Beste lezers,

Een Nederlandse vriend van mij overleed dit jaar in Bangkok. Hij leefde met een partnervisum in Thailand voor meer dan 10 jaar. De laatste 3 jaar officieel in Nederland i.v.m. met noodzakelijke Nederlandse behandeling in het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Laatste 3 maanden weer in Thailand toen hij uitbehandeld was.

Zijn Thaise vrouw wil graag het geld voor zijn behandeling van zijn Nederlandse zorgverzekeraar ontvangen, maar die geeft dat alleen af met een ‘Verklaring van Erfrecht’. Notarissen geven aan dat zij dat niet kunnen afgeven omdat de Nederlandse partner geen testament in Nederland heeft en zij niet kunnen achterhalen of er wel of geen testament in
Thailand heeft. Verklaring van zijn Thaise vrouw dat er geen Thais testament is, wordt als onvoldoende bewijs gezien. Kortom alle wegen lopen dood.

Daarnaast speelt hetzelfde bij wat aandelen van een Nederlandse Bank.

Wat ik begrepen heb is dat zijn Thaise vrouw en 2 kinderen met Nederlandse paspoorten het overlijden hebben gemeld bij de ambassade en hiervoor een Verklaring van Overlijden is afgegeven. Ze heeft ook geprobeerd met een Thaise Power of Atterney verklaring een oom van de overledene aan te stellen als executeur voor deze Nederlandse Vorderingen. Ook dat wordt niet erkend.

Wie heeft hier ervaring mee? Welke route kunnen we volgen? Een dure advocaat is geen optie. Er zijn geen liquide middelen. En de vordering op de verzekeraar gaat over ongeveer d 7.000 euro. En de bank misschien 15.000. Maar daar kan ze dus niet bij.

Ik hoor graag.

Groet

Stef

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Verklaring van Erfrecht wordt niet door Nederlandse notaris afgegeven, wat nu?”

 1. Erik zegt op

  Stef, dit is een bekend probleem. Thailand heeft geen registratie van testamenten zoals Nederland dus er is geen enkele zekerheid dat de weduwe enig recht heeft. Komt nog bij dat de overledene geen testament in Nederland had.

  In een zaak waar ik van gehoord heb vroeg de notaris bewijs dat de overleden man in de 15 jaar in Thailand niet van zijn vrouw gescheiden was…. Daar was wel een testament maar een Nederlands. De erfgenamen hebben een advocaat naar bewijs laten zoeken en toen een andere notaris gezocht die het (ware!) verhaal wel wilde geloven.

  Wat vraagt de notaris in NL dan wel? Waarmee zal hij/zij wel tevreden zijn? Dat lees ik niet in jouw vraag hierboven. Aan de hand daarvan kan mogelijk in Thailand naar het gevraagde bewijs gezocht worden. Bewijzen van samenleven, van gezamenlijke aankopen, e.d.

  Het gaat wel geld kosten!

  • Stef Bouwhuis zegt op

   Hij durft gewoon niets. Andere collega ook niet. Vinden het te riskant. Ze willen bewijs, maar zonder testament is dat er niet. Dan geven ze de verklaring ook niet af. Ik zal de bank en de verzekeraar van de eis om deze Verklaring te willen hebben moeten zien af te krijgen.

 2. C, Braat zegt op

  Ik had hetzelfde met een vriend van mij. Hij overleed in Thailand , was wettig gehuwd met een Thaise vrouw. Beide hadden na hun huwelijk nog een paar jaar in Nederland gewoond. Daarna hebben ze zich in Thailand gevestigd. Mijn vriend overleed en de weduwe vroeg of ik de nalatenschap wilde doen. ik woonde toen nog in Thailand.

  Ik maakte contact met een Nederlandse notaris, omdat mijn vriend bij zijn huwelijk bij een Nederlandse notaris een testament had laten maken. Die notaris had geen kantoor meer. Maar in Nederland is een testamenten register, waar alle testamenten in staan en elke notaris in Nederland heeft toegang in dat register.

  De notaris die ik in de hand nam, weigerde een “Verklaring van Erfrecht” af te geven, omdat het niet zeker was dat mijn vriend in Thailand een testament had laten maken. In Thailand bestaat, zover ik weet, geen “Testamenten Register”. Na veel mails over en weer, bleef de notaris bij zijn standpunt dat er misschien in Thailand een nieuw testament zou zijn.

