Beste lezers,

Ondanks dat wij naar Thailand verhuizen, blijf ik nog in Nederland ‘werken’: ik heb niet-locatiegebonden werk en heb daarvoor enkel een laptop, een internetverbinding en vakkennis nodig. De BV waarvoor ik werk (en waarvan ik mede-aandeelhouder ben) is akkoord met die a.s. situatie.

Nu lees ik op Nederlandwereldwijd:
(quote) “Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.” (unquote).

Nu weet ik dat Thailand geen zorgverdrag met Nederland heeft, maar ik behoud dus wel de huidige verzekering waarbij ik de module voor – zeker in Thailand – duurdere spoedeisende zorg heb genomen en voor niet-spoedeisend hoop ik dat ik in staat ben terug te reizen naar Nederland, waar ik toch regelmatig heen moet voor het ‘werk’ (meetings, beurzen e.d.).

Nu de vraag: geeft deze structuur voldoende zekerheid op degelijke zorg?

O… op reacties dat ik op mijn visa (non-O Thai marriage met jaarverlengingen van verblijfsperiode) niet mag werken, heb ik geen behoefte, aangezien het fysieke verschil tussen werken en recreëren voor niemand zichtbaar is…

Alvast dank.

Groet,

Johannes

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

38 reacties op “Volstaat mijn Nederlandse zorgverzekering als ik in Thailand woon, maar nog in Nederland werk?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Johannes, in welk land ben je/zijn jullie ingeschreven? Ik denk dat daar veel van af hangt.

  Maar uit jouw vraag vermoed ik dat je niet in NL bent ingeschreven. En dan, werk je wel IN NL? Nee, je werkt in TH al ben je van tijd tot in NL voor overleg, maar niet om te wonen.

  Voor volledige zekerheid zou ik jouw vraag schriftelijk stellen aan jouw zorgverzekeraar, want pas dan krijg je zekerheid en heb je het op papier.

  Verder schrijf je ‘wij’. Ik vermoed dat de constructie die jij wilt niet gaat gelden voor partner en/of kinderen die mee gaan naar TH, tenzij die ook ‘in NL’ werken…

  • Volgens mij moet hij dat bij de SVB navragen?

   • Erik Kuijpers zegt op

    Redactie, en Johannes, ik weet niet of je zelf naar de SVB kunt hiervoor.

    De verzekeringsplicht voor de ZVW hangt af van de verzekeringsplicht voor de WLZ en het is voor mij nog onzeker of Johannes en gezinsleden in NL zijn ingeschreven. Ik verwacht dat, als Johannes zijn situatie en die van de gezinsleden uitlegt aan de zorgverzekeraar, dat die de verzekeringsplicht gaat beoordelen en desnoods de SVB om advies zal vragen. Dit is een kwestie die zal afhangen van de feitelijke situatie van Johannes en gezinsleden.

    Overigens kan de SVB ook later die check doen en tot einde van de zorgpolis besluiten. Daar is in dit blog eens over geschreven en een van de lezers heeft daarover geprocedeerd; hij heeft mij toen dat dossier gestuurd.

    Ik vind dat Johannes zelf aan de bel moet trekken; het kan grote claims en een hoop ellende in de toekomst schelen.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Ik heb even gezocht en je kunt wel degelijk zelf de SVB om een opinie vragen.

  • han zegt op

   Oh ja en in aanvulling op mijn voorgaande mail Ik weet niet of het meelezen van de SVB in overeenstemming is met de privacy-regelingen is. Kortom een vraag aan de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) is niet bij voorbaat kansloos.

   • Cornelis zegt op

    Dat lijkt mij niet. Mensen dragen bij aan, c.q. reageren op dit publieke blog en iedereen staat het vrij dit te lezen en daar al dan niet conclusies uit te trekken.

