Vandaag heeft vrijwel iedereen in Belgie en Nederland een vrije dag vanwege Hemelvaartsdag. Op Hemelvaartsdag wordt binnen het christendom herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, negenendertig dagen na Zijn opstanding uit de dood. De viering is onderdeel van de paascyclus en daarin telt Hemelvaartsdag als de veertigste paasdag.

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In de volgende Europese landen is Hemelvaartsdag een officiële feestdag: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Zweden en Zwitserland.

Dauwtrappen

In het oosten van Nederland is het traditie om met Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen. Dat betekende vroeg je bed uit en op pad met de fiets. Als klein jongetje heb ik daar leuke herinneringen aan. Wij gingen altijd met de hele familie, buren en vrienden op pad. In de Apeldoornse Courant stond dan een mooie fietsroute die door velen werden gevolgd. Onderweg was het picknicken met broodjes en chocolademelk. Later, als tiener, fietsten wie met een grote groep jongens en meisjes uit Apeldoorn-Zuid naar Harderwijk, een behoorlijk rit. Veel lol natuurlijk en de chocolademelk werd ingeruild voor bier.

Het is niet helemaal duidelijk waar deze traditie vandaan komt. Vermoedelijk stond men vroeger op Hemelvaartsdag al om drie uur ‘s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te lopen en te dansen. Mogelijk komt daar de term dauwtrappen vandaan. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en is terug te voeren op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Wie van de lezers heeft leuke herinneringen aan Hemelvaartsdag en/of Dauwtrappen? 


» Laat een reactie achter


10 reacties op “Vandaag Hemelvaartsdag en Dauwtrappen”

 1. Sander zegt op

  Hoi, hoi,

  Aan Hemelvaartsdag heb ik dezelfde leuke herinneringen als jij. Van oorsprong kom ik uit Overdinkel (Twente) en daar was het zoals jij schetst. Erg leuk, als kind met je ouders en andere familie een gave lange route fietsen en daarbij een paar keer picknicken in de natuur. Een lekke band plakte jezelf gewoon even onderweg.
  Later ben ik op Hemelvaartsdag met de vrienden een keer van Overdinkel naar Slagharen gefietst. Een rit van om en nabij 59 kilometer, heel vroeg weg dus. Ik denk dat we om 04.00u verzamelden en het eerste wat we bij het verzamelpunt deden was een biertje lostrekken…..jong en stoer doen natuurlijk. We zijn die dag maar een paar uurtjes in Slagharen geweest om rond 23.00u in de avond thuis terug te zijn. Was geweldig!

  Groet,
  Sander

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 2. Gringo zegt op

  Ja, ik heb ook wel leuke herinneringen aan het dauwtrappen. vanuit Almelo met het hele gezin op de fiets naar het pretpark in Hellendoorn. Uiteraard brood (geen broodjes) en paar flessen Exota gazeuse mee.
  Een bijzonder tocht was een keer met het hele gezin op de fiets naar Apeldoorn, daar werd een AVRO landdag georganiseerd, waar precies weet ik niet meer. Kan mij niet zo erg veel van die tochten herinneren, het was wel ongeveer 60 jaar geleden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. Edwin zegt op

  Hemelvaartsdag anno 2020, ben zelf niet gelovig. Maar dat deze supermarkten, intratuins e.d open zijn dat vind ik dat zou niet moeten mogen. Zelfs op 1e en 2e kerstdag zijn de supermarkten open. Dat zou niet moeten mogen in een land als Holland. De waarde in dit land wordt steeds meer weggedaan. Schande

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Cornelis zegt op

   Met alle respect voor je mening, Edwin, maar waarom zou het open zijn van supermarkten e.d. op dergelijke dagen ‘niet moeten mogen’? En welke waarde wordt daarmee ‘weggedaan’?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • l.lagemaat zegt op

    De Christelijke betekenis van Kerstdag en Hemelvaartsdag wordt daarmee weggedaan.
    Het is geen intratuindag of supermarktdag.

