Begin mei heeft Pattaya er weer een spectaculaire attractie bij. Dan wordt in het Bangkok Pattaya Hospitaal, als eerste in geheel Azië, een medische vrieskamer, genaamd Icelab, in gebruik genomen.

Wij spraken met de gerenommeerde specialist Dr. Somchai over dit prestigieuze project, dat 40 miljoen Baht heeft gekost. Welk nut en welke voordelen heeft een totale lichaamstherapie bij een temperatuur van -110° Celsius?

Als je voor het eerst in de blauw verlichte behandelingsruimte van dit Icelab komt, is het net of je in de hier in Pattaya bekende Icebar bent, waar in een vrieskou wodka-variaties met een heel hoog alcohol-percentage worden geserveerd. Maar het verschil wordt snel duidelijk. Het Icelab van het Bangkok Pattaya Hospitaal beoogt vermindering van allerlei pijntjes en ontstekingen, alsmede bestrijding van slaapstoornissen, artrose, reuma, spierpijn en artritis.

Uitgerust met oorwarmers, mondkapje, lichte handschoenen en speciaal schoeisel betreden de patiënten, slechts gekleed in een T-shirt en boxershort, de vrieskoude behandelingskamer. “Het vergt toch wel enige moed om een ruimte in te gaan waar de temperatuur -110° Celsius bedraagt. Mijn uiteindelijke doel is, dat ik na circa 20 sessies beter kan slapen en dat mijn voeten minder pijn doen” zei één van de eerste proefpatiënten.

“Men kan de behandeling in het Icelab enigszins vergelijken met het in Noord-Europa populaire ijszwemmen”, licht Dr. Somchai, het hoofd van deze speciale afdeling toe, “Het effect van de behandeling komt ook een beetje overeen met een bezoek aan een sauna. De koudeschok stimuleert het onderhuidse zenuwenstelsel, daarop volgt een reactie vanuit de hersenen waarbij energie en endorfine vrijkomt hetgeen positief uitwerkt voor lichaam en geest. Het verschil zit hem in de temperatuur. Men zou heel goed een bezoek aan een sauna met een bezoek aan het Icelab kunnen combineren.“

De toegang tot de met hout betimmerde ruimte waar de temperatuur -110° Celsius bedraagt gaat geleidelijk. Men komt eerst in een ruimte van -10° C, daarna in een ruimte waar de temperatuur -60° C. bedraagt en dan in de uiteindelijke behandelingsruimte. “Men moet voortdurend in deze kamer rondlopen en de armen bewegen. Het verblijf in deze ruimte is kort. Ik heb mijn sessies binnen een week verhoogd van 2 tot 3 minuten. Dat is ook de door de dokter aanbevolen tijd. Daarna gaat men ook via 60 en 10 graden onder nul weer terug. Ja, het voelt uiteraard heel koud aan, maar ik voel mij topfit” zei de eerdergenoemde proefpatiënt, “ook als zware roker krijgt ik het gevoel weer volop en vrij te kunnen ademen.”

Dokter Somchai beschouwt deze innovatieve behandelingsmethode als een soort medische Spa-behandeling, die als “Cryo-therapie” in Europa en in de Verenigde Staten steeds meer belangstelling trekt. “Interessant voor sportbeoefenaars, maar ook mensen met stress en personen, die het roken en drinken van alcohol willen tegengaan, slaapstoornissen hebben, worden door deze vriesbehandeling geholpen. Het positieve effect is door jarenlange ervaringen in Europa allang aangetoond,” volgens Dokter Somchai, die zichtbaar trots is op dit project. Hij vervolgt met: “de behandeling geeft een mentale stimulans, die de stress vermindert en zelfs een “burn-out” kan voorkomen”.

Het bezoek aan het Icelab is absoluut ongevaarlijk, vooropgesteld, dat de bezoekers geen medische beperkingen met zich meebrengen. Voor mensen onder de 40 jaar is de behandeling volkomen onschadelijk, voor oudere personen wordt een voorafgaand onderzoek door een huisarts aanbevolen.

“Mijn lichaam heeft de hele procedure goed doorstaan. Het enige, dat enigszins onaangenaam was, was een lichte prikkeling in de armen, zoals bij acapunctuur. Maar het is goed uit te houden als men de armen goed beweegt” aldus de proefpatiënt.

De bloeddruk van de bezoeker wordt voor en na de behandeling gecontroleerd. Bij sommigen kan de bloeddruk gedurende een korte periode enigszins hoger worden, maar na een korte rustperiode zal die bloeddruk zich weer herstellen.

Zonder twijfel een interessant project. Wie Pattaya bezoekt en lichaam en geest wil laten harmoniëren wordt een bezoek aan het Icelab van harte aanbevolen.

17 reacties op “Het koudste plekje in Thailand (-110° c.)”

 1. andrew zegt op

  gringo(weet je overigens dat dat green coatbetekent?)dat is een interessant artikel .half november is er weer een cursus nascholing nederlandse huisarten in hua hin. ik ga er voor zorgen dat dat hun bereikthet neemt in ieder geval vooroordelen weg die een aantal van deze jongens nog steeds hebben en misschien wil men dit ook wel even zien(vermits er tijd voor is) zou erg nuttig zijn.klasse dat je je daar zo in verdiept hebt!

  • Gringo zegt op

   Andrew, bedankt voor je reactie. Ik vond het een interessant onderwerp, waarvan ik een artikel las in het Duitse blaadje Der Farang. Ik heb het slechts vertaald.
   Ik ben terzake totaal niet deskundig en zelf ga dat Icelab ook niet uitproberen, want mijn bloeddruk is al een beetje te hoog.

