De coronasteun van het kabinet wordt stopgezet, maar het kabinet blijft wel vasthouden aan reisbeperkingen voor praktisch alle landen buiten Europa. Reisbrancheorganisatie ANVR is hier woedend over. De reisbranche zal reizen gaan uitvoeren als de klant dat wil en de reisorganisator de reis veilig kan verzorgen.

In de brief aan de Tweede kamer over het steun- en herstelpakket vanaf het vierde kwartaal stelt het kabinet dat iedereen die wil ook volledig kan zijn gevaccineerd. Contactbeperkende maatregelen kunnen dus steeds verder worden opgeheven en de economie worden heropend. Het kabinet wijst hierbij op de verstorende werking van steun voor herstel van de economie.

ANVR-voorzitter Frank Oostdam: “Dat geldt misschien voor de meeste sectoren, maar niet voor de uitgaande reisbranche: met uitzondering van EU-bestemmingen geeft dit kabinet nog steeds een ontradend reisadvies voor vrijwel de rest van de wereld. Deze reisbeperkingen heft zij niet op, ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland.

Als je een branche het werken onmogelijk maakt, moet je helpen en steun geven: het is of het één of het ander. Bij andere sectoren die worden beperkt vanwege corona, wordt wel tijdelijk de steun voortgezet. Dit kabinet laat de reisbranche bewust in het moeras zakken”.
Minister Blok zei zelfs ‘dat herstel van vakantiereizen naar verre bestemmingen nog wel een paar jaar kan duren voordat mensen dat weer gaan doen.’ ANVR: “We hebben samen met de ministeries aan het begin van de crisis vele tienduizenden Nederlanders van hun reis teruggehaald tegen hoge kosten voor de reissector. En uitgerekend minister Blok draait de reisbranche nu de nek om. Veel ondernemers zijn gegriefd door dit doemscenario van Blok. Met een stijging van het aantal gevaccineerden in Nederland maar ook in andere landen zou het kabinet de reisbeperkingen moeten versoepelen”.

Ondernemers in de reisbranche hebben, door de huidige strenge reisbeperkingen opgelegd door het kabinet, tot nu toe amper reizen kunnen uitvoeren. Ondanks toezeggingen van ditzelfde kabinet aan het begin van de coronacrisis heeft de reisbranche nooit een fatsoenlijke compensatie gehad voor de annuleringsschade vanwege alle reisverboden. De reisbranche dringt daarom nog steeds aan op die vergoeding.
Uiteraard maakte ook de reisbranche gebruik van NOW en TVL (weliswaar het laagste percentage van alle sectoren), maar zij heeft zelf ook fors gereorganiseerd. Duizenden werknemers, meer dan 30% van het personeel, hebben hun werk in de reissector moeten opgeven.

Ondernemers hebben (eigen) vermogen in hun onderneming zien verdampen en hebben zich inmiddels tot hun kruin in de schulden gestoken bij de bank, via uitgestelde belastingen en bij het Voucherfonds om het hoofd maar boven water te houden. Midden in het hoogseizoen klapte daarbij de enigszins opkrabbelende reismarkt weer in elkaar door het ‘Dansen-met-Jansen’-beleid van dit kabinet. De markt trok daarna weer iets aan. Enkele dagen geleden kwam ABN-AMRO nog met een analyse dat hulp aan de reissector zeer verstandig is gelet op het te verwachten komende herstel. Stopzetting van steun juist nu zal voor veel ondernemers de nekslag zijn.

Gelet op het stijgend aantal gevaccineerden in Nederland dringt de ANVR er in ieder geval op aan de reisbeperkende adviezen vanwege corona aan te passen door te stoppen met de oranje coronareisverboden voor reizen wereldwijd. “Dit is al gedaan voor Europa; dus waarom niet ook voor landen buiten Europa? De ANVR gaat haar leden reisondernemingen op dit punt ondersteunen; uiteraard alleen als de klant de reis wil maken en de reisondernemer de reis goed kan uitvoeren. Wij zien nu al steeds vaker klanten die dolgraag weer op reis willen, ook buiten Europa, en klaar zijn met de huidige reisadvisering, zeker gelet op de verschillen in advisering tussen de EU-landen onderling”, aldus Frank Oostdam.

