Kathoey (Matt Hahnewald / Shutterstock.com)

In vele opzichten is Thailand een bijzonder land. Wat Thailand onder andere zo bijzonder maakt is de verregaande tolerantie ten opzichte van het individu.

De spreuk ‘leven en laten leven’ moet wel hier bedacht zijn. In geen andere land immers kan je zo gemakkelijk zelf bepalen wie je wilt zijn en hoe je er uit wilt zien.

Om dat te illustreren, neem ik de 7-Eleven buurtsuper als voorbeeld. Daar zie je een dwarsdoorsnede van de pluimage die Thailand bevolkt. Geef je ogen er eens 10 minuten de kost.

Buurtsuper

Het zijn niet alleen de klanten van 7-Eleven die de moeite van het observeren waard zijn maar ook het personeel. Bij de 7-Eleven in mijn buurtje staat een jongen achter de toonbank die alle kenmerken van een jongen heeft, maar zijn haar daarentegen als een vrouw draagt: opgestoken. Ook heeft hij er highlights in verwerkt zodat het geheel nog vrouwelijker oogt.

Een dameshorloge en wat sieraden maken het geheel af. Hij draagt geen make-up, maar ik heb al genoeg Thaise jongens gezien met eyeliner, oogschaduw, lipgloss of lippenstift.

Jongens mét borsten

In Thailand kan je zijn wie je wilt zijn. Je ziet er bijvoorbeeld jongens met borsten. Die noemen we dan ‘kathoey’ of ‘ladyboys’. Omdat wij graag iedereen in een hokje plaatsen denken we dan dat het travestieten zijn of transseksuelen. Ook andere westerse begrippen zoals homo, hetero en biseksueel kloppen niet. Niets is wat het lijkt in Thailand.

Een kathoey is geen man, geen vrouw, geen homo of hetero. In Thailand bestaan meer categorieën oftewel tussenvormen. Terwijl wij in het westen de wereld verdelen in mannen, vrouwen, travestieten en transseksuelen, kennen de Thais volgens deskundigen, tien tot veertien tussenvormen.

Een kathoey is dan ook geen kathoey omdat hij een voorkeur voor mannen heeft. Het gaat er om wie je wilt zijn en welke rol je aanneemt. Een kathoey kiest voor de vrouwenrol. Dat is het uitgangspunt. De seksuele voorkeur is daarbij niet het belangrijkste.

Een tomboy (youyuenyong budsawongkod / Shutterstock.com)

Meiden zonder borsten

Min of meer hetzelfde zie je bij Thaise vrouwen. Een ‘Tom’ is deels vergelijkbaar met een Kathoey. Een Tom (Tomboy) is een meisje dat zich gedraagt als een jongen. Ze kleedt zich als een stoere vent, draagt het haar kort en in een kuif en bind haar borsten af zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Ze bestuurt de motorbike of de auto en kiest duidelijk voor de mannenrol in een relatie.

Bij dezelfde 7-Eleven zag ik een groepje Tom’s op stoere motorbikes, met een mooie Thaise dame achterop. Je zou eenvoudig de conclusie kunnen trekken dat het hier om lesbiennes gaat, maar dan maak je dezelfde fout als bij een kathoey. Lesbiennes zijn vrouwen die op vrouwen vallen en waaraan je kunt zien dat ze beide vrouwen zijn. Een Tom is een meisje dat niet van een jongen te onderscheiden is. Wederom een tussenvorm die te maken heeft met de rol waar je voor kiest.

14 reacties op “Over Thaise jongens mét en Thaise meiden zonder borsten”

 1. kees cirkel zegt op

  je maakt een grote vergissing wat betreft de lady boy’s die liever niet kathoey worden genoemd omdat ze dat een scheldwoord vinden.
  heel veel van de ladyboy worden verstoten door de familie en wordt als een schande gezien dit verandert als de ladyboy geld gaat binnen brengen.
  ook onder de bevolking worden de ladyboy’s geminacht, zogenaamd als derde geslacht geen man geen vrouw. maar duidelijk een onder kaste zoals ze het in India noemen.
  zo verdraagzaam zijn de Thai niet kijken neer op mensen uit Isaan, en als je wat donker bent van kleur ben je ook minder, er is niet voor niets een enorme handel in ingrediënten die de huid witter moeten maken.
  Verder vind ik veel interessante artikels op deze site en hoe mensen naar de Thai’se cultuur en mensen kijken. met vriendelijke groet Kees Cirkel

