14 doden door koudegolf in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
27 januari 2016

Sinds zondag is het koud in grote delen van Thailand. Deze koudegolf heeft al voor 14 doden gezorgd. De meeste sterfgevallen zijn vermoedelijk veroorzaakt door onderkoeling.

Net als in bijvoorbeeld Taiwan, Zuid-Korea en Japan worden er sinds zondag lage temperaturen gemeten in Thailand. In sommige regio’s daalde het kwik naar vijf graden Celsius, ongeveer tien graden lager dan de gemiddelde minimumtemperatuur voor deze tijd van het jaar.

Het hogedrukgebied zorgt ook voor overstromingen en stormen in het zuiden van het land. Daar zijn meer dan 3.000 gezinnen getroffen door het noodweer.

In de provincie Nan zijn enkele scholen in de bergen dicht gegaan omdat de temperatuur tot onder de 10 graden was gezakt. Ze blijven tot morgen gesloten.

De gouverneur van Nan heeft de bewoners opgeroepen om dekens en kleding, die ze niet meer gebruiken, te doneren aan een lokaal rampencentrum, zodat ze kunnen worden uitgedeeld aan ouderen en kinderen die in bergstreken wonen.

11 reacties op “14 doden door koudegolf in Thailand”

 1. Anja zegt op

  Vandaag gelukkig in Bangkok weer betere temperaturen. Wel zijn we ons reisschema een beetje
  aan het wijzigen.

 2. Carla zegt op

  Waar in het zuiden is dat dan?Wij zijn van Khao Sok doorgereisd naar Khao Lak en verblijven nu op Phuket.Tot nu toe is het alleen maar smoorheet geweest met soms een lekkere bries.

 3. Thallay zegt op

  de meeste mensen zullen bij deze extreme natuurverschijnselen de schuld meteen geven aan de klimaatveranderingen als gevolg van de polutie, waarmee iedereen de laatste jaren bang worden gemaakt.
  Klimaatverandering vindt niet plaats van het ene jaar op het andere, daar gaan eeuwen overheen.
  Deze omstandigheden zijn het gevolg van El Nino een warmwaterstroom in oceanen. Nasa heeft begin vorig jaar al in een rapport gewaarschuwd dat de gevolgen van El Nino in 2015 en 2016 heviger zouden zijn dan normaal. Begin januari 2016 waarschuwde Nasa nogmaals dat het ergste nog moest komen in de eerste maanden van dit jaar. Ernstige overstromingen in Engeland en Schotland, meer sneeuw dan gebruikelijk in Washington en New York en New Yersey, grotere activiteit van orkanen en typhonen met als gevolg groter temperatuurschommelingen op onverwachte plekken. In Nederland is het´s nachts warmer dan in Thailand. Misschien is het te overwegen om in Nederland te gaan overwinteren in het hoogseizoen.

  • Jeroen zegt op

   De steeds extremere vormen van huidige weersverschijnselen zijn juist een bevestiging. Je geeft alles aan om dan de verkeerde conclusie te trekken. Al sinds de mens aan landbouw begonnen is heeft hij invloed uitgeoefend op het klimaat, die met elke (r)evolutie neemt die invloed (exponentieel) toe: grotere bevolking, meer uitstoot van allerhande vervuilende stoffen. Door de aarde slechts een paar graden te verwarren zullen droge gebieden meer uitdrogen. Koude en gematigde klimaten krijgen grote hoeveelheden neerslag op korte tijd. Orkanen nemen in kracht toe door de warmte…. Klimaat opwarming is niet begonnen

   • Jeroen zegt op

    Klimaatwisselingen gebeuren inderdaad over eeuwen. Alleen zijn we al even bezig + we versnellen het nog eens gigantisch.

   • ruud zegt op

    Niet alle klimaatveranderingen zijn een gevolg van uitstoot.
    Puur het bestaan van een betonnen stad van een paar vierkante kilometer heeft al een enorme invloed op het weer in de verre omgeving.
    En aangezien die stad nergens heen gaat, kun je het na verloop van tijd lokaal klimaat noemen.
    Als ik in de regentijd in de stad ben giet het daar elke dag aan het einde van de middag van de regen.
    Zo gauw ik de stad uit ga, begint de zon te schijnen vele kilometers rond de stad valt er veel minder regen dan vroeger.
    Dat laatste is niet verwonderlijk natuurlijk, want al die regen valt in de stad.
    Dan kun je dus nagaan hoe groot de invloed van een miljoenenstad moet zijn op de omgeving.

    • Jef zegt op

     Het beton heeft zeker een invloed op de felle verhitting met beperkte nachtelijke afkoeling. Steen houdt meer warmte vast dan door gebladerte en ander groen bedekte grond. Of die hogere temperatuur tot meer lokale regen leidt, betwijfel ik. Je noemt de stad niet. Is het beton misschien vooral hoog opgestapeld? In een overigens vrij vlak landschap, verdicht vochtige lucht veelal boven de merkelijk hogere toppen. Pal bovenaan bergen en zeer flinke heuvels hangen dikwijls wolkjes terwijl elders de hemel blauw is. Mogelijk hebben reeksen torenbuildings eenzelfde effect als er wijd omheen geen bergen zijn.

 4. Jan de Groot zegt op

  Vandaag vallen in Sichon grote hoeveelheden regen, de temperatuur is ok

 5. Jef zegt op

  Andamaanse kust in het district Kantang van de provincie Trang, dus al heel behoorlijk zuidelijk: Hoognoen, 32 graden bij 70% relatieve vochtigheid. De voorbije nachten zakte de temperatuur niet onder de 27 graden en overdag bleef het al weken tussen 30 en 34 – een enkele keer 35. Eergisteren in de vroege ochtend een tiental minuten lang wat motregen: te weinig om de huid nat te krijgen maar net genoeg om armhaartjes beter zichtbaar te maken. Enige kilometers landinwaarts zou het wel gegoten hebben maar dat is verre van verrassend.

  • Antoine zegt op

   Ik verblijf in Nong Khai en afgelopen zondag was het amper 15 graden met een strakke wind die de gevoelstemperatuur nog wat naar beneden trok. 2 Dagen later kwamen er dan nog wat regenbuien af die alles nog kouder deed voelen en de temperatuur was ook gezakt onder de 15 graden. En ja zelfs ik had het erg koud. De mensen die in bergen wonen die moeten het verschrikkelijk koud hebben. Dus als je iets op overschot hebt ……. Ze zullen je dankbaar zijn.

 6. Ser Kokke zegt op

  Afgelopen maandag van Thoen, Lampang naar Loei gereden tot aan de Mekong rivier, de hele dag was het bewolkt en ‘s-avonds begon het te regenen om pas weer woensdagavond langzaam te minderen. En heel veel regen is er gevallen. Koud was het, stervens koud met twee nachten rond de 10 graden en dinsdag en woensdag overdag zo’n 15 graden. Vandaag donderdag 28 januari begon nog nat en koud aan de Mekong maar in de middag werd het onderweg naar Dan Sai langzaam beter en morgen is het redelijk, zaterdag ziet er pas weer normaal uit. Maar daar aan de Mekong blijft het tot en met zaterdag behoorlijk fris. Echt heel bijzonder voor een vakantie weekje, we hebben echt kou geleden in het resort en dat was lang geleden. Thuis in Thoen hebben we een 2200 watt straalkachel (uit Nederland), die was zeker voor de eerste keer gebruikt, want ook daar was het koud.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website