13 reacties op “ANVR woedend: “Kabinet laat ten onrechte reissector in moeras zakken””

 1. T zegt op

  En terecht ik ben sowieso van plan komende winter de zon weer te gaan opzoeken en dat moet vrijwel altijd buiten Europa.
  Ik vrees dat Azië nog te lastig is maar veel landen in Zuid en Midden Amerika kun je vaak gewoon terecht net als bij de meest bekende Afrikaanse toeristen oorden.
  Je kunt niet alles op slot blijven houden corona is er en het blijft er en als je de sector geen alternatieven kunt bieden dan zijn er altijd klanten die ook komende winter lekker de zon gaan opzoeken het heeft nu alweer lang genoeg geduurd!

 2. wim zegt op

  Terecht. Als je de lendenlijstjes vergelijkt zie je dat het nergens op slaat. Wat bij het ene land een ‘veilig land’ is geldt bij het volgende als ‘hoogrisicogebied’.
  Het is nu wel duidelijk dat waar overheden zouden moeten coördineren dit niet gebeurt dus het verstandigste is nu om die lijstjes maar gewoon te negeren. Ik kan me geen enkele reden voorstellen waarom het lijstje van Nederland beter zou zijn dan het lijstje van Frankrijk, Turkije of Zimbabwe.

 3. Ton zegt op

  Ik zou niets liever willen, dan nu weer te gaan reizen.
  Maar we hebben het enkele maanden geleden aan den lijve ondervonden: regering bezweek onder de druk van lobbyisten en andere grote monden, de poorten gingen open, met name jongeren trokken naar zonnige oorden en gingen los in clubs, waarna bij terugkomst het aantal gevallen weer omhoog schoot. En zo struikelt men maar door.
  Hier in NL hebben we een aardige vaccinatiegraad, maar hoe is het in het buitenland?
  Een regering zal niemand “in het moeras laten zakken”.
  We hebben iedereen een jaar ondersteund, goede zaak, maar heeft miljarden gekost. Er zijn zelfs minder bedrijven failliet gegaan dan normaal. De belastingbetaler betaalt, maar mag dat ook een keer ophouden?
  Regeren is vooruitzien. Men weet al tijden, dat Covid niet 1-2-3 weg is.
  Dus bij continue vallen niet telkens rekenen op rubberen tegels die door anderen worden neergelegd en betaald. Ondernemers in NL mogen niet klagen, al helemaal niet in vergelijking met Thailand.
  Wel doen: bakens tijdig verzetten, alternatieven zoeken, nieuwe kansen zien, denken-durven-doen-doorgaan, dát is ondernemen.

  • Ger-Korat zegt op

   Ondernemers hoeven niet te klagen en werknemers evenmin want Nederland verzuipt in het werk en heeft een groot tekort aan personeel. Dit tekort zal alleen maar toenemen want de babyboomgeneratie gaat met pensioen en nu al zie je in veel bedrijfstakken tekorten aan personeel. Het toerisme heeft het moeilijk, nou laten ze switchen naar de Horeca waar men grote tekorten heeft om personeel te vinden want daar zijn velen overgestapt naar een andere baan tijdens de Corona-sluitingen; als het daar kan dan kan men in het Toerisme ook wel veranderen. En het wachten is dat het buitenlandse toerisme weer aantrekt en dan krijg je op termijn ook tekorten aan personeel in deze bedrijfstak.

 4. Chris zegt op

  “Er zijn zelfs minder bedrijven failliet gegaan dan normaal.”

  Ja, dat tonen de statistieken aan. Maar er zijn veel MEER bedrijven uit eigen bewegig gestopt VOORDAT men failliet zou gaan.
  https://www.parool.nl/nederland/recordaantal-ondernemers-stopt-ermee-in-coronajaar~b0b5a574/

  • Ger-Korat zegt op

   Ja er zijn 140.000 bedrijven gestopt, lees ik. Maar ik lees ook: ” Er zijn vorig jaar nog altijd meer bedrijven begonnen dan gestopt.” In 2020 startten circa 280.000 ondernemingen.”
   In plaats van een negatieve opmerking zou je ook kunnen vertellen dat er 16% minder failliet zijn gegaan en er per saldo 140.000 ondernemingen bij zijn genomen.

   • Chris zegt op

    Je zou kunnen veronderstellen dat de financiele steunmaatregelen van de regering het faillisement van bedrijven hebbn uitgesteld. Laten we dit jaar en volgend jaar maar afwachten.

    Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze 280.000 startende ondernemers allemaal uit positieve overwegingen zijn gestart of om meer negatieve redenen: geen werk meer dus maar voor jezelf beginnen, zzp-ers, net afgestudeerden die werkeloos zijn/blijven.
    Natuurlijk is er meer online business maar niet iedereen is daar zo succesvol dat er een inkomen kan worden verdiend.

