Beste forum leden, Thailand bezoekers,

Ik heb een vraag over de geboorte van onze zoon in juli 2014.

Mijn vriendin is zwanger en ik ben woonachtig in Nederland, ik kan gewoon bij de geboorte zijn en blijf nog een maand of 3 bij mijn vriendin in Bangkok.

Nu wil ik mijn eigen zoontje erkennen, maar dat gaat niet meer op de NL ambassade in Bangkok, er is mij verteld dat ik het dan moet erkennen bij een Thaise amphur of districtskantoor in Bangkok.

Nu was mijn vraag of ik het zonder dat ik met mijn partner gehuwd heb ook Nederlands kan maken, en of ik een paspoort aan kan vragen voor mijn zoontje op de NL ambassade en welke papieren ik daar van mijzelf en van de geboorte voor nodig heb?

En veronderstel dat ik het in Thailand niet de Nederlandse nationaliteit kan laten krijgen, is het dan mogelijk om mijn eigen zoon mee naar Nederland kan nemen?

Ik weet niet goed hoe te werk te gaan met al deze documenten van een Thaise geboorteakte en welke weg te bewandelen.

Hopende op wat nuttige tips jullie zijds.

Groetjes,

Robert

21 reacties op “Lezersvraag: In juli 2014 wordt onze zoon in Thailand geboren, ik heb wat vragen”

 1. leon zegt op

  Je zoon is automatisch ook een nederlander ,nl paspoort aanvragen is niet te moeilijk mits je dit doet voor zijn 7 de levensjaar .Alle andere vragen even na vragen bij de betreffende instantie s Ik heb voor mijn zoon 3 jaar terug ook nl paspoort aangevraagd .het was zo gebeurd en werd netjes naar mijn adres inThailand opgestuurd,Veel succes met het aanvragen en de verdere zwangerschap.

  • Noah zegt op

   @ Leon, met alle respect, maar aan dit soort info heeft de beste man natuurlijk niks. Leg het dan uit wat die nodig heeft aub, waar die moet zijn en welke stappen hij te volgen heeft. Bij welke instantie moet die zich melden? Zo makkelijk gaat het allemaal niet zoals u het schrijft.

   @ Robert. Gaat u naar de website van de Nederlandse Ambassade in Bangkok – produkten en diensten – dan ziet u links weer staan o.a paspoorten en id bewijzen, u ziet geboorte en open deze links. Voor een paspoort hebt u zich te houden aan 8 punten om een Nederlands paspoort te verkrijgen voor uw kind. Deze staan duidelijk vermeld bij paspoortaanvraag voor een kind! Het kind moet ook bij de paspoortaanvraag aanwezig zijn op de Ambassade. Met betrekking tot geboorte in buitenland wordt u doorgelinkt naar rijksoverheid.nl

   Het is vooral papierwerk en alles MOET GELEGALISEERD zijn en vertaald in Engels, houd u aan de aangegeven regels en u reist niet voor niets af naar de ambassade, success!

   • leon zegt op

    Ok was wel zeer beknopt informatie maar alle informatie word nu correct gegeven via Tino zie ik

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik heb een Thais/Nederlandse zoon van nu 14 jaar. Toen hij werd geboren was ik nog getrouwd met zijn moeder maar dat maakt voor dde verdere procedure niet zoveel uit.
  1. Het ziekenhuis waar het kind wordt geboren geeft een verklaring van geboorte af.
  2. Vader en moeder gaan daarmee samen naar de amphoe (gemeentehuis) waar een officieel geboortebewijs wordt opgemaakt. Daarop staan de namen van moeder en vader, geboorteplaats, dag etc. in Thais schrift! (Je mag mij benaderen om alle namen in Thais schrift om te zetten). Zorg er voor dat de gegevens van je paspoort juist en volledig worden ingevuld, ook het paspoortnummer. Je zoekt samen een naam uit voor de pasgeborene, je mag ook meerdere namen kiezen, mijn zoon heet Anoerak Karel (Kuis), een Thaise en Nederlandse naam. Ik vermoed dat je de achternaam van vader of moeder kunt kiezen, maar dat weet ik niet zeker.
  3. Officiele vertaling naar het Engels (zorg er weer voor dat de namen goed en volledig worden gespeld!), legaliseren op de consulaire afdeling van Buitenlandse Zaken (Chaeng Wattana), en legaliseren op de Nederlandse Ambassade, en aanvraag van een Nederlands paspoort. Als de ambassade het niet vertrouwd, om wat voor reden dan ook, kan er een DNA-test worden gedaan. Welke paperassen je nodig hebt op de ambassade voor de aanvraag van een paspoort staat op hun website (paspoort kinderen, de moeder moet bv ook tekenen). Een heel gedoe, maar bij mij verliep het zonder enig probleem.

