Lezersvraag: Onze zoon heeft een dubbele nationaliteit, Thai en Belg

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 september 2015

Beste lezers,

Onze zoon is 18 jaar en heeft de Thaise en de Belgische nationaliteit. We bezoeken natuurlijk ieder jaar Thailand om grootouders en andere schoonfamilie te bezoeken. Hij kan dus in Thailand verblijven op zijn Thaise paspoort en terugkeren met zijn belgische ID-kaart. Of is dit toch niet zo wijs? Maar het echte punt is dat hij als Thai (niet als Belg) de dienstplichtige leeftijd bereikt heeft.

Moet hij vrezen dat hij in Thailand zijn militaire dienstplicht moet vervullen? Ook willen wij een stuk bouwgrond kopen dat voor hem bestemd is, kan hij dat op basis van zijn Thaise paspoort? Kan hij als Thai erven? Wie heeft hierover enige zinnige info?

Bedankt alvast,

René

13 reacties op “Lezersvraag: Onze zoon heeft een dubbele nationaliteit, Thai en Belg”

 1. Harry zegt op

  ja natuurlijk zal hij als mannelijk Thais staatsburger zijn dienstplicht moeten vervullen.
  Misschien is er een afkoopregeling ? Een paar zoontjes van Thaise fabrikanten heb ik wel een weekje het monnik-bestaan in zien gaan, maart NIET de dienstplicht zien vervullen.

  We hebben voor uw dilemma een spreekwoord: van twee walletjes willen eten.

  Helaas, nu komt de wal, die het schip keert. MIJN mening: dag Thaise nationaliteit en dus mogelijkheid grond te bezitten in Thailand.

  Wijsheid toegewenst.

 2. Wien zegt op

  Nooit doen altijd met het paspoort waar je mee binnenkomt ook weer vertrekken.
  Mij is bekent van een nederlandse jongen die dit deed omdat een van de paspoorten was verlopen.
  De nederlandse opa van deze jongen heeft 5 dagen op en neer gereisd naar nederlandse-ambassade in Bangkok voor alles in orde te krijgen.

  • Leo Th. zegt op

   Ik neem aan dat René bedoelt dat zijn zoon bij vertrek en aankomst in België zijn Belgische paspoort gebruikt en bij aankomst en vertrek in Thailand zijn Thaise paspoort, met de daarbij behorende ingevulde arrival- en exit card, aan de immigratie-officier toont. Bij het inchecken in Thailand voor de terugreis naar België zal hij natuurlijk ook zijn Belgische identietijdsbewijs moeten tonen omdat anders de luchtvaartmij. hem geen boardingcard zal overhandigen. En aangezien voor de Thaise wet zijn zoon een Thaise onderdaan blijft behoudt hij zijn rechten en plichten, waaronder de dienstplicht. Voorheen was het niet zo probleem om de dienstplicht “af te kopen” maar dat schijnt sinds de machtsovername niet zo eenvoudig meer te zijn ,dan wel niet meer mogelijk. Adviseer René om zijn Thaise schoonfamilie daarna te laten informeren in Thailand zelf.

 3. San zegt op

  Interessante vragen, lees ook gaarne het antwoord.
  Met de Thaise nationaliteit heeft hij alleszins dezelfde rechten en plichten als elke Thai.
  Dienstplicht kan vrijgesteld gezien verblijf in buitenland (België)? Antwoord hierop zal wel volgen.

  • NicoB zegt op

   Nee San, er is geen vrijstelling wegens verblijf in het buitenland, dan gaan alle Thai die in dienst moeten toch een poosje naar het buitenland.
   NicoB

   • San zegt op

    Nico, de zoon heeft ook de Belgische nationaliteit.
    En woont zo te verstaan in België.
    Zij gaan gewoon ieder jaar op reis en hun familie bezoeken in Thailand.
    Graag uw antwoord met die wetenschap, had u daarover gelezen?
    San van D.