    • Ton zegt op

     Mijn oorspronkelijke reactie heb ik beetje dik aangezet om eens een ander geluid te laten horen. Onder het motto: ondernemen omvat ook ondernemersrisico, tijdig bijsturen, roer omgooien.
     Ik weet het: je zult maar een groot reisbureau hebben met veel personeel, gespecialiseerd in bijv. Azië-reizen. Omschakelen naar Terschelling-reizen of pizza-bakken is dan niet makkelijk.
     En iedereen omscholen kost ook tijd en geld (met wederom hulp van de overheid, dus de belastingbetaler). Maar als je weet, dat een probleem lang zal blijven voortwoekeren, dan zul je toch een keer iets moeten doen. Het leven bestaat uit keuzes.
     Hoe dan ook, ondernemers in de reisbranche hebben inderdaad een grote uitdaging en ik wens hen een snelle verbetering van hun situatie toe.
     De oplossing volgens mij: overal snel vaccineren, zodat grenzen open kunnen en mensen weer op reis kunnen.

     • Chris zegt op

      Alles leuk en aardig maar dat snelle vaccineren heeft de branche niet zelf in d ehand.
      Of moet de reisbranche vaccins gaan inkopen en alle klanten zelf inenten?

      En: zelfs als je bent gevaccineerd, ben je niet overal even welkom. Dat hangt namelijk niet van jou af als reiziger maar van de regels van het ontvangend land. En wat dacht je van het aanbod dat de reiziger aantreft? Er zijn sandbox toeristen die vinden dat ze door de Thaise overheid bedonderd zijn: geen winkels open, niet uit eten, geen wijntje bij het eten, lege stranden…….

      • Ton zegt op

       Chris, ik heb je geliked, maar wilde eigenlijk op reageren drukken.
       Inderdaad en natuurlijk hebben reisbureaus het vaccineren niet in de hand, zij zijn afhankelijk van overheden en bereidwilligheid van de inwoners om zich te laten vaccineren.
       En inderdaad: NL kan het tuinhekje wel open zetten, maar andere landen kunnen het dicht houden, dat is ook hun recht.
       Dat zijn factoren, waar je weinig invloed op hebt, maar waar je wel mee te maken hebt.
       Blijft er weinig anders over dan hopen dat de situatie snel verbetert, zeker ook voor de reisbureaus.

    • Ger-Korat zegt op

     Persoonlijk hou ik niet van al het geklaag dat het zo slecht gaat in Nederland; jaar na jaar hebben we economische groei, volledige werkgelegenheid en een goed social vangnet alsmede een meelevende overheid. Noem eens 1 crisis van de vele in de afgelopen 50 jaren waarin de economie is achtergebleven, nou ik ken er geen en integendeel zelfs dank zij de vele crisis krijgt de economie juist een duw omhoog mag je concluderen Natuurlijk zullen er individueel tegenvallers zijn maar gemiddeld genomen krijgt een ieder het steeds beter. Blijkt ook maar weer dat een ieder (gemiddeld genomen) ruim 4000 Euro meer op zijn bankrekening heeft staan sinds het begin van deze crisis, de huizenprijzen per maand een procent of 2 stijgen dus een ieder bezit meer en zo voort . Vroeger waren het de boeren die klaagden (1 op de 5 is miljonair) en tegenwoordig klaagt Jan-met-de-pet, zal ook wel zijn omdat deze teveel heeft en het nooit genoeg is.

     Bijgaand een rapportage van CBS over de economische gevolgen van de corona:

     https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/cbs-cijfers-coronacrisis/wat-zijn-de-economische-gevolgen-van-corona-

     • Chris zegt op

      Bijgaand een artikel over de Nederlandse overheid…….van een insider.

      https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2396108-vorige-informateur-voelt-plaatsvervangende-schaamte-door-impasse-formatie

      (Ik klaag niet , ik heb er voor gekozen in Thailand te wonen)

  • Kor zegt op

   Hai Chris. Je hebt gelijk maar ook handig is om te weten dat men alleen de faillisementen telt van B.V’s en N.V.’s. Die van eenmanszaken en dus ook zzp’ers niet. Fakenieuws van de overheid dus maar dat komt meer voor. Dan is er flink veel verborgen werkloosheid aangezien een flink aantal van de gesteunde bedrijven zogenaamde Zombie-bedrijven zijn geworden. Het personeel is op de zaak of thuis maar heeft niets of weinig te doen. Wanneer de steun vervalt gaan de betreffende bedrijven failliet en het personeel komt in de WW.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website