Mijn liefde voor Thailand steek ik niet onder stoelen of banken. Anderzijds is er natuurlijk ook het nodige mis in dit mooie land (waar niet overigens?). Expats en pensionado’s kunnen daar over meepraten. Ze worden er dagelijks mee geconfronteerd.

De verschillen tussen het westen en Thailand zijn soms groot en voor ons onbegrijpelijk. Het is niet altijd gemakkelijk daar mee om te gaan. Je kunt de andere kant opkijken, je kunt gaan klagen of je accepteert het omdat je te gast bent in Thailand. Die keuze moet iedereen maar voor zichzelf maken.

Dat de regels in Thailand nogal eens voor verrassingen kunnen zorgen bleek maar weer eens deze week. Een Amerikaanse blogger werd gearresteerd wegens majesteitsschennis omdat hij op zijn website in 2007 een linkje naar een artikel op een andere website (PDF) had geplaatst. Het ging om een verboden artikel over de Thaise koning. Hoewel hij in Amerika woont, is hij bij een bezoek aan Thailand gearresteerd en vastgezet.

Zelfs een relatief onschuldige verwijzing op je website kan je als blogger duur komen te staan, dat blijkt wel uit dit geval.

De bekende blogger Richard Barrow schreef het volgende over dit onderwerp:

“Bloggers in Thailand, wees voorzichtig met wat je schrijft en welke links je op je website vermeld. Al enkele jaren ben ik uiterst voorzichtig met wat ik schrijf en ter discussie stel over Thailand. De naam van het land kun je vertalen als ‘het land van de vrijen’, maar dat geldt maar tot op zekere hoogte. Op dit moment heeft Thailand een slechte naam als het gaat om persvrijheid.

Ik heb zelf een aantal blogs en forums. Alles moet zorgvuldig worden gemodereerd en alles wat gepost wordt en als schadelijk voor Thailand kan worden gezien, moet worden verwijderd. Dit geldt ook voor reacties van lezers. Als we niet snel alles verwijderen, lopen we de kans gearresteerd en opgesloten te worden. Het maakt niet uit wie het geschreven heeft, als moderators en beheerders zijn wij eindverantwoordelijkheid.

Vooral alles over de koninklijke familie ligt erg gevoelig. Ik denk dat nieuwkomers, die over Thailand gaan bloggen, moeten weten dat ze dit onderwerp beter kunnen vermijden. Persoonlijk discussieer ik op mijn blogs niet over iets, dat met de koninklijke familie te maken heeft, het is te riskant. Als het gaat om vermeende majesteitsschennis, kan iedereen een klacht indienen bij de politie, die dat moet opvolgen. The Nation meldde onlangs dat tussen 2006-2009 het aantal meldingen hierover is gestegen met 1.500% ten opzichte van de voorgaande periode.

Daarom wil ik vooral iedereen waarschuwen, ook de buitenlandse bloggers en forummoderators die in Thailand wonen of daarbuiten, je kunt keihard worden aangepakt. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Als je een blogger of forumbeheerder bent en je woont in Thailand of komt regelmatig naar Thailand voor een vakantie, wees uiterst voorzichtig met wat je schrijft! Dat geldt zelfs voor alle reacties van de bezoekers op je blogs en forums. Je zou kunnen eindigen in een Thaise gevangenis als je niet een de nodige zelfcensuur toepast. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.” aldus Richard Barrow.

Niet alleen majesteitsschennis kan gevangenisstraf opleveren, maar ieder negatief verhaal over Thailand kan dat zelfs. Er schijnt een wet te zijn die bepaald dat als jij iets schrijft wat opruiend is of negatief kan zijn voor de Thaise economie, je daarvoor gestraft kan worden.

Mede gelet op het bovenstaande zul je moeten begrijpen dat wij ook niet ieder ingezonden bericht of reactie kunnen plaatsen. Om de bloggers en de initiatiefnemer van deze website te beschermen zullen we af en toe ook censuur moeten toepassen. Dat betekent overigens niet dat we niet kritisch mogen zijn. Alleen wel binnen acceptabele kaders. Bezoekers die zich daar niet in kunnen vinden moeten zelf maar een blog beginnen, dan zijn wij er tenminste niet meer verantwoordelijk voor.

Met dank aan Gringo voor de vertaling van het artikel van Richard Barrow.