    • NicoB zegt op

     Beste San, ( ik ben NicoB, niet te verwarren met Nico ), zeker, dat had ik gelezen.
     Vraagsteller René spreekt over terugkeer met een Belgische ID card, dat is niet hetzelfde als een Belgisch paspoort, grenzen passeren doe je met een paspoort en niet met een ID card.
     Dat je bv. als Nederlander kunt reizen met een soort van ID card is iets anders, weet niet precies meer hoe die genoemd wordt, maar voor reizen NL>TH>NL heb je een paspoort nodig, dat wilde ik in mijn reactie duidelijk maken voor ieder die dit leest en de vraagsteller. Vraagsteller geeft ook niet alle info die van belang kan zijn bij de juiste beoordeling, er wordt niet concreet gemeld, dat de zoon in België woont, daar lijkt het op, er wordt niet gemeld of de zoon ook in Thailand ergens als bewoner staat ingeschreven, zie ook mijn andere reacties op deze posting, bv. die van 18.51 uur. Hoop dat dit een mogelijke vraag van jou beantwoord.
     Groet,
     NicoB

     • NicoB zegt op

      Aanvulling, Ik bedoel hier ” in de EU als Nederlander reizen ” met een soort ID card…enz.
      NicoB

 4. NicoB zegt op

  Moet uw zoon vrezen zijn dienstplicht in Thailand te moeten vervullen?
  Ja, uiteraard, u schrijft het zelf al, Zijn dienstPLICHT, dat is een logisch gevolg van het hebben van de Thaise nationaliteit, als hij geluk heeft wordt hij uitgeloot.
  Voordeel is, dan kunt u toch een stuk bouwgrond op zijn naam kopen en kan hij als Thai erven.
  NicoB

 5. Jacques zegt op

  U stelt een aantal vragen en geeft niet alle informatie om te kunnen beoordelen wat er zoal mogelijk is.
  Een Thais paspoort is een reisdocument en dat is niet iets wat de Thai gebruikt om zich te identificeren.
  Om handelingen te kunnen verrichten zoals het kopen van grond dan moet je zoon beschikken over een Thaise ID kaart. De vraag is dus voldoet uw zoon aan de eisen om in Thailand een ID kaart te kunnen verkrijgen. Van belang is zeker dat hij op een Thai’s adres ingeschreven staat of ingeschreven kan worden. Een van de vragen bij de inschrijving is natuurlijk of hij Thai’s spreekt en leest en zijn naam in het Thai’s kan schrijven. Dit zal hij moeten aantonen. Dit heb ik bij de inschrijving van de Thai’s/Nederlandse dochter van mijn vriendin/vrouw meegemaakt die al heel lang in Nederland verblijft en de Nederlandse nationaliteit heeft. Zij spreekt en leest wel de Thaise taal en kan haar naam schrijven. Als hij de Thaise taal niet machtig is en nooit ingeschreven heeft gestaan zal dit een probleem zijn. Met geld is natuurlijk alles op te lossen, maar ik denk niet dat u die weg moet gaan bewandelen. Althans ik raad deze niet aan.
  Wat weet uw (Thaise)vrouw te vertellen als moeder van uw zoon of heeft u een heel andere relatie. Er zijn nog zoveel vragen.
  Het Belgische ID document van uw zoon waar u het over heeft is alleen een reisdocument binnen de EU/Schengen. Daar kan niet op gereisd worden naar Thailand. Daarvoor is het Belgische paspoort weer nodig. Er kan overigens zonder problemen gereisd worden met beide paspoorten die moeten natuurlijk wel aan de geldigheid voldoen. Dus bij binnenkomst in Thailand het Thaise paspoort gebruiken en dan kan uw zoon een lange tijd in Thailand verblijven want voor hem geldt geen visumvereiste. Bij het uitreizen kunnen de beiden paspoorten worden getoond. Mijn vrouw doet dit al jaren alsmede vele van haar vriendinnen. Heeft nooit problemen gegeven.
  De militaire dienstplicht dat is een ander geval en ik ben daar minder van op de hoogte. Ik ken wel Thaise jonge volwassenen in Nederland die dus op latere leeftijd naar Nederland kwamen die in de Thaise dienstplicht moesten en dat is wel af te kopen. Overigens gaat niet iedereen de dienstplicht in het is een loterij en als je gunstig loot dan hoef je niet. Ik zou zeker als ik u was naar de Thaise ambassade gaan en de zaak voorleggen. Wellicht zijn er nog andere vrijstellingsgronden die op uw zoon van toepassing zijn zoals al eerder werd aangegeven door andere reactie gevers. Succes met de zoektocht.

