Beste lezers,

Ik ben bezig met het bouwen van een huis in provincie Lamphun. Op dit moment wordt het stalen frame voor het dak gemaakt, maar daar moet natuurlijk wel een dakbedekking op. Ik twijfel over Metal Sheet met isolatie foam (verkoper zegt dat dit geen lawaai geeft bij regen en het niet te heet wordt onder het dak (en dat de foam onbrandbaar is). Een andere mogelijkheid is een dak van platen met het uiterlijk (een beetje) van dakpannen. Dat is ook metaal en bedekt met keramisch gruis. Dit zou ook niet te heet worden en geen lawaai bij regen geven, en onbrandbaar zijn (spreekt voor zich denk ik).

Is er iemand die ervaring heeft met een van deze dakbedekkingen en zo ja, wat is zijn/haar oordeel daarover?

Bij voorbaat dank voor uw hulp in dezen.

Groet,

Rudolf

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

12 reacties op “Thailand vraag: Iemand ervaring met een van deze dakbedekkingen?”

 1. RobertJG zegt op

  Rudolf,

  Mij zijn 2 soorten metal sheet met isolatie bekend. Op 1 soort wordt een dunne laag isolatie geplakt, aan de onderkant afgedekt met een aluminium ogend laagje. Deze heb ik gebruikt voor mijn garage.
  Na 4 jaar liet de isolatielaag los en hingen de vellen er bij. Erger was dat platen onder de isolatie waren gaan corroderen, niet fraai.
  Een ander soort metal sheet heeft een laag isolatie van pakweg 3 cm, lijkt op een uitgeharde schuimlaag die ongetwijfeld een betere isolatie waarde zal hebben, maar daar heb ik geen ervaring mee.
  Overigens heb ik ook wel een huis met metalen platen meegemaakt, die in de zon gaan werken en daarbij ook een soort krakend geluid maken.
  Ik zelf bij mijn huis een soort gegolfde ‘eterniet’ platen gebruikt, die veel gebruikt worden in Thailand zonder isolatie. Op de plafonds heb ik isolatiedekens en dat werkt in mijn geval afdoende.

 2. Conimex zegt op

  Heb zelf bluescope met 5 cm dik pu foam, bij hevige regenval hoor je dat het regent, maar niet dusdanig dat je voor de rest niets meer hoort, normale regenval hoor je niet, huis is vrij koel. In het begin hoor je bij zeer heet weer, het dak wat knetteren, maar na verloop van tijd gaat dat over.

 3. Frans Pattaya zegt op

  Ik zou in ieder geval niet de Metal Sheet met isolatie foam doen.
  Ik had dat zelf ook en de foam er na een paar jaar af moeten trekken omdat het overal los liet en met slierten naar beneden ging hangen.
  Gebeurde overigens niet alleen bij mij maar bij vrijwel alle andere bewoners van het park waar ik woon. Ongeacht de leverancier en het bedrijf dat de platen had aangebracht.

 4. Ferdinand PI zegt op

  Hallo Rudolf,

  Wij hebben afgelopen jaar een huis gebouwd met een dakoppervlak van ruim 300 m2 en daar liggen de metal sheet platen op met 5cm isolatieschuim er onder.
  Als er regen op valt hoor je het wel maar dat is lang niet zo erg als de metalen daken zonder isolatie.. die maken veel meer lawaai.
  De warmtestraling komt er zo goed als niet door, en eronder is het aangenaam van temperatuur ivm de stalen platen.
  Wat wel geluidsoverlast geeft zijn een stel duiven die om de haverklap nesten willen bouwen onder de overkappingen… daar moeten we nog iets op verzinnen.

  Mocht je foto’s willen zien, stuur dan even een mailtje naar mij… [email protected]

  Groet

  Ferdinand

 5. jb van klaveren zegt op

  in nederland gebruiken wij het ook foamglas. zijn de duurste dakken die wij maken
  wij gebruiken een damp dichtelaag dakbedekking / dan met de kachel bitumen smelte laagje gieten foam in welle dan boven op nog een keer gieten . dan 1 laagse app rol 4mm dik branden . beter isolatie is er niet.
  ik hoop dat je hier iets me kan gr john

 6. herman zegt op

  Ik heb de Metalsheet met foam op het dak liggen. Het huis staat er nu 2 jaar en ben er heel tevreden over.
  In ieder geval beter dan die gekleurde dakpan – golfplaten. Uiteindelijk wordt die metalsheet met foam al tientallen jaren gebruikt in Europa bij industriebouw.Dus hopelijk is de kwaliteit op de lange termijn ook goed.

  • Paul zegt op

   Rudolf,

   Ik herinnner me het ouderlijke thuis, jaren ’70-’80-’90 vorige eeuw.

   Het dak was opgebouwd uit betonnen welfsels met daarbovenop zwarte betumen dakbedekking om het waterproof te maken. Het dak werd daardoor meteen ook een ideaal zwart lichaam (fysica-les uit de humaniora). Tijdens de zomermaanden werd de eerste verdieping een waar sauna resort! Het menselijke zweet stroomde bij wijze van spreken langs de trap naar beneden…

   Toen kwam vader zaliger met een eenvoudige en goedkope oplossing voor de dag: aluminiumfolie (keukenrol).
   Hij bracht een aantal rollen met geschikte lijm aan op het dak en het dak veranderde van een warmte absorberend zwart lichaam in een straler! Gevolg: Op slag 10-15 graden koeler op de slaapkamers tijdens snikhete zomerdagen!

