Nederland staat wederom op de zesde plek van de gelukkigste landen ter wereld. Volgens deze ranglijst van de VN zijn inwoners van Finland het gelukkigst. België bezet de 16e plek en Thailand staat op plaats 46.

Ieder jaar worden er meer dan 150 landen onderzoeken op het geluksniveau van de inwoners. Daarbij wordt gekeken onder andere gekken naar de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid.

De ongelukkigste landen zijn Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, Tanzania en Jemen.

België stijgt van de zeventiende naar de zestiende plaats in het jaarrapport. Duitsland staat op plaats vijftien, drie plaatsen voor de Verenigde Staten.

Top tien gelukkigste landen

 1. Finland
 2. Noorwegen
 3. Denemarken
 4. IJsland
 5. Zwitserland
 6. Nederland
 7. Canada
 8. Nieuw-Zeeland
 9. Zweden
 10. Australië

10 reacties op “Nederlanders behoren tot gelukkigste mensen ter wereld”

 1. Jan R zegt op

  Ik lees dat bij de beoordeling onder andere wordt gekeken naar
  -de verdeling van welvaart
  -sociale verbondenheid
  -vertrouwen in de samenleving en overheid
  -kwaliteit van de zorg en
  -vrijheid.

  Ik zie in onze (Nederlandse) samenleving dat de welvaart niet wordt gedeeld (en dat leidt alleen maar tot meer spanningen), er dat er ook weinig verbondenheid en vertrouwen is (met name ook richting overheid) en dat de kwaliteit van de zorg zorgwekkend is. En ook de vrijheid wordt al jaren ingeperkt en dat wordt nóg meer beperkt als het aan “onze” regering ligt….

  Dat Nederland op de 6e plaats staat van gelukkige landen betekent daarom niet anders dan dat de situatie in de meeste landen toch wel erg slecht moet zijn.

  Het lijkt wel een beetje op een verkiezingsstunt van onze huidige regering om toch vooral door te gaan op de ingeslagen weg 🙁

  • Mister BP zegt op

   Allemaal aanames die nergens op gebaseerd zijn. En die laatste zin valt echt onder de categorie: conspiracy thinking. We hebben het in Nederland ongelofelijk goed en uit onderzoeken is gebleken dat in Nederland nog veel vertrouwen is in onze bestuurders.

 2. leon1 zegt op

  Nederland op de zesde plaats van gelukkigste landen.
  Dat is alleen maar voor de mensen die het goed hebben in Nederland, zie nog steeds dat de voedselbanken op volle toeren draaien.
  Economische groei, draait op volle toeren, bedrijven krikken hun productie op naar 100 en 110% met het zelfde personeel.
  Alleen ziet men dat er, vooral in de bouw een groot tekort is aan vakmensen.
  Duizenden mensen zijn er ontslagen in de zorg, momenteel heeft men er duizenden nodig en niet meer te krijgen, men erkend dat er fouten zijn gemaakt, maar ga niet rondvertellen van een van de gelukkigste landen, dat is een utopie.
  Leon1

 3. printen zegt op

  Ik keer binnen een paar dagen permanent terug naar Nederland. Ik was in januari/februari vijf weken in Nederland om zaken daar te regelen en het verbaasde mij dat, uiteraard oppervlakkig gezien, mensen er in het algemeen gelukkig waren.

  Nu was ik in het Noorden van Nederland, dus kan het in de Randstad anders zijn. Ik had binnen twee weken een appartement, kon mij inschrijven, kreeg een zorgverzekering en voelde mij zeer gelukkig.

  Ik keer terug omdat ik hier geen goede en betaalbare zorgverzekering kan krijgen. Ik ben 73 jaar en dat betaal je de hoofdprijs.

  Gelukkig zijn is een abstract begrip. Dat hoef niet financieel te zijn, maar gewoon “lekker in je vel zitten” Ik had de indruk dat de mensen waarmee ik kennis maakte en zo rond keek, dat men wel “gelukkig” waren.

  Ik ontmoeten mensen die in de bijstand liepen, maar zij vonden dat ze gelukkig waren. Ik ontmoeten mensen met een brede beurs en die klaagde steen en been. Dus, gelukkig zijn is maar een abstract begrip, dat met vele zaken te maken heeft..