  • Tino Kuis zegt op

   Nog een kleine aanvulling:
   1 het geboortebewijs moet binnen 30 dagen op het gemeentehuis worden aangevraagd. Je hebt dus tijd om te gaan informeren. Ga met een tolk naar het gemeentehuis en stel vragen met name over no 2
   2 op het geboortebewijs van mijn zoon staat ‘moeder’ en ‘vader’, niet ‘echtgenote’ en echtgenoot’. Ik herinner mij ook niet dat ik destijds bewijs van ons huwelijk moest overleggen. Ik heb nog even verder gezocht maar kon niets vinden. Ik denk dat als jullie beiden op het gemeentehuis verschijnen en samen het kind als dat van jullie erkennen dat dan vervolgens jouw naam als vader zal worden ingevuld, ook zonder huwelijk. Maar 100 procent zeker weet ik het niet.

 3. Sono zegt op

  Beste Robert,

  Op dit moment ben ik ook bezig met de aanvraag voor een NL-paspoort voor mijn dochter.

  Mij is verteld (bron: Ned. ambassade), dat je op 2 manieren je kind kan erkennen.
  1) je bent OFFICIEEL (LEES: VOLGENS THAISE WETGEVING) getrouwd met de moeder. En je naam staat op de geboorte akte van je toekomstige kind!

  2) Via rechtbank je kind erkennen. Amphur heeft ons mede gedeelt dat het 2 a 3 maanden duurt (Chiang Mai).

  Als je je email stuurt dan kan mijn email doorsturen wat de Ned. ambassade van je vraagt om een Ned. paspoort aan te vragen voor je kind.

 4. hans zegt op

  Hi, mijn (half Thai) dochter is nu 20. Ben niet getrouwd met de moeder. Zijn wel al 25 jaar samen. Heb na de geboorte in Bangkok we’ll mijn naam als vader op het geboortebewijs laten invullen, maar heb de geboorte niet zelf aangegeven bij de betreffende Amphoe (eerste foutje). Aangezien we toen in NY woonden zijn moeder en baby gewoon op moeder’s paspoort overgekomen. Heb bij het NL consulaat een paspoort aangevraagd (op basis van het geboorte bewijs met mijn naam) en verkregen binnen enkele dagen. Vervolgens paspoort verlengd in de NL ambassade in het volgend land waar ik werkzaam was. Geen enkel probleem. Willde vervolgens wederom verlengen (na 5 jaar) in BKK. Werd mij verteld dat het paspoort onrechtmatig was afgegeven! Heb vervolgens de NL staat moeten aanklagen via de rechtbank in Den Haag. Duurde 2.5 jaar maar kreeg gelijk van de rechtbank. Fouten die ik gemaakt heb en die de oorzaak waren van alle ellende: onzorgvuldigheid met de burocratie. 1. Geef zelf je kind aan. Je naam niet alleen als vader maar okk als de aangever. Verkrijg een erkenningsbewijs van de Amphoe (als ik me goed herinner is het iets als “lap long booth” (sorry heb mijn archieven hier niet bij de hand)). Dit bewijs wordt zonder problemen afgegeven als het kind nog niet in staat is voor zich zelf te spreken, slechts de moeder moet toestemming geven. Dit document en NIET het geboortebewijs wordt in NL gezien als bewijs van juridisch vaderschap. Heb het zelf slechts kunnen krijgen, mijn dochter was toen 12 via interventie van Thai Family Court (interviews met iedereen en een uitspraak dat de Amphoe het erkennings document kon afgeven). Had ik dit document bij geboorte laten maken had me veel ellende, tijd en geld kunnen besparen. Daarom, zelf aangeven en erkennings bewijs van Amphoe. Dit zeker als je niet formeel getrouwd bent. Succes.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik kan nog wel iets zeggen over dat ‘lap long booth’. In het Thais is het รับรองบุตร ofwel ‘ráp rong boet’ waarbij ráp rong’ ‘bevestigen, erkennen of certificeren’ betekent en ‘boet’ een deftig woord is voor ‘zoon’ of ‘dochter’. Copieer dit even.

 5. hans zegt op

  Hi Tino, bedankt voor de details. Heb helaas geen Thai script op mijn smartphone hier ver buiten Thailand. Zijn er volgens jou nog meer documenten die moeten worden overlegd aan de ambassade in gevallen als deze? Mijn indruk was, en stil is, dat ze opdracht hebben om goed uit te kijken naar mogelijkheden om nee te verkopen.

