Nederland is een plek gestegen op de ranglijst met rijkste landen ter wereld en staat nu op nummer acht van de wereld. Belgen zijn nog rijker en staan op plaats zes. Thailand staat in de lijst van 53 landen op de 44-ste plaatst, aldus het achtste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. De verzekeraar en vermogensbeheerder analyseert daarvoor het vermogen en de schulden van huishoudens

Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro. Belgen bezitten gemiddeld € 92.080. Thais moeten het stellen met gemiddeld € 3.350,- De top 10 bestaat uit:

 1. Verenigde Staten
 2. Zwitserland
 3. Japan
 4. Zweden
 5. Taiwan
 6. België
 7. Singapore
 8. Nederland
 9. Canada
 10. Nieuw-Zeeland

Nederland en Belgie

Nederland en België zijn de enige landen uit de eurozone die in de top tien van rijkste landen staan. Volgens Allianz zou de hoge notering van Nederland te maken hebben met de  het bovengemiddeld percentage aan verzekeringspolissen en pensioenen. Nederlanders zouden tevens veel sparen en een “strenge schulddiscipline” hebben.

Hoger vermogen

Het wereldwijde vermogen, gemeten over vijftig landen, is in 2016 met 7,1 procent gestegen. Dit komt nagenoeg overeen met het gemiddelde na de bankencrisis van 2008.

Lees hier het volledige rapport: www.allianz.com/AGWR_17-Report_EN.pdf

22 reacties op “‘Nederland en België in de top tien van rijkste landen ter wereld’”

 1. ruud zegt op

  Nederlanders kunnen dan rijk lijken door de pensioenpotten, maar die potten zijn niet helemaal van de Nederlanders.
  Sterker nog, het grootste deel is niet van de Nederlanders, maar van de nog niet geboren Nederlanders.
  Als het geld van de Nederlanders was, konden we het geld verdelen en opmaken.

  • Ger zegt op

   De werkenden bouwen pensioenen op en de gepensioneerden bezitten deze vermogens ook; dit zijn de opgebouwde pensioenpottenvan de Nederlanders die nu leven. De pensioenpotten zijn dus wel degelijk van de Nederlanders. Als je een beetje thuis bent in de pensioenmaterie dan weet je dat de dekkingsgraad rond de 115 % dient te zijn om nu en in de toekomst het pensioen van deelnemers te kunnen garanderen ( eis van De Nederlandsche Bank). Dus de bewering dat het van bijvoorbeeld nog niet geboren Nederlanders is, is onzin.

   • printen zegt op

    Even voor de duidelijkheid. Werkende bouwen 33% van hun pensioen op. De rest is de bijdrage van werkgevers.

    De Nederlandse Bank is toezichthouder over de pensioenfondsen. In de Pensioenwet zijn alle zaken geregeld wat pensioenen betreft.

    De pensioenfondsen hebben een heleboel geld, 1.7 biljoen euro, cijfer van 2016. Maar door de lage rente is de opbrengst van beleggingen niet al te groot en dat drukt op die 115% dekkingsgraad.

    Je kan alles op je gemak nalezen op deze site:https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/08/nationaal-vermogen-gestegen-door-grotere-pensioenpot

   • ruud zegt op

    U ziet het aantoonbaar verkeerd.
    Het vermogen in de pensioenfondsen bedraagt 1.700 miljard euro.
    Dat is gemiddeld 100.000 Euro per Nederlander.
    Heel veel Nederlanders (kinderen en jongeren) hebben nog geen euro-dubbeltje aan het fonds bijgedragen.
    Heel veel volwassenen hebben nauwelijks of geen bijdrage gedaan aan de pensioenfondsen.
    Heel veel erg oude mensen zullen niet veel geld meer uit de pensioenpot halen.
    Als je de pensioenpotten naar inleg en looptijd zou gaan verdelen over de deelnemers, zou je per persoon ver boven de 1 miljoen euro zitten.
    Het mag duidelijk zijn, dat (bijna?) niemand zoveel pensioen krijgt in zijn leven.

    Waar zit de truc?
    Het vermogen van de pensioenfondsen moet in stand blijven voor toekomende generaties.
    Dat wil zeggen, dat een groot deel van de fondsen nooit meer terugkomt naar de premiebetaler, want bij de volgende generatie wordt ook weer gezegd, dat het vermogen in stand moet blijven voor de volgende generatie en zo verder…
    Het opgebouwde vermogen wordt dus nooit meer uitgekeerd.
    Tot het op een mooie zomerdag in beslag wordt genomen door de overheid.