  Ik besloot de samenwerking van die notaris op te zeggen en een nieuwe notaris te zoeken in de stad waar mijn vriend gewoond had. Met die notaris ging het veel en veel beter. Voor die notaris was het geen punt over wel of niet een Thaise testament.

  De notaris handelde alles prima af en gaf de “Verklaring van Erfrecht” af en een nicht van mijn vriend, die in de stad woonde, kon als gemachtigde bij de bank het geld innen en aan de weduwe sturen. Was binnen twee maanden geregeld. Het geld was zowel van een “gewone” bankrekening en een beleggingsrekening.

  Mijn vriend en zijn Thaise vrouw hadden een dochter, die nog wettelijk niet de meerderjarige leeftijd had bereikt. Ook haar rechten werd door de Nederlandse notaris vermeld.

  Mijn advies is dat men naar een andere notaris kan gaan. Ik had ook contact met het Broederschap van Notarissen. Ik beklaagde mij over de werkwijze van de eerste notaris. Dat had wel gevolg dat de eerste notaris geen rekening stuurde.

  Twee zaken zijn belangrijk. Men moet wettig gehuwd zijn, Of in Nederland of in Thailand. Voor Bhoedha huwen, geldt niet als wettig gehuwd zijn.

  Mijn vriend had wel een wettig testament gemaakt in Nederland.

  Mocht er nog vragen zijn, kan men deze vragen altijd, via “Thailand Blog”, aan mij stellen.

  Groeten,

  Kees

  • Ger-Korat zegt op

   Ik begrijp uit het verhaal dat er een vorderingen openstaat op een Nederlandse zorgverzekeraar. En dan denk ik hoe dat mogelijk is want je krijgt toestemming voor eventueel behandeling in het buitenland en dat ga je bij grote bedragen niet voorschieten maar laat je het ziekenhuis regelen met de zorgverzekeraar. Dit is wat mij opviel, en dan ook een advies om nota’s gelijk te declareren, voorkom je het nodig mee zoals uit het verhaal blijkt dat de even of naasten het maar dienen te regelen.

   • Stef Bouwhuis zegt op

    Helenaal eens. Had hij moeten doen. Maar hij was geestelijk niet meer in goede doen. Helaas.

  • Stef Bouwhuis zegt op

   Hij was in Thailand getrouwd en het huwelijk is ook in Den Haag geregistreerd in een periode dat het gezin in Nederland woonde.

 3. ruud zegt op

  Ik zou uitzoeken of Thaise testamenten ook centraal worden geregistreerd.
  Dat kan iedere Thaise advocaat je waarschijnlijk vertellen.

  Als dat het geval is en er geen testament bestaat, kun je daar waarschijnlijk een bewijs van vragen.
  Als er wel een testament bestaat, zal daar de erfenis in beschreven staan.

  Dit bewijst trouwens weer een, dat emigreren niet een kwestie van je adres veranderen is.
  Dat testament had er – zekere in dit geval, want de dood kwam niet onverwacht – gewoon moeten wezen.

  • Erik zegt op

   Ruud, jij zegt ‘Ik zou uitzoeken of Thaise testamenten ook centraal worden geregistreerd. Dat kan iedere Thaise advocaat je waarschijnlijk vertellen.’

   Iedereen die in Thailand ooit een testament heeft opgesteld of laten opstellen weet dat er geen landelijke registratie plaatsvindt. Alleen als je jouw testament laat ‘registreren’ op het gemeentehuis door het te deponeren in de kluis dan weet je dat het ding er een keer uit komt en dat de datum van deponeren vaststaat maar dat is ook alles. Je kunt zoveel testamenten maken als je wilt en thuis in de lade bewaren en ga je hemelen dan lezen de erfgenamen al die papieren en wat het prettigste lijkt gaat mee naar de rechter (die moet tekenen voor vrijgave van bankgeld) en de rest gaat in de fik.

   Ik deel jouw mening dat in casu een testament opgesteld had moeten worden maar dat is mosterd na de maaltijd.

 4. Evan zegt op

  In de Verklaring van Erfrecht zet de notaris wie de erfgenamen zijn. Dat kan volgen uit de wet of testament. Is er geen testament, dan moet de notaris in de registers uitzoeken wie de wettelijke erfgenamen zijn.

  Het lijkt mij, in casu; 2 kinderen met Ned paspoort niet zo moeilijk om die VVE te verkrijgen. geen testament maar volgens wettelijk (natuurlijk) erfrecht.

