dus hij kan weer aan het werk. Met mondkapje natuurlijk, voor de show.

  • Hugo zegt op

   Ja Chris, datzelfde dacht ik ook, alleen had ik gegokt op meer dagen om hem uit de wind te houden. Wat is nu 2 dagen? De elites maken wel meer van dit soort stomme fouten. Wat mij betreft was het in Thailand ook al langere tijd zo dat er achter de schermen aan de touwtjes wordt getrokken. Thavisin is een puppet en jong politiek (rechts) talent wordt zoals gewoonlijk onder de zoden geschoffeld.

   • Chris zegt op

    Er is wel iets meer aan de hand. Srethha is een nieuwkomer in de politiek (een ondernemer) en heeft onder invloedrijke politici en oud-politici geen netwerk. Dat heeft voor- en nadelen. Hij maakt ook relatief veel beginnersfouten zoals het in het openbaar verschijnen met Thaksin. Er is niks tegen het consulteren van anderen maar doe dat niet voor de camera. (Denk aan het orakel van Winsum, de heer Wiegel). Over andere fouten (zoals onmiddelllijk reageren op de oorlog in Gaza, allerlei hubs, droomideen als de Formule 1 maar te beroerd zijn om de uitzendrechten van Euro2024 te betalen) zal ik het nog maar niet hebben.
    Ook de recente reshuffle van het kabinet was een fout. Het waren niet vooral de Pheu Thai ministers die meer onafhankelijk zijn die het veld moesten ruimen. Zij werden vervangen door mensen die als hoofd van een informele clan van MP’s fungeren en die derhalve beheersen. Dat komt Thaksin beter uit, zowel bij de volgende verkiezingen (meer garantie voor automatische stemmen) en bij het stemgedrag in het parlement (de MP’s luisteren per definitie naar hun opperhoofd, een soort kadaverdiscipline). Onafhankelijke leden moeten het hebben van argumenten………

 2. Wim zegt op

  In de https://www.thaienquirer.com/ een mooie en uitgebreide analyse (klik op https://cuts.top/G4Uw) over de 4 hoofdbrekens waarmee politiek Thailand het Hof heeft opgezadeld: 1- een oordeel te vellen over huidige pm; 2- het niet juist hanteren van procedures bij huidige senaatsverkiezingen; 3- een verzoek om de MFP te ontbinden; en 4- last but not least een verzoek om Thaksin te vervolgen vanwege 112-schending in 2015. in de analyse een beschrijving van de bemoeienissen van een oude bekende met kwestie 4.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website