 6. Tino Kuis zegt op

  Dat ‘copieer dit even’ was een oproep aan Robert, de vragensteller……….
  Ik heb niet de indruk dat de ambassade ‘kijkt naar mogelijkheden om nee te verkopen’. Ze zijn wel voorzichtig. Het belangrijkste in natuurlijk dat de (Nederlandse) vader vermeld wordt op het Thaise geboortebewijs, dan heb je verder geen problemen, alleen een hoop heen en weer gereis. Ik had destijds geen ‘bai rap rong boet’ , alleen het Thaise (vertaalde en gelegaliseerde) geboortebewijs maar alles ging gesmeerd. De website van de ambassade vermeldt verdere alle andere vereiste documenten, maar een telefoontje of een email kan nooit kwaad.

 7. Sono zegt op

  1)Indien uw dochter de Nederlandse nationaliteit bezit kunt u een paspoort voor haar aanvragen.

  Voor het aanvragen van een nieuw paspoort zijn de volgende documenten nodig;
  -het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend door beide ouders,
  -Indien beide ouders het formulier hebben medeondertekend, maar niet bij de aanvraag verschijnen, dan dient van de niet verschijnende ouder een gelegaliseerd kopie van de houderspagina van het paspoort overlegd te worden
  -gelegaliseerd en vertaald geboorteakte,
  -huwelijksakte (niet ouder dan 6 maanden) of akte van erkenning,
  -2 pasfotos welke voldoen aan de foto Matrix (zie hiervoor http://www.paspoortinformatie.nl)
  -kopie paspoorten beide ouders inclusief bewijs van verblijf in Thailand (vb een kopie verblijfsvergunning)
  -indien van toepassing; in geval van dubbel nationaliteit, tevens kopie ander paspoort
  -leges (5070 baht, onderhevig aan koerswijzigingen)
  -uw kindje dient zelf ook op de ambassade te verschijnen voor de aanvraag
  zie tevens http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/paspoorten-en-id-bewijzen

  Mocht het huwelijk alleen een ceremonie zijn geweest maar nog niet de formele/officiële huwelijk(sregistratie), dan heeft uw dochter nog niet de Nederlandse nationaliteit indien er tevens geen sprake is geweest van een erkenning. Alleen de vermelding van uw naam op het geboorteakte kan niet beschouwd worden als erkenning

 8. hans zegt op

  Hi Tino, ik denk dat het verschil in beoordeling door de ambassade tussen you en mijn geval was dat jij op het moment van aanvraag getrouwd was met de moeder. Dan is volgens de NL wet geen bewijs van erkenning nodig. De behandeling die mij op dat moment op de ambassade werd gegeven was onbeleefd grenzend aan onbeschoftheid. Ze weigerden in eerste instantie zelfs me een kopie van het verlopen NL paspoort te geven. Dit was “uitgegeven door de Staat der Nederlanden en hun eigendom”. Dit niet bestrijdend vroeg ik ze (ws niet zo vriendelijk) om een kopie dat ik later als een bewijsstuk zou kunnen overleggen bij een juridische procedure. Heb 2 maal moeten terugkomen voor ik het gecancelde document terug kreeg. Ben er nadien meer dan 2 jaar weg gebleven. Moet toegeven dat toen de ambassade na bijna 3 jaar te horen kreeg dat mijn dochter door de rechter alsnog de NL nationaliteit werd toebedeeld, een plezierige consulaire medewerkster me feliciteerde met de gefluisterde mededeling dat de neiging om onze dierbare nationaliteit met anderen te delen in Den Haag niet groot was. Hoe dan ook, rab rong boet is vereist voor Robert, simpel omdat hij niet met de moeder getrouwd is.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik denk dat je gelijk hebt met je laatste zin.

 9. Robert zegt op

  Iedereen hartstikke bedankt voor de moeite die jullie hebben willen nemen om het eea uit te zoeken voor het erkennen en paspoort aan vragen bij de geboorte van een kind in thailand, ik ga het eens op m’n gemak allemaal door nemen en later als ik nog met vragen zit hier op terug komen.

  Groetjes robert.

 10. robert zegt op

  Hallo tino, sono, & hans

  Ok bedankt voor jullie info.

  Ik ga dus met het document van het ziekenhuis binnen 30 dagen naar het gemeentehuis, daar komen de namen van vader & moeder op de geboorte akte.
  Dan ga ik vervolgens met die geboorte akte naar het Thaise ministerie van buitenlandse zaken in cheng wattana. Daar laat ik het document vertalen naar het Engels en stempelen voor legalisatie.
  Dan vervolgens ga ik met de akte naar de NL ambassade en laat ik het document ook legaliseren en kan ik vervolgens een paspoort voor mijn zoontje aanvragen, we moeten dan wel onze zo juist geboren zoontje mee nemen had ik begrepen, en dan hebben we een paspoort en is het kindje ook gelijk Nederlands,? ik ben niet getrouwd met mijn thaise partner en weet ook niet of dit moet want je kan het sinds 1-01-2012 niet meer op de ambassade erkennen dus hoop nu dat ik het allemaal begrepen heb bij het aanvragen van een paspoort voor mijn zoontje.

  groetjes Robert.