  Er wordt gesproken over de ‘ vrouw’ van maar of en waar er gehuwd is valt niet op te maken uit het stuk.

  Nb. VVE Kost niet zoveel: ca €350-500 Als die in handen dan stap verder.
  Als je die VVE in handen hebt, is de bank ook snel tevreden.

  Een kanttekening plaats ik wel: waarom €7000,- aan nota’s ziektekosten opsparen als je dat gewoon via internet kan inscannen of een foto met je mobile. Tja…

  • Stef Bouwhuis zegt op

   Niemand was zo eigwnwijs als mijn vriend. Hij had altijd gelijk. Rekeningen diende hij niet omdat hij bij voorbaat aannam dat verzekeraars niet betalen en alle overheden onbetrouwbaar zijn en het op hem hadden voorzien. Eerlijk gezegd riep hij dat wel een beetje over zich af. Bellen deed hij niet. Mailtjes wel, maar of de toon altijd even prettig was. Teleurstellingen hebben hem Nederland uitgejaagd en helaas ook cynisch. Jammer.

 5. Lung addie zegt op

  Heel toevallig ben ik met een min of meer gelijkaardig dossier bezig voor een Thaise weduwe van een Belgische man, dus wel in Belgie, maar na verder zoek- en praatwerk stel ik vast dat het in Nederland ongeveer hetzelfde is..

  In Thailand bestaat er, bij mijn weten,, geen centraal bureau waar testamenten geregistreerd worden. Een geregistreerd testament wordt in Thailand bij de Ampheu van de woonplaats geregistreerd en bewaard. (eigen ervaring) Dus indien een bewijs nodig dat er geen testament is dan moet je bij de Ampheu zijn. Hou er wel rekening mee dat een Thais testament enkel en alleen zaken mag bevatten welke betrekking hebben op Thailand. In Nederland en Belgie is dit testament niet rechtsgeldig en in Thailand zijn zaken betreffende Belgie en Nederland ook niet rechtsgeldig. (dit ter zake)

  Betreffende de ‘Erfopvolging’. Hiervoor kan je niet enkel bij de een notaris terecht maar ook bij het ‘kantoor voor rechtszekerheid’. In Belgie is dat een onderdeel van Financien. Zoiets bestaat ook in Nederland maar heeft daar een andere naam en maakt deel uit van Justitie. Dus daar moet je zijn.
  Ik kwam er achter door even te GOOGELEN met als zoekopdracht: ‘document erfopvolging in Belgie’. Ga dus even googelen en verander in de zoekopdracht Belgie door Nederland.
  In mijn geval kon ik de aanvraag downloaden, invullen en per post versturen. Natuurlijk met de nodige bewijzen als: gezinsamenstellig, huwelijksakte, overlijdensakte….
  Ja, er komt nogal wat zoek- en administratief werk aan te pas maar is niet onoverkoombaar. Bij mij lukte het alleszins.

  • Stef Bouwhuis zegt op

   Ga ik proberen. Dank voor het idee.

   • Lung addie zegt op

    Beste Stef,
    probeer ook hier eens:

    https://verklaringvanerfrecht.nl/afwikkeling_nalatenschap/

    groet, lung addie

 6. hurm zegt op

  Ik lees dat er 2 kinderen zijn met Nederlandse paspoorten? Als dat zijn wettige kinderen zijn, dan zijn deze naar Nederlands recht zijn wettige erfgenamen. Is zijn huwelijk in Nederland geregistreerd, dan is ook zijn vrouw wettig erfgenaam. Dan mág een notaris een verklaring van erfrecht niet weigeren. Het al dan niet bestaan van een Thais testament speelt geen enkele rol betreffende in Nederland aanwezige vermogens bestandelen.

 7. Stef Bouwhuis zegt op

  Dat is precies wat ik 2 notarissen heb verteld. In beide gevallen was de reactie: “omdat betrokkene meer dan 10 jaar in Thailand heeft gewoond zegt de internationale wetgeving dat dan Thais recht leidend wordt. Kortom Nederlands recht moet genegeerd worden”. Natuurlijk was het beste geweest als er in beide landen een testament was geweest, omdat dan voor waarden in de respectievelijke landen een officiele bestemming zou zijn geregistreerd. Maar nu dat niet zo is geldt alleen de internationale wetgeving over welk recht leidend is. Blijft lastig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website