Beste lezers,

Mijn vraag betreft de “rechten” van de Thaise dochter (mijn vrouw) bij overlijden van haar Thaise ouders. Omdat zij arme rijstboeren zijn in Surin, helpt hun enige dochter, mijn vrouw, maandelijks met een deel van haar salaris.

Daarnaast spring ik een enkele keer financieel een beetje bij, als er door ziekte of andere basisbehoeften (bijv. reparatie van lekkend dak van huis ouders), wat extra geld nodig is. Soms als renteloze lening, soms als gift. Het gaat daarbij niet om enorme bedragen want zelf zit ik, door verlies van baan, ook niet ruim.

Door de steeds lagere opbrengst van de rijst (momenteel krijgen ze maar THB 5 per kg!) vinden mijn vrouw en ik, dat ze zich veel meer moeten toeleggen op het houden van koeien, wat veel meer oplevert. Maar dan moet er, naast kleine oude stal en huis, die ook al door mijn vrouw zijn bekostigd, een grotere stal komen en daar wil ik financieel best weer bijdragen, maar gelet op de grotere bedragen, wil ik wel wat zekerheid, want ik ben met name bang dat de broers van mijn vrouw er straks (bij overlijden ouders) met “de buit” (lees: huis, stal en grond) vandoor gaan.

Nu stelt mijn vrouw echter dat dat niet kan omdat de eigendommen van de ouders alleen de dochter (dus in dit geval mijn vrouw) toekomt, omdat zij ook altijd als enige de zorg voor haar ouders heeft uitgevoerd. De broers hebben vrijwel nooit wat bijgedragen; zeker niet financieel. Klopt dit en wat is bepaald in het Thaise erfrecht als er geen testament is?

Ik ben benieuwd naar de reacties, waarvoor alvast mijn dank.

Groet,

Haki

14 reacties op “Lezersvraag: Wat is bepaald in het Thaise erfrecht als er geen testament is?”

 1. Khun Sugar zegt op

  Indien geen testament erven alle kinderen per gelijke delen.

  Wat van belang is, is de eigendomsakte of title deed van de grond waarop huis en stal staat, is dat een Nor Sor Si Jor ‘chanote’ of een Sor Por Gor 4-01 (S.P.G. 4-01).
  Dit laatste is geen eigendomsakte doch geclaimd land waarvoor de overheid toestemming gaf het te bewerken.
  Het recht dit land te bewerken wordt doorgegeven aan familie of clandestien verkocht aan derden. Het is bijgevolg niet zeker dat uw echtgenote dit land zal krijgen. Meestal moeten de andere broers en zussen uitgekocht worden om uit onverdeeldheid te geraken.

  Grtjs

 2. rori zegt op

  Ik ben ook heel benieuwd hoe dit zit.

  Mijn schoonvader ie overleden. Moeder is er en een jongere zus en mijn vrouw als oudste.

  Hoe zijn zaken formeel geregeld in Thailand?

 3. nico zegt op

  Tja,

  Net als in Nederland, staat de familie die je nooit ziet, laat staan financieel “bijspringt” als eerste op de stoep.
  Als bijgelapt moet worden i.v.m. crematie, zijn ze met de noorderzon vertrokken.

  Dus direct zeggen; dat d’r ouders veel schulden hadden en dat iedereen 145.600 Bhat (nooit een (te) mooi rond bedrag) moeten betalen. Dan zijn de andere spoorloos vertrokken.

  Groetjes Nico

 4. René Martin zegt op

  Misschien gewoon een lening afsluiten en de voorwaarden op papier zetten.

 5. Tino Kuis zegt op

  Als er geen testament is dan zegt het Thaise erfrecht het volgende. Er zijn drie mogelijke (groepen) erfgenamen: de ouders, de partner en de kinderen. Iedere groep krijgt een derde.

  1 als alle drie groepen aanwezig zij dan gaat een derde gaat naar de ouders, een derde naar de partner en een derde naar de kinderen.
  2 zijn er maar twee groepen (kinderen en partner bv) dan wordt de erfenis onder deze twee verdeeld
  3 is er alleen nog maar een partner of ouders of kinderen dan krijgen die (groep) de hele erfenis en verdelen het zonodig onderling.