  • Arkom zegt op

   Kees, heb in 17 landen gewerkt op de verschillende continenten. Zoals in wel meer developing countries, zijn Thai zeer fier op eigen ras, en is eigenwaarde en beleving ook alleen daarop gericht. De verdraagzaamheid van het boeddhisme staat haaks tegen de koude douche die minderheidsgroepen dagelijks dienen te ondergaan. Zoals zelfs kathoey, tom- of ladyboys in eigen familiekring, wat een van de steunpilaren in hun sociale stelsel is. Als ze geld binnen brengen – al is het uit prostitutie of gelijkaardige farangvriendschappen of eerbiedenswaardige jobs – worden ze voor even opgehemeld. Maar het liefst worden ze gehoopt naar het buitenland te verhuizen, of anders is Bangkok ook goed. Als het maar ver weg van eigen biotoop is. Verder leuk dat de redactie ook aan deze Thaise groep aandacht besteed!

  • Jan Scheys zegt op

   Volledig akkoord met je stelling maar er is toch beterschap op komst. Zo heb ik al een hele tijd geleden gelezen dat er in een school aparte toiletten voorzien werden voor kathoey dus…maar nog een lange weg te gaan en inderdaad er is nog veel schaamte als er een kathoey in de familie is tot hij inderdaad beleg op de boterham binnenbrengt haha.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Hier een handig overzichtje van de variabelen en een aantal ‘oplossingen’.
  .
  https://photos.app.goo.gl/cd2TNPgiZoQ6274h1

 3. l.lagemaat zegt op

  Onder het woord ladyboy staat travestiet geschreven.D.i. mijn inziens onjuist.

  Een ladyboy is en voelt zich vrouw “ondanks” het penisje.
  De ladyboy heeft in veel gevallen een normale maatschappelijke functie in Thailand.

  Een travestiet is gewoon een verklede vent, die vaak het gehele vrouw zijn belachelijk maakt.
  Hoort thuis op een kermis.
  Mannen zullen zich niet “vergissen”of dit wel een vrouw was!

 4. Dik Lenten zegt op

  Het valt mij op dat de begrippen ladyboy en Kathoey hier door elkaar worden gebruikt , terwijl er volgens mijn ervaring een wereld van verschil tussen zit .
  Een ladyboy is een man die van boven er vrouwelijk uitziet maar verder een man blijft. Ook werken zij voornamelijk in de sexindustrie.
  Een Kathoey is (was) een man die graag vrouw wil worden .je komt ze tegen in alle stages van ombouw en in alle lagen van de bevolking .
  In verhouding zie je ze weinig in de sexindustrie .
  Een paar voorbeelden .
  Een neef van mijn vrouw was Kathoey maar hij was arm en is nooit verder gekomen dan lang haar en make up en ka zeggen in plaats van krab .
  Maar hij bleef altijd deel van de familie.
  Een Kathoey die wel veel geld had heeft een eigen tv show .
  Ooit is een Kathoey miss Thailand geworden ,maar toen ze naar de miss world verkiezingen ging werd er een geslachts test gedaan en viel ze door de mand .

  Met vriendelijke groeten .

  Dik .

 5. Kees zegt op

  Het stoort mij dat alle mensen weer in groepjes en hokjes moeten worden opgedeeld. Laat iedereen lekker doen wat hij/zij voelt, zolang hij/zij er een ander geen schade mee toebrengt. Waarom zou het je interesseren hoe een ander zich uitdost of kleedt en wat een ander in de slaapkamer uitspookt?

  • Als ik kijk naar bijvoorbeeld haardracht bij Tomboys, doen ze dat zelf juist bewust.

 6. ruud zegt op

  Tussenvormen bestaan in alle landen, alleen wordt dit in veel landen/ culturen niet op prijs gesteld.
  Denk je een lijn in die verloopt van rood naar geel.
  Dan zit ieder mens wat sexuele voorkeur betreft ergens op die lijn.
  Bij uiterst rood uitsluitend man vrouw en bij uiterst geel uitsluitend man man, of vrouw vrouw.
  En iedereen eindigt ergens op die lijn, gevormd door erfelijkheid, opvoeding en omgeving.

 7. Leo Bosch zegt op

  Beste heer Lagemaat,
  Dat is juist, een ladyboy is geen travestiet.
  Travestieten zijn mannen die een onbedwingbare behoefte hebben om zich als vrouw te kleden en te gedragen.Dat zij daar mee behept zijn, hebben zij ook niet om gevraagd.
  Uw denigrerende opmerking dat zij op een kermis thuis horen, slaat dan ook nergens op.