11 reacties op “Censuur en risico’s voor bloggers in Thailand”

 1. @ nee, want je maakt die keuze uitsluitend om jezelf en anderen te beschermen. Dat is niet vrijwillig maar gedwongen, gezien de gevolgen. Er zijn in Nederland ook regels waar ik het niet mee eens ben. Wanneer ik me conformeer aan die regels wil dat niet automatisch zeggen dat ik er mee instem of de bedenkers van die regels steun.

  • Ter aanvulling. Nog los van eventuele persoonlijke consequenties, stel dat de Thaise overheid deze website blokkeert in Thailand? Dat is vervelender voor de lezers dan de zelfcensuur die we toepassen. Eieren voor je geld kiezen lijkt het beste devies in deze.

  • @ John, ja dat is best lastig. Je woorden op een weegschaal leggen, dat is iets wat we in NL niet kennen. Overigens slaan we daar soms ook in door. Iets meer respect naar elkaar zou ook niet verkeerd zijn.

 2. Henry zegt op

  “Ware Vrijheid luistert naar de Wetten”, schreef Frederik Van Eeden ooit , maar in de jaren 1940 – 45 hadden we ook in Nederland wetten, die toen niet bepaald Vrijheid boden.

 3. Hansy zegt op

  Waar ik me ook nogal aan stoor, is dat in de bioscoop voor aanvang van de film een filmpje moet worden getoond.

  Thai bezworen mij om toch dan vooral op te staan, want als er iemand melding van doet, dan kunnen de rapen gaar zijn.

 4. andrew zegt op

  peter heeft volkomen gelijk als hij niet scherp oplet bestaat dit blog over een half jaar niet meer.ik zie veel reacties en postings die net op het randje zijn of soms al een beetje er overheen.vooral hollanders hebben de neiging respectloos kritiek op zeden en gewoonten in andere landen te hebben.zeker als ze een paar pilsjes op hebben.dat kan dan hier al fataal zijn.deze kritiek wordt hier beslist niet geaccepteerd en men grijpt keihard in.als reactie op dat artikel over bargirls die de grammatica van de engelse taal niet beheersen en in het belachelijke getrokken werden zei een gepensioneertde klm medewerker die ik het liet lezen:ik schaam me constant om hollander te zijn.Terecht die kritiek op bargirls was nou net over het randje en zo oer hollands.BAH.als je het leest wordt je er onpasselijk van.

  • @ Andrew, ik heb het met mijn Thaise vriendin vaak over Tenglish en ze moet er zelf ook altijd hard om lachen. Vooral als ze weer eens ‘no have’ zegt. Ik denk dat je daar niet zo zwaar aan moet tillen. Thai kunnen soms ook behoorlijk respectloos over farang praten. Denk aan een recente uitspraak van een hooggeplaatste Thai wat enige beroering heeft opgeleverd.

   Wel ben ik het met je eens dat we wat meer respect naar elkaar mogen opbrengen. Geldt ook voor het respect naar de bargirls. Ik heb laatst nog een reactie niet geplaatst van iemand waaruit duidelijk bleek dat hij de dames alleen als voorwerp zag en niet als mensen. Zoiets zegt veel over de persoon zelf.

   • Hansy zegt op

    Ik heb er in een ander draadje al een keer iets op gezegd, echter zonder reactie.

    Zover mijn kennis reikt is het woord farang een niet zo positief woord, waarmee een witneus wordt bedoeld.

    Een Birmees of Vietnamees etc. wordt zeker niet geduid met farang.

 5. Johnny zegt op

  Beledigen van het Koningshuis is niet toegestaan. Als je in Nederland een politieagent beledigd krijg je ook een boeten van 250 euro. Vrijheid van meningsuiting is wel degelijk aanwezig in Thailand, ze hebben immers een democratie.

  • @ het gaat niet alleen om beledigen maar ook om kritiek hebben en dat is een wezenlijk verschil.
   Er zijn genoeg democratieën in de wereld waar geen vrijheid van meningsuiting geldt. Het verband wat je legt is geen vanzelfsprekendheid en klopt daarom niet.

 6. Het risico van de bovenstaande posting is dat er een discussie ontstaat die richting de gevarenzone gaat. Vandaar dat ik de reactiemogelijheid nu ga sluiten. De boodschap en de reacties zijn duidelijk.
  Bedankt iedereen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website