    • Ger zegt op

     Wil geen welles/nietes discussie gaan houden maar om het simpel te houden zijn er ongeveer 10 miljoen deelnemers aan pensioenen.Als je dan 1700 miljard in de pensioenpot hebt is 170.000 per persoon. Dit lijkt veel maar als je er vanuit gaat dan men grofweg 18 jaar pensioen ontvangt praat je over 10.000 per jaar / 900 per maand. Gemiddelden. Dat verhaal van dat de kinderen is onzin en van de ouderen die teren in van een startbedrag van 170.000 tot het einde = 0. De enige aantekening die je kunt maken is de dekkingsgraad die de DNB graag wil van 115 %. Dus een veiligheidsmarge van 15 % bovenop de uit te keren pensioenen. De laatste jaren schommelen vele fondsen onder de 100%. Die 100% wil dus zeggen dat per pensioendeelnemer de pensioenen worden uitgekeerd zoals in de pensioenoverzicht staat. Dus dat hele vehaal dat er veel geld in de potten zit wat niet wordt uitgekeerd is lariekoek voor de meeste fondsen. Integendeel zelfs. De grootste fondsen, zoals ABP PWF PMT en anderen zitten ver onder de dekkingsgraad en kunnen bij de lage percentges dus niet de uitkering garanderen. Er is zelfs een tekort in vele pensioenpotten. Een enkele pensioenfonds zit ver boven het benodigde en heeft inderdad geld over, maar dit zijn uitzonderingen. Zoals de pensioenfonds HAL en die voor artsen.

     • ruud zegt op

      Uw berekening gaat mis, omdat verreweg het grootste deel van de deelnemers geen volledig pensioen opbouwt.
      De tijd dat iedereen een baan voor het leven had, is voorbij.

      Het tweede stuk wat fout gaat, is dat u ook 170.000 Euro aan oude-ouderen toekent.
      Die gaan in de meeste gevallen dat geld niet meer opmaken.

      Verder stond een paar dagen geleden in de krant een stukje over vergeten pensioenen.

      De pensioenfondsen zijn hard op zoek naar de rechthebbenden van in totaal 350 miljoen euro aan pensioentegoeden. Het gaat alleen al bij de grootste drie fondsen om 100.000 mensen.

      Dat is 3.500 per persoon.
      Zo zijn er waarschijnlijk nog veel meer kleine pensioenen opgebouwd, die geen gat in de buffers van de pensioenfondsen zullen slaan.

  • Harrybr zegt op

   Uw opmerking begrijp ik niet.
   We hebben het hier over “pensioenen” = uw, mijn en vele andere mensen’s eigen inleg (ca 20-25%), waar de pensioenfondsen zo veel mogelijk beleggingsrendement op moeten maken. MIJN pensioen is dus MIJN geld en verder helemaal van niemand. Mijn echtgenote kan – over de jaren van (v)echtvereniging- een gelijkwaardig deel vorderen, maar dat is het dan.
   Dat thans een record hoogte aan geld in die potten zit… ach… de allerhoogste geldberg is zo op als er wel af gaat maar onvoldoende bij…
   Dus, de vulling van die pot interesseert me geen draad, maar de contant gemaakte waarde van verplichtingen, ook wel de dekkingsgraad genaamd.
   Daar de pensioenuitkering stopt bij overlijden ( is immers een soort verzekering – erven zelfs de nabestaanden hier geen cent uit.

 2. niek zegt op

  Thailand op de 44ste plaats! Maar Thailand staat met Rusland en India ook in een ander rijtje landen waar de inkomensverschillen het grootst zijn in de wereld.
  Je zou ook een statistiek moeten kunnen tonen waaruit af te lezen is hoeveel families hoeveel van het vermogen in een land bezitten en dat zou dan ook bijv. de 44ste plaats van Thailand kunnen mede verklaren.
  M.a.w. een land kan zeer rijk zijn, maar toch laag op de gemiddelde inkomensladder staan, omdat de rijkdom voor een groot deel in handen is van enkele honderden families.
  En daar komt bij dat in landen, die hoog scoren op de corruptielijst, de vermogens makkelijker verstopt kunnen worden.
  En Nederland scoort goed, maar hoeveel vermogen zit er verstopt in de 20.000. brievenbus firma’s in de zuid-as van Amsterdam?
  Niemand weet het of wil het weten, Nederland als een belangrijk belastingparadijs dat het grote belasting ontduiken in de wereld faciliteert.

