Good Luck op z’n Thais

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
24 november 2022

Nergens ter wereld heb ik meer mensen ontmoet die zo intens geloven dat ze geluk kunnen beïnvloeden als in Thailand.

Menige Thai gaat dan ook door het leven getooid met een amulet. Waar je ook komt amuletten zijn overal in vele soorten en uitvoeringen te koop. Boeddhisme, Animisme en Hindoeïsme hebben in de geest van het Thaise volk een soort spiritisme doen ontstaan voor geluk en ongeluk. Het geestenhuisje die je bij veel woningen aantreft is wellicht het meest bekende verschijnsel.

Amuletten

Het lijkt erop alsof amuletten met name voor mannen een onmisbaar gevoel creëren. Een houten fallus of oude amuletten in velerlei uitvoeringen zijn voor de Westerling iets ondefinieerbaars, zeker als je Thaise mannen met een loep zeer geconcentreerd de afbeeldingen ziet analyseren. Eerlijk gezegd begrijp ik er geen snars van en heb ook niet de behoefte me er verder in te verdiepen. Zie me niet door het leven gaan met een amulet om mijn hals, noch een tatoeage op mijn lijf. Overigens zeggen  tatoeages, net als amuletten, ook iets over onsterfelijkheid.

“Wie gelooft wordt zalig” zei ooit mijn reeds lang overleden goede moeder. Wij waren niet zo gelovig, dus ik vrees het ergste voor haar.

(folkrutood / Shutterstock.com)

Geesten

Zal nooit vergeten dat na een vrolijke avond in Chiangdao ik een van de dames, die ik al heel wat jaren ken, achterop mijn brommer gezeten naar haar huis bracht. Lichtelijk beneveld stopte ik bij de crematieplaats om een beetje gemeen haar reactie te testen. Zoals bekend is de Thai in hoge mate bevreesd voor geesten.

Het goede kind geraakte geheel in paniek en hield mij stevig omklemt vast. Heb haar maar snel van de spontaan ontstane doodsangst verlost en snel de weg huiswaarts genomen.

Vogeltjeshandel

Uiteraard heb ik niet het minste probleem met andere denkwijzen en kan daar zelfs intens van genieten. Iets heel anders is naar mijn mening het commercieel getinte gedoe omtrent ‘Good Luck’.

Op vele plaatsen kom je de ‘vogeltjeshandel’ tegen. Gevangen vogeltjes in kooitjes kun je -uiteraard tegen betaling- de vrijheid teruggeven. Persoonlijk ben ik van dit soort handel niet erg gecharmeerd en kan me nauwelijks voorstellen dat het ook maar iets met het Boeddhisme van doen heeft. De Thai blijft er wel in geloven dat als je aan vogels en zelfs aan vissen en schildpadden de vrijheid geeft, het je karma ten goede komt en beschouwd het als het zo bekende ‘merit making’. Tempels en bekende andere voor de Thai heilige plaatsen vormen veelal het verkooppunt.

In een dergelijke gewijde omgeving moet je immers het gevoel krijgen een goede daad te moeten doen. De vogeltjesverkopers brengen hun negotie in kleine kooitjes, met twee, vier of zes zogenaamde Aziatische Weaver vogeltjes aan de man. In Bangkok gaat het in China Town allemaal nog wat grootser. Je kan daar kooien aantreffen met honderden vogeltjes die nauwelijks bewegingsruimte hebben. Blijkbaar vervult men daar een soort grossiersfunctie voor de kleinere neringdoenden. Voor de Westerling komt het allemaal vreemd en dieronvriendelijk over.

’s Lands wijs – ’s lands eer, zullen we maar denken.

14 reacties op “Good Luck op z’n Thais”

 1. Arend Hart zegt op

  Steevast ga ik elk jaar met mijn verjaardag op aandringen van mijn vrouw met haar naar de markt om vissen te kopen. Ze spartelen in grote plastic teilen met een net erover bij de visverkoopster, die al breeduit begint te glimlachen als ze ons met een emmer aan ziet komen. We zoeken een teil uit met niet te grote en ook niet te kleine vissen. Eerst worden de uitverkoren vissen in een plastic zak gedaan en gewogen. Dan wordt er water bij gedaan en gaat de zak in de emmer. We rijden met de auto naar de Mae Naam Nan oftewel de Nan Rivier, die door onze woonplaats Phitsanulok stroomt. Langs de trappen bij de rivier dalen we met de emmer vissen af naar het voort stromende water. Voor ik de vissen vanaf een wankel vlondertje loslaat in het water zeg ik op aanwijzing van mijn vrouw: ‘ik geef jullie een leven, zodat jullie mij geluk zullen brengen in mijn leven’. De vissen zijn al gauw verdwenen in het woelige water. En niet in de pan.
  Niets verkeerds mee. Mijn vrouw en de vissen ook hebben er volgens mij in ieder geval plezier in.

  • Louise zegt op

   Hallo Arend,

   Prima die vissen in de vrijheid terug, maar dat gedoe met die arme vogeltjes, samengeprakt op een vierkante cm.
   En dat allemaal voor Buddha?

   LOUISE

   • PEER zegt op

    Louise,
    Zielig voor die zamengepakte vogeltjes.
    Maar wat denk je van die zielige vissen die door “sport”vissers gevangen worden. Je zult maar met ‘n haak door je wang, tong of, erger nog, door je slokdarm uit het water gesleurd worden. Wat zouden die vissen gillen in doodsstrijd, maar gelukkig voor de “sport”visser hebben vissen geen stembanden.

  • Hans Pronk zegt op

   Zelf heb ik dat ook een keer gedaan. De vrijheid duurde maar kort (een paar seconden) want grotere vissen lagen ze al op te wachten.