  Dit zegt de wet. In de praktijk spelen machts factoren ook mee.

 6. Haki zegt op

  Ik vreesde al dat het vrij identiek is geregeld als in NL en dat de lokale gewoontes en gebruiken (en dus het meest zorgzame kind huis en land zou krijgen) weinig houvast geven. Een lening aan de ouders is geen optie in dit traditionele stukje Thailand. Ik zal nu aandringen dat vader testament gaat opmaken waarin bepaald wordt dat dochter (mijn vrouw) alles krijgt (als Thaise wet dat toestaat) en mijn vrouw geeft mij haar appartement in BKK als garantie voor mijn leningen.Ik denk dat ik op die wijze de belangen van mijn vrouw en mij het beste besherm ofschoon de uitvoering van het testament nog hele toer zal zijn. Alvast hartelijk dank voor alle adviezen!
  Vriendelijke groet, Haki

  • erik zegt op

   Beide ouders leven nog, je praat over ouders, dus dan is een testament door beiden aan te bevelen. Ik neem aan dat je de opmerking over het eigendomsbewijs hebt gezien?

  • john zegt op

   Je zegt ” een lening is geen optie”. Kan zijn maar als dat geen optie is zie ik niet in dat je gedaan krijgt dat je echtgenote alles krijgt ( erft denk ik). Maar dat is maar een inschatting.

 7. Haki zegt op

  …”een lening is geen optie”…..hoort te zijn…een ” officiele schriftelijke lening aan de ouders”. Daarom leen ik het geld aan mijn vrouw, die dan met appartement garant staat.

 8. boodhaa zegt op

  Toen mijn thaise vrouw overleed waar ik officieel met was getrouwd in gemeenschap van goederen, kreeg ik met de thaise erfwet te maken.
  Er zijn veel groepen die kunnen erven; groep 1= eigen kinderen
  groep 2= de ouders
  groep 3= broers,zusters en de partner van overledene.
  groep 4=ooms en tantes
  Dit was in 2002, of het is veranderd weet ik niet maar het is dus wel duidelijk anders dan in NL
  Van iedere groep die is niet meer is moet je wel bewijs overleggen en dat kan moeilijk zijn omdat Thailand geen centrale burgerlijke stand heeft.
  succes

 9. willc zegt op

  Hallo Haki,

  Het klopt,dat degene die de ouders verzorgd ,het alleenrecht heeft op huis ,land ect van de ouders.Alleen mijn ervaring is dat dit opgesteld bij de amphur,zodat er geen misverstanden bestaan.
  mvgr

  Willc

  • Haki zegt op

   Beste Willc!

   U bent de enige die het verhaal van mijn vrouw bevestigd. Alleen wat bedoelt u dat “dit opgesteld bij de amphur” ?

   Overigens menen de meeste reageerders oop mijn vraag, dat ik mijn erfenis wil veilig stellen. Niets is minder waar; ik erf niets en wil ook niets van die arme lieve mensen. Wel wil ik alles goed geregeld hebben voor mijn vrouw. Zij is 20 jaar jonger dan haar ouders en ik, en daarom zal zij ons zeer waarschijnlijk overleven. En ik wil graag dat zij dan ook voor haar oude dag goed verzorgd achterblijft.

   Vriendelijke groet, Haki

 10. stevenl zegt op

  Het juiste antwoord is al in de eerste reactie gegeven.

  Je kunt natuurlijk gewoon de ‘buit’ nu kopen en een lease geven aan je schoonouders. Schoonouders hebben dan de mogelijkheden om weer voor zichzelf te zorgen en jij bent er zeker van dat na hun overlijden alles aan jou toekomt.

 11. Gerrit bkk zegt op

  Ik ken de wet niet, maar van oudsher is jongste dochter geacht ouders te verzorgen. Daarna zou die dochter dan het huis erven. Maar weet niet in hoeverre dit ergens wettelijk vastligt. (In ieder geval is het een reden van broers en oudere zussen om zich niet aangesproken te vinden oudere pa en ma bij te staan). (ook geloof ik dat bij specifieke thaise bevolkings groepen dit anders is).
  Maar eerst eens vaststellen wat de status is van de grond is inderdaad van eerste belang.
  Of gewoon aardig zijn voor de vrouw en haar ouders!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website