UPS installeren voor stroomuitval (black-outs en brown-outs)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 maart 2022

Beste lezers,

In mijn dorp in de Isaan hebben we regelmatig, vooral bij regen en onweersbuien, te maken met stroomuitval. Ook regelmatig hebben we maar de helft van het vermogen. Dus black-outs en brown-outs. Ik wil een UPS installeren die deze problemen en paar uur kan opvangen. Ik heb gezocht in de historie van Thailandblog en vond en paar adviezen, maar als ik op Lazada kijk zie ik door de bomen het bos niet meer.

Wat wil ik:

Een UPS met een accu of accupack. Voor het opladen wil ik gewoon een acculader gebruiken. De installatie moet automatisch inschakelen bij een black out of een brown out. Het gaat alleen om essentiële apparaten en apparaten met een motor die kapot kunnen gaan bij een brown out. Dat zijn voor mij de koelkast, de vriezer, de waterpomp, computer met router, een lamp en een ventilator. Ik kan best een paar uur zonder airco, die kan dus uit blijven. Ik denk dat een UPS met een vermogen van 1500 watt voor mij ruim voldoende is. Het systeem moet de genoemde apparaten minimaal 4 uur kunnen laten draaien.

Mijn vraag:

Wat kan ik het beste kopen? Ik zie apparaten met een ingebouwde acculader en ingebouwde schakeling voor black out en brown out. Of kan ik beter losse elementen kopen. Welk merk is aan te bevelen. En welke accu’s en hoeveel volt kan ik het best gebruiken. Graag jullie tips en advies en eventueel linkjes naar internetpagina’s of goede apparaten op Lazada.

Groet,

Dirk

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “UPS installeren voor stroomuitval (black-outs en brown-outs)”

 1. Arjen zegt op

  Nominaal vermogen zal 1.500 watt wel voldoende kunnen zijn. Toch zou ik zeker het viervoudige kiezen. Een elektromotor heeft minimaal 5x het nominale vermogen aan aanloopstroom. In de vier uur dat je systeem “in de lucht” gehouden wordt zullen zeker koelkasten en waterpompen een aantal keer in- en uitschakelen.

  Als je systeem een “inschakeltijd” heeft, zal vrijwel alles opstarten op je UPS.

  Het eenvoudigst wat omschakelen is, is een flink accupakket aanschaffen. Een inverter die ruim je benodigde vermogen kan leveren, en een acculader die je batterijen doorlopend laadt. Je haalt de kabels van het grid los van je MDB, sluit je acculader aan op die kabels, en de inverter aan op je MDB. Dan heb je niets met overschakelen te maken. Het rendement zal niet zo goed zijn.

  Hoe hoger je je batterijspanning kiest hoe beter je rendement wordt. Let wel op, accu’s boven de 48V zijn gevaarlijk. (erg gevaarlijk)

  Je kan nog een relais toevoegen die als de acculader geen spanning meer levert (dus stroomuitval) je AC afschakelt.

  Wil je een veel hoger rendement dan moet je met fasebewaking iets in elkaar fabrieken. Dan moet je ook je huis van het grid afschakelen als het grid uitvalt. Dat is veel ingewikkelder..

  Zover ik weet zijn kant en klaar systemen niet vaak geschikt als “Whole house UPS”
  Ik heb zelf iets in elkaar gezet op basis van mijn zonnepanelen (Die zijn mijn lader)

  Arjen.

  • Dirk zegt op

   Arjen, bedankt voor je advies. Ik had inderdaad nooit aan de aanloopstroom gedacht. Maar jouw advies spreekt mij wel aan, maar dan alleen voor mijn werkkamer. Ik begrijp dat ik een inverter kan gebruiken zonder ingebouwde schakelingen en de apparatuur altijd stroom krijgt van de inverter. En aan het accupakket zowel de inverter als de lader aansluiten. Is het wel goed voor de accu’s om ze constant op te laden? En het relais wat kan worden toegevoegd: wat is de functie hiervan?
   Groet,
   Dirk.