   • han zegt op

    Beste Johannes, Erik, Peter, Ger-Korat,

    De weg die ik voorstel is een WOO verzoek. zowel bij de SVB (inhoud0 alsook bij de AP (Privacy) Mijn clubje (de wilde tijger.nl) doet, ingevolge art. 3:305a, graag zo’n WOO verzoek. Bellen kan +31 (0) 6 10124086.Ik heb ook een NVJ perskaart (168845) voor het gebruik van de doorzendplicht (art. 2.3.1 Awb)

    • Erik Kuijpers zegt op

     Han, WOO-verzoek over wat? Over de vraag van Johannes? Dan treed je buiten dit item en mogelijk beschadig je de privacy van Johannes. En is hij wel gebaat bij verharding van de standpunten over zijn probleem? Nu is hij nog anoniem en, als ik goed lees, nog niet naar Thailand gegaan.

     Of over het vermoede ‘meekijken’ in media? Lekker belangrijk item hoor! Maar ga je gang en we horen wel wat men ervan denkt. Zolang het mij niks kost vind ik alles best… Maar hoe bewijs je dat meekijken?

   • Erik Kuijpers zegt op

    Han, welke privacy? De meeste reageerders hier vermelden slechts een voornaam en die kun je uit je dikke duim zuigen. Bovendien zijn dit soort media openbaar; iedereen kan er bij en kan lezen als je de taal beheerst. Verder, ik denk dat de SVB wel wat anders te doen heeft dan tig media na te speuren op onregelmatigheden…

 2. Ger-Korat zegt op

  Je betaalt loonbelasting in Nederland en dan heb je recht op de zorgverzekering. Alles wat je beschrijft klopt wat de zorgverzekering betreft. Voor vragen kun je naar je zorgverzekeraar maar lijkt mij niet nodig, CZ geeft het bijvoorbeeld ook zo aan om maar 1 te noemen. Je hebt zelfs recht op zorgtoeslag als je daarvoor in aanmerking zou komen afhankelijk van je inkomen. Google op wonen in het buitenland werken in Nederland; dan kom je wat sites tegen met “zorg” in de naam waarin het ook staat.

  • tooske zegt op

   Ger, dat is wel erg kort door de bocht.
   Je betaalt loonbelasting in NL en dan heb je rechtop de zorgverzekering.
   Dat is verre van correct want alle pensionado’s in Thailand met AOW betalen loonbelasting in NL maar helaas geen recht op een zorgverzekering. criteria, woont langer als 8 maanden in het buitenland.

   • Ger-Korat zegt op

    Het criterium is werken in Nederland welke inkomstenbelastingplicht( eerst loonbelasting )met zich meebrengt. Daarbij ben je verzekerd voor de WLZ, Erik Kuijpers benoemt dit ook, en bijbehorend dan automatisch voor de zorgverzekering. Google eerst op mijn verwijzingen naar: zorg wonen in het buitenland werken in Nederland dan kom je info tegen. Notabene de zorgverzekeraars verstrekken de informatie zelf ook zoals de door mij genoemde CZ. Woon je buiten Nederkand en werk je niet meer in Nederland, bijvoorbeeld AOW-er, dan betaal je wel loonbelasting maar dan geldt waar het woonbeginsel.

   • Ger-Korat zegt op

    Mijn eerste reactie begon met ‘je’ en was een directe reactie op Johannes. Was niet mijn bedoeling om AOW-ers woonachtig in het buitenland ook er bij te betrekken welke ook loonbelasting betalen want dat is een andere situatie.