  • Tino Kuis zegt op

   Vergeet op het gemeentehuis ook niet, naast de geboorte akte (soetibad in het Thais), ook dat formulier rap rong boet (erkenning zoon/dochter) aan te vragen. Volgens mij hoef je dan echt niet meer naar de rechtbank. Het vertalen naar het Engels kan rond Chaeng Wattana (daar lopen altijd vertalers rond) maar je kunt het beter eerder doen. Wel bij een officieel gecertificeerd vertaal bureau. Iedere stad heeft er wel een.

 11. Sono zegt op

  Robert,

  Als je niet getrouwd bent, dan ga je met de (Thaise) geboorte akte naar de rechtbank. Zij kunnen rechtelijke uitspreken dat je de vader bent (schriftelijk) en met DAT document kun je naar de Ned. ambassade voor NL-paspoort.

  ps. zo’n uitspraak duurt og. 2-3 maanden!!!! tenminste in Chiang Mai

 12. Robert zegt op

  Ok sono dus ik moet EERST naar de rechtbank in bangkok, en waarom is dat dan, ik moet het toch op de amphur aangeven dat ik de vader ben op de geboorte akte.
  En waar zit die rechtbank in bangkok,’want daar wordt het geboren.

  PS: weet iemand misschien hier waar je een goed ziekenhuis hebt in bangkok voor de geboorte te laten gebeuren, en wat dat ongeveer gaat kosten.

  Alvast bedankt groetjes robert.

  • Sono zegt op

   Tino/Robert,

   Ik ben zelf ook bezig met de aanvraag van een Ned. paspoort. Ik heb jl. info gevraag bij de Ned. ambassade:

   eerste email van de Ned. ambassade:
   1)Indien uw dochter de Nederlandse nationaliteit bezit kunt u een paspoort voor haar aanvragen.

   Voor het aanvragen van een nieuw paspoort zijn de volgende documenten nodig;
   -het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend door beide ouders,
   -Indien beide ouders het formulier hebben medeondertekend, maar niet bij de aanvraag verschijnen, dan dient van de niet verschijnende ouder een gelegaliseerd kopie van de houderspagina van het paspoort overlegd te worden
   -gelegaliseerd en vertaald geboorteakte,
   -huwelijksakte (niet ouder dan 6 maanden) of akte van erkenning,
   -2 pasfotos welke voldoen aan de foto Matrix (zie hiervoor http://www.paspoortinformatie.nl)
   -kopie paspoorten beide ouders inclusief bewijs van verblijf in Thailand (vb een kopie verblijfsvergunning)
   -indien van toepassing; in geval van dubbel nationaliteit, tevens kopie ander paspoort
   -leges (5070 baht, onderhevig aan koerswijzigingen)
   -uw kindje dient zelf ook op de ambassade te verschijnen voor de aanvraag
   zie tevens http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/paspoorten-en-id-bewijzen

   Mocht het huwelijk alleen een ceremonie zijn geweest maar nog niet de formele/officiële huwelijk(sregistratie), dan heeft uw dochter nog niet de Nederlandse nationaliteit indien er tevens geen sprake is geweest van een erkenning. Alleen de vermelding van uw naam op het geboorteakte kan niet beschouwd worden als erkenning

   2de email van de ambassade.
   Wanneer de erkenning is bevestigd door een Nederlandse gemeente of via de Thaise autoriteiten bijvoorbeeld een rechterlijk uitspraak.

   Robert,

   Ik woon zelf in Chiang Mai..ik kan U helaas niet helpen welke rechtbank. U kunt uw vriendin vragen om naar betreffende amphur te gaan en zij kunnen haar doorverwijzen.

 13. hans zegt op

  Laten we het niet meer gekompliceerd maken dan nodig is. De Amphoe kan direct een rab rong boet afgeven op verzoek van de vader EN de moeder zonder interventie van de rechtbank, mits de aanvraag gedaan wordt zolang de baby nog niet mondig is. Daarom, vraag het aan wanneer je aangifte doet. Geen rechtbank nodig.

 14. Tino Kuis zegt op

  Robert,
  Laat je vriendin ook eens wat doen. Ze weet ongetwijfeld waar ze kan bevallen.
  Informeer op de ambassade of een geboortebewijs en bai rap rong boet voldoende is (wat ik denk) of dat er ook een rechtbank aan te pas moet komen. Dat zal dan de rechtbank voor ‘jeugd-en familiezaken zijn’
  (saan jaowachon lae khropkhroea) in de volksmond ‘saan dek’ (‘kinderrechtbank’) genaamd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website