  • pjotter zegt op

   De brievenbus firma’s worden volgens mij slechts gebruikt om geld door te sluizen naar de Bahama’s e.d..

  • Alex Ouddiep zegt op

   Over de vertekening van gemiddelden:
   Van de $ 3.350 van het ‘gemiddelde Thaise vermogen’ komt ongeveer $ 500 voor rekening van één persoon, nl. de allerrijkste Thai.

  • Harrybr zegt op

   Lezen: “analyseert daarvoor het vermogen en de schulden van huishoudens”

   Heeft dus geen draad met bedrijfsvermogens te maken, laat staan die met (buitenlandse) aandeelhouders.

 3. Wim van Dijk zegt op

  Wat te denken van Scandinavische landen en dan met name Noorwegen…., denk dat het vermogen per inwoner daar het hoogste is en staat helemaal niet in de lijst?

  • Harrybr zegt op

   Niet alle landen staan in die lijst. Maar wat let u: ga rekenen, en voeg die waarde toe.
   Noorwegen met ca 4 mln inwoners heeft de olierevenuen in een pot gestopt, ca € 100 miljard, ipv als in NL verbraden.

   • Ger zegt op

    Per eind juni bedroeg het staatsfonds 850 miljard Euro. En er zijn ruim 5 miljoen Noren.

 4. leon1 zegt op

  Als men tot de rijkste landen van de wereld behoort wil dat niet zeggen dat de gewone burger daar beter van wordt, niet is minder waar.
  Men moet zich geen rad voor de ogen laten draaien.
  Een klein item zou zijn dat de 20.000 lobbyisten die de EU bezoeken eens geregistreerd werden en de werkzaamheden bekend maken van wat ze doen voor de EU, mede ook dat men de boeken controleert van de EU en de lobbyisten, denk dat men grijze haren zou krijgen als dan ziet waar de belasting centen van de burger blijft.

 5. Henk A zegt op

  Fantastisch dat te lezen… ook al heb ik er persoonlijk nog niets van gemerkt… Ik merk echter wel dat men in België heel veel taksen dient te betalen… daar staan wij ook in de top 10 ! Effe ter info… Tevens nog een kleine bemerking : in België kent men ook geen AOW systeem, en trekt een zelfstandige na zijn loopbaan amper een staatspensioen. Maw : met statistieken kan je nu eenmaal alles staven…
  We zullen dus maar blijven voortploeteren want op.onze rekening

 6. Henk A zegt op

  … staat er iets minder centjes dan in de statistieken gestaafd !

 7. Timo zegt op

  Schandalig dat er nog zoveel Nederlanders zijn die nog aan moeten kloppen bij de voedselbank of erger nog dakloos zijn. Heel verdrietig. En de meeste gepensioneerden onder ons kijken ook elk jaar of ze nog kunnen voldoen aan de eisen hier om een visa te verkrijgen, want alles wordt duurder en ze krijgen al een paar jaar geen verhoging van uitkeringen. Erger nog soms een verlaging. Nogmaals schandalig.

  • FonTok zegt op

   Omdat minder dan 10% van nederland meer bezit dan die andere 90%. Die 87.900 euro gemiddeld komt bijna geheel voor rekening van die 10%. Het is zo krom als het maar kan zijn. Maar helaas grijpen die 90% niet naar de macht dan wel gaan ze massaal de straat op. Blijkbaar hebben ze nog net genoeg zodat ze zwijgen.

 8. janbeute zegt op

  Wat ik nou weer niet begrijp , is hoe de USA op plaats nummer een kan staan .
  Als de prive schulden op leningen van huizen autoos enz enz eens ook meegerekend worden .
  Want ik denk is , dat wat uitstaande schulden aangaat de USA wel op de eerste plaats behoort te staan .
  En laten we het dan nog maar niet hebben over de overheids schulden .
  En ook bij dit onderzoek , zo lees ik wordt er weer over gemiddelden gesproken .

  Jan Beute .

 9. FrancoisNangLae zegt op

  Het is niet te geloven dat zelfs dit bericht toch weer gekanker oproept. Om je dood te schamen. Het grootste deel van de wereldbevolking zou dolgraag met die arme Nederlanders ruilen.

 10. Geert zegt op

  Voor degenen die echt willen weten hoe het nou werkelijk zit met de pensioenfondsen.

  https://www.2doc.nl/documentaires/series/zwarte-zwanen.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website