 3. Dick41 zegt op

  Beste Johannes, Erik, Peter, Ger-Korat,
  1. Ga zeker geen navraag doen bij SVB want het eerste dat gebeurt is je krijgt een schrijven dat je geemigreerd bent volgens SVB en wordt direct je vezekeraar opgedragen je polis op te zeggen, mogelijk zelfs met terugwerkende kracht tot een datum welke SVB het beste uitkomt in juridische zin.
  2. Wees bijzonder voorzichtig met je mededelingen op Thaiblog want SVB leest mee!
  3. Het feit dat jij waarschijnlijk groot-aandeelhouder bent van de BV, of algemeen directeur bepaalt dat er geen machtsverhouding bestaat dus ben je volgens SVB niet in dienst; dat je “loon” ontvangt zegt niets. Dit houdt in dat je niet werkt voor een in Nederland gevestigd bedrijf, volgens SVB en is dat een rede voor SVB jouw ingezetenschap te ontzeggen en daarmee je verplichting tot zorgverzekering vervalt.
  Erik haalt het dossier aan dat ik hem een paar jaar geleden heb gestuurd. Ik ben al sinds 2015 in gevecht met het tuig. In eerste instantie gaf de 3-voudige rechtbank in Den Haag mij gelijk; ik werk voor een commerciele stichting die ik 34 jaar geleden met mijn in 2003 overleden vrouw oprichtte. De stichting is opgericht bij notariele akte, ingeschreven bij KvK in het vereniging en stichtingen register, de belastingdienst is akkoord gegaan met het feit dat er geen premies en LB worden ingehouden, inkomen wordt als bijzonder inkomen in de aangifte opgenomen en daarover wordt IB en premie geheven. Tot dan alles kosher, maar niet voor SVB.
  2 maanden voor de rechtzitting in Den Haag in 2018 gaf SVB de FBTO opdracht mijn polis met terugwerkende kracht van ruim een jaar op te zeggen. Ik heb een nogal ruim medisch dossier, had net ervoor in een 5 uur durende nier-operatie een tumor op mijn enige nier laten weg halen dus zonder zorgverzekering kan ik niet (ik was op dat moment 77). Om een flinke buffer te maken moest ik door deze actie van SVB met spoed mijn flat verkopen, die ik had laten verbouwen voor zelfzorgzaamheid tot hoge leeftijd. Daarmee verloor ik mijn NL adres en had ik alleen tijdelijk een briefadres. Dank je wel zei SVB, ik heb je nu te pakken, zie je wel, je bent geemigreerd, maar de rechtbank dacht daar anders over en na langdurige ondervraging stelde ze SVB in het ongelijk en diende de zaak teruggedraaid te worden.
  SVB ging niet in beroep binnen de gestelde termijn van 90 dagen, dus einde verhaal, dacht ik. Niet dus, na 7 maanden legde SVB de uitspraak naast zicht neer wegens misslag van de rechtbank, Dat kan in Nederland!!! Als burger wordt je dan de bak in gegooid, gegijzeld of je bankrekening geplunderd, maar ja SVB is overheid, dus onschendbaar.
  SVB gebruikte 2 argumenten: 1e je woonde ten tijde van de zitting niet meer in Nederland en 2e je werkt voor een niet bestaand bedrijf, dus je hebt geen binding meer met Nederland. Uiteraard vermeldde SVB niet dat de zitting oorsponkelijk was gepland in april 2018 maar werd uitgesteld tot october, dus ten tijde van het beroep was ik wel degelijk ingezetene maar wat belangrijker was, terwijl het beroep liep zegde SVB 2 maanden voor de zitting mijn ingezetenschap op.
  Ik vroeg de rechtbank om raad en het enige wat ze kon doen is een formeel standpunt innemen, we hebben recht gesproken en daarmee is de kous af. Toedeloe. U kunt opnieuw een zaak aanspannen.
  Dat deed ik dus, wederom in Den Haag en via de tamtam had ik vernomen dat ik een zeer sterke zaak had. Op de zitting, waarvoor ik 10.000 km had gereisd, verklaarde SVB de rechtbank onbevoegd want ik woonde niet meer formeel in Den Haag en ze wilden sowieso in Amsterdam omdat ze al in Den Haag hadden verloren (letterlijke uitspraak van het duo juristen van SVB) Ik stond binnen 15 minuten weer buiten. Als je geen formele woonplaats hebt is Amsterdam aangewezen, en daar zit toevallig ook het hoofdkantoor van SVB. We zaten midden in de Covid periode en uiteindelijk kwam de zaak voor tijdens een Skype zitting. Ik had 21 punten voorgelegd bij de rechtbank over aantoonbare list en bedrog door SVB gedurende de periode vanaf voorjaar 2015.
  De rechter in Amsterdam had ofwel vooroverleg gehad, of sympatiseert met SVB uit sociaal/politieke motieven, maar 1 punt uit mijn argumentatie werd behandeld, waarbij SVB, die niet kon inloggen dus telefonisch “meedeed”, onevenredig lang aan het woord werd gelaten. UItspraak, u heeft geen gelijk. A.s. mei volgt de 3 zaak want FBTO heeft mij welliswar een polis gegegeven, SVB heeft geprobeerd die te storneren en weigert nog steeds mijn ingezetenschap te bevestigen, ondanks dat ik al bijna 4 jaar een vast adres heb in Nederland. Ik heb nu 5 pagina’s foto’s van mij met onze ambassadeurs, bedrijven, de Koning en Koningin, de Ruer van Dubai, de Gouverneur van Mekka en Jeddah, installaties in NL, Europe, Afrika, Azie, meetings, seminars, gast-lectures op universiteiten van het niet bestaande bedrijf en hoop dat de rechtbank in Zwolle niet bevooroordeeld is. Ik ben nu bijna 83 en geef niet op in mijn strijd met de 4e macht.
  Overigens werd een brief aan de bevoegde minister nooit beantwoord, brieven aan de fracties in de 2e kamer alleen door de kleine, niet-regerings partijen bevestigd, de Nationale Ombudsman heeft 2 x een telefoontje met SVB gepleegd gedurende periode na het naast zich neerleggen van de uitspraak en het weigeren mij antwoord te geven.
  De 2e kamer commiessie antwoordde mij dat zij de minister niet zouden interpelleren, maar mijn schrijven voor gezien hadden genoteerd.

