Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Johan van Laarhoven die momenteel vastzit in een Thaise cel en drie andere leidinggevenden van coffeeshopketen The Grass Company vervolgen in verband met fraude, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. De broer van Van Laarhoven is ook gedagvaard, evenals een 57-jarige man uit Tilburg en een even oude man uit Bladel.

De vier moeten in september voor de rechtbank verschijnen waar een eerste regiezitting plaatsvindt, zo heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek naar de keten, met twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch, begon eind 2011. De verdenkingen waren aanvankelijk mensenhandel en het in bezit hebben van te grote voorraden drugs. In totaal heeft justitie ongeveer zestig (rechts)personen als verdachte in het vizier.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de The Grass Company ten onrechte en opzettelijk te hoge inkoopprijzen in de boekhouding noteerde. Deze waren hoger dan de marktprijs. Volgens het OM werd door deze constructie een deel van het geld witgewassen. De uiteindelijke winst op de verkoop van de wiet was daarmee ook hoger dan werd opgegeven aan de belastingdienst.

“The Grass Company heeft wel belasting betaald, maar 25 miljoen te weinig”, aldus de woordvoerder. Het OM zegt dat het voordeel dat daaruit behaald is, via ingewikkelde schijnconstructies in binnen-en buitenland, waaronder Thailand, is witgewassen.

Johan van Laarhoven zit momenteel in een Thaise cel. Dankzij een hoger beroep is recentelijk zijn straf op papier verlaagd van 103 naar 75 jaar, hij moet daarvan twintig jaar uitzitten.

Bron: NU.nl

12 reacties op “Johan van Laarhoven nu ook vervolgd in Nederland”

 1. Khun Peter zegt op

  Ik krijg steeds meer het idee dat meneer Van Laarhoven, ondanks een slimme mediastrategie door zijn familie, toch niet zo onschuldig is als een pasgeboren lammetje. Als het OM geen bewijzen zou hebben, beginnen ze natuurlijk geen zaak.

  • joy zegt op

   Zaakje opbouwen, bij verstek veroordelen, uitlevering vragen, strafje hier uitzitten, vervroegde vrijlating. Kan alles binnen 1 jaar. Klinkt toch beter als 20 jaar in Thailand voor deze crimineel? Tot die tijd wens ik hem veel plezier daar in de Thaise cel.

   Groet Joy

   • Frans Nico zegt op

    Ik dacht het toch niet. Gerrit G heeft deze week 14 jaar gekregen voor het doorlaten van drugs. Nederland straft in dit soort zaken steeds hogere straffen. Die 20 jaar voor Johan van der Laar zal misschien wel tot 14 jaar gereduceerd kunnen worden, maar teruggebracht naar 1 jaar is een utopie.

   • Kees zegt op

    Deze reactie van Joy slaat de plank erg ver mis. Hij zal de straf in Thailand moeten uitzitten tot na 4 jaar een WOTS verzoek kan worden gedaan. Daar zal nog de nodige tijd overheen gaan. Dan kan hij naar NL (als TH akkoord wil gaan) en wordt de straf voor het witwassen in Thailand omgezet naar NL maatstaven. Als er straf overblijft, moet hij die in NL uitzitten. Thailand zal hem niet eerder laten gaan dan de wet en de WOTS overeenkomst voorschrijven.

    Maar als justitie belastingontwijking van 25 miljoen, mensenhandel en bezit van grote voorraden drugs kan aantonen, komt hij in NL beslist niet weg met een lage straf. Deze staat los van de Thaise straf.

  • Sir Charles zegt op

   Heb me nooit er zo in verdiept dus lees nu ook eigenlijk voor het eerst iets van mensenhandel. Lijkt me ook een zeer kwalijke zaak want het mag bekend zijn dat lieden die zich daarmee bezighouden dikwijls alle humane normen en waarden volledig aan hun laars lappen.

  • Michel zegt op

   De familie van Laarhoven heeft inderdaad, zover ik het heb kunnen volgen, behoorlijk geïnvesteerd in een ‘oh, oh, wat is tie zielig en onschuldig’ campagne.
   Waarschijnlijk van de vele miljoenen die eigenlijk aan belasting betaald hadden moeten worden.
   Op een eerlijke manier wordt je in Nederland echt niet zo schofterig rijk als deze ‘heren’. Zeker niet van een paar coffeeshops.
   Ik hoop dus dat het OM deze keer hun werk echt goed en grondig doen en ervoor zorgen dat de andere betrokkenen ook en gepaste straf zullen krijgen.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Het is natuurlijk een illusie om aan te nemen dat mensen die zich zo nadrukkelijk voortdurend op het randje van wat mag begeven nooit over de schreef zouden gaan.
  Ook in de ‘gewone’ zakenwereld wordt van allerlei ‘belastingontwijkende’ constructies gebruik gemaakt, niet in de laatste plaats door ‘gerenommeerde’ bedrijven.
  Dat je een kat-en-muis spelletje met de Nederlandse autoriteiten speelt, lijkt mij eerder ‘part of the game’ dan dat dat nou blijk geeft van een uitzonderlijk criminele inborst.
  Risico’s nemen door in landen te verblijven waar van een ander rechtssysteem sprake is hoort daarbij.
  Dat neemt niet weg dat de omstandigheden waaronder de heer van Laarhoven momenteel zijn straf uitzit niet passen binnen het referentiekader waarbij wij als Nederlanders tegenwoordig bij een vrijheidsstraf aan denken.
  Ik begrijp uit het bericht dat het Nederlandse OM de heer van Laarhoven in september graag voor de Rechtbank ziet verschijnen. Het zou de Thaise overheid sieren als zij de heer van Laarhoven in de gelegenheid zouden stellen aan deze wens van het OM te voldoen.

  • Frans Nico zegt op

   Waarom sieren? Hij is in Thailand veroordeeld voor in Thailand gepleegde feiten. Als hij in Thailand zijn straf heeft uitgezeten, dan mag hij in Nederland nog een keer zitten.

  • rob zegt op

   Okay, even een tijdje onder begeleiding naar Nederland, zijn straf hier aanhoren en terug naar Thailand om zijn termijn uit te zitten en daarna de Nederlandse straf. Zaak opgelost….

 3. erik zegt op

  De bedragen in dit soort zaken zijn mediagevoelig en al te vaak worden die in de procedure bijgesteld. Maar waar rook is is vuur, luidt een gezegde.

  Het OM vindt de zaak klaarblijkelijk zo belangrijk dat ze niet eerst het vonnis van de administratieve rechter afwacht (de vermeende belastingfraude). Vooralsnog staan er verdachten op de dagvaarding, geen schuldigen; laten we dat deel van de rechtspraak in Nederland nu koesteren tot de rechter heeft gesproken. Er zijn landen waar dat anders is.

 4. Damy zegt op

  Iedereen slaat hier de plank mis hij kreeg 103 jaar straf heeft recent vermindering tot 75 jaar gekregen MAAR MOET DAARVAN 20 JAAR UITZITTEN en dat is dan in Thailand daarna als NL hem dan nog wil hebben als er al een straf uitgesproken wordt kan hij terug.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website