   De naam Gringo vond ik mooi, het is afgeleid van mijn achternaam Gringhuis. Het is een Mexicaans scheldwoord voor een Amerikaan, te vergelijken met farang voor een westerse buitenlander hier in Thailand, mof (NL) of Jerry (GB) voor een Duitser, macamba voor een Nederlander op de Antillen en frog (GB) voor een Fransman.

   • Niek zegt op

    Of in de Filippijnen het woord ‘Joe’ voor elke blanke en in Indonesie het woord ‘Belanda’ dat eigenlijk Hollander betekende maar later gebruikt werd voor elke blanke. Overigens heb ik wel eens gelezen dat het woord ‘gringo’ een verbastering zou zijn van ‘green go’, omdat indertijd veel Amerkanen groene baretten droegen, zoals bij ons het elitekorps de Kommando’s . En het woord ‘Yankee’ zou een verbastering zijn van het woord ‘Jan Kees’. New York (Manhatten) was immers gesticht door de Hollanders o.l.v. Peter van Stuyvesant, die het ‘gekocht’ had van de Indianen voor wat kralen en een vat whisky.
    Men is het er nog niet over eens waar het woord ‘farang’ vandaan komt; de een zegt van ‘faranset’ , omdat de Fransen de eerste blanken zouden zijn geweest waarmee de Thais kontakt kregen. Overigens waren dat niet de Fransen, maar de Portugezen en later de Hollanders. Een andere verklaring, die heel plausibel lijkt , zou zijn dat het woord ‘farang’ afkomstig is van het Sanskrit woord ‘farangi’, dat vreemdeling betekent.

    • hans zegt op

     algemeen word uitgegaan dat farang inderdaad van farangi af komt en dit is weer afgeleid
     van uit de arabische wereld (weet ff de spelling niet) frank. Het frankische rijk was in de middeleeuwen een sterke rijk en economische grootmacht.in west europa.

     Frankrijk dankt er nu zijn huidige naam aan.

     maar dit gaat dus totaal niet meer over de posting

  • Dirk de Noorman zegt op

   NASCHOLINGSCURSUS VOOR HUISARTSEN IN HUA HIN ?????

   Nog even en we hebben Thaise gezondheidszorg in Nederland, inclusief de armoe.

   Ongekende schuldencrisis in het Westen en de h.h. huisartsen halen hun neus op voor Texel????? Ik wens ze 24 uur in het icelab.

   We zijn in Holland goed gek aan het worden.

   • Gringo zegt op

    Dirk, het is echt waar, een nascholingscursus voor Nederlandse huisartsen in Hua Hin. De vorige cursus was op Bali!!!
    Kijk en verbaas je op http://www.docendodiscimus.nl/index.php?page=Huisartsen
    Leerzaam en aftrekbaar voor de belastingen!

   • @ Dirk, het gebruik van hoofdletters in een reactie is niet toegestaan. Wil je daar de volgende keer even naar kijken? Bedankt .

    • Dirk de Noorman zegt op

     Sorry Peter, soms is de werkelijkheid zo schokkend.

     De koudeschok betrof in dit geval de portemonnéé van hardwerkende Nederlanders die kromliggen voor de alsmaar stijgende kosten van de zorg.

     (Overigens als ze toch gaan; Pattaya lijkt me voor de huisartsen vele malen interessanter, komen ze nog eens wat fraaie specimen van geslachtsziekten tegen. En misschien een handje helpen op de eerste hulp?)

     • @ Dirk, ja het valt soms niet mee. Ik denk dat veel huisartsen wel naar Pattaya willen 😉

     • Robert zegt op

      Psychologen kunnen dan ook naar Pattaya, wat oefenen en bijscholen met potentiele balkonspringers! 😉

 2. Robert zegt op

  ‘de koudeschok stimuleert het onderhuidse zenuwenstelsel, daarop volgt een reactie vanuit de hersenen waarbij energie en endorfine vrijkomt hetgeen positief uitwerkt voor lichaam en geest’

  Uurtje sporten heeft hetzelfde effect lijkt me, niet?

  • Gringo zegt op

   Maar, Robert, daar komt bij het bij jou ook niet van, denk ik maar zo!
   Gekheid natuurlijk, want ik heb ook zo mijn twijfels over dat Icelab, hoor!
   Wel iets trouwens voor de jou zo bekende en vertrouwde HiSo Thais, want goedkoop zal het niet zijn.

   • Robert zegt op

    Nou over dat sporten zou je je nog wel eens over kunnen verbazen. Overigens heb ik absoluut geen speciale affiniteit met hi-so Thais, ik word er echter door mijn werk regelmatig aan blootgesteld.

    Genoeg over mij, terug naar het onderwerp. In koudere landen beweren ze overigens weer dat juist hitte behandelingen (stoom, warm water etc.) weldadig zijn. Het is een beetje zoals met de whitening/tanning cream denk ik dan maar, mensen schijnen toch altijd een bepaalde meerwaarde te hechten aan dat wat ze niet hebben.

  • @ Robert, er zijn nog wel meer dingen die je kunt doen waarbij endorfine vrijkomt. Je verbrandt dan ook nog wat calorieën. Krijg je het ook niet koud van. Heeft mijn voorkeur denk ik zo 😉

   • Robert zegt op

    Vertel, vertel!

    • @ Nee, dat hou ik voor mezelf, volgens mij ben ik de enige die dat weet 😉

   • hans zegt op

    Samen sporten met je vrouw of je vriendin is het bestje voor je lichaam en nog gratis ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website