Werkwijze Thaise belastingdienst?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 juli 2019

Beste lezers,

Ik mis nog een stukje info over de belastingaangifte in Thailand. Wanneer ik een TIN nummer heb aangevraagd en gekregen, wat is dan het vervolg?
Ik verwacht namelijk dat mijn inkomen onder de Thaise vrijstellingsgrens blijft, zodat het een 0,00 aanslag wordt.

Moet ik dan toch elk jaar aangifte in Thailand doen? En krijg je een boete als je dat niet doet?

Groet,

Frits

8 reacties op “Werkwijze Thaise belastingdienst?”

 1. PaulW zegt op

  Ik sluit me aan bij de vraagsteller. Ik heb ook een TIN nummer mbv veel gebarentaal ontvangen, maar nu weet ik niet hoe verder te gaan. Ik zou graag hulp ontvangen van iemand in Pattaya area om me te begeleiden bij de aangifte.
  PaulW

 2. Renévan zegt op

  Als uw inkomen onder de 100000 thb per jaar bedraagt hoeft u geen aangifte te doen. Daar boven moet u aangifte doen ook als er niets te betalen is. Het niet doen van aangifte is strafbaar. Ik doe aangifte om de 15% belasting over de rente op mijn spaargeld terug te krijgen. Voor als nog is de controle op het aangifte doen minimaal of helemaal niet, al helemaal voor farang. Mijn vrouw was vergeten aangifte te doen, daar ze geld terug zou krijgen later toch maar gedaan. De boete was 40 Thb.

 3. Antoine zegt op

  Beste Frits,

  Al 5 jaar ga ik in de derde week van februari naar het belastingkantoor in Aranyaprathet. Ik neem al mijn papieren mee en een dame van de belastingdienst verwerkt de aangifte. De eerste keer was ze een hele ochtend kwijt, daarna was het elk jaar in een uurtje gepiept. Daarna meteen afrekenen. Zij zorgt ook voor een bewijs (in het Engels)dat ik voor het betreffende jaar aan mijn verplichtingen heb voldaan. Dat heb je nodig voor een vervolg van de vrijstelling in Nederland. Ik prijs mij gelukkig met deze voortreffelijke service, ik weet niet of dat overal zo gaat. Ik ben 65 plusser en heb daardoor een extra aftrek van jaarlijks 190.000 Bath. Hierbij een link naar de Thaise belastingdienst met gegevens in het Engels.

  http://www.rd.go.th/publish/index_eng.html

 4. john zegt op

  net zoals in nederland dien je OFFICIEEL aangifte te doen. Is , in jouw geval waarschijnlijk weinig werk dus makkelijk te doen. Maar in tegenstelling tot Nederland heeft de thaise belastingdienst niet een heel beste informatie over iedereen. Er zijn heel veel thais die wel belasting zouden horen te betalen maar dat niet doen.
  In jouw geval zal mogelijk de belastingdienst geen enkele reden hebben om informatie over je inkomen te hebben . Sterker nog, er zijn nogal wat meldingen van nederlanders die naar het belastingbureau gingen met de vraag hoe ze aangifte konden doen en die te horen kregen dat buitenlanders geen aangifte hoeven te doen. Met name in belastingkantoren op het echte platteland.
  Maar is ook wel eens een bijzondere ervaring die je moet meemaken dus probeer het maar eens ipv een toeristische dag . Mooi alternatief.

 5. Arnolds zegt op

  Nu woon ik 9 maanden inThailand,waar kan ik deze Tin nummer aanvragen..

 6. Ruud zegt op

  ik veronderstel dat je ook Work Permit hebt…dan ga je met je aangifte naar het revenue office waar je ingeschreven bent en ze zullen je aangifte wel helpen invullen en indien te weinig betaald kan je daar in eens het te kort voldoen, vraag ook kopie formulier 91, want dit heb je later nodig voor je vernieuwing Work Permit.

 7. jan si thep zegt op

  Je kunt een TIN krijgen op het revenue department. Wellicht is het handig om dit bij een groter kantoor in je provincie te doen. Dan heb je meer kans dat men eerder buitenlanders hebben gehad.
  Ik was plaatselijk begonnen en werd uiteindelijk naar de stad verwezen.

  Voor een TIN moet je je paspoort tonen met visa en bewijs van woonadres (en huwelijksakte, geboortebewijs kinderen indien van toepassing voor vrijstellingen)
  Voor de aangifte de papieren met bedragen, neem voor de zekerheid een overzicht van het belastingverdrag mee ingeval van twijfels waar iets onder valt.
  Ik heb alleen een spaarrekening (400k) voor de jaarverlenging, overige inkomsten (ik ben nog niet gepensioneerd) vallen onder NL.
  Overzicht van banktransacties en brief van de bank opvragen.

  Dame van de belastingdienst heeft het formulier ingevuld, uitkomst 0,00.
  Volgend jaar kan ik met dit formulier als voorbeeld plaatselijk aangifte doen.
  Later een R.O21 en R.O22 in het Engels thuis gestuurd gekregen en dit naar mijn belastingadviseur in NL gestuurd voor het geval NL daar om vraagt ivm teruggaaf.

  Je moet voor 31 maart aangifte doen.

  Je hoeft dus geen WP te hebben om aangifte te doen.

 8. HansNL zegt op

  Ik heb geen TIN-nummer.

  Jammer?

  Maar betaal wel degelijk gewoon belasting in Thailand op mijn bedrijfspensioen.
  Het door de belastingdienst gebruikte nummer is mijn Thaise ID-nummer.
  Krijg elk jaar in februari mijn aanslagbiljet thuisgestuurd, ga eind maart naar het revenue office, daar wordt mijn aangifteformulier ingeklopt in de computer, wordt netjes afgedrukt, belasting wordt door mij betaald, krijg een keurige kwitantie voor het betaalde bedrag, en presto, tot volgend jaar maar weer.

  Ik kreeg ook te horen dat ik, indien gewenst, elke maand een voorschot op mijn belasting kon betalen en dat er ook een aangifteformulier in het Engels beschikbaar was, heb ik ook gevonden op de website van de revenue office, dat na diep graven.

  Mocht zijne Majesteits belastingdienst ooit mijn bewijs van belasting betalen in Thailand verlangen, krijgen ze een kopie van de aangifte, eerste pagina, met onleesbaar gemaakt bedrag, in het Thais, dat wel.

  De persoonlijke vrijgave is 60,000 baht
  De vrijgave voor de eventuele echtgenote is ook 60,000 baht
  Kinderen en ouders 30,000 baht pp
  Ziektekosten volledig, levensverzekering tot bepaalde hoogte.
  Extra aftrek voor 65 jaar en ouder 150,000 baht.

  Eerste schijf tot 150,000 baht 0%
  Tweede schijf 150,000-300,000 baht 5%
  Derde schijf 300,000-500,000 10%
  En de rest ben ik even kwijt…….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website