 2. Arend Hart zegt op

  Hallo Louise,
  Helemaal mee eens. Dat gedoe met die vogeltjes is totaal niet in orde. Heeft ook niets met Boeddha te maken. Is alleen een verkeerde manier om geld te verdienen. Ik had niet ‘niets verkeerds mee’ moeten schrijven. Dan wordt je op het verkeerde been gezet. Dom van mij. Ik blijf met mijn verjaardag die vissen loslaten. Heeft ook niets met Boeddha te maken. Maar is gewoon leuk.

  AREND

  • pw zegt op

   De vissen vinden het minder leuk.
   Je houdt zo het systeem intact door die vissen te kopen.

   Ook op de markt zijn de vissen de klos.
   In een minieme hoeveelheid water mogen ze rondspartelen en men zorgt ervoor dat ze nét niet kapotgaan.
   Dan blijven ze lekker vers!

   Ja ja, wij Boeddhisten zorgen goed voor de dieren hoor!
   Mag ik even een teiltje?

 3. Hans van den Pitak zegt op

  Heb in China Town Bangkok gezien hoe het werkt. De schilpadjes worden losgelaten in een soort vijvertje. Na zonsondergang wordt de stop eruitgetrokken en de schildpadjes gaan terug in de bak voor de volgende dag. Niks vrijheid. De volgeltjes hebben gekortwiekte vleugels en kunnen maar een klein stukje vliegen. Naar de takken van het dichtst bijzijnde boompje. Als het donker wordt doen ze de oogjes dicht en dan komt er iemand met een laddertje en plukt ze uit de boom. Hup kooitje in voor de volgende dag. Niks vrijheid, maar ze krijgen wel te eten, want de handel moet doorgaan. Iedereen weet hoe het werkt en toch blijven ze dit theaterstukje opvoeren. Het gaat immers over de intentie die je hebt. Dat je jezelf voor de gek houdt is niet van belang

 4. John Chiang rai zegt op

  Een paar jaar geleden kwam mijn vrouw en haar familie op het Idee,om met een paar palingen in een emmer, en 3 vogeltjes in een karton ,de volgende dag een tempel te bezoeken.
  Bij de tempel zouden dan de beestjes,als z.g.n. goede daad hun vrijheid terug krijgen.
  De bewuste morgen was het bloedheet,en de tempel werd eerst na een ritje van ca 50 km bereikt,zodat iedere normaal denkende farang zich kan voorstellen welke goede daad deze diertjes verwachten konden. Het duurde dan ook hoogstens 10 km voor het eerste vogeltje reeds stuiptrekkend zijn geluk verliet,om vervolgens van een andere lotgenoot gevolgd te worden.
  De enigsten die de kwelerij overleefd hebben waren de palingen en wij,zodat ik natuurlijk de vraag stelde,wat er nu van de goede daad werkelijk overbleef?
  Het antwoord zijn ze mijn helaas schuldig gebleven,zodat ik nog steeds niet helemaal begrijp,wat deze onzin nu eigenlijk zou.

 5. Kees zegt op

  Oh ja, die vissen en vogels die je vrij kunt kopen. Ik vraag dan wel eens waarom men ze uberhaupt eerst gevangen heeft. Maar bijgelovigen en religieuzen kun je beter geen rationele vragen stellen.

 6. GeertP zegt op

  Geluk of karma afdwingen is zo’n belangrijk iets in de Thaise samenleving dat het altijd zo zal blijven.
  Dat er misschien in sommige gevallen dierenleed aan te pas komt is natuurlijk niet goed,maar bedenk je eens hoeveel gezinnen er moeten eten van deze karma industrie,dat is toch iets belangrijker in een land met zoveel werkloosheid.

 7. Freek Vermolen zegt op

  Beste GeertP. Ik begrijp wat je zegt, maar dat is een slecht excuus.. De overheid zou deze dingen gewoon moeten verbieden. De ‘zeer vindingrijke gezinnen’ vinden dan heus wel een andere manier om aan hun eten te komen.

 8. John Chiang rai zegt op

  Velen uit de westerse wereld hebben vaak helemaal geen begrip voor dit voortdurende zoeken na geluk.
  Je ziet haast bij iedere tempel wel een waarzegger,lotery verkoopster,of iemand die probeert met rammelende stokjes voorzien van een nummer, je tenminste voor korte duur proberen een vorm van geluk te vermiddelen.

  Wij uit de westerse wereld hebben,hebben anders als erg veel Thai,ons geluk reeds in de wieg gelegd ,en verder met het nuttigen van de moedermelk nog verder aangevuld gekregen.
  Een meestal veel betere scholing, goede sociale voorzieningen,hogere lonen,en in vergelijk tot erg veel Thai veel betere oudedags voorziening enz,hebben er mede voorgezorgd dat we met een beetje vlijt alle mogelijkheden hadden/hebben om de smid van ons eigene geluk te worden.
  Veel Thai die dit niet hebben,en dat zijn er nog al wat, grijpen naar krachten die hun tenminste voor een meest korte tijd dit gevoel geven.

 9. S.a a. zegt op

  Mijn vrouw wordt soms wakker midden in de nacht en schrijft dan alle nummers op die ze gedroomd heeft. Dat zijn de winnende lottonummers, zegt ze. Nu moet ik toegeven dat de kans in een thaise loterij beduidend hoger ligt dan in Europese loterijen, maar meer dan 5000 bath hebben we nog nooit gewonnen. Al met al staan we een kleine 10.000 bath in de min o.i.d. maar voor mijn partner is de loterij zoals water. Dat moet gewoon gebeuren, punt.

 10. JJ zegt op

  Ik neem aan dat de vanger van de vogeltjes derhalve hel en verdoemenis wacht?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website