  Johannes, ik wens je veel sterkte maar je verliest je ingezetenschap, dus verzekering als je het niet anders aanpakt.

  Vriendelijke groet,

  Dick
  SVB als u het bovenstaande heeft meegelezen, hartelijke groet aan uw gecorrumpeerde Raad van Bestuur van ex politici.

  • PEER zegt op

   Ja Dick,
   SVB kijkt mee, óveral ter wereld!
   Daar is niks verkeerd mee, want ze behoeden ook de Nederlanders.
   Het liefst díégenen, die in Nederland wonen.
   Richt je ‘n” “stichting” op, dan gaan hun haren al overeind staan en krijg je speciale aandacht.
   Zo ook in jouw geval. Het vreet aan je, dat geloof ik best.
   Ikzelf heb geen stichting, maar in 1983 ‘n pensioen bv opgericht.
   En, dát is de keerzijde, daardoor betaal ik nu heel veel belasting over mijn inkomsten daaruit.
   Maar dat wist ik op voorhand.
   En hoop voor jou op ‘n goede afloop. Maar ik twijfel.

  • Ger-Korat zegt op

   Er werd door jou geen loonbelasting betaald en er is geen dienstverband of situatie zoals weknemer en werkgever. Dan valt immers de basis weg van het verzekerd zijn. Al deze punten noem je niet maar daar is nu juist waar het om gaat bij het recht op een zorgverzekering. Dat iemand mede-aandeelhouder is zoals Johannes benoemt maakt hem nog geen hoofd-aandeelhouder, een ieder kan aandelen kopen in een bedrijf waar je als werknemers in dienst bent en dat maakt je nog geen bestuurder of grootaandeelhouder maar mede-aandeelhouder.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Ger-Korat, bij een BV werkt dat echt anders. Er geldt een aanbiedingsplicht voor zittende aandeelhouders die (een deel van) hun pakket willen verkopen; je biedt het eerst aan aan de andere aandeelhouders. Pas daarna komen buitenstaanders aan bod. ‘Iedereen kan kopen’ geldt bij beursgenoteerde fondsen.

  • han zegt op

   Kleine tip voor het uitlokken van een reatie van de minister/2e kamer. Gebruik de zgn. doorzendplicht (art 2.3.1 ju 2.3.2 AWB) en correspondeer met de overheid via de persvoorlichters. Er staat nergens in de wet dat je van de pers moet zijn om gebruik te maken van de doorzendplicht. En iedere ambtenaar moet vlg. de Awb een document dat hij/zij ontvangt naar de juiste ambtenaar doorzenden ( en minister zelfs Rutte is een ambtenaar) Vandaar dat ik mijn brieven aan de persvoorlichter stuur maar altijd i.a.a. doe aan [email protected] (dat is het kantoor van Rutte) Waarschijnlijk moet je wel in bezwaar en beroep (maar chatgpt en mijn pensioen maakt mij geduldig) En bij beroep moet Rutte ook nog ens betalen. Vaak kiest de RVD hiervoor want betalen is soms goedkoper dan oplossen. En oh ja de SVB is een overheidsinstelling emn dus ook te betrkken in een WOO procedure (je hebt natuurlijk wel een laptop nodig en ChatGpt)