 8. Tino Kuis zegt op

  Citaat:

  ‘Wat Thailand onder andere zo bijzonder maakt is de verregaande tolerantie ten opzichte van het individu’

  Laat ik nog even duidelijk maken wat tolerantie echt is. Het is ‘dulden, toelaten, verdragen’ van iets wat je eigenlijk afkeurt en vervelend vindt. ‘Ik tolereer het lawaai van mijn buurman’. ‘Ik tolereer het gezeur van die farang’.

  Tolerantie is geen acceptatie, laat staan gelijkwaardige behandeling. Het is wel beter dan verbod, vervolging en bestraffing.

  Zie ook:

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/kathoey-in-de-thaise-maatschappij-tolerantie-maar-met-weinig-acceptatie/

 9. Rob V. zegt op

  Ook een term als ‘kathoey’ of ‘ tom’ is toch een poging iemand in een hokje te plaatsen? Alleen zijn het wat meer hokjes dan het binaire “je bent een mannetje of een vrouwtje”. De term Kathoey verwees vroeger naar zowel mannen als vrouwen die duidelijk kenmerken van het andere geslacht gebruikten. Tegenwoordig is dit stempel vooral op mannen van toepassing. Dat zijn dus vrouwelijke mannen. Maar afhankelijk van hoe vrouwelijk ze zich voelen hoeven ze zichzelf niet als ‘echte vrouw’ te zien. Zo ook met de Tom,een vrouw die zich erg mannelijk gedraagt, maar ze zien zich doorgaans niet als ‘echte man’. Ze zitten er ergens tussen in en hopen dat ze de beste eigenschappen uit zowel de mannen als vrouwenwereld tot zich nemen. Wie zich echt 100% van het andere geslacht voelt is dus eigenlijk dan weer geen katheoy of tom. Die mensen noemen wij dan transgender. Of toch wel een kathoey/tom afhankelijk van waar je zo nodig het lijntje moet trekken. Hokjes hokjes, wat fijn he? (niet echt)

  Persoonlijk zou ik zeggen dat zowel hoe je jezelf voelt of gedraagt ergens op een as van “echt mannelijk” tot “echt vrouwelijk” ligt. De meeste mensen zullen vrij makkelijk te plaatsen zijn waar ze zo ongeveer zitten: die zijn man of vrouw (met daar binnen weer gradaties want wat is precies een mannelijke man? en wanneer ben je dat niet?). Maar je kunt daar toch ook prima ergens tussen in zitten?

  Punt twee is dan op wie je valt: en dan kan ook van ‘echte mannetjes’ t/m ‘ echte vrouwen’ lopen (wat dat dan ook precies mogen zijn). Lijkt mij verder geen probleem tot wie je je aangetrokken voelt, mits die persoon oprecht en weloverwogen die zelfde gevoelens voor jou heeft.

  De wereld is geen zwart wit, binair iets, maar een palet van kleuren. Sommige zaken komen duidelijk vaker voor dan andere en krijgen daardoor het etiket ‘normaal’ , ‘ gewoon’ of ‘standaard’ opgeplakt. Maar zo eenvoudig is de wereld niet. Dat lijkt mij persoonlijk niet zo moeilijk te accepteren en respecteren. Helaas zijn er nog veel (?) mensen die daar wel moeite mee hebben. Men spreekt vaak over tolerantie, maar dat is dat je dat gedrag van een ander eigenlijk maar vreemd vind, doch deze geen geweld aan doet. Fijn natuurlijk, je kunt beter getolereerd worden maar dan ontbreekt het nog steeds aan acceptatie en voor vol te worden aangezien. Dus er is nog steeds een wereld te winnen, ook in Thailand.

  Zie o.a. het stuk over katoeys waar Tino hier boven op wijst dat qua acceptatie Thailand nog flinke stappen te zetten heeft. En wie meer over Toms wil weten, lees eens dit boek: Toms and Dees, transgender identity and female same-sex relationshps in Thailand. Megan J. Sinnott. University of Hawai’i press 2004. ISBN 0824828526

  Helaas lukt

 10. rob zegt op

  Zo heeft ieder mens, cultuur, misschien zelfs dier, zijn (onderbuik-)gevoelens. Wij zijn mensen, geen robotten. Alleen, bij de een is het glas half vol, bij de ander……

 11. Ferdinand zegt op

  Jammer dat Charles Darwin hier niet op bezoek kwam.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website