    In meerdere plaatsen in Nederland onenigheid binnen de gemeenteraden over het wel of niet
    openstellen van winkels op die dagen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Rob V. zegt op

     Maar cultuur en geloof zijn veranderlijk, hoe we dat vandaag geleiden is anders dan 20, 50, 100, 500 jaar geleden. Een individu kan kiezen vast te houden aan de vorm waar hij of zij bekend mee is ‘zoals het hoort’. Er is echter nimmer een juiste vorm (zijstraatje: de onzin van de inburgeringscursus waar je leert dat hoe je de nieuwe buren verwelkomt: niets doen is fout, ze uitnodigen voor het avondeten ook). Hemelvaart van nu zal anders zijn dan 100 jaar geleden of 100 jaar in de toekomst, hoort er bij, zo is de mensheid. Hoe een groot deel van de burgers decsag invult maakt de cultuur, velen kiezen er voor naar de super te gaan, dat maakt dat tot de hedendaagse ‘normen en waarden’. Die veranderen, er gaan dingen verloren, komen andere voor in de plaats, dat is wat wij blijkbaar willen anders ging men ook niet naar de winkel en dan zou de winkelier niet open gaan.

     Kerst is in de kern ook geen Christelijke maar een Germaanse viering, is christelijk geworden/gemaakt/gekaapt. Waarom zou dat niet opnieuw kunnen veranderen? Vooral nu de meerderheid van Nederland geen geloof heeft aldus CBS onderzoek?

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
     • l.lagemaat zegt op

      Zonder verder een discussie te laten ontstaan, ga ik mijn buitenlandse vrienden niet vertellen dat mijn culturele waarden en normen gebaseerd zijn op een bezoek aan de Wibra, Hema of
      Intratuin.
      Zouden buitenlandse toeristen ook hiervoor naar Nederland komen?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • TheoB zegt op

     Zo zie je hoe flinterdun die Nederlandse scheiding tussen kerk en staat werkelijk is, als gemeenteraden en bij tijd en wijle zelfs het parlement menen zich daarmee te moeten bemoeien.
     Afschaffen die 5-6 nationale christelijke (extra vrije) feestdagen en omzetten in vakantiedagen. De mensen zelf laten kiezen voor welke religieuze feestdagen ze vakantiedagen opnemen, dan wel die extra vakantiedagen voor bv. een langere vakantie gebruiken.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Jozef Kouwenberg zegt op

  Dauw-trappen was voor mij vroeg opstaan 03.00 uur in Tilburg en lopen met vrienden naar Den Bosch de grote kerk. ( sint Jan) ongeveer 18 km. dus niks fiets. Daar aangekomen de kerk bezoeken en daarna een echte bosche bol nuttigen en weer terug, met trein of te voet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. vanneste kris zegt op

  Mooie traditie en inderdaad, de diverse geloofsvormen hebben dezelfde feesten. Het is daarom leuk op zoek te gaan naar de gemene deler van de diverse religies. En jawel, zelf in het Hindoeïsme en bushisme vind je dezelfde feesten.
  Naar de Hemel gaan, is in wezen – als je symbolisme bestudeert (zie de Da Vinchi Code) “gelukkig” zijn.
  Het materieel overstijgen want geluk is een gevoel (gelukzalig gevoel). Wie 1 miljoen in de lotto wint, of veel geld erft, zal dit gevoel hebben en zal in de Hemel zijn…
  Zo is ook het wandelen op water, wetenschappelijk nonsens maar mooie symboliek : uw emoties onder controle hebben (bloed zweet en tranen zijn allemaal vochtige accessoires…)
  Misschien komt het dauwtrappen daarvan of van het gezegde, wie kan uitgaan, moet kunnen opstaan… No pain no gain… . Geluk kan je maar krijgen als je er iets voor doet en dat is werken… Maar de boog kan niet altijd gespannen staan daarom moet je de 7de dag rusten… Klassiek was dat de zondag, maar nu komt het neer op een dag op zeven mag je eventjes op pensioen… Feesten … niks doen of naar de H… Mis… gaan of een tempel of moskee bezoeken om er een pintje bier te drinken onder lotgenoten … dat is de essentie. Een wekelijkse verbondenheid vieren en feesten dat je nog leeft en geen corona hebt enz… 40 komt veel voor in religies, het is vier keer 10 die het getal van het fortuin genoemd wordt, ook een geluksgetal… Dubbel geluk .. Viervoudig geluk kan niet stuk !! Denk ook aan de vasten en de ramadan.. Religie maakt het tijdelijke eeuwig !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website