Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens steeg in 2016 met bijna 10 procent tot € 22,100,-. Het doorsnee vermogen is vooral hoger doordat woningen in waarde zijn gestegen. Zonder de eigen woning is het vermogen even hoog als in 2015. Dat meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers.

Het totale vermogen van alle huishoudens bedroeg 1.157 miljard euro in 2016. Gecorrigeerd voor prijsontwikkelingen was dat 323 miljard euro (ruim 20 procent) lager dan in 2008.

Eigen woning grootste deel vermogen

Waardeveranderingen van de eigen woning hebben grote invloed op het doorsnee vermogen van huishoudens. Bijna 3 op de 5 huishoudens hadden in 2016 een eigen woning. Die woningen vormden met 57 procent van de totale bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Daarna volgen bank- en spaartegoeden en aanmerkelijk belang. De hypotheekschuld is met 86 procent de grootste schuldenpost.

Meer miljonairs

In 2016 had 2,2 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Dat zijn 167 duizend huishoudens, 9 duizend meer dan een jaar eerder. Een doorsnee miljonairshuishouden had in 2016 een vermogen van 1,5 miljoen euro. Het aandeel miljonairshuishoudens loopt gestaag op met de leeftijd: van 0,1 procent in de leeftijdsgroep tot 25 jaar tot 3,8 procent bij de 65- tot 75-jarigen. Daarna loopt het aandeel weer iets terug tot 2,7 procent bij de 85-plussers.
Tegelijkertijd daalde het aantal huishoudens dat meer schulden had dan bezittingen. In 2016 hadden 1,7 miljoen huishoudens een negatief vermogen, 107.000 minder dan een jaar eerder.

Grote vermogens in enkele kleine Brabantse gemeenten

Met een doorsnee vermogen van ruim 280,000 euro was Laren in Noord-Holland de meest vermogende gemeente van Nederland. De top-tien werd echter gedomineerd door een aantal kleine gemeenten in Noord-Brabant: Sint Anthonis, Alphen-Chaam, Oirschot, Haaren, Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek. Hier wonen naar verhouding veel ouderen die gedurende hun leven een flink vermogen hebben opgebouwd.

Kleine vermogens in de grote steden

Huishoudens in Rotterdam hadden gemiddeld met 1900 euro het laagste vermogen. Ook Den Haag en Amsterdam stonden in de top-tien met laagste vermogens. Van de vier grote steden behoorde Utrecht niet tot deze top-tien, maar ook daar was het vermogen met 5700 euro relatief laag. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond. Deze groepen hebben doorgaans weinig vermogen.

7 reacties op “Nederlanders rijker geworden door waardestijging woning”

 1. eneigenhuis zegt op

  In den Haag zijn er ook relatief veel meer koopwoningen als in Ams of RTM-dat wordt ook meegeteld en doet het gemidelde dus stijgen. Al blijft voor de meesten een eigen, afbetaalde woning enkel dood geld waar je niks mee kan- en bij oudere huizen heb je -ook alweer gemiddeld- hogere onderhoudskosten, die soms een huur nog overstijgen. Overigens is ook het gemiddelde in STAPHORST erg hoog-kapitale boerderijen!
  Nu maar weer afwachten op de klaagzangen van de velen op dit forum die menen dat de staat alle rijkdom van ze afpakt en dat er steeds meer wordt gepinaard (dat is surinaams voor in armoe leven).
  Ook in dezelfde krant: pensionado’s in BE hebben nu met dubbele belasting uit zowel NL als BE te maken na een uitspraak van een belse rechter over de hoogte van de belastingen op oude pensioenen. troost je gelukkig dat je dat in TH niet hebt!

  • Harrybr zegt op

   troost je gelukkig dat je dat in TH niet hebt ! Samen met NUL support van diezelfde overheid: zorg, AOW, goede infrastructuur, onderwijs, dijken, en ga zo maar door.

 2. Leo Th. zegt op

  Vooropgesteld, ik klaag niet doch constateer slechts. De stijging van de woningwaarde op papier levert je nu natuurlijk geen extra vermogen op. Integendeel, een aantal belastingen vind zijn oorsprong in de WOZ-waarde en hoe hoger die is des te meer belasting je doorgaans betaalt. Profijt heb je bij verkoop en na overlijden de erfgenamen.

 3. Frans Nico zegt op

  De term miljonair is een generieke aanduiding voor iemand, die 1 miljoen eenheden van de muntsoort van het land waar hij woont, vrij te besteden heeft. De waarde van de eigen woning en van de andere ondeelbare, kostbare goederen worden niet meegerekend. Feitelijk gaat het om liquide middelen en/of zaken die terstond liquide te maken zijn, exclusief de voor zelfbewoning beschikbare woning en exclusief schulden.

  In Zimbabwe is iedereen miljonair. Internationaal gaat men echter uit van de dollar.

 4. Luit zegt op

  Zo wat zijn we rijk geworden, maar nu weer even met beide beentjes op de grond, wie van deze huizenbezitters heeft zijn huis vrij, dus zonder schuld bij de bank?

  • Ger-Korat zegt op

   Het hoeft toch niet schuldenvrij te zijn. Als je huis 250.000 Euro waard is en je hebt een hyputheekschuld hierop van 50.000 dan heb je dus een vermogen van 200.000 Euro in je huis. En ik ken mensen met een huis zonder schuld erop. Vooral de ouderen hebben bijvoorbeeld tientallen jaren afgelost en heb een schuldenvrij huis.

   • Luit zegt op

    Klopt hoeft niet schuldenvrij te zijn en wat de ouderen betreft ben ik met U eens, Maar wat denkt U van de jeugd die een hypotheek nemen ver boven de waarde van het huis en die rekenen ze hier voor het gemak niet mee denk ik. >>>>


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website