 2. Jacobus zegt op

  Al eens aan een aggregaat gedacht?

 3. dirk zegt op

  Gewoon een generator aanschaffen die aanslaat als de spanning uitvalt.
  De schakeling is hetzelfde.
  Geen problemen met batterijen die in slecht staat zijn, niet volledig opgeladen of te weinig vermogen.
  En met een generator met voldoende KW kun je de airco gewoon gebruiken.

 4. Lung addie zegt op

  Beste Dirk,
  een UPS systeem, om jouw probleem op te lossen, is de meest ongunstige oplossing welke je kon bedenken. Zoals Arjen hier duidelijk aangeeft heb je met 1500W niet genoeg, zeker daar er motoren moeten opstarten welke een veel grotere aansloopstroom hebben dan hun nominaal vermogen is. Je zou in dit geval reeds een, zeker voor jou, ingewikkeld systeem moeten maken welke de opstartvolgorde bepaalt. Indien je dat dat niet hebt zullen alle toestellen op het zelfde moment, bij netstroonuitval, opstarten en gaat die UPS op zijn gat, dat is zeker. Ook zal uw UPS constant stroom verbruiken, zelfs al is er geen stroomuitval, daar deze altijd standby moet zijn en de UPS zich ontlaadt en steeds moet blijven laden.
  De beste oplossing is een, bij stroomuitval, zelfstartende generator. Laat dan wel, door een goed technieker, relais plaatsen welke het elektriciteitssysteen automatisch ontkoppeld van het net bij stroomuitval en de generator inschakelt. Die dan het omgekeerde doet als er weer netspanning is. Dat is heel eenvoudig te realiseren voor een techneut.

  • janbeute zegt op

   Als je een systeem maakt waarbij de generator automatisch opstart, heb je ook te maken met de aanloopstroom tegelijker tijd, waarbij de generator zal sputterun en zeker als de brandstof motor voor de aandrijving nog eerst warm moet draaien.
   Bij ons hebben we zelden stroomuitval, maar voor die enkele keer heb ik een generator met trektouw klaar staan die werkt doe zelf het onderhoud en daarna start ik de airco ed een voor een op indien nodig. Want ook bij een generator met start accu moet deze accu ook verzorgt worden dus tussentijds opladen en zeker niet tevergeten dat een accu in capaciteit afneemt gedurende zijn levensjaar, wat veelal rond de 3 jaren is.
   Hou het simpel is mijn advies.

   Jan Beute.

 5. Ferdinand zegt op

  aanbeveling van een bepaald merk of toestel zou helpen

 6. Dirk Teur Couzy zegt op

  Beste Dirk; Banana.in.th De Zircon UPS PI 1500 (1500VA/1050W ) 6-pins-AC-Stekker Snoer 1.2 meter en tot 60 minuten stroom Su6

 7. peter zegt op

  Hallo Dirk

  Om jou wensen te realiseren heb je nodig.
  Een ongrid inverter met een vermogen tussen de 4000/5000watt en 48volt nodig.
  Plus een paar goede accu’s.(liefst deep cycle)
  2x 12v 100amp parallel geschakeld en dat 2 keer en die vervolgens in serie om 48 volt te krijgen.
  De net voeding wordt aangesloten op de inverter en de uitgang van de inverter wordt aangesloten op de zekering kast/groepenkast.
  Ook de accu’s worden aangesloten op de inverter.
  De inverter zorgt er voor dat de accu’s opgeladen worden en blijven.
  Bij stroom uitval schakelt de inverter de net voeding af en gaat over op de accu voeding.
  Deze configuratie is zo samen gesteld omdat je aangeeft 4 uur te willen overbruggen.
  De prijs van deze installatie ligt tussen de 50.000 / 60.000 Bath.

  Het kan ook een beetje minder met een 24v installatie.
  Maar die gaan meestal maar tot 4000w piek vermogen en je wilt je installatie niet op zijn max hebben.
  Het kan maar dan moet je goed uitrekenen wat je apparaten verbruiken die je wilt blijven gebruiken.
  Apparaten zoals een koelkast of waterpomp hebben een inschakel piek spanning en vermogen en daar moet je wel rekening mee houden.

