Een prominente Thaise activist en journalist is veroordeeld tot 10 jaar cel wegens belediging van de koninklijke familie van Thailand.

De man, Somyot Prueksakasumsek, geeft leiding aan een blad dat is gelieerd aan de in vrijwillige ballingschap levende oud-premier Thaksin Shinawatra.

In het blad zouden in 2010 artikelen zijn verschenen waarin koning Bhumibol wordt beledigd. De stukken gaan over een fictief personage, maar dat stelt volgens de aanklagers de koning voor.

 

[youtube]http://youtu.be/VRLO_YPN-kQ[/youtube]

10 reacties op “10 jaar cel voor beledigen Thaise koning (video)”

 1. math zegt op

  Of hij schuldig is laat ik geheel in het midden, daar ga ik niet over . Waar ik wel moeite mee heb zijn de rechten van de mens. Die kettingen om die enkels, ze moeten zich schamen. Ben blij dat wij in een land wonen of zijn geboren in dit geval, waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is en deze toestanden gelukkig niet voorkomen!

 2. cor verhoef zegt op

  En dan te bedenken dat de Thaise koning in 2005 (meen ik) op de televisie verscheen en verklaarde dat hij wat hem betreft wel degelijk bekritiseerd mocht worden, aangezien hij ook maar een gewoon mens was (of woorden van gelijke strekking). Daarbij komt ook nog dat Thailand de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft ondertekend, waarin vrijheid van meningsuiting gegarandeerd wordt.
  Dit land haalt steeds vaker de wereldpers, maar telkens weer om de verkeerde redenen. Gaat lekker zo..

  • Tino Kuis zegt op

   Thaise dagbladen berichten er over:het dagblad ‘Thairat’ heeft, ook on line, een feitelijk nieuwsbericht over Somyot’s veroordeling tot 10 jaar wegens majesteitsschennis met foto van het moment dat hij de rechtbank verlaat, ‘Matichon’ heeft dezelfde foto met een feitelijk kort onderschrift. Beide kranten hebben geen commentaar, maar dat verwacht ik ook niet. Als er wel een commentaar komt laat ik het weten.
   Dit is schandelijk. Zijn veroordeling wegens majesteitsschending is op zeer vage en onduidelijke gronden gebaseerd, meer verbeelding en interpretatie dan zekerheid.(Het ging om een allegorie, een van de personen daarin zou met veel fantasie de koning kunnen voorstellen). Ik denk dat hij veroordeeld werd wegens zijn andere politieke activiteiten, majesteitsschennis is het veel voorkomende excuus daarvoor. De Thaise gevangenissen zitten vol politieke gevangenen, dat is een feit.

   • Dennis zegt op

    En wat ik begreep, maar dan praat ik andere media na, is dat de veroordeelde niet eens de schrijver van de artikelen was, maar hoofdredacteur van het blad waarin het verscheen. Maar omdat hij ervan wist en niet ingreep, is hij volgens de rechtbank ook schuldig.

    Inderdaad is dit een schandalige veroordeling. In feite doet de rechtbank aan majesteitschenning, want de koning/ koningshuis wordt hier misbruikt om politieke tegenstanders monddood te maken. Daarnaast moet je, ook als het beledigend is of getuigt van slechte smaak, kunnen zeggen wat je wilt. Je wordt immers vanzelf afgerekend door de maatschappij zelf. Als mensen niet meer durven zeggen wat ze denken, dan gaat de angst en leugen echt regeren en dan zijn de problemen nog veel groter.

  • Tino Kuis zegt op

   De Int. Herald Tribune schrijft over de twee artikelen waarop de veroordeling plaatsvond het volgende: “The first article is a jumbled tale about a family that plots to kill millions of people to maintain its power and squash democracy. The court ruled….it was describing the Chakri dynasty…..The second artcle is a fictional tale about a gost who haunts Thailand and plots massacres. The court ruled that the author was comparing the ghost to the king. The court ruled: “There is no content identifying an individual. But the writing conveyed connection to historical events.”Tot zover de IHT.
   Vergis je niet, Hans, in de gevoelens van de meerderheid van de Thais. Die zijn anders dan je uit de media kan opmaken.

 3. Jacques zegt op

  Ook zonder de inhoud van het artikel te kennen is duidelijk dat dit een absurd vonnis is. Dit schreeuwt om aanpassing van de wetten die een dergelijk vonnis mogelijk maken. Van de politiek in Thailand is geen oplossing te verwachten, die is hopeloos verdeeld in twee kampen. Alleen wereldwijd protest met dreigende economische sancties zal wellicht indruk maken. Er ligt een mooie taak voor alle westerse ambassadeurs om de gevoelens van de westerse bevolking over te brengen. Ik verwacht dat onze ambassadeur dat zeker zal doen.

 4. math zegt op

  Hoeveel kan er verschillen bij Thailandbloggers in 24 uur tijd? Zoveel commentaren over een Boedha incident. Bij deze verschrikkelijke misstanden ( o.a . een mens ketenen waar je nog geen hond aan vast maakt ) is het commentaar vrijwel nihil.
  Valt mij toch wel heel erg op! Hypocrisie?

  • Marcel De Kind zegt op

   En dan maar reclameren dat er een Boeddha in het toilet hangt ! En officieel excuses aanbieden , wat gaan de Nederlanders nu dan doen ? Dit is duizendmaal erger !

 5. BramSiam zegt op

  Ik lees dat Cor Verhoef schrijft dat Thailand om verkeerde redenen de wereldpers haalt. Volgens mij zijn het juist de goede redenen. De vwereldpers is nu eenmaal geen goednieuws show.
  Het voornaamste wat wij kunnen leren van dit soort incidenten (de mening van de Thais over corruptie was er ook zo een) is hoe anders deze cultuur in elkaar zit en wat de schaduwzijden daarvan zijn. Wie denkt dat dit zomaar even te veranderen valt heeft het mis. Ook wat er in het boze buitenland geschreven wordt helpt daar niet aan, of in elk geval slechts een beetje. Geen van de huidige schrijvers op dit blog zal nog meemaken dat de Thais een Westerse blik omarmen op dit soort zaken. Voor ons geldt “take it or leave it” en niet altijd zeggen wat je denkt..

 6. Dick van der Lugt zegt op

  @ Bram Siam Niet alleen Cor Verhoef schrijft dat Thailand om de verkeerde redenen de wereldpers haalt, maar Bangkok Post schrijft dat ook vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar. Ze noemt de Rohingya problematiek en de veroordeling van Somyot tot 10 jaar gevangenisstraf wegens majesteitsschennis.

  Rond Oud en Nieuw werden in hoog tempo 70 Rohingya gedeporteerd, waardoor ze in de handen van mensenhandelaren vielen. Met de groep van 850 Rohingya vluchtelingen deed de regering het beter door ze humanitaire hulp te verlenen, maar deze ‘public relations stunt’ (woorden van de krant) werd snel teniet gedaan toen het Department of Special Investigation beweerde dat er geen bewijs van mensenhandel was. Oftewel: de statenloze Rohingya worden beschuldigd van het illegaal binnenkomen van Thailand en vervolgens worden ze gedeporteerd naar Myanmar. Wat voor lot hen daar wacht, weten we. Daar bovenop kwam nog eens Somyot’s veroordeling.

  Volgens de krant bewijzen beide zaken dat de overheid weinig begrip heeft voor de nieuwe politieke eisen die een meer open samenleving stelt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website