 6. NicoB zegt op

  Als de zoon van René de Belgische nationaliteit heeft lijkt het me dat als hij naar Thailand reist verstandig dat hij dan zowel een Belgisch als een Thais paspoort heeft, dan is het reisprobleem opgelost.
  Dan kan er in Thailand nagevraagd worden wanneer hij voor de loting verwacht wordt, dat kan bij de gemeente waar hij ingeschreven staat, als hij tenminste staat ingeschreven op een adres in Thailand, maar dat vermoed ik wel.
  Dan komt hij bij de loting een vriendin van ons in NL had hetzelfde, haar zoon kwam naar Thailand en nam deel aan de loting, alle problemen werden opgelost omdat hij niet inlootte.
  Stel dat hij wel wordt ingeloot, dan kan voorgelegd worden dat hij wellicht geen Thais kan lezen en schrijven noch spreken, dan wordt de praktische vervulling van de dienstplicht wel heet problematisch, wellicht dat men hem dan om die reden vrijstelt. Aldus is voldaan aan het verschijnen voor de dienstplicht.
  Misschien is vooroverleg met de gemeente aan te raden en misschien is het dan verstandig deze omstandigheden aan te voeren en volgt dispensatie.
  Sukses, haal de noodzakelijke informatie, niet elke gemeente in Thailand reageert hetzelfde, dus er is nu geen eenduidig antwoord te geven.
  NicoB

 7. Rob V. zegt op

  Ik heb me er nog niet in hoeven verdiepen maar van het Thai Visa forum staat me bij dat oproep voor de dienstplicht verbonden is aan ingeschreven staan als inwoner (blauw boekje voor Thai, gele voor buitenlanders dacht ik, de Thabein-baan). Dan kan je ingeloot of uitgeloot worden maar als je geen inwoner (als in niet geregistreerd staan als woonachtig in Thailand) bent heb je je geen zorgen te maken.

  Je kunt dan inreizen als toerist in eigen land: met BE paspoort de EU grens passeren bij aankomst en vertrek, bij de Thaise grens zowel bij aankomst als vertrek het Thaise paspoort tonen. Indien er vragen zijn kan je altijd nog het tweede paspoort tonen.

 8. theoS zegt op

  Ik heb daar een paar maanden geleden voor gewaarschuwd op dit blog. Mijn zoon is nu 18 en werd door zijn half jaar jongere Thaise neef opgebeld of hij zich al gemeld had voor de draft. Wisten wij niets van en hij en mijn vrouw hals over kop naar de Amphur. Hij had zich op 17 jarige leeftijd op de Amphur moeten melden en kreeg een boete omdat hij dat niet gedaan had. Hielp geen lieve Moedertje aan dat hij nooit een oproep gehad had, hij had dat moeten weten, punt uit. Hij werd ingeschreven voor de draft loterij en moet zich melden in het Thaise jaar 2562 om geloot te worden. Als je zoon zich inschrijft of nog steeds ingeschreven staat in Thailand moet hij zich, zoals gezegd, op 17 jarige leeftijd melden bij de betreffende Amphur voor de draft. Ik geloof dat de dienstplicht duurt tot zijn 30e jaar. Maar als Thais staatsburger, ingeschreven of woonachtig in Thailand, en zich niet melden brengt consequenties met zich mee. Dit gezegd hebbende is er een andere mogelijkheid om van de diensplicht af te raken en kost Baht 50.000-, dan wordt hij uitgeloot. Voor de rest heb ik nog nooit meegemaakt dat hun daadwerkelijk op zoek gingen naar diensplichtigen, zou kunnen gebeuren met aanvraag ID card of paspoort of iets dergelijks.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website