  Het is waar dat in vrijwel alle onderzoeken, Nederland altijd bij de eerste zes landen is wat gelukkig etc. betreft.

  En ik? Ik zal zeker “gelukkig” zijn in Nederland.

 4. Jacques zegt op

  De mens in al zijn verscheidenheid. Het zijn gecompliceerde wezens en ook als ik naar mijzelf kijk. Gelukkig zijn hangt af van vele factoren en is voor ieder verschillend. Wel is gezondheid een punt die ons allen aanspreekt. Zij zeggen wel, geld maakt niet gelukkig en een kinderhand is gauw gevuld. Veel mensen klagen maar dragen het leed, omdat ze wel weten dat het in deze wereld op een hoop plekken veel slechter aan toe gaat.

 5. Luit zegt op

  Geluk is een gevoel. niet te koop en heeft dus niets met geld te maken.

  • herne63 zegt op

   Hi Luit, wel een beetje. De meest gelukkige mensen komen wel uit het rijkste gedeelte van Europa. De zuid-Europese landen ontbreken in de lijst terwijl het rijke gedeelte uit die rijke noord-Europese landen juist in het zuiden van Europa een tweede woning kopen of overwinteren vanwege de zuidelijke leefstijl. Sowieso heb ik sterke twijfels over dit soort onderzoeken. Wie heeft men vragen gesteld, een vermogende met een tweede woning iemand uit de steeds grotere armere klasse die van twintig euro in de week moet rondkomen en medische zorg ontloopt vanwege de hoge eigen bijdrage. Feit dat is in Nederland, net als Amerika, steeds meer mensen een tweede baan hebben omdat het moet. Zij zullen minder gelukkig zijn dan de groep welgestelden die al jaren hun vermogen uit aandelen en onroerend goed zonder inspanningen zien stijgen.

 6. Jasper zegt op

  Uit dit, maar ook uit veel andere onderzoeken naar economische voorspoed, welbevinden etc. komt toch telkens naar voren dat landen waar er grote sociale solidariteit is tussen de mensen het hoogst scoren. Niet in het minst omdat deze sociale cohesie blijkbaar bijdraagt aan de veiligheid, gezondheid, toekomstperspectieven en economische voorspoed in deze landen. Interessant is daarbij dat het met name landen betreft in de koelere klimaatzones met een relatief beperkt bevolkingsaantal.

  Hoewel ik er maar deels woon, ben ik toch ontzettend blij als Nederlander geboren te zijn en derhalve alle voordelen en privileges te hebben die dat mee zich meebrengt.

 7. hermn69 zegt op

  Ik zelf kom uit het vlaams gedeelde van belgie, ik wil de nederlanders geen steen werpen hoor, maar
  ik ken veel nederlanders hier in Thailand.
  Wel ik hoor deze altijd klagen over Nederland, over het systeem, zij zeggen altijd, als nederlander,
  u staat achteraan de lijst mijnheer

  In belgie is het niet veel beter hoor, ik zelf heb weinig klachten over belgie.
  Ik was ambtenaar, en geniet nog van het oud systeem, dat nu stilaan aan het verdwijnen is.
  alles gaat naar een privefirma, en statutten verdwijnen stilaan.

  Die privefirmas kunnen er niet mee lachen, werken, werken, werken en zoveel mogelijk winst
  maken met weinig personeel.

  En de belg maar belasting betalen. ikzelf moet nog steeds belasting betalen, ook al ben ik
  uitgeschreven uit belgie.
  Een pluim voor de nederlanders, zij betalen geen belasting meer, is het niet mooi een nederlander te zijn.

  Zo heeft ieder land zijn pro en contra, daar moeten wij tevrede met zijn.

 8. hermn69 zegt op

  Ho ja, was ik vergeten te vermelden, wij belgen betalen ook nog onze verplichte ziekekosten ieder
  maand, ook al is men uitgeschreven uit belgie..
  Volgens mijn nederlandse vriend, moet een nederlander dit niet meer betalen, als men is
  uitgeschreven.

  Belgie 7 punten, Nederland 9 punten hahahha


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website