Uit gelekte correspondentie tussen de Thaise regering en de vaccinfabrikant AstraZeneca blijkt dat niet de farmaceut, maar de Thaise regering verantwoordelijk is voor de toezegging om voor het einde van dit jaar 100 miljoen doses te ontvangen.

In de brief die 22 dagen geleden door Sjoerd Hubben van AstraZeneca Inc aan minister Anutin (Volksgezondheid) is gezonden en nu openbaar is gemaakt door Isra News Agency, wordt aan het ministerie uitgelegd dat Thailand maximaal 5 à 6 miljoen doses per maand kon ontvangen (lokaal geproduceerd).

Deze brief is pikant omdat de Thaise regering vele malen heeft herhaald dat tegen het einde van het jaar 100 miljoen doses zouden worden toegediend aan ten minste 70% van de bevolking. Daarbij zou het gaan om 61 miljoen lokaal geproduceerde AstraZeneca vaccins. Bij verschillende gelegenheden verzekerde de regering, de eigen bevolking dat AstraZeneca de rest van het jaar minstens 10 miljoen doses per maand zou leveren, maar dat klopt dus niet, het blijkt ongeveer de helft te zijn.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “‘AstraZenica niet schuldig aan de vertraagde levering, de Thaise regering wel’”

 1. Johnny BG zegt op

  Vanaf het bekend worden van werkende vaccins lag de focus op 70% van de bevolking beschermen tegen eind 2022. Als ik het goed begrijp dan is een besmet persoon wel eventjes beschermt en zeker als het de Delta variant betreft. In Bangkok en omgeving is er steeds meer sprake van natuurlijke bescherming dmv besmettingen dus dat zou een hoop vaccins moeten schelen….

 2. Rob zegt op

  Lijken Hugo en Pinokkio wel.

 3. Peter strik zegt op

  Alstublieft Nederlandse Ambassade?
  Na al het gestuntel hier met vassins heb ik afgelopen week geprobeerd een moderna vassin geprobeerd te kopen/bestellen a 3500 bath .
  Het bleek een onmogenlijk onderneming,zoals alles elke x misgaat.
  Ik ben 70 jaar en heb geen haast maar zo toch wel graag een prik krijgen.

  Vandaar mijn vraag aan de ambassade, misschien is er daar nu iemand die zich achter het oor gaat krabben.
  Wij zijn toch niet minder als een dakloze,een vluchteling of iets dergelijks.
  Grote groet

  • Johan zegt op

   Zou nederland goed staan ook eens aan eigen mensen in het buitenland te denken. Ben 69, en zou ook graag een vaccin ontvangen. Betaal er graag voor. Kan dan ook naar Nederland reizen.

 4. Henk zegt op

  Blijkt maar weer welk spel de bazen spelen met hun mensen. Begin dit jaar al probeerde Thailand via het Covax-programma goedkoop, liefst gratis, aan vaccins te komen. Maar werd netjes gewezen op het feit als land absoluut niet onvermogend te zijn. Vervolgens zijn allerlei vertragingsmechanismen opgevoerd om maar niet te hoeven voldoen aan de vaccinbehoefte van de bevolking. Schandalig natuurlijk, en het wachten is op de afkeuring. Want komen gaat die!

  • ruud zegt op

   Ik kan me niet voorstellen, dat geld de drijfveer is.
   Niet vaccineren is heel vele malen duurder, dan wel vaccineren.
   Los van verlies aan inkomsten, bijvoorbeeld het toerisme, is al dat testen ook niet gratis.

   • Fab zegt op

    Dat testen moet ook op de meeste plaatsn betaald worden.

   • Klaas zegt op

    Hoezo, geld niet de drijfveer?
    Natuurlijk wel.

    Citaat van een verboden website:

    The government has repeatedly used the excuse that it wanted to secure vaccines at minimum cost, to avoid burdening taxpayers. Anutin said last November that the government was budgeting just six billion baht for vaccines, an absurdly low amount in a country with a 2021 defence budget of 223.4 billion baht.

    • ruud zegt op

     Als geld de drijfveer is, zou je toch verwachten dat de hele bevolking zo snel mogelijk wordt gevaccineerd en het land wordt opengegooid voor toeristen.
     Die lockdowns kosten veel meer geld, dan je met het bezuinigen op vaccins uitspaart.

 5. Frans zegt op

  Deze leugen van Anutin komt nu uit (was ook wel te verwachten natuurlijk), ik vraag me af hoeveel leugens er de komende tijd nog uit komen (ook van andere overheidsfunctionarissen). TIT.

 6. Jacques zegt op

  Het lijkt mij dat beide groeperingen niet goed bezig zijn. Astra Zeneca is de enige die kan leveren want zij maken de vaccins en leveren op afspraak, tenzij interne problemen met de aanmaak etc en de Thaise regering belooft een hoop en waar is dit op gestoeld. Een gebrek aan juiste communicatie en duidelijkheid onderling speelt wellicht. Maar ja dat zal voor de partijen geen consequenties hebben. Prayut en aanhang zijn de met overgrote meerderheid verkozen leiders en morgen gaan we weer door met de orde van de dag. Ik heb al een hele boel potten geraniums die aandacht behoeven en mij binnenhuis houden. Het blijft een theaterspel die zijn weerga niet kent.

  • Klaas zegt op

   AZ is niet de leverancier, dat is Siam Biotec, maar die naam wordt niet meer genoemd uit angst voor 112.

   • chris zegt op

    Dankzij de regering Prayut (en zijn elite) die nogal China-georienteerd zijn hebben we Sinovac in dit land en is AZ op verzoek van de Chinezen systematisch genegeerd (zie de brief van AZ).
    Pas later, te laat is de regering bijgedraaid. Dat er nu AZ komt is NIET te danken aan Prayut en consorten maar aan iemand anders. Geen enkel probleem met 112.

    • Tino Kuis zegt op

     Het is juist heel anders dan jij zegt, chris. Thailand heeft zich in october/november vorig jaar volledig ingezet op het Astrazenica vaccin dat door Siam Bioscience in 50-100 miljoen doses zou worden geproduceerd en geleverd. Het lukte van geen kanten om dat op tijd te doen en daarom werd uiteindelijk het Sinovac vaccin gekocht.

 7. Tino Kuis zegt op

  Kritiek op het covid-19 beleid van de Thaise regering, ook al het terecht, is verboden omdat het kan leiden tot paniek. Daar staat een maximale straf op van 2 jaar gevangenis.

  • chris zegt op

   Aangezien ongeveer 60-70% van de Thais (zeker 40 miljoen) kritiek heeft op de regering en van zijn hart geen moordkuil maakt in de media, wordt het nog druk in de gevangenissen.
   Je zou het een alternatieve lockdown kunnen noemen. Misschien done de suppoprters van de regering dat ook wel stiekem. En de gevangenissen zijn bijna Covid vrij.

   • ruud zegt op

    Daarom zetten ze waarschijnlijk zoveel gevangenen op straat, om ruimte te maken voor critici.
    En ik maar denken dat het vanwege de Covid was – dat zeggen ze tenminste.
    Overigens vermoed ik, dat het nieuw beleid is van de overheid om de gevangenissen wat leger te maken.
    Het kost een hoop geld om mensen jarenlang op te sluiten en het levert niets op, behalve klachten van andere landen over mensenrechten.

    De gevangenissen zijn inderdaad bijna Covid vrij, je gaat ook twee weken in quarantaine als je binnen wordt gebracht.
    Het grootste risico is het personeel dat in en uit gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website