   • han zegt op

    Zie ook mijn reacties inzake een WOO verzoek bij SVB en een klacht bij de AP (autoriteit Persoonsgegevens) inzake het onderzoeken van de mogelijkheid en de aantasting van de privacy

 4. Erik Kuijpers zegt op

  De onvolledige informatie van Johannes en het uit de juiste proporties trekken van dit item leidt tot een verkeerde stellingname. Kijk nog eens naar de eerste regel van Johannes: ‘Wij verhuizen naar Thailand’, gevolgd door ‘Nederland, waar ik regelmatig heen moet voor etc.’.

  Wat betekent dat? Johannes is dan geen ingezetene meer. Hij schrijft evenmin dat hij vier maanden in NL woont en acht maanden in Thailand. Of hij moet frauderen met zijn inschrijving in de basisadministratie maar van kwade opzet ga ik niet uit.

  Voorwaarde voor een zorgpolis is dat je ingezetene bent in het kader van de WLZ. Nu zijn er wat zijdeurtjes zoals mensen werkend op het continentaal plat, in de internationale zeevaart, uitgezonden diplomatiek personeel en militairen en nog enkele groepen. En, voor de zorgverzekering, mensen die buiten NL wonen maar in NL werken.

  In NL werken. Wat is dat dan? Gelden die bezoekjes van Johannes als ‘IN NL’ werken? Want hij is wel degelijk enkele keren per jaar in NL. Geeft dat hem recht op een zorgpolis? Of bedoelt de wet de ‘grensarbeiders’ die in Duitsland en andere nabije landen wonen en in NL werken (denk aan Philips Eindhoven en DSM Geleen)? Zeg het maar. Ik denk van niet, overigens.

  Johannes’ situatie is niet standaard en vandaar mijn advies dit voor te leggen aan zijn zorgverzekering. Hij is geen ingezetene, dat staat denk ik wel vast, maar valt hij onder de uitzonderingen?

  Wat zijn gezin betreft, partner en/of kinderen, lijkt het me duidelijk: die moeten zich in Thailand verzekeren. Of kinderen van 18 en 19 dan met een van de ouders mee op de polis kunnen (meerderjarig is in Thailand bij 20) weet ik niet.

  • Ger-Korat zegt op

   Nou heb ik een citaat uit Nederlandwereldwijd :
   Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering als ik in het buitenland ga wonen maar in Nederland blijf werken?
   Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.

   Wel is het goed bij uw zorgverzekeraar na te vragen hoe u bent verzekerd in het buitenland.
   einde citaat.

   Nou hoeft er toch helemaal geen discussie te zijn of je nou bijvoorbeeld 1 maand of langer in Nederland bent en werkt en wat dat werk inhoudt en waar in Nederland en op je pc op je bed of in de directiekamer. Invulling van het begrip werk is niet nodig zolang je ervoor betaald krijgt en inkomstenbelasting hierover verschuldigd bent in Nederland.
   En als aanvulling dan weer een verwijzing naar de verzekeraar zoals CZ welke gewoon meegaan in mijn beschrijving. Ik lees nergensals voorwaarden (!) hoe lang of hoe vaak je in Nederland moet werken of aanwezig zijn maar alleen werken in Nederland in het algemeen, niet geregeld dan wat werkduur en zo, en dus goed voor degene zoals Johannes de vraagsteller.

   • Thomas zegt op

    Er hoeft inderdaad helemaal geen discussie te zijn. In Nederland werken is niets anders dan dat het werk in Nederland gedaan wordt. Je moet dus in Nederland aanwezig zijn.
    Er zijn twee uitzonderingen: dat zijn de grensarbeiders België en de grensarbeiders Duitsland. Dit is beschreven in een Europese verordening.
    Uitschrijven in Nederland= einde verzekering Zvw en Wlz. Inkomstenbelasting heeft hier totaal niets mee te maken! Voor meer informatie kan je het beste contact opnemen met het Cak in Den Haag.