  Tot slot het geheel valt of staat bij goede accu’s en die zijn duur.

  Succes
  peter

 8. Pim Foppen zegt op

  Dat stroom uitval probleem hier op het platteland in de Isaan ken ik en ik heb het als volgt “opgelost”.
  In een open gedeelte van de schuur, waar ook de water installatie staat, heb ik een 5000watt generator geplaatst en als de stroom uitvalt wacht ik meestal 3 kwartier, want vaak is de elektra dan al weer terug, en anders start ik de generator op.
  Met een lange kabel sluit ik die aan bij de uitgeschakelde hoofdschakelaar aan de buitenkant van ons huis en we hebben weer overal stroom.
  Nadeel is soms dat ik even door de stromende regen moet want in 2014, toen ik die generator aanschafte wisten ze hier nog niets van automatisch startende generatoren.
  De mensen in de winkel begrepen überhaupt niet dat ik dat ding aansloot bij de hoofdschakelaar.
  Inmiddels heeft het accuutje van de generator het begeven en heb ik een gewone auto accu met druppellader op de generator aangesloten. Elke maand laat em 20 minuten draaien om te testen.
  Nadeel is verder dat de generator enorm veel lawaai maakt, overdag is dat geen probleem maar slapen, nee, dat zit er dan niet in.

  • ruud zegt op

   Waarom maakt u niet alles gewoon binnen – aangenomen dat u de generator laat repareren.
   Bij stroomuitval via een wisselschakelaar uw huisinstallatie op de generator aansluiten.

   Een wisselschakelaar kent twee standen, die verbindt uw huisinstallatie OF met uw generator OF met het lichtnet.
   U kunt dan dus niet per ongeluk met de generator spanning op het lichtnet zetten. (mits juist aangesloten)
   Als u een klein lampje aan het lichtnet knoopt, kunt u ook gelijk zien wanneer het lichtnet weer spanning levert.

 9. Maarten zegt op

  Omdat je stelt dat je ook tegen regelmatige brown-outs aanloopt wil je waarschijnlijk een “line interactive ups”hebben. anders ontlaad en laad je accu heel regelmatig, en dat kost je de leeftijd.

  Maar zoals anderen ook stellen: de motor van de vriezer, pomp en koelkast hebben stevige opstartvermogens, daarom zou je ups ook stevig gedimensioneerd moeten worden. En dan loopt de prijs snel op.

  Wellicht is het goedkoper te wachten tot 1 van de apparaten het begeeft, en een “off-grid”versie van de vriezer en koelkast te kopen. Die zijn juist daarvoor getuned. Nee, ik bedoel niet zo’n cooler ding voor in de auto, ze zijn ook te krijgen die er heel normaal uitzien.

  Voor je enkele led-lamp en fan en computer zou je anders een goedkope ups kunnen kopen in de computerzaak voor 3000-4000thb. Niks moeilijke specificaties.

 10. Patrick zegt op

  Wegens solarcellen op mijn dak heb ik een 20kVA ups beschikbaar van CBC Champ Hero, model: ZTY-20KVA1.
  Indien je geïnteresseerd bent kun je me bellen 0857882003 zie de ad ook op Bahtsold https://www.bahtsold.com/view/automatic-voltage-regulator-20kva-438534