   Deze simpele oplossing heeft in het Belgische klimaat indertijd 10-15 jaar lang goed gefunctioneerd, waarna wegens erosie door de weersomstandigheden alles eens moest worden overgedaan.

   Effectieve (passieve) oplossingen hoeven niet altijd duur/gecompliceerd en door experten aangebracht te worden.

   Groeten,
   Paul

 7. Lung këes zegt op

  Ik had metalsheet met een opgeplakte foam laag. Na 4 jaar hing de foam in strengen naar beneden. De sheets waren aan de binnenzijde best verroest.
  In de metalsheet zaten overal kleine pinholes. Hele kleine gaatjes die onstaan door slechte kwaliteit van walsen en of vervormen van de sheets.
  Dus met regen water lekkage door de gaatjes en daardoor nat foam en ernstige roest.
  De zaak na 4 jaar vervangen door dikkere sheets en geen foam.
  Ja wel luidruchtig bij regenval maar voor de sala maakt het niet uit.
  Groet lung kees

 8. Emiel zegt op

  Ik zou toch mijn twijfels zetten bij de onbrandbaarheid van de diverse foam lagen die ik voor bij hoor komen.
  Let goed op of de lagen zijn behandeld met brandvertragers. Zo niet dan zal het branden als een fakkel…

 9. Peter yai zegt op

  Geachte lezer

  Er zijn toch ook isolatie platen met aan beide kanten ijzer ?
  Of zijn deze in Thailand niet te koop ?
  En zo ja heeft iemand daar ervaringen mee ?

  Vrolijke dag Peter Yai

 10. herman zegt op

  Ik heb ze hier in Thailand nog niet gezien , in europa is dat standaard , wij noemen dat sandwichpanelen, worden vooral in industriebouw toegepast

 11. Lung addie zegt op

  Ik heb hier verschillende dakbedekkingen gebruikt daar er verschillende gebouwen zijn hier op ons terrein: twee carports, twee buitenkeukens en een woongedeelte. Bij de carport werd voor 1 de gewone eterniet gofplaten gebruikt. Bij de2de een metalen golfplaat bedekking.
  Een deel, het originle gedeelte van het huis, heeft dakpannen asl dekbedekking. Geen lawaai bij zware regenval. Groot nadeel: regelmatig lekken of insijpeling. DE lekken: deze dakpannen zijn cementpannen en hebben wel een verflaag maar hebben geen keramische laag. Ook hebben de meeste dakpannen hier geen “waterkerings randje’. Liggen amper een paar cm over elkaar. Dus bij regen en wind gaat het water er onderdoor.. Die verflaag verdwijnt na enkele jaren blootstelling aan de sterke zon. Cement wordt poreus en gaat uiteindelijk lekken…. dus GEEN PANNEN meer.
  Eterniet golfplaten: weinig lawaai bij zware regelval maar krijgen lekken waar de bevestigingsbouten zitten, De rubberdichtingen gaan broos worden door de zon en uiteindelijk verpulveren: lekken
  Metalen golfplaten: idem dito als bij de eterniet golfplaten en maken een hels lawaai, (gelukkig ver genoeg van het woongedeelte.
  Bij de aanbouw aan het originele huis, 10 jaar gelden, heb ik, met deze ervaringen geopteerd, voor een totaal ander soort dakbedekking. Dit was voor het dak boven de keuken en het slaapgedeelte.
  Ik heb LEIEN genomen. Dit zijn kunststofleien. Is dus ook ‘dood materiaal’ wat betekent dat ze niet gaan uitzetten of krimpen bij temperatuursverschillen.
  Resultaat: heel weinig geluidshinder en geen lekken (na reeds 10jaar). Men moet wel de voorschriften van de fabrikant volgen: de dakhelling moet’ minstens 40-45 graden’ zijn. De leien moeten 50% over elkaar liggen.
  Ik heb het dak niet geisoleerd maar wel de zoldering: 10cm rockwool. Rockwool is praktisch onbrandbaar en ook insecten en ongedierte, zoals muizen, houden er totaal niet van. Die rockwool geeft trouwens ook een goede geluidsisolatie. ER werden, in de zijkanten van de zoldering ventilatieopeningen, afgesloten met muggengaas, voorzien voor de afvoering van de warmte onder het dak.
  Ik kan hier, zelfs bij ware regenval, slapen met de ramen open, geen geluidsoverlast.
  Die leien zijn wel de duurste dakbedekking. Je hebt reeds tweemaal het dakoppervlakte nodig daar ze 50% over elkaar liggen. Ook heb je veel profielen nodig waarop de leien liggen.
  Ik kocht deze bij het, in vele plaatsen aanwezige, bouwmaterialen keten SCG.
  Heel tevreden over deze dakbedekking, zeker als ik hier lees war voor problemen er allemaal zijn met die metalen golfplaten met bescherm- en isolatielagen….. ROMMEL en niet duurzaam. Kwaliteit heeft zijn prijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website