    • Ger-Korat zegt op

     Toch maar even de tekst van Nederlandwereldwijd maar eens een paar maar herlezen:
     Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland
     Dan nog een publicatie van de Rijksoverheid: Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten….
     Duidelijker kan het toch niet verteld worden lijkt me.

     En dan voor Erik Kuijpers en anderen de link met gegevens van de zorgverzekeraar CZ waarin alles duidelijk staat:

     https://www.cz.nl/zorgverzekering/buitenland/wonen-in-buitenland
     Met dank aan Google natuutlijk, alle informatie binnen seconden te vinden.

     • Thomas zegt op

      Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten….
      In beide gevallen ben je fysiek in Nederland aanwezig, en in beide gevallen ben je verplicht om ingeschreven te staan in een gemeente. De dag nadat je uit Nederland vertrekt wordt je uitgeschreven en eindigt je zorgverzekering. Het is niet anders. Ik hoop dat het nu duidelijk is.

      • Ger-Korat zegt op

       Je bent pas verplicht om ingeschreven te staan als je 4 maanden aaneengesloten in Nederland verblijft. Je kan 3 maanden verblijven en werken en daarna vertrekken (bijvoorbeeld seizoensarbeiders) en dan is er geen inschrijving verplicht. Bij bijvoorbeeld 3 maanden in Nederland werken en verblijven: geen inschrijving verplicht maar wel een verplichte basisverzekering want je kan op dag 1 al een bedrijfsongeluk krijgen, ziek worden op dag 2 of naar de dokter moeten op dag 3; daarvoor is de zorgverzekering bedoelt.
       Zoals al meer geschreven: de overheid, Nederlandwereldwijd, zorgverzekeraar schrijven allemaal dat alleen werken genoeg is ( en dan woon je in het buitenland), wat is daar nu zo onduidelijk aan ?

       • Rob V. zegt op

        Ger, waarom denk je dat mensen van buiten de EU een medische zorgverzekering moeten hebben als ze hier voor maximaal 90 dagen komen? Juist ja, voor een ongeval. En voor een bedrijfsongeval heeft het bedrijf een verzekering, niet de werknemer of visite van het bedrijf.

        Je werkt voor een Nederlands bedrijf met woon en standplaats Thailand. Dan werk je dus niet IN Nederland maar er buiten. Dus val je niet onder het basis zorgvangnet (verzekering) van Nederland. Als ASLM in Washington of Peking 2 mensen in dienst heeft die daar wonen en werken en soms eventjes in Nederland langswippen voor werk, vallen die mensen (Nederlander, Amerikaan, Chinees, of anders) toch niet meteen onder de Nederlandse zorgwet? Dat moeten die mensen zelf regelen en de werkgever zal ook zijn bedrijfsverzekeringen aangaande personeel en dergelijke goed moet regelen. Lijkt mij meer dan logisch. Hier laat ik het bij. Wie nog twijfelt schrijft maar naar de verzekeraar, overheid of jurist gespecialiseerd in ongevallen/verzekeringen over de grens.

     • Rob V. zegt op

      Ja, heel duidelijk, “wie *in* Nederland woont/werkt”, en dus niet wie *voor* Nederland(’s bedrijf) werkt. Lijkt mij super duidelijk dat je fysiek in Nederland moet zijn.

      Alle teksten schrijven dat dus ik begrijp niet waarom hier zo op doorgezaagd word? Ik sluit me dan ook bij Erik zijn eerste reactie aan, wil je het echt zeker weten, vraag het dan schriftelijk bij de zorgverzekeraar.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Ger-Korat, heb je svp een link naar de mededeling van CZ?

    • Ger-Korat zegt op

     Hierbij de link
     https://www.cz.nl/zorgverzekering/buitenland/wonen-in-buitenland

     • Erik Kuijpers zegt op

      Een site met duidelijkheid.

      Maar nu de vraag: geeft wonen in Thailand, waar je op de PC werkt voor een onderneming in NL, en voor welk bedrijf je een paar keer per jaar in NL bent, vanwege dit ‘werken in NL’ wel recht op een zorgpolis?