 11. Dick41 zegt op

  Beste Dirk,
  Toen ik 10 jaar geleden nog op Koh Samui woonde viel daar de stroom regelmatig uit, soms maar 4 uur, vaak langer.
  Ik heb bij een soort HomePro een 8 kW generator met ruime brandstoftank(benzine) en electrische starter gekocht, de generator in een stenen hok geplaatst met oude fan van afgedankte airco voor koeling, extra demper op de uitlaat gemaakt en goede electricien heeft wisselschakelaar met kast gemaakt zodat ik niet heel Koh Samui bediende als de stroom uitviel.
  Gemiddeld draaide de generator 2 x maand maar toen de hoofdkabel van het vaste land was kapotgetrokken was ik de enige in de hele wijk die stroom had. De overheid plaatste toen ca. 20 op vrachtautos geplaatste generators over het hele eiland die gekoppeld werden aan de overhead stroomkabels. Het heeft maanden geduurt voor de hoofdkabel weer gerepareerd was.
  Doordat de generator in het hok stond viel het lawaai mee, maar alle airco’s konden er op daaien en uiteraard de koelkast. De tank, ik meen ca. 15 L was voldoende om vele uren te draaien.
  Als de stroom in de nacht uitvalt piept er altijd wel een of ander electronisch ding in huis, of je kunt een alarm met ingebouwde batterij vinden die je wakker maakt zodat je even de generator strart en weer naar bed gaat.
  Ik was blij met de investering van ca. THB 40,000 en heb die dik terugverdiend toen ik het huis verkocht heb. Was een extra feature.
  Mijn advies dus: generator met wisselschakelaar zoals diverse mensen al hebben aangegeven.
  Merk van de generator is niet zo belangrijk, meeste komen so-wie-so uit China en in Thailand is garantie tot aan de deur. As je een Honda kunt vinden (30% duurder) is dat de beste keuze. Neem geen diesel i.v.m. stank.
  Succes,

  Dick41

 12. Dirk zegt op

  Bedankt voor de fijne reacties en adviezen. Over een generator heb ik weleens nagedacht, maar ik ben bang voor het lawaai ( we hebben aan weerskanten buren) en het onderhoud. Het advies van Arjen spreekt mij wel aan maar dan moet ik veel kleiner gaan denken, bijv. alleen mijn werkkamer met computer, ventilator en lamp. Heeft in ieder geval mijn computer constante spanning en werkt altijd.
  Nog iets wat ik mij afvraag; ik snap dat een brown out schadelijk is voor electromotoren. Ik zie het aan de waterpomp, als die bij een stroomhalvering gaat draaien wordt de motor gloeiend heet en stopt ermee en werkt pas weer nadat ie is afgekoeld en zitten we zonder stromend water. Maar onze koel/vriescombinatie uit 2012 doet het nog altijd prima en heeft al vele brown outs meegemaakt. Onze oude koelkast hebben we toen aan familie gegeven en die doet het ook nog steeds. Is een brown out toch niet zo schadelijk voor koelkasten?
  Groet,
  Dirk.

  • Lung addie zegt op

   De hedendaagse generatoren, op benzine, maken reeds veel minder lawaai dan de oudere generaties. Veel onderhoud vraagt zo een generator trouwens niet. Op tijd en stond de olie vernieuwen, de luchtfilter kuisen en dat is het zo wat.
   Dat de motor van uw waterpomp gloeiend heet wordt komt door het type elektrische motor er gebruikt wordt. Het is wel normaal dat de motor, bij grote spanningsval heet wordt. Die trekt namelijk veel meer stroom om hetzelfde vermogen te halen: P(vermogen)= U(spanning) x I (stroom)… Dus I=P/U…. basis elektriciteit.

   • janbeute zegt op

    Ooit eens geleert, Is het niet zo lung P = U x I x cossinus phi bij wisselstroom bij gelijkstroom is het P = U x I. de cossinus geeft aan de factor fase verschuiving. Mede praat men daarom bij gelijkstroom over vermogen als VA aangeduid en bij wisselstroom vermogen aangeduid in Watt.

    Jan Beute.

    • Lung addie zegt op

     Beste Jan,
     dit klopt volledig maar de formule, voor gelijkstroom, is voor velen reeds meer dan ingewikkeld genoeg…. als ze dan ook nog eens te maken krijgen met de ‘cos phi’, de fasehoek tussen spanning en stroom, dan wordt het helemaal hopeloos, hoewel, dit gegeven meestal op de motor aangegeven wordt.

 13. KhunTak zegt op

  Ik heb er weinig verstand van en misschien is het een te dure optie, maar zijn solar cellen geen goed alternatief??
  Wat ik heb begrepen is zo ongeveer 5kw. voldoende voor een woning.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website