      Ger-Korat zegt ja, ik zeg, met anderen, nee. Nu kun je doen of je neus bloedt en die polis pogen aan te houden maar aangezien het om veel geld kan gaan zou ik me, als ik belanghebbende was, eerst volledig informeren. En dat is nog steeds mijn advies aan topicstarter voor hemzelf en zijn meeliftende kinderen tot 18.

      • Johannes (vraagsteller) zegt op

       Beste Erik,

       Hartelijk dan voor je reacties, niet alleen deze. Ik reageer enkel op deze omdat dit de laatste van je serie zinvolle bijdragen is. Dat vele andere antwoorden totaal niet relevant of van toepassing zijn, wijd ik aan mijn onvolledige informatieverstrekking in de vraagstelling.

       Daarom -en ook omdat je hier op hintte- wat nodige aanvullingen en verduidelijkingen:

       Ten eerste: ik ga (met mijn Thaise vrouw en zonder kinderen) in Thailand wonen en derhalve in Nederland uitschrijven en inschrijven in het RNI-register. Ten tweede: ik blijf in loondienst bij een Nederlandse BV, waarin ik tevens een minderheidsbelang heb. Ten derde: ik ga per jaar maar hooguit 30-60 dagen in Nederland zijn en dan nog niet enkel om te werken. Dus werk ik zeker niet fysiek in Nederland . Maar desondanks..:
       In een zoektocht naar voldoende zekerheid over zorgkostendekking kwam ik op die informatie op nederlandwereldwijd dat ik mijn huidige zorgverzekering kan aanhouden.
       Bovendien: de zorgverzekeraar had ik ook al advies gevraagd; zij (Zilveren Kruis) verwezen naar een “beslisboom” (https://www.zilverenkruis.nl/consumenten/service/buitenland/wonen-werken-studeren) die ik doorliep en trof :
       > Wat is of wordt uw situatie? > ik woon in het buitenland maar krijg loon uit Nederland > U bent verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit kan gewoon bij Zilveren Kruis. <
       Dus twee keer 'ja' (!) Anderzijds als die regel bedoeld is voor grensarbeiders en andere door jou aangegeven bijzondere situaties, dan is het een 'nee'. .

       Uiteindelijk ga ik het advies van jou en Peter (redactie) maar volgen en contact nemen met SVB: . die bangmakerij over "meekijken" en onzinnige WOO verzoeken laat ik voor wat het zijn: ik heb niets te verbergen maar wil enkel duidelijkheid.

       Nogmaals hartelijk dank,
       Johannes

      • Johannes (vraagsteller) zegt op

       Beste Erik dit is een tweede reactie op jouw bericht. Nu met nagekomen informatie:

       Verder zoeken leverde mij (naar mijn interpretatie..) een derde “ja” op : https://www.hetcak.nl/zorgverzekering-buitenland/werknemers/
       met als belangrijkste -van toepassing zijnde- alinea:
       (quote):
       “Telewerkt u tussen de 25 en 50% vanuit uw woonland? Dan kunt u op verzoek in Nederland verzekerd blijven, als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo’n verzoek kunt u indienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

       De belangrijkste voorwaarden:
       • U bent werknemer.
       • U woont buiten Nederland.
       • U werkt alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever.
       • U telewerkt tussen de 25 en 50% van uw werktijd in uw woonland.
       “(unquote)

       Het lijkt er sterk op dat ik zelf elders de antwoorden op mijn eigen vraag had kunnen vinden, maar zonder ieders bijdrage (nou ja, bijna ieders..) had ik de juiste weg moeilijker gevonden, dus ieder hartelijk dank voor de inbreng!

       Johannes.

       • Erik Kuijpers zegt op

        Johannes, met een ‘ja’ van de zorgverzekeraar en straks van de SVB op een correcte weergave van de toekomstige feiten ben je gedekt tegen claims. De (soms) hogere verpleeg- en behandelkosten dan in NL kun je afdekken met een aanvullende module maar dat weet je vast al. Of jouw echtgenote ook een NL zorgpolis kan meenemen kan ik aan de hand van jouw mededeling niet beoordelen.

        Daarmee is jouw vraag behandeld en zijn we allemaal, dankzij dit unieke blog met veel mensen met ervaring en kennis, wat wijzer geworden voor toekomstige vragen. Veel succes in Thailand!

       • Rob V. zegt op

        Maar Johannes, je schreef eerder dat je maar krot (30 tot 60 dagen) in Nederland bent en dat dan niet alleen om te werken. Dan werk je dus toch bijna altijd vanuit Thailand voor een Nederlands bedrijf? En daarmee kom je dan niet aan de “tussen de 25 en 50 procent van de tijd werk ik vanuit mijn woonland (Thailand)”, dat komt dan eerder op 80-90% van de tijd neer. Dan val je er toch niet onder?

        Maar vraag het vooral na bij het SVB en vermeld duidelijk waar je werkt, hoe (op afstand), en hoelang per week/maand/jaar je in Thailand en Nederland werkt voor het bedrijf. Als je dan ook vermeld dat je een minderheidsbelang (percentage?) in de BV hebt, dan moet een meer dan duidelijke schets van jou situatie hebben en dus een zinnig en concreet antwoord op je vraag krijgen van mensen die beroepsmatig de wet zouden moeten kennen. Succes.

        • johannes (vraagsteller) zegt op

         Bedankt Rob,

         Ik ga zeker bij de SVB een schriftelijke reactie vragen om gedekt te zijn, met alle kaarten open op tafel; ik wil niet onaangenaam verrast worden. Maar 40% Thailand, 20% Nederland en 40% rest van de wereld is toch ook mogelijk ? Ik werk nu reeds (geen full-time 9-to-5 baan hoor, maar zo’n drie uurtjes per dag gemiddeld) waar en wanneer dat nodig is.

         Nu we nog in Nederland wonen toeren we zomers al weken, bijna maanden, door Europa en gaat het werk gewoon mee. Ik denk dat ik zowat, straks zeker, een ‘digital nomad’ ben met ook dan naast een tijdje Europa de rest van het jaar ook niet énkel in het -dan- woonland Thailand. Er liggen nog veel interessante landen in Z.O. Azië.

         Vriendelijke groet,
         Johannes

        • Henk zegt op

         Ik denk dat Johannes uitgaat van het feit dat zijn wens tot verzekerd zijn leidt tot werkelijkheid. Waarom niet meteen vanaf in den beginne bij zorgverzekeraar en SVB geïnformeerd? En de uitkomsten daarvan doorgegeven aan Thailandblog. Hoezo een bevestiging zoeken van “denken dat het wel zal zijn zoals ik graag wil”? Hoe deskundig zijn lezers ten aanzien van het gebruik van Nederlandse ziektekostenverzekeringen buiten de EU/EER? De site van CAK zowel van CZ hebben het over het buitenland voor zover het een verdragsland betreft. Thailand is niet eens een verdragsland terzake zorgverzekeringen. Een 2e denkfout zit ‘m in het feit dat voor maximaal 50% van de werktijd telewerken is toegestaan. De andere 50% (en dat zijn zeker 110 werkdagen op jaarbasis) wordt hij toch mooi geacht aanwezig te zijn op zijn Nederlandse werkplek. Johannes echter geeft aan dat hij slechts 30-60 dagen in Nederland is en dat nog biet eens op te werken. Maar goed: hij zegt navraag te doen bij de SVB en ik ga ervanuit dat hij zo sportief zal zijn ons deelgenoot te maken van de resultaten.

 5. Joop zegt op

  Als je uitgeschreven bent uit Nederland kan je geen zorgverzekering krijgen in Nederland sommige verzekeringen weten het niet of doen daar niets mee en blijven gewoon premie innen eigen ervaring.
  Neem contact op met de SVB zij vertellen jou hoe en wat.
  Joop

 6. Gerritsen zegt op

  Wat Peer betreft: ondernemers pensioen
  Uit eigen BV is voor de heffing aan Thailand toegewezen
  Bij fiscaal ingezetenen is alleen Thailand bevoegd te heffen.
  Wat de zorgdiscussie